Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez Sachi 2008-04-16, 12:13 pm

Ja mam nadzieję, szczerą, że zgłoszone do gry chłopaki, mimo zapewne niższego poziomu - jak wyjdą na boisko to będą gryźć murawę żeby zabrać przeciwnikowi piłkę, wyprowadzić akcję albo zrobić cokolwiek żeby zdobyć chociaż punkt.

Oby.

Jestem wiecznym optymistą.
Sachi

Postprzez August 2008-04-17, 8:03 pm

Gdybyśmy nie byli zamieszani w korupcję, to byłyby szanse - mówi osoba związana z sosnowieckiem klubem
Klicki, właściciel i sponsor Kolportera Korony Kielce zapowiedział, że po zakończeniu sezonu zaprzestanie finansowania klubu piłkarskiego. To była reakcja na informację, że Korona też korumpowała. A co to ma wspólnego z Zagłębiem?

Otóż działacze klubu z Sosnowca liczyli na pomoc firmy Kolporter Expo, która zarządza targami na granicy Sosnowca i Dąbrowy Górniczej. Prezesem firmy jest Tomasz Raczyński, który pochodzi z... Sosnowca. Z naszych informacji wynika, że były prowadzone rozmowy, w które zaangażowały się nawet władze miasta. - Wszystko prawda. Gdybyśmy byli "czyści", to szanse na pomoc firmy Krzysztofa Klickiego byłyby duże, a tak... trudno być optymistą - mówi nasz informator.

Tymczasem już w sobotę Zagłębie zmierzy się na wyjeździe właśnie z Kolporterem (g.18.). Choroby, kontuzje i żółte kartki eliminują z występu takich graczy, jak: Jewgen Kopył, Dzenan Hosić, Sebastian Olszar, Jewgen Demidenko, Arkadiusz Kłoda, Vladimir Bednar (kartki). Z tego powodu trener Piotr Pierścionek włączył do składu czterech młodzieżowców.

- I bardzo dobrze! Chciałbym, żeby z każdym kolejnym meczem w kadrze przybywało młodych zawodników - mówi prezes Paweł Hytry, który w czwartek był jeszcze z młodzieżową drużyną Zagłębia na turnieju w Chorwacji. - Przegraliśmy z Hajdukiem Split, ale tylko 1:2. Pechowa to była porażka, jeszcze w samej końcówce trafiliśmy w słupek - dodaje.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice
http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35024,5131310.html
August

Postprzez MarcelZS 2008-04-17, 9:54 pm

Nigdy nie mów nigdy ... ale nie wydaje się by Kolporter pomimo jak najbardziej uzasdnionej marktingowo inwestycji w Zagłębie by wchodzi do tej samej skorumpowanej wody.... pozatym Kolporter Zagłębie Sosnowiec ;).

Klicki do Kielc już ze sponsoringiem nie wróci, tak jak nie wrócą Włosi do Zagłębia, ale jesli jest kibicem i pasjonatem to bez piłki niewytrzyma - pasja jak narkotyk, dobrze o tym wiemy.
MarcelZS

Postprzez Kamilosx 2008-04-18, 2:34 pm

Co z Tchamim, jest włączony do kadry?
Kamilosx

Postprzez Zibi33 2008-04-21, 3:54 pm

Nie jest ciekawie,jeżeli zarząd Zagłebia nie przejrzy na oczy i będzie nadal twierdził,że bedziemy grać w III lidze młodzieżą, to czeka Nas walka o utrzymanie w III lidze( startujemy z ujemnymi punktami).Tymi młodymi chłopakami,którzy grywają w OE I ME to można grać w V lidze i nie uważam ,że brak im talentu,ale na chwilę obecną nie są gotowi do rywalizacji z doświadczonymi zawodnikami.Po sezonie odejdzie z obecnego składu około dziesięciu zawodników(min.Bensz,Marek,Kłoda) i w Ich miejsce trzeba sciągnąć wartościowych zawodników. Za Tochela w awansie do II ligi uczestniczyli Ujek,Drzymont,Kłoda,Lachowski,Treściński i tak musieli kupować.
Zibi33

Postprzez Persymona 2008-04-21, 4:42 pm

Bilety na mecz z Zagłębiem Lubin tańsze
Poniedziałek , 21.04.2008 , godz. 17:15,
Podobnie jak w przypadku meczu z Górnikiem Zabrze tak w najbliższym meczu z Zagłębiem Lubin, obniżone zostały ceny biletów wstępu na mecz. Bilety na trybunę od strony budynku klubowego kosztować będą 20 zł (wcześniej 25 zł) natomiast na trybunę przeciwległą 10 zł (dotychczas 15 zł).

Czemu mam płacić aż 10 zł za oglądanie 3 ligowych piłkarzy?Chyba jednak odpuszczę sobie mecz,nie dlatego że szkoda mi kasy,lub dlatego że przegrywają mecze,lecz po to aby działacze zrozumieli że bilety w tej cenie przy obecnych wynikach i atmoswerze w okół klubu to dużo za dużo.Nauczcie się Hytrusy szacunku do kibiców,bo bardzo szybko ich można stracić a zyskać nie jest tak łatwo...

PS.Czemu bilety na młodą ekstraklasę kosztują 10 zł?
Persymona

Postprzez Zibi33 2008-04-21, 7:22 pm

PS.Czemu bilety na młodą ekstraklasę kosztują 10 zł?

Bo można zobaczyć dużo gooli.
Zibi33

Postprzez emdżej 2008-04-21, 7:38 pm

A od kiedy to kosztują 10zł bilety na ME? Są przecież za 5zł
emdżej

Postprzez Persymona 2008-04-21, 7:41 pm

Mam na myśli młodą ekstraklasę która reprezentuje Nas w 1 lidze.Chyba nie powiesz mi że np. w Kielcach grali seniorzy..
Persymona

Postprzez laBombonera 2008-04-21, 8:49 pm

kolego placzesz ze beda mieli maly budrzet,wiec idz na mecz zaplac za bilet albo za dwa zeby twoj klub mial wiecej kasy,przecierz to takie proste ,
kibice moga pomoc klubowi na dwa sposoby dopingiem i placeniem za bilety +kupowanie pamiataek klubowych,skoro ty sknerzysz 10ychy na Zaglebie to ja ci dziekuje.
dowidzenia.
laBombonera
Żółta kartka

Postprzez fan78 2008-04-21, 9:30 pm

laBombonera napisał(a):kolego placzesz ze beda mieli maly budrzet,wiec idz na mecz zaplac za bilet albo za dwa zeby twoj klub mial wiecej kasy,przecierz to takie proste ,
kibice moga pomoc klubowi na dwa sposoby dopingiem i placeniem za bilety +kupowanie pamiataek klubowych,skoro ty sknerzysz 10ychy na Zaglebie to ja ci dziekuje.
dowidzenia.
W chwili obecnej tylko na dwa sposoby:doping+bilety.bo sklepu z pamiatkami jak nie bylo tak nie ma.Hytrus obiecywal ze ruszy sprzedaz replik do konca marca,gdzie te repliki???
fan78

Postprzez emdżej 2008-04-22, 8:12 am

Persymona napisał(a):Mam na myśli młodą ekstraklasę która reprezentuje Nas w 1 lidze.Chyba nie powiesz mi że np. w Kielcach grali seniorzy..

A to przepraszam. Nie zrozumieliśmy się.
emdżej

Postprzez Smazu 2008-04-22, 11:20 am

Zarząd pogodził się się z 3 ligą teraz czas na kibiców :]
Nie ma sensu już chodzić nawet Mourinho i Ronaldinho nic by tu nie zdziałali...
Gdyby ostatnie mecze były z Polonią Jagą Ruchem no to jeszcze cień szansy by był , ale z Mistrzem Polski?z vice Mistrzem Polski?bądźmy poważni...
LEGIA - BIELSKO - ZAGŁĘBIE
Smazu
Moderator

Postprzez marcin___ 2008-04-22, 12:03 pm

Smazu ale w jakim ty to piszesz kontekscie bo nie rozumiem. Z tego co widze wszyscy juz sie pogodzili a ty tak jakos wystrzeliles.:|
marcin___

Postprzez Monti 2008-04-23, 9:16 am

Falstart.

Zagłębie nowy rozdział w swojej historii zaczęło budować w czerwcu zeszłego roku. I to rok temu zaczęto budować podwaliny, które mają decydujący wpływ na przyszłość naszego klubu. Po blisko roku można już chyba pokusić się o oceny, o bilans dobrych i złych decyzji o podsumowanie tego sezonu bo on dla nas już jest zakończony.

Podobno trzeba być optymistą ale czy oby ten hura optymizm powinien przysłaniać trzeźwe spojrzenie na rzeczywistość. W czerwcu zeszłego roku Zagłębie po rezygnacji ERSI z akcji klubu i jednoczesnej deklaracji o zaprzestaniu sponsorowania klubu za rok znalazło się w sytuacji w, której realną perspektywą było zniknięcie klubu ze sportowej mapy Polski. Ratunek nadszedł ze strony obecnego właściciela Pana Krzysztofa Szatana. W żadnym stopniu to wydarzenie nie dawało podstaw do tego by sytuację oceniać inaczej jak dramatyczna, było to zaledwie niewielkie światełko w tunelu. Klub miał już co prawda nowe władze ale nadal bez stadionu, bez kadry piłkarskiej na rozgrywki 1 ligi, struktury klubu należało tworzyć od nowa, nie mieliśmy wiele więcej niż amatorski klub startujący w rozgrywkach B-klasy a na dodatek ciążył nam garb afery korupcyjnej. Jedyna sensowna diagnoza to :"rozpoczniemy i zakończymy sezon na ostatnim miejscu w tabeli".

Teraz przyszła pora na pierwszy zarzut pod adresem władz klubu. W tej dramatycznej sytuacji zamiast przedstawić sytuacje rzetelnie, poinformować kibiców że walczymy o życie trwała propaganda sukcesu. Z klubu było słyszeć zapewnienia że po sezonie każdy z nas kibiców będzie zadowolony, snuto plany że na ten sezon budżet wyniesie nawet 20 mil. Kolejne dni przynosiły informacje że klub rozwiązuje kontrakty z piłkarzami zamieszanymi w korupcję co oczywiście było godne pochwalenia obawiam się tylko że rzeczywiste powody były bardziej przyziemne, nas na tych piłkarzy po prostu nie było stać. Klimat robił się delikatnie mówiąc nie najlepszy a zainteresowanie kibiców kierowano w stroną "niedobrych piłkarzy", którzy w pierwszej lidze nie chcą grać za 2 ligowe gaże, tu przypomnę aferę z Borysem. Można było odnieść wrażenie że jedyna miara przydatności do kadry była wysokość wypłaty za jaka godził się grać piłkarz. Z perspektywy czasu można już powiedzieć że miarą braku pomysłu władz klubu na nowy sezon jest liczba piłkarzy jaka w tym sezonie jest zgłoszona do rozgrywek i liczba trenerów jako został zmieniona w trakcie rozgrywek. Nie wiem tylko czy ta polityka informacyjna wynikała z błędnej oceny sytuacji czy była to świadoma propaganda.

Wystarczyło realnie ocenić sytuację, rzetelnie powiedzieć że nie będziemy mieli budżetu by w tej lidze rywalizować, nie ma większych szans na pozyskanie środków finansowych od sponsorów w sytuacji w, której ciąży na nas afera korupcyjna, wyrok degradacji i gra w Wodzisławiu. Nikt realnie myślący nie miałby pretensji do zarządu. W naszej sytuacji i najlepszy specjalista od budowy wizerunku i marketingu byłby na straconej pozycji szukaj firm i ludzi chętnych do zainwestowania w nasz klub. Kibice by zrozumieli w trudniejszych sytuacjach dali już w przeszłości dowód że są wierni klubowi. Teraz pojawiają się zarzuty o nieudolności władz klubu i nie ma się co dziwić po dmuchaniu tego balona. Tymczasem wina tkwi w polityce informacyjnej.

Odnoszę wrażenie że co gorsza na tych błędach nikt się niczego nie nauczył. Obecnie ze strony klubu snuje się wizję tycząca szkolenia młodzieży. Mam wątpliwości czy oby w tym temacie władze klubu nie popełniają podobnego błędu, błędu złej oceny sytuacji i propagandy nie mającej wiele wspólnego z rzeczywistością.

Jeśli szukać sukcesów to niestety ich wymiar jest symboliczny, symboliczny bo sprowadza się do powrotu tradycyjnego herbu klubu. Przy realnej ocenie sytuacji przed sezonem za sukces należało by także uznać to że Zagłębie nadal istnieje. Niezaprzeczalnym sukcesem jest na pewno także to że kibice wciąż trwają przy klubie ale w tym temacie mam wątpliwości że jest w tym jakaś zasługa zarządu. Sukcesem jest to że doszło do montażu sztucznego oświetlenia i podgrzewanej murawy ale tak jak wyżej zawdzięczamy to chyba komuś innemu.

Pozostaje pytanie co dalej? Jeśli mamy myśleć o powrocie do 1 ligi wcześniej niż za następne 10 lat to należałoby zacząć od podstaw, zatrudnić fachowców z pierwszej ligi i tym razem nie mam na myśli ligi piłkarskiej. Ludzi zarządzających klubem, potrafiących z czasem zbudować wizerunek klubu który dla inwestorów stanie się biznesowym interesem, zatrudnić kompetentną kadrę szkoleniową począwszy od szkolenia na szczeblu szkolenia młodzieży. Nie oznacza to wcale że należy rezygnować z ludzi zaangażowanych w tej chwili emocjonalnie. Na sam początek jednak skoro tkwimy w błędnym kole, w którym nie mamy odpowiedniego budżetu na zatrudnianie takich 1 ligowych fachowców zdolnych z czasem zbudować ten wizerunek i pozyskać środki finansowe to może warto pomyśleć o stworzeniu atmosfery, która zachęciłaby ludzi z trybun do włączenia się w budowę Wielkiego Zagłębia. Współpracować z tymi ludźmi a nie zamykać się w własnym gronie, klepać się po plecach i utwierdzać w przekonaniu że wszytko jest dobrze.

Zapewniam was że na trybunach tej atmosfery przychylności dla obecnych władz niestety nie można odczuć. W mojej analizie nie ma złośliwości ani emocji, nie wykluczam że wnioski są błędne. Muszę się szczerze przyznać że w tym sezonie na Ludowym bywam sporadycznie ale to paradoksalnie pozwoliło mi na to by spokojnie z boku ocenić całą sytuację. Zakończę mało optymistyczną prognozą. Nie spodziewam się tego że przyszły sezon przyniesie nam więcej radości.
Monti
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna