Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez August 2008-06-28, 11:14 pm

Co do stosunku do Drzymały, podoba mi sie ten oto komentarz:
Komentarz do obecnej sytuacji wokół szczecińskiego klubu
Wokół Pogoni znów zamieszanie, oficjalne i tajne spotkania, "negocjacje", targi, przepychanki, pretensje. Znów znaleźliśmy się na rozdrożu, niczym subtelnie przywołana w tytule "bohaterka". Po raz kolejny w ostatnich latach stajemy przed dylematem - także moralnym - jakie wartości, jakie cele uznać za priorytetowe? A przecież kilka tygodni temu nikt nie miał wątpliwości, że sezon zakończony awansem do II ligi to piękny początek spokojnej odbudowy klubu. Prezesi chwalili się sukcesami organizacyjnymi (m.in. wspaniałymi imprezami na 60-lecie), trener mówił o szykowanych wzmocnieniach drużyny, a kibice żyli już batalią o I ligę i wyjazdami do Bydgoszczy czy Sosnowca. Nikt nie wątpił też w coraz lepszą frekwencję na trybunach, większe zainteresowanie sponsorów i możliwość ściągnięcia do Szczecina klasowych piłkarzy. Miasto obiecywało zwiększenie dotacji w ramach tzw. promocji, a właściciele Pogoni chwalili się, że kilkumilionowy budżet to nie problem. Nic, tylko grać i awansować.

Dziś wszystko się odmieniło, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Z siedziby klubu i magistratu płyną inne komunikaty. Jedyną szansą dla Pogoni jest Zbigniew Drzymała, biznesmen z Wielkopolski, właściciel Groclinu Dyskobolii Grodzisk, który nagle zapałał miłością do portowego miasta i chce "ofiarować" nam ekstraklasę. Będzie prezesem Groclinu grającego w Szczecinie. Przywiezie nam 9 mln z Canal+ i kilkunastu przeciętnych piłkarzy (najlepsi drużynę z Grodziska właśnie opuszczają). To ma być superatrakcyjna oferta. Znów będziemy się zachwycać meczami z Legią, Wisłą, Lechem, Arką, Śląskiem. Mniejsza o wyniki - będzie na Twardowskiego ekstraklasa! A za trzy lata nowy, supernowoczesny stadion! O tym ostatnim zapewniają władze, snując przy okazji inne futurystyczne wizje.
A co z drugoligową Pogonią? Co z drużyną, która wywalczyła awans? Co ze spokojną "pracą u podstaw", do której przekonywał nas cały zarząd klubu, mając wielkie poparcie w najważniejszych gabinetach Urzędu Miasta? II liga już nie jest atrakcyjna! Nigdy nie była - zdają się mówić prezesi. Odbudowaliśmy klub, by zyskać wiarygodność i ściągnąć do Szczecina poważnego inwestora. Takiego jak np. Drzymała. Kibice są za, sponsorzy też, miasto nam błogosławi - dajmy szansę poważnemu przedsiębiorcy, który 15 lat z sukcesami działa w polskim futbolu - przekonują Artur Kałużny, Grzegorz Smolny, Dariusz Adamczuk.

Pogoń Nowa czy Stowarzyszenie Portowcy widzą sytuację inaczej, ale oni teraz są już - dla władz miasta i klubu - "anonimową, śmieszną mniejszością". Chyba jednak nie! Mają po prostu lepszą pamięć! I zasady! Podtrzymują to, co przed rokiem zgodnym chórem powtarzali wszyscy: - Pogoń już nigdy nie pójdzie na skróty, nie sprzeda się i nie da oszukać! Pogoń zadba o tradycję, Pogoń odrodzi się na zdrowych fundamentach. Pierwszy, najważniejszy etap jest za nami. Dlaczego teraz mielibyśmy zboczyć z obranej drogi?

Propozycja gry na licencji Groclinu nie jest dla Szczecina szansą - jest w moim odczuciu zmarnowaniem szansy! Niezależnie od tego, jaki scenariusz zostanie zrealizowany. Jeśli miasto i "gastronomicy" zdecydują się na mariaż z Drzymałą, zrażą do siebie wielu kibiców. Trybuny się podzielą. Teraz większością (przynajmniej na forach internetowych) wydają się zwolennicy fuzji, ale po kilku przegranych meczach na stadion przychodzić będą tylko najwierniejsi. Nie 15, a 3 tysiące. I wtedy okaże się, że wśród nich większość była przeciw. Jak skończy się ten pierwszy sezon w ekstraklasie, kto będzie finansował klub, ilu piłkarzy sprzeda prezes (!) Drzymała - nie wiadomo.

Jeśli jednak zostaniemy przy II lidze - też wokół Pogoni "będą kwasy". Miasto może przykręcić kurek z pieniędzmi, prezesi się zniechęcą, może w ogóle zrezygnują, a kibice w nieskończoność będą się spierać, kto miał rację.

Właśnie w ten sposób przegraliśmy szansę na normalność. Osoby decydujące o losach klubu zachłysnęły się smakowitym kąskiem o nazwie "ekstraklasa". Zachłysnęły się jak małe, naiwne dziecko. I teraz szukają podobnych naiwnych wokół siebie. Pozostaje mi tylko zapytać - czy na sali jest lekarz? Na szczęście jest, na dodatek pediatra, od jakiegoś czasu wiceprezydent Szczecina. Niech ratuje, niech tłumaczy, niech spokojnie rozmawia. Nam niepotrzebny Drzymała (z firmami na skraju bankructwa), nam potrzebny rozsądek i konsekwencja.
http://miasta.gazeta.pl/szczecin/1,3494 ... jow__.html
Nic dodać nic ująć
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez glandi 2008-06-29, 1:54 am

Jako kibic drużyny z miasta graniczącego z waszym od jakiegoś czasu czytam wasze forum i dochodzę do wniosku, co się musi jeszcze stać aby ktoś w Zagłębiu się obudził. Obiektywnie mam wrażenie że Pan Szatan chce zarobić na klubie (jest to moje zdanie, nikogo nie chce urazić).Macie kilku graczy o których biją się kluby z 1. i 2.ligi (Marek,Kopył) i z pieniędzy z ich sprzedaży powinien być mocny zastrzyk dla budżetu (chyba że kasa zasili czyjeś konto)Dziwi mnie że klub będący wizytówką regionu jest w tak trudnej sytuacji. W moim mieście kibice przejeli klub i dali radę wyprowadzić go na prostą (proponuje podobne rozwiązanie, znajdźcie jakąś medialną twarz związana z klubem, byłego piłkarza na przykład) i oprzyjcie skład na chłopakach z regionu a nie przyjezdnych. Sądzę że jest jeszcze nadzieja nawet na 2.ligę (nową 1.) bo kilka klubów może nie dostać licencji. Ten kto wpadł na pomysł z krakowskim zaciągiem
był szalony i mam nadzieję że już go nie macie w klubie. Przeanalizujcie gdzie są dziś ci piłkarze (np.Kaliciak). A pomysł z Drzymałą jest chory. Mam wrażenie że ucieka on od korupcji. Zauważcie że Amica połączyła się z Lechem akurat kilka miesięcy przed aferą korupcyjną.Sądzę że mieli przeciek. Amiki nikt nie ukarał bo nie ma tego klubu(seniorów) a przecież LEch gra na jej licencji. Tak samo jest z Groclinem. Niby szuka większego miasta a pewnie wie że są na niego jakieś kwity. Teraz pytanie offtopic. Wasz były stoper podpisał kontrakt z moim klubem. Czytałem tu i tam że były problemu z obstawianiem meczów przez niego. Czy to prawda??
Mam nadzieję na derby, bo dawno ich nie było ( w takiej konfiguracji)
glandi

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2008-06-29, 9:03 am

Pomysl z panem Drzymala jest chory. Rozmawialem z ludzmi z naszego miasta
otoz sa firmy w Sosnowcu - jak pisalem wyzej - tylko treba do nich trafic -
Korupcja napewno nie pomaga, ale gdyby sprawa sponsoringu zajeli sie ludzie
profesjonalisci mysle ze mogliby nasi wierni Kibice liczyc na wynik pozytywny.
Ten glos Kolegi z Katowic jest bardzo zyczliwy i obiektywny - Dzieki.
Miejmy nadzieje ze nasze Zaglebie znajdzie sponsorow. Na mily Bog przeciez
to jest 100 lat polskiego footbalu.
Kibice wierni ktorzy zawsze przychodzili na mecze w moich czasach to bylo
powyzej 10 tys. a na hitowych meczach kilka dziesiąt. Zycze nam wszystkim
aby te czasy wrocily na LUDOWY. Zastanawiam sie jaki plan ma czlowiek oddany
temu Klubowi (LB) to moze byc wlasnie rozwiazanie ktore wyciagnie Zaglebie
z tych II ligowych rozgrywek, OBY - Pamietajmy o jednym ze Zaglebie Sosnowiec
to firma - mamy Sympatkow w calej Polsce - mysle o tych normalnych nie mysle
o KIBOLACH.
Pozdrawiam Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez Raul75 2008-06-29, 11:11 pm

Tadek; bądź realistą! W tym klubie próżno szukać profesjonalistów o czym świadczy strona 100%. Kompletna ignorancja. Natomiast w kwestii LB to trudno dziś dokładnie stwierdzić, bo Panowie obaj dali ciała tą kompromitującą medialną polemiką. Jak zwykle tylko nadzieja kibiców pozostaje żywa i ja również wierzę w nasz awans. Mimo wszystko
Raul75

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2008-07-01, 3:43 pm

Od krotkiego czasu cos widac to jest male swiatelko w tunelu, jakies nowe
podpisy na Ktr. wznowione rozmowy z ludzmi jak Kloda oraz Hosic a moze jeszcze
Bednar - to byloby cos.
Sluchajcie a moze niebawem dowiemy sie iz Zaglebie zagra na zapleczu, ale byloby
SUPER - Ja cierpliwie czekam.
Pozdrawiam Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez Raul75 2008-07-01, 11:51 pm

jest nadzieja na klasę wyżej tylko lobbing w pzpn musi byc słuszny. Do dziadków trzeba trafić a oni wszystko załatwią jak to dziadki.
Raul75

Postprzez mati2114 2008-07-02, 7:00 pm

Nie wiedziałem gdzie to umieścic myśle, że tu jest najlepiej:

Zagłębie Sosnowiec połączy siły z Czarnymi?

W klubie nie ma dość piłkarzy, by utworzyć zespół rezerw
Początkowo mówiło się o współpracy Zagłębia z Sarmacją Będzin, teraz jednak klubowi z Sosnowca bliżej do Czarnych. - Rozmawiamy o wspólnym wystawieniu drużyny rezerw. Wielu młodych piłkarzy znajdzie się w kadrze pierwszej drużyny, a to oznacza, że rezerwa może prezentować mizerny poziom. Dlaczego Czarni, a nie Sarmacja? Zawsze to Sosnowiec - uzasadnia Paweł Hytry. Prezes klubu twierdzi, że wielu piłkarzy po skończeniu wieku juniora opuściło klub. Jako przykład podaje Piotra Pióreckiego, który ma szansę na grę w niemieckim trzecioligowcu SC Padeborn. Działacze powoli kompletują kadrę na II ligę, wczoraj pochwalili się, że do klubu wraca Jacek Berensztajn. Doświadczony piłkarz ma się też zająć wyszukiwaniem utalentowanych piłkarzy. Z zespołem trenuje również Dominik Płaza. 23-letni napastnik ma za sobą grę m.in. w Rakowie, GKS-ie Bełchatów i Miedzi Legnica.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice
mati2114

Postprzez mwy 2008-07-02, 8:10 pm

Czy ktoś się orientuje kiedy rusza nowa II liga. Słyszałem,że 26 lipca (to już tuż, tuż) - ktos to może potwierdzić ?
mwy

Postprzez adas 2008-07-02, 9:12 pm

mwy napisał(a):Czy ktoś się orientuje kiedy rusza nowa II liga. Słyszałem,że 26 lipca (to już tuż, tuż) - ktos to może potwierdzić ?
Nie ma jeszcze oficjalnego terminarza. Nieoficjalnie faktycznie mówi się o tej właśnie dacie.
adas

Postprzez August 2008-07-03, 8:29 am

Czy Zarząd obecnie prowadzi jakiekolwiek rozmowy z potencjalnymi sponsorami ? Czy na razie nie ma na co liczyć ?
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez OLiver 2008-07-03, 11:29 am

Oczywiscie nie ma jeszcze podanego terminarza na sezon 08/09 ale mam pytanie.Otoz wiecie moze ile zespolow z nowej 2 ligi awansuje a ile spada??
OLiver

Postprzez PawełK 2008-07-03, 12:44 pm

1 i 2 miejsce awans, 3 gra baraż.
PawełK
pyszałek

Postprzez Raul75 2008-07-04, 7:07 pm

Odra Opole i Wisła Płock bez licencji!

DWA KLUBY NIE SPEŁNIŁY WSZYSTKICH WYMOGÓW

Komisja ds. Licencji Klubowych I Ligi na piątkowym posiedzeniu przyznała licencję na udział w rozgrywkach następującym klubom: Warta Poznań, Górnik Łęczna, Kmita Zabierzów, GKP Gorzów Wielkopolski, Widzew Łódź, Korona Kielce, Zagłębie Lubin, Polonia Warszawa i Motor Lublin. Wśród nich nie ma dwóch klubów...

Dwa kluby - Odra Opole i Wisła Płock - nie spełniły wszystkich warunków i nie otrzymały licencji na grę w I lidze w nadchodzącym sezonie.

Decyzja komisji dotycząca przyznania licencji Polonii Bytom i Flocie Świnoujście podjęta zostanie na początku przyszłego tygodnia.

Przypominamy, że wcześniej licencję na grę w nowej I lidze otrzymały: GKS Jastrzębie Zdrój, GKS Katowice, Dolcan Ząbki, Znicz Pruszków oraz Podbeskidzie Bielsko-Biała.

Maciej Molicki, PZPN
źródlo: Futbol.pl

czy to coś może dla nas oznaczać? Mam nadzieję, że w klubie też śledzą takie informacje
Raul75

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2008-07-04, 7:39 pm

To moze oznaczac dla Zaglebia tyle ze na 5 minut przed "gwizdkiem sedziego"
PZPN zaproponuje naszej druzynie gre w I lidze. z jednej strony b.dobrze a
z drugiej strony kłopot dla własciciela, mam na mysli budzet Klubu.
Zobaczymy co z tego zamieszania wyniknie.
Pozdrawiam Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez Przemek26 2008-07-04, 8:01 pm

Raul75 napisał(a):Odra Opole i Wisła Płock bez licencji!

DWA KLUBY NIE SPEŁNIŁY WSZYSTKICH WYMOGÓW

Komisja ds. Licencji Klubowych I Ligi na piątkowym posiedzeniu przyznała licencję na udział w rozgrywkach następującym klubom: Warta Poznań, Górnik Łęczna, Kmita Zabierzów, GKP Gorzów Wielkopolski, Widzew Łódź, Korona Kielce, Zagłębie Lubin, Polonia Warszawa i Motor Lublin. Wśród nich nie ma dwóch klubów...

Dwa kluby - Odra Opole i Wisła Płock - nie spełniły wszystkich warunków i nie otrzymały licencji na grę w I lidze w nadchodzącym sezonie.

Decyzja komisji dotycząca przyznania licencji Polonii Bytom i Flocie Świnoujście podjęta zostanie na początku przyszłego tygodnia.

Przypominamy, że wcześniej licencję na grę w nowej I lidze otrzymały: GKS Jastrzębie Zdrój, GKS Katowice, Dolcan Ząbki, Znicz Pruszków oraz Podbeskidzie Bielsko-Biała.

Maciej Molicki, PZPN
źródlo: Futbol.pl

czy to coś może dla nas oznaczać? Mam nadzieję, że w klubie też śledzą takie informacje

Jakim cudem Płock były zespół OE nie dostał licencji na g w niższej klasie?
Kasa?
Przemek26

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna