Kogo kupic,a kogo sprzedac

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez Blajpios 2008-01-07, 2:01 pm

adas napisał(a):
Minion napisał(a):Brawo Blajpios. Misją rzecznika jest informować : działamy, myslimy, walczymy. Często.
I to też czynię. Nie każcie mi jednak pisać o niepotwierdzonych informacjach. Serwis to nie giełda plotek, gdzie ktoś coś usłyszy i natychmiast przekazuje bez potwierdzenia u źródeł. Serwis będzie się opierał tylko i wyłącznie na informacjach w 100% potwierdzonych. A prasa. Na całym świecie, czy nam się podoba czy nie, najpierw pojawiają się plotki prasowe a dopiero później fakty. (...)

Jeszcze raz spróbuję, choć powoli zaczyna być pytanie, czy to już nie jest powtarzanie w kółko swoich stanowisk z obu stron. Myślę, że jednocześnie to, co napiszę, będzie zbieżne przynajmniej z częścią głosów prezentowanych tutaj, przynajmniej u tej części wypowiadających się, którzy nie są po prostu nastawieni z góry negatywnie i włączają się po to, by szkodzić obecnej ekipie odpowiedzialnej za Zagłębie (nie rozsądzam, czy ci ostatni czynią to z powodów mentalnych, czy zawiedzionej miłości, czy silnego przekonania, że szkodzi się ukochanemu Zagłębie - za mało danych; stwierdzam tylko, że - choćby działały z najlepszych pobudek i mając przynajmniej część racji - nie są to osoby nastawione na dialog, tylko na szkodzenie temu, co robi obecna ekipa, toteż zostawiam te głosy na marginesie).
Po pierwsze, Kol. adam: szacunek za czynione wysiłki; chyba więcej osób się znajdzie, które się podpiszą pod tym. Szacunek także - właśnie za to, że jest dbałość o prawdę; za to, że nie chce się popadać w manierę niektórych samochwalców, kłamców, którzy jednego dnia powiedzą, że żadne rozmowy się nie toczą, lub przeciwnie, że toczą a nazajutrz powiedzą, że zaistniał fakt, który jasno pokazuje, że wczoraj podano kłamstwo. Nikt chyba z głosów nastawionych na dialog - tej postawy nie podważał a pewnie co najmniej część jakaś podziela nawet wyraźnie właśnie szacunek z tego powodu, bo sympatycy Zagłębia chyba zdecydowanie chcą opierania się na prawdzie w informacjach ze strony klubu i wyrażania także przez prawdę szacunku. Tak więc, cieszą się wręcz - że taka jest tendencja. To jeden z filarów Wielkiego Wymarzonego Zagłębia dla tych ludzi, więc radość, że Klub ten filar chce budować.
2. Powyższe jednak - to nie wszystko.
2a. Domaganie się czegoś więcej niż w pkcie 1 - nie musi oznaczać, nie u wszystkich oznacza na pewno ataku na Klub, ekipę obecną ani nie przekreśla szacunku z pkt. 1 itd.
3. Proszę sprawdzić, ale mam wrażenie, że pewna część osób, i to ta, której Kol. adam rzeczywiście odpowiada, czyli uznaje że coś konstruktywnego wnoszą: to ludzie, którzy chyba ani razu, a przynajmniej zasadniczo nie wypowiadają się inaczej, nie domagali się informacji o trwających negocjacjach, natomiast po prostu chcieli częstych informacji o istnieniu klubu, działaniu, itp. Tymczasem spotyka ich wciąż odpowiedź, że nie można niesprawdzonych informacji o negocjacjach czy innych prasowych podawać na temat transferów.
3a. Zastanowiłem się chwilę skąd to nieporozumienie, może błąd? Być może odkryłem. Tak, pojawiają się tu głosy, że ktoś podał np. informację, że Berensztajn kończy karierę. Zaraz ktoś pyta o źródło itp. Stąd może nieporozumienie. Ale to nie jest domaganie się przecież oficjalnego stanowiska rzecznika (chyba że w prywatnej wiadomości do rzecznika poszło coś takiego, niemniej z postaci ogólnodostępnej nie wynika coś takiego). I to jest prawo na forum forumowiczów, jeżeli uważają że warto poważnie potraktować wiadomość z gazety albo z rozmowy w pubie: podzielić się wiadomością, zapytać skąd ona itp. Nikt jednak nie żądał od rzecznika takich wiadomości, ustosunkowywania się do tego itp. W głosach do Klub kierowanych na tym forum - nie ma takich żądań. Nikt z tej grupy piszących do Rzecznika - nie podnosił tych spraw. Nikt nie polemizował z Twoimi, Kolego, wypowiedziami w tym sensie, czemu wciąż więc do tego wracać? Natomiast między sobą na forum na pewno mogą i o takich niesprawdzonych wiadomościach ludzie porozmawiać i nie znaczy to względem oficjalnych wiadomości - nic.
