eric napisał(a):Wiem, kupmy Kaliciaka z Kmity, podpiszemy z nim kontrakt na rok, a później się pomyśli, może zagra ze dwa mecze zanim dostanie kontuzji.
Ole
:) :) :)
Sądząc po artykule z Wyborczej (
http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35024,4278208.html) to chyba podpiszemy z Kaliciakiem ten kontrakt.
Jerzy Kowalik po raz pierwszy poprowadził trening Zagłębia. Na zajęciach pojawiło się kilku nowych piłkarzy, a wśród nich bramkarz z Litwy. Wielkie było zdziwienie, gdy zawodnik przemówił piękną polszczyzną...
Szkoleniowiec przyjechał na trening prosto z Zabierzowa, gdzie nie tylko mieszka, ale i jest... radnym. - Podróż trwa zaledwie pół godziny. Na noc zostaję jednak w Sosnowcu. Pewnie nie zmrużę oka, bo mam do obejrzenia mnóstwo kaset wideo z meczami Zagłębia - uśmiechnął się.
Pierwszy trening był urozmaicony, a większość zajęć odbywała się z piłką. - Na tym polega szkoła francuska - podkreślił szkoleniowiec. W zajęciach wzięło udział trzech nowych zawodników: Tomasz Owczarek (ponoć interesuje się nim też Ruch Chorzów), Dariusz Gawęcki z Kmity Zabierzów i Artur Siemierz, bramkarz litewskiej drużyny FC Wilno.
23-letni Artur, chociaż tak jak jego rodzice urodził się na Litwie, dobrze mówi po polsku. - W ostatnim sezonie byłem pierwszym bramkarzem w FC Wilno. Mam też za sobą występy w młodzieżowych reprezentacjach Litwy. W kadrze do lat 21 siedziałem na ławce. Pewnie dlatego, że... czuję się Polakiem - tłumaczył Siemierz (na litewskich stronach internetowych jego nazwisko piesze się Semerz). - To ciekawy chłopak. Miałem go już na treningu w Zabierzowie - mówił Kowalik.
Wymieniona trójka zagra w dzisiejszym sparingu z Legią Warszawa (mecz odbędzie się w Grodzisku). - Jestem tutaj tak krótko, że skład ustalą pewnie Grzegorz Kurdziel (trener bramkarzy) i Waldek Włoskowicz (kierownik zespołu) - śmiał się Kowalik.
Na pewno nie zagrają Jacek Paczkowski, który ma dziś ślub, i Hadis Zubanović, który wyjechał leczyć kontuzję do Sarajewa.
Wieczorem do Sosnowca przyjechał jeszcze Grzegorz Kaliciak. Doświadczony obrońca ustalał warunki kontraktu. Na razie nie może grać, bo też leczy kontuzję. - Na pewno nam się przyda. Ma wielkie doświadczenie, także z rozgrywek o Puchar UEFA - tłumaczył Kowalik.
W kontekście wzmocnień wciąż pada nazwisko Tomasza Łuczywka (GKS Bełchatów), którym interesuje się też Jagiellonia Białystok. Trener Zagłębia chce, by wiele kluczowych decyzji dotyczących składu zapadło jeszcze przed obozem w Dzierżoniowie (3 lipca).
Kowalikowi będzie pomagał w pracy Piotr Jawień, który był już jego asystentem w Kmicie Zabierzów. Zgodnie z naszymi informacjami zespół Młodej Ekstraklasy poprowadzą Andrzej Orzeszek i Michał Judy.