kurzy_kuper napisał(a):
Tak się parę razy zastanowiłem mefisto, o jaką "grupę" ci może chodzić aż mnie olśniło, że przecież faktycznie zatrudnianie piłkarzy z grupą inwalidzką (jinwalidzkom) to superpomysł na obniżenie kosztów funkcjonowania klubu. Jeżeli Dobrodziej przekształci klub w Zakład Pracy Chronionej to ZUS-owi się nie trzeba kłaniać co miesiąc, PFRON da sowitą dotację a państwo odda VAT. Jeszcze Platini przyśle list gratulacyjny za wzorowe "kohabitasją" zdrowych kibiców i niepełnosprawnych piłkarzy. Jak się tak głębiej zagłębić w problem, to każdy się zgodzi, że np. na ławce mogą siedzieć nawet niewidomi a oni na pewno mają najwyższą "grupę" czyli będą najtańsi.
A co myślałeś, że chodzi mi o GTW? A może lepiej GTZ (Grupa Trzymająca Zagłębie)? Specjalnie puściłem delikatnego bąka, żeby wybadać teren. Oczywiście nie zawiodłem się na tobie, gdyż jako jedyny (poza mną i django) myślisz głową na tym forum. Reszta oczywiście albo nie zakumała, albo olała, albo się oburzyła święcie i dała ostrzeżenie. Nawiasem mówiąc - witam w klubie "pod czerwoną kreską". Jak to szło? "Za pełne złośliwości, a nic nie wnoszące do tematu posty". Jakoś sam nie mogę się niczego konstruktywnego doczytać w postach, zwłaszcza moderatorów. I tu mała rada dla nich. Proponuję wam wyjąć języki z tyłka Krzysia, bo to jest psi obyczaj, a wy macie wszelkie cechy piesków, poza tą najważniejszą - lojalnością. Jak tylko Krzysiu wam podziękuje, a podziekuje z pewnością, bo jemu potrzebne są kreatywne indywidua, z których będzie miał realny pożytek, a nie dupowłazy, to zaczniecie na nim psy wieszać. (Hi, hi dobre - pieski będą wieszać psy...)
Ale wracając do tematu. Wiem, że to jest dobry pomysł (nota bene już drugi przedstawiony przeze mnie, bedzie jeszcze jeden, ale to za jakiś tydzień i koniec - co ja jestem Święty Mikołaj?), nietuzinkowy, ale warty rozważenia i wbrew pozorom niebyt trudny do realizacji, zwłaszcza, ze klub posiada najważniejszy element infrastruktury ZPChr - zaplecze sanitarno - socjalno - lecznicze - a tego się najbardziej czepiają. Kwestia dostosowania infrstruktury do potrzeb osób niepełnosprawnych - i tak trzeba to bedzie za kilka lat zrobić - wymogi unijne.
A o co chodzi - wiadomo - o kasę. Bez tego, to sobie nawet o trzeciej lidze można zapomnieć. A skoro nie ma sponsora jak należy - miasto też nie kwapi się do przejęcia klubu (to i nie bedzie w nieskończoność inwestować), to trzeba sie czepiać wszystkiego, co przynosi kesz.
Oczywiście wielu się popuka w głowę, ale ja wiem co piszę. Zresztą, nigdy nic kontruktywnego nie wychodziło z łbów osobników płynących jak gówno z prądem, tylko potrzebna była kreatywność niepoprawnych, niezależnych umysłów.
No, ale zawsze prościej jest pisać, że lepiej kupić tego,a nie tamtego, a najlepiej... zaraz, jak to ty napisałeś? "Pomocnika o żelaznych płucach". - Nie wiedziałem, że cybernetyka w polskiej piłce nożnej stoi na tak zaawansowanym poziomie. Ale nie jest to dobry pomysł - żelazo i tlen - zaraz zacznie się utleniać, znaczy - uwzględniając poziom czytelników - rdzewieć.
Ps. Niestety, Vat trzeba płacić na ogólnych zasadach.