3b. Dodaję to przed wysłaniem, bo po napisaniu sprawdziłem, co jest na stronach i zauważyłem akurat teraz jeden głos trochę odmienny. Tu trochę inaczej niż kol. sosnowiczanin ! uważam, iż rzecznik z ostrożności zawodowej, choćby by nie dawać wyczuć drugiej stronie w negocjacjach, jak klubowi zależy - będzie ostrożny nawet z wypowiedziami nieoficjalnymi, na forum, jako zwykły kibic. Myślę, że Kol. sosnowiczanin ! po refleksji też dopowie, że nie chce na pewno przez to stawiać rzecznika w trudnych sytuacjach, w każdym razie jakkolwiek, to jednak wciąż jest prawdą stwierdzenie, że większość tej części opinii nie zgłasza żądań zbyt mocnych na rzecz wciągania się rzecznika w wypowiedzi "od kuchni".
4. Natomiast co do oceny, że "to robię właśnie" - hm. Mam wrażenie, że niekótrzy właśnie uważają, że nie robisz tego, nie informujesz tak jak
Minion napisał(a):Misją rzecznika jest informować : działamy, myslimy, walczymy. Często.
Sądzę, że odbierają ludzie sytuację w duchu, że to jest za rzadko. Bo z zachowaniem tej cennej postawy, z której się cieszą i za którą dziękują: szacunku do prawdy, można właśnie wytwarzać, poszerzać przekonanie, że Zagłębie Wielkie, Stuletnie wciąż się rozwija, informując o tym codziennie nawet! I to właśnie najcenniej: nie kłamiąc - bo przecież prawdą jeszcze wciąż chyba jest, że Zagłębie walczy? Omijając więc sprawy, które musi się z szacunku nawet dla ludzi i z szacunkiem dla ludzi ominąć: można inne przejawy życia pokazać, można wskazać inne aspekty itd. Można rzucić wiadomość o perypetiach pracy z sekretariatu, można ze stołówki, z treningu itp. A innego dnia, oby szybko - reakcja pokazująca, że nie chowa się głowy w piasek wobec medialnego wycierania sobie gęby Zagłębiem, choć za dzień, dwa, sprawa już może nie będzie warta podniesienia, więc nie będzie warto. W każdym razie - chodzi o pozytywny przekaz istniejący o aktywności Zagłębia - a nie domyślny.
5. Sprawa pozostaje też prowokatorów, jak i tych, którzy odchodzą od serwisu milcząc. Zwłaszcza tymi ostatnimi warto się przejąć, bo może nie chcą działać przeciw, to wolą się wycofać, nie znajdując zrozumienia. Także i pozostali, nawet jeżeli boli ich dopiekanie, może zasługują po prostu na zrozumienie ich racji, może tylko po prostu z racji interesu klubu: ale też warto się nad tym zastanowić a nie tylko odciąć, wykazując błąd. To rzecznika misją jest też, nawet po prowokacji, dbać o to, by publiczność, potencjali partnerzy itp - wychodzili z przekonaniem, że jest jak jest, że przynajmniej jakieś racje ma klub, klub nie odrzuca ludzi - a nie, że jest, jak mówią krytycy nieprzejednani, bądź że być może ci krytycy kawałek racji i to tam, gdzie de facto nie mają. Takim wrażeniom - trzeba zapobiegać licząc nie tylko na siłę wykazanych czasem argumentów ale także przesyłając pozastłowny przekaz, że jest inaczej, szanujemy, nawet oponentów ale prawda jest taka a taka. Czyli znów - przekazywać prawdziwie, że jest żywotność, że jest pozytywna postawa, że ona trwa a nie, że należy się jej domyślać. Wiem dobrze, że to trudne, gdy człowieka zaatakują, niemniej, warto przekaz wysyłać.
***) To chyba koniec moich wystąpień na ten temat polityki informacyjnej itp, chyba że coś znacząco zmieni sytuację.
Blajpios

Postprzez kurzy_kuper 2008-01-07, 2:03 pm

sosnowiczanin
Dzień, w którym rzecznik prasowy zacząłby dzielić się klubowymi plotami na forach albo tylko je komentować - powinien być ostatnim dniem jego "rzecznikowania".
kurzy_kuper

Postprzez sosnowiczanin ! 2008-01-07, 2:29 pm

Nie chodzi mi o ploty tylko o nieoficjalne ale sprawdzone informacje np :
"klub negocjuje warunki sprowadzenia do Sosnowca Sebastiana Olszara , wbrew doniesieniom gazety wyborczej klub nie jest zainteresowany pozyskaniem Tomasza Łuczywka ... "
sosnowiczanin !

Postprzez Schabu 2008-01-07, 4:03 pm

Tak patrzę na razie co się dzieje w klubie i normalnie jestem załamany!
Na górze walka o stołki,a na dole- znaczy w składzie tylko odejścia!
Kadra co raz szczuplejsza,a nowi.... to zawodnicy z rezerw itd.
Jeżeli my mamy się utrzymać takim składem to nic tylko się załamać!
Ja rozumiem wszystko,ale młodymi to na pewno,rycerzów wiosny nie zrobimy.
Odchodzą rzeczywiście ci powinni,ale zróbmy krok do przodu,a nie dwa do tyłu.
Schabu

Postprzez STS_1906DG 2008-01-07, 7:01 pm

sosnowiczanin ! napisał(a):wbrew doniesieniom gazety wyborczej klub nie jest zainteresowany pozyskaniem Tomasza Łuczywka ... "

zaglebie.sosnowiec.pl napisał(a):29-letni pomocnik Tomasz Łuczywek podpisał dzisiaj 2,5-letni kontrakt z Zagłębiem. Łuczywek jest wychowankiem naszego klubu, w którego barwach zadebiutował w sierpniu 1996 i występował przez 9 kolejnych sezonów. W tym okresie rozegrał ogółem w IV, III i II lidze 240 meczów i strzelił 42 bramki. Po udanej rundzie wiosennej w 2005 roku Łuczywek odszedł do beniaminka ekstraklasy GKS-u Bełchatów, ale rozegrał w pierwszym zespole zaledwie 2 mecze. Jesienią 2006 Łuczywek został wypożyczony do Górnika Zabrze i w sezonie 2006/2007 wystąpił w 21 meczach ekstraklasy, zdobywając jedną bramkę. Jesień 2007 Łuczywek spędził w III-ligowym Hetmanie Zamość, gdzie rozegrał 15 spotkań i strzelił 3 gole.

Ot co.
STS_1906DG

Postprzez MrCricket 2008-01-07, 8:04 pm

Łuczywek to nie zawodnik na ekstraklasę, ale nie sądze, żeby był słabszy niż Adżem czy Kozubek. Napewno będzie zapierniczał na boisku ile tylko tlenu w płucach i nogi nie odstawi. Jest lewonożny, a tych nam najbardziej brak...
MrCricket

Postprzez tymin 2008-01-07, 8:20 pm

Adaś, co z Marcinem Bodnarem?
tymin

Postprzez PaprykarZ19 2008-01-07, 10:04 pm

Przeczytałem na gazeta.pl przed chwilą, że do sezonu razem z pierwszą drużyną będzie się paru juniorów przygotowywać. Ja pamiętam jak w zeszłym sezonie w rezerwach Hubert Gmaj wymiatał i kilka bramek co mecz strzelał, a teraz nie ma go w tym gronie, w ME też występuje epizodycznie. A taki Marcin Smarzyński, który w zeszłym sezonie spisywał się o wiele gorzej od niego ma za sobą debiut w OE i będzie się z pierwszym składem przygotowywać do sezonu. Adam, Ty chyba jesteś najlepiej poinformowany. Wiem, że to nie koncert życzeń, ale mógłbyś powiedzieć coś na ten temat, dlaczego tak jest, co jest z Hubertem?

W tym samym artykule pisało również,że Daniel Treściński jednak w tej rundzie nie zdoła nam pomóc ponieważ w dalszym ciągu ma problemy zdrowotne z kolanem... Mógłbyś również odnieść się co do tego? Bo to dość intrygująca kwestia, najpierw go wyrzucono i powiedziano, że powrotu nie ma,a teraz miałby wrócić? Jako, że na stronie głównej same fakty są umieszczane chciałbym abyś wypowiedział się na ten temat, bo czekanie do jesieni, aż wyjaśni się ta sprawa, nie bardzo mi się uśmiecha ; P
PaprykarZ19

Postprzez Persymona 2008-01-07, 10:30 pm

Widziałeś Huberta w akcji?śmiem twierdzić ze nie,słyszałem o nim wiele że to wielki talent,a jak go zobaczyłem to nasunęło mi się tylko jedna myśl"drewinio".
Persymona

Postprzez STS_1906DG 2008-01-08, 3:35 pm

Czy do prawda ze Sebastian Olszar negocjuje z Widzewem ? I prawdopodobnie w najbliższych dniach podpisze kontrakt?
STS_1906DG

Postprzez adas 2008-01-08, 4:11 pm

PaprykarZ19 napisał(a):Ja pamiętam jak w zeszłym sezonie w rezerwach Hubert Gmaj wymiatał i kilka bramek co mecz strzelał, a teraz nie ma go w tym gronie, w ME też występuje epizodycznie. A taki Marcin Smarzyński, który w zeszłym sezonie spisywał się o wiele gorzej od niego ma za sobą debiut w OE i będzie się z pierwszym składem przygotowywać do sezonu.
Hubert to dobry zawodnik, ma jednak pecha i kontuzje go nie omijają. Tak jest i teraz. Hubert jest kontuzjowany i nie przepracuje solidnie okresu przygotowawczego co za tym idzie trudno mu będzie wrócić do formy jeszcze w tym sezonie. Marcin Smarzyński poczynił ogromne postępy, nie tyle piłkarskie, bo zawsze był dobrze zapowiadającym się graczem, co postępy w podejściu do treningu i swojej dalszej kariery.
adas

Postprzez Zibi33 2008-01-08, 4:22 pm

Z tego co widać decyzja zarządu jest taka,żeby grać młodymi tańszymi zawodnikami,
dlatego mało prawdopodobne jest, żeby zaangażowano Olszara,któremu trzeba pewnie zapłacić około 10tys.na miesiąc,nie po to rezygnowano min. z Brensztajna,Kaliciaka i innych.
Włodarze klubu chyba pogodzili się z grą w przyszłym sezonie w III lidze(będzie nazywać się
II ligą) i Ich ruchy transferowe na to wskazują(Łuczywek-gdzie mu będzie lepiej).
Podejrzewam jak pojawi się okazja to sprzedadzą Hosicia i Folca.
Z jednej strony trochę Ich rozumiem z drugiej szkoda ,że poddajemy sie bez walki.
Z III ligi trudno się wydostać,a presja kibiców będzie ciągła bo miejsce Zagłębia Sosnowiec jest w Ekstraklasie.
Zibi33

Postprzez fan78 2008-01-08, 5:53 pm

Ciekawa ta informacja na stronie glownej o dwoch tajemniczych transferach.Rozumiem ze nie mozna podac ich nazwisk ale moze chociaz ligii w ktorych graja?Ciezko byc cierpliwym w tych czasach.
P.S
Adas jak wyglada na dzis sprawa transferu Chwalibogowskiego?Procentowo?
Pozdro.
fan78

Postprzez zag23 2008-01-08, 7:32 pm

Chyba znam rozwiązanie ze strony głównej o tajemniczym napastniku, który rozegrał 160 spotkań zagranicą - chodzi o Andrzeja Kubicę ?!
Ostatnio edytowano 2008-01-08, 7:35 pm przez zag23, łącznie edytowano 1 raz
zag23

Postprzez adas 2008-01-08, 7:33 pm

fan78 napisał(a):Adas jak wyglada na dzis sprawa transferu Chwalibogowskiego?Procentowo?
Pozdro.
Rozmowy w sprawie pozyskania Bartka trwają. Nie potrafię odpowiedzieć jakie są szanse aby u nas zagrał.
adas

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna