Kogo kupic,a kogo sprzedac

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Kogo kupic,a kogo sprzedac

Postprzez mayday77 2009-01-19, 3:05 pm

18 bramek i co dalej?

Artur Nowak, wychowanek AKS-u Niwka, tej zimy był już przymierzany do występującej w ekstraklasie Polonii Bytom, II-ligowego Zagłębia Sosnowiec i I-ligowej Korony Kielce, a w kolejce czekają jeszcze I-ligowiec Podbeskidzie Bielsko Biała i III-ligowy Rozwój Katowice.

Sam zawodnik najlepiej wspomina pobyt w Kielcach. - Nie ukrywam, iż największe wrażenie wywarły na mnie treningi w Koronie. To świetnie zorganizowany klub, a atmosfera w drużynie jest bardzo dobra, jednak konkretnej propozycji jeszcze nie otrzymałem - mówi Nowak. To właśnie Korona testowała napastnika jako ostatnia. Przypomnijmy, co przyczyniło się do tak dużego zainteresowania tym piłkarzem. Przed sezonem działacze z Niwki postanowili wypożyczyć Kamila Koreptę i Nowaka do IV-ligowego Zagłębiaka Dąbrowa Górnicza. Ten pierwszy szalał na skrzydle, natomiast drugi brylował w polu karnym. Łącznie zdobyli 22 bramki, z czego aż 18 trafień zaliczył Nowak i w dużej mierze dzięki tej dwójce sosnowiczan, zespół z Dąbrowy Górniczej po rundzie jesiennej znajduje się na pierwszym miejscu w tabeli.

Napastnik po rundzie trafił na treningi do Polonii Bytom. Zagrał nawet w spotkaniu o Puchar Ekstraklasy, jednak trenerzy uznali, iż Nowak odstępuje przygotowaniem i widać u niego braki w treningach. Zawodnik potwierdził tą opinię: - Myślę, że zadecydowały treningi, które były w Polonii dużo bardziej intensywne niż w AKS-ie czy Zagłębiaku. Jeszcze za wcześnie dla mnie na tak duży przeskok. Do tej pory grałem w lidze okręgowej i tylko pół sezonu w IV lidze - wyjaśnia Nowak, który następnie wystąpił w 3 sparingach Zagłębia Sosnowiec. Na Miroslavie Copjaku, ówczesnym szkoleniowcu sosnowiczan, nie wywarł jednak oszałamiającego wrażenia, ale nie oznacza to, że nie ma szans na angaż w Zagłębiu. Nowy szkoleniowiec, Janusz Kudyba, wyraził wstępne zainteresowanie zawodnikiem i jeśli będzie taka możliwość, chce przyjrzeć się Nowakowi w meczu kontrolnym.

Ostatnio piłkarz był przymierzany do Korony Kielce. Menedżer Edward Socha, który od niedawna reprezentuje Nowaka, przekonywał, iż zawodnik wywarł dobre wrażenie. - Trener Korony, Włodzimierz Gąsior, zachwalał Nowaka, jednak nie ukrywał, iż dla nich najważniejszy jest awans i potrzebują doświadczonych piłkarzy. Ostateczna decyzja jeszcze nie zapadła. Artur potrzebuje teraz regularnych treningów i jak najwięcej gry, w Koronie z tym drugim mógłby być problem. Pomimo to, jest szansa, iż Artur pojedzie jeszcze raz na treningi do Kielc - tłumaczy Socha.

Menedżer Nowaka zapewnia również, iż cały czas kontaktują się z nim kluby w sprawie zawodnika AKS-u. Ostatnio pytały się o możliwość zaproszenia na treningi dwa wspomniane już kluby - Podbeskidzie i Rozwój. Wszystko więc wskazuje na to, że Artur Nowak zmieni barwy klubowe jeszcze przed rozpoczęciem rundy wiosennej. Miejmy nadzieję, że kariera sosnowiczanina będzie rozwijać się we właściwym kierunku.

Źródło:www.sosnowiec.info.pl

Niech nasze tęgie mózgi nadal czekają to może Nowak sam no nich przyjdzie.
Widać gołym okiem że chłopak ma talent(widać to po zainteresowaniu klubów Jego osobą),więc nie ma na co czekać tylko dać Mu szansę w najbliższym meczu z Czarnymi Sosnowiec w nadchodzącą sobotę.
A jak się spodoba trenerowi Kudybie(a podobno lubi współpracować z młodymi piłkarzami),to nie zastanawiać się i nie dawać chłopakowi paru szans na pokazanie,tylko podpisywać z nim kontrakt bo znowu nam znowu ciekawy piłkarz(Zagłębiak)ucieknie do innych.
mayday77

Postprzez August 2009-01-19, 5:35 pm

Opinia m.in. o Nowaku z kieleckiej wydania Gazety Wyborczej:
"(...) Korona sprawdzała Macieja Bębenka z Kmity Zabierzów, Artura Nowaka z AKS Niwka Sosnowiec oraz Marcina Borowczyka ze Stali Sanok oraz juniorów Stali Mielec - Ireneusza Ryniewicza, Grzegorza Witkowskiego i Michała Czarnego. - Zdecydowanie odstawali od naszych piłkarzy. Nie było sensu ich dłużej trzymać, bo byli sprawdzani pod kątem wzmocnienia drużyny jeszcze zimą (...)"
http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35259, ... owych.html

Zatem do osoby Artura należałoby podchodzić nieco ostrożnie. Ale oczywiście fakt, iż nie sprawdził się w Bytomiu czy Kielcach oznacza, że jest słaby. Może własnie 3 liga i Zagłębie to jest coś w sam raz na chwilę obecną dla zawodnika. W każdym razie niech Kudyba spokojnie oceni jego przydatność do zespołu.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez uzielone 2009-01-19, 6:45 pm

Artura Nowaka znam z występów w Zagłębiaku, to piłkarz, który powinien sprawdzić się w Zagłebiu. W 3 lidze da sobie radę a na przymierzanie go do zespołów z ekstraklasy czy 1 ligi jest jeszcze czas. Niech awansuje tam z razem z Zagłębiem i dobrze się u nas wypromuje to kto wie co będzie dalej? Szlag mnie trafi jeśli Nowak przejdzie Zagłębiu koło nosa, szczególnie, że jest piłkarzem z naszego regionu.
uzielone

Postprzez OLiver 2009-01-19, 7:08 pm

kolega ma racje.Koles z regionu i znowu problem sie pojawia.Czy u nas w klubie jest choc jedna osoba ,ktora zajmuje sie szukaniem talentow z nizszych lig??
OLiver

Postprzez August 2009-01-19, 7:15 pm

OLiver napisał(a):kolega ma racje.Koles z regionu i znowu problem sie pojawia.Czy u nas w klubie jest choc jedna osoba ,ktora zajmuje sie szukaniem talentow z nizszych lig??

Masz szybką odpowiedź:
Rafał Pietrzak i Dariusz Bernaś wrócili z testów w holenderskim klubie. - Zostają z nami do końca sezonu - zapowiada Paweł Hytry, prezes klubu.
ZOBACZ TAKŻE
Rajd Dakar: walka o każdą sekundę (19-01-09, 17:28) Pietrzak i Bernaś trenowali z Feyenoordem przez ostatnie dwa tygodnie. Na razie jednak nie zanosi się na to, żeby zmienili klub. - Na tę chwilę temat jest już nieaktualny. Sportowo Zagłębie tylko na tym zyska. Pietrzak już jesienią był podstawowym piłkarzem zespołu, a Bernaś ma wszelkie szanse, żeby się takim stać - podkreśla.

Rosną również szanse na to, że w Sosnowcu pozostanie bramkarz Maciej Gostomski (wtedy Zagłębie zrezygnuje z Tomasza Libery). Gostomski, który jest wypożyczony z Legii, miał wyjechać do Danii. - Dni jednak mijają, a konkretów nie ma. Chłopak zabrał się do pracy i widzę, że jest zdeterminowany, żeby nadal grać w Zagłębiu - dodaje Hytry.

Trenerzy szukają jeszcze piłkarzy, którzy wzmocnią kadrę drugoligowca. Szansę na grę w rundzie wiosennej ma Hubert Gmaj (ostatnio Unia Ząbkowice).

Dodajmy, że do klubu wracają jego dawne gwiazdy - Jerzy Dworczyk i Janusz Koterwa, którzy byli filarami drużyny, gdy ta grała w ekstraklasie. - Będą odpowiadali za skauting. Wielu utalentowanych piłkarzy przechodzi nam koło nosa, bo nie ma kto się nimi zainteresować, obejrzeć. Dzięki takiej współpracy klub może tylko zaoszczędzić na nietrafionych transferach - uzasadnia Hytry, który liczy, że w środę sfinalizuje umowy z Dworczykiem i Koterwą.
http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,3502 ... erdam.html
August

Postprzez gala85 2009-01-19, 7:25 pm

August napisał(a):Opinia m.in. o Nowaku z kieleckiej wydania Gazety Wyborczej:
"(...) Korona sprawdzała Macieja Bębenka z Kmity Zabierzów, Artura Nowaka z AKS Niwka Sosnowiec oraz Marcina Borowczyka ze Stali Sanok oraz juniorów Stali Mielec - Ireneusza Ryniewicza, Grzegorza Witkowskiego i Michała Czarnego. - Zdecydowanie odstawali od naszych piłkarzy. Nie było sensu ich dłużej trzymać, bo byli sprawdzani pod kątem wzmocnienia drużyny jeszcze zimą (...)"
http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35259, ... owych.html

Zatem do osoby Artura należałoby podchodzić nieco ostrożnie. Ale oczywiście fakt, iż nie sprawdził się w Bytomiu czy Kielcach oznacza, że jest słaby. Może własnie 3 liga i Zagłębie to jest coś w sam raz na chwilę obecną dla zawodnika. W każdym razie niech Kudyba spokojnie oceni jego przydatność do zespołu.

hmm mysle ze to ze odstawali poziomem od obecnych graczy to normalne inne przygotowanie i wogole w IV lidze pracujesz i masz czas na (nieprofesjonalny) trening lub nie a np w koronie trening jest twoja praca wiec mysle zeby brac chlopa i wytrenowac na napadziora bo sa zadatki
gala85

Postprzez August 2009-01-19, 7:26 pm

Trwają przetasowania kadrowe w Zagłębiu Sosnowiec. Z testów w Feyenoordzie Rotterdam wraca młodzieżowiec Rafał Pietrzak. Wciąż nie wiadomo co dalej z Maciejem Gostomskim. Z klubem żegna się natomiast Arkadiusz Kłoda. Wiemy już, kogo trener Zagłębia widzi w roli następcy doświadczonego piłkarza.- W Feyenoordzie miała miejsce prawdziwa rewolucja. Zmienił się trener, dyrektor sportowy, a nawet fizjoterapeuta. Na dziś sztab szkoleniowy nie widzi dla naszych wychowanków miejsca w zespole - mówi dyrektor Zagłębia Jerzy Lula. Na testach w Holandii przebywało dwóch piłkarzy z Sosnowca: Rafał Pietrzak i Dariusz Bernaś. Obaj wrócili do Polski w sobotę. Fiasko w rozmowach z Feyenoordem wcale nie oznacza, że Pietrzak zostanie w Zagłębiu. Utalentowanym młodzieżowcem interesują się też inne kluby. - Nie chcemy sprzedawać Rafała już teraz. Liczymy na to, że rozegra u nas rundę wiosenną. Myślę, że byłoby to z korzyścią dla nas i dla niego - twierdzi Lula.

Zagłębie opuszcza natomiast Arkadiusz Kłoda. Ulubieńca sosnowieckich kibiców skusiła oferta z ekstraklasy. ? ? ? Doświadczonego obrońcę ma zastąpić Piotr Stawowy, który ostatnie kilka sezonów spędził w Gawinie Królewska Wola. - To piłkarz niezastąpiony. Taki, od którego zaczynałem kompletowanie składu. Występował w reprezentacjach młodzieżowych. Grał u mnie na lewej obronie, ale jest na tyle wszechstronny, że doskonale poradzi sobie z prawej strony, a nawet jako stoper. - zapewnia były szkoleniowiec Gawina, obecnie trenujący Zagłębie Janusz Kudyba.

Transfer Stawowego nie jest jeszcze pewien, bo piłkarz ma oferty z I ligi. - To raczej nie będzie problem. Piotrek trenował już z Zagłębiem, teraz czeka tylko na telefon ode mnie - mówi Kudyba. Problemem może być natomiast zgoda działaczy Zagłębia, którzy raczej nie są zwolennikami ściągania do drużyny kolejnego piłkarza z Królewskiej Woli. - To musiałby być naprawdę młody i perspektywiczny zawodnik - mówi o Lula. Stawowy ma 23 lata. O tym, czy działacze uznają go za wystarczająco "młodego i perspektywicznego", przekonamy się zapewne w ciągu najbliższych kilku dni.

Wciąż nie wiadomo, czy w Sosnowcu pozostanie wypożyczony z Legii Maciej Gostomski. Co ciekawe nie wie tego nawet sam zawodnik. Ostateczna decyzja należy do Legii, która podobno znalazła Gostomskiemu klub w pierwszej lidze duńskiej. Zgodnie z umową, Legia może się upomnieć o młodego bramkarza w każdej chwili. Działacze klubu ze stolicy nie śpieszą się więc z podjęciem decyzji, mimo nacisków ze strony władz Zagłębia. - Liczę na to, że sytuacja ulegnie przyspieszeniu, bo nie chcielibyśmy oddawać zawodnika, który przepracował z nami cały okres przygotowawczy. Maciek to bardzo dobry bramkarz, ale w przypadku jego odejścia, będziemy musieli jak najszybciej znaleźć następcę - mówi Kudyba.

Znany jest już terminarz rozgrywek II ligi. Zagłębie w kwietniu miało zagrać z Gawinem Królewska Wola, ale wszystko wskazuje na to, że piłkarze z Sosnowca nie będą mieli wtedy wolnego. Zmieni się tylko rywal, bo na licencji rozwiązanego klubu z Królewskiej Woli ma zagrać Ślęza Wrocław. Jak mówi nam związany z wrocławskim środowiskiem piłkarskim Kudyba, grupa lokalnych biznesmenów zamierza zainwestować w grającą obecnie na IV-ligowym froncie drużynę. Jej celem na rundę wiosenną ma być utrzymanie w II lidze.
http://www.sportowefakty.pl/pilka/2009/ ... sosnowiec/
August

Postprzez django 2009-01-19, 7:43 pm

August napisał(a):Zagłębie opuszcza natomiast Arkadiusz Kłoda. Ulubieńca sosnowieckich kibiców skusiła oferta z ekstraklasy. ? ? ?

Oczywiście chodziło o I ligę. Zresztą na Sportowych Faktach błąd jest już poprawiony ;-)
django

Postprzez August 2009-01-19, 7:54 pm

django napisał(a):
August napisał(a):Zagłębie opuszcza natomiast Arkadiusz Kłoda. Ulubieńca sosnowieckich kibiców skusiła oferta z ekstraklasy. ? ? ?

Oczywiście chodziło o I ligę. Zresztą na Sportowych Faktach błąd jest już poprawiony ;-)

Co ciekawe, to na dzisiaj (poniedziałek) nawet oficjalna strona Lubina nie potwierdza transferu. A Stawowy mógłby byc ciekawym rzwiązaniem. Słyszałem wczesniej o jego grze sporo ciepłyh recenzji.
August

Postprzez django 2009-01-19, 7:59 pm

August napisał(a):Co ciekawe, to na dzisiaj (poniedziałek) nawet oficjalna strona Lubina nie potwierdza transferu. A Stawowy mógłby byc ciekawym rzwiązaniem. Słyszałem wczesniej o jego grze sporo ciepłyh recenzji.

Jeżeli chodzi o Kłodę, to z tego co wiem, zarząd miał dzisiaj przyklepać jego transfer.
django

Postprzez dziejus 2009-01-19, 8:00 pm

Stawowy.Pilkarz z karta czyli za friko a ci jeszcze glowkuja czy mlody i perspektywiczny.Czy znowu musimy sie obudzic z reka w nocniku-drodzy dzialacze i wlascicielu?
dziejus

Postprzez maciek123 2009-01-19, 8:22 pm

dziejus - spójrz na to z innej strony , działacze niechca z nas zrobić jeszcze bardziej "królewskiego" a dla mnie to dziwne troche że trener o każdym zawodniku co ma przyjść mówi ze od niego zaczynał układanie składu tak było np. z Balulem ;) Cieszy mnie że poprawi sie skauting w Zagłębiu
PZDR ;]
maciek123

Postprzez August 2009-01-19, 8:50 pm

django napisał(a):
August napisał(a):Co ciekawe, to na dzisiaj (poniedziałek) nawet oficjalna strona Lubina nie potwierdza transferu. A Stawowy mógłby byc ciekawym rzwiązaniem. Słyszałem wczesniej o jego grze sporo ciepłyh recenzji.

Jeżeli chodzi o Kłodę, to z tego co wiem, zarząd miał dzisiaj przyklepać jego transfer.

Nasz Zarząd czy ich ? Troche mi sie łza w oku kręci bo to chyba ostatni zawodnik pierwszego zespołu pamiętający "lepsze" czasy.
August

Postprzez mayday77 2009-01-19, 9:24 pm

maciek123 napisał(a):dziejus - spójrz na to z innej strony , działacze niechca z nas zrobić jeszcze bardziej "królewskiego" a dla mnie to dziwne troche że trener o każdym zawodniku co ma przyjść mówi ze od niego zaczynał układanie składu tak było np. z Balulem ;) Cieszy mnie że poprawi sie skauting w Zagłębiu
PZDR ;]

popieram Dziejusa,jeden zawodnik więcej w tą czy w ta stronę już chyba nie robi aż takiej różnicy.Stawowy to wszechstronny zawodnik,doświadczony i co najważniejsze zgrany z blokiem obronnym,czyli z Balulem i Wróblem.
Mamy już 4 zawodników z Gawina+trener,ma jeszcze przyjść 5-czyli Stawowy,trzeba zaznaczyć że tylko my z naszej ligi po nich sięgamy.Jeśli zajęli 1 miejsce po rundzie jesiennej to coś musi o zawodnikach i trenerze świadczyć pozytywnego.
mayday77

Postprzez dziejus 2009-01-19, 10:44 pm

Niepokoi mnie tylko ze nic nie slychac o zawodniku do "napasci".Trener mowil ze przestawi zespol na ofensywny styl a tu na razie"tele-echo".Jezeli myslimy o awansie to musimy wygrywac wszystko co jest do wygrania.A do tego potrzebni sa b.dobrzy napastnicy oczywiscie do poziomu tej ligi.Z dobra obrona mozemy co najwyzej remisowac a to za malo bo za duze sa straty.
dziejus

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna