http://www.sosnowiec.info.pl/sport/pilk ... ,1,4,13298Artur Nowak celuje w Zagłębie
Maciej Wasik
Najlepszy strzelec IV ligi, który wraz z Zagłębiakiem Dąbrowa Górnicza zdobył mistrzostwo jesieni, będzie próbował swoich sił w sosnowieckim Zagłębiu. Mowa oczywiście o Arturze Nowaku, który w 18 czwartoligowych spotkaniach zdobył 18 bramek.
Po wtorkowym meczu o Puchar Ekstraklasy z Nowaka zrezygnowała Polonia Bytom, w spotkaniu przeciwko Górnikowi Zabrze rozegrał całą drugą połowę. - Myślę, że zadecydowały treningi, które były w Polonii dużo bardziej intensywne niż w AKS-ie czy Zagłębiaku. Jeszcze za wcześnie dla mnie na tak duży przeskok, do tej pory głównie grałem w lidze okręgowej i tylko pół sezonu w IV lidze - wyjaśnia Nowak.
Wychowanek AKS-u Niwka w najbliższych dwóch sparingach będzie starał się przekonać do swoich umiejętności trenera Zagłębia, Miroslava Copjaka. - Liczę, iż uda mi się pokazać z dobrej strony, wydaje mi się, że II liga, w której występuje teraz Zagłębie, jest odpowiednim miejscem dla mnie. Mam dostać szansę w dwóch sparingach - mówi Nowak.
Zagłębie już we wtorek zmierzy się z IV-ligowym, Górnikiem MK Katowice (na sztucznym boisku w Szopienicach, przy nowej hali, o 14.), a w czwartek z GKS-em Tychy (godzina i miejsce jeszcze uzgadniane).