Pozornie wydaje sie iz jest koniec z tranferami a naszym Zaglebiu
otoz przeczucie moje powiada, ze do konca OKNA TRANSFEROWEGO
Dyr. Rudy kupi napastnika - na bardzo dobrym poziomie II ligowym
Pozdrawiam
Tadeusz
Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52
August napisał(a):Jeszcze się może okazać, że Mierzejewski nie będzie miał gdzie wracać. Prawdopodobnie 15 marca na radzie nadzorczej PKN Orlen ma zapaść decyzja, że od 1 lipca koncern przestaje być sponsorem Wisły Płock
Gazeta.pl Katowice napisał(a):Nowy napastnik Zagłębia - najszybszy w Niemczech, najszybszy w Polsce?
- Wszyscy mnie pytają, dlaczego nie biegam na 100 metrów. Jak to tak biegać bez piłki - śmieje się Krystian Prymula.
W Polsce Krystian Prymula jest właściwie anonimowy. Do tej pory grał tylko w klubach niemieckich, z których najbardziej znanym był drugoligowy LR Ahlen.
W serwisach internetowych można za to przeczytać, że interesowało się nim słynne Atletico Madryt. Prymula zaliczył nawet w Hiszpanii udane testy. - Miałem grać w rezerwach, ale trenowałbym z pierwszą drużyną. Kontrakt już na mnie czekał. Nie podpisałem. Dlaczego? Do dziś żałuję... - zawiesza głos. - Za daleko od domu - tłumaczy syna ojciec, Piotr Prymula.
Dziadek piłkarza, Władysław, miał jedno marzenie - żeby jego wnuk zagrał w polskiej drużynie. - Dziadek już tego nie zobaczy, ale jego życzenie się spełni - mówi Prymula.
Zagłębie zdecydowało się na transfer piłkarza bardzo szybko. Wystarczył jeden trening i sparing. - Jest bardzo szybki. Najszybszy w drużynie. Jeżeli koledzy nauczą się wykorzystywać jego atut, to będziemy mieć z niego pociechę - chwali Wojciech Rudy, dyrektor klubu.
Po sparingu z Górnikiem Zabrze, w którym Prymula zapracował na trzy gole, do dziennikarzy podszedł Piotr Prymula i stwierdził nawet, że jego syn był najszybszy na niemieckich boiskach! - Trudno tak przesądzać, ale szybszego od siebie nie spotkałem - mówi piłkarz.
Pięć lat temu za jednego z najszybszych napastników ligi uchodził Łukasz Błasiak ze Szczakowianki (dziś GKS Tychy). Jego ówczesny wynik na 30 metrów to 3,9 sekundy. Prymula jest o niemal pół sekundy szybszy! - Mój czas to 3 sekundy i 52 setne - wyjaśnia Prymula, którego ulubionym piłkarzem jest Ronaldo. - Ale nie ten, który biega po boisku dziś, tylko ten o 10 kilogramów... młodszy, z PSV Eindhoven - podkreśla.
Rodzina Prymuli pochodzi ze Świebodzic koło Wałbrzycha. Do Niemiec wyjechali 14 lat temu. Prymula zaczął grać w piłkę dopiero w wieku 11 lat. Na jednej z berlińskich ulic wypatrzył go trener BFC Preussen i zaprosił na zajęcia. - Już wtedy miałem niezłe przyspieszenie. Poza boiskiem nie wykorzystywałem szybkich nóg. Byłem spokojnym dzieckiem, nie łobuzowałem - zapewnia.
Od pierwszego treningu wiedział, że chce być napastnikiem. Gdy w jednym sezonie strzelił 42 gole, upewnił się, że to dobry wybór. - Bramki strzelam na różne sposoby, ale najczęściej uciekam obrońcy, któremu nie pozostaje nic, jak mnie sfaulować lub patrzeć jak składam się do strzału. Mam nadzieję, że Zagłębie będzie grało wiosną dwójką napastników. Wtedy o gole dużo łatwiej - zapewnia piłkarz, którego dobrym kolegą jest były reprezentant Polski, Paweł Wojtala, razem z którym grał w Ahlen.
Prymula nie jest w Sosnowcu samotny, bowiem w mieście nad Brynicą mieszka jego ciocia. Rodzice oraz brat Damian i siostra Aleksandra zostali w Niemczech. Piłkarz coraz pewniej czuje się też w szatni Zagłębia. - Dziękuję rodzicom, że w domu cały czas mówiło się po polsku. Wiele słów zapomniałem, ale teraz z każdym dniem jest mi łatwiej powiedzieć, co naprawdę myślę - kończy.
Deu napisał(a):Odnośnie naszego nowego nabytkuGazeta.pl Katowice napisał(a):Nowy napastnik Zagłębia - najszybszy w Niemczech, najszybszy w Polsce?
(...) Prymula nie jest w Sosnowcu samotny, bowiem w mieście nad Brynicą mieszka jego ciocia.
http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35039,3949811.html
Zag18 napisał(a):a co z tym zawodnikiem Pablo Andrés Noga podobno miał wrac do zdrowia w Sosnowcu ??
Napastnik Zagłębia Sosnowiec Marcin Smarzyński został wypożyczony do Unii Skierniewice, ale trzecioligowcy zbankrutowali i zespół został wycofany z rozgrywek. W tej sytuacji piłkarzowi znaleziono nową przystań. Wiosną będzie grał na zasadzie wypożyczenia w czwartoligowym BKS Stal Bielsko-Biała.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników