1906-2006: 100 lat Zagłębia czy 100 lat piłki w Sosnowcu?

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

...

Postprzez Krawiec 2005-08-25, 7:46 pm

No i morfeusz podpowiwedział nam, że ten argument o Prussen to kula w płot i kolejny dowód (pominięcie w komentarzu argumentacji prof. Ponczka) na brak obiektywizmu redaktora Czado.

U nas nie było mega fuzji , natomiast naważniejsza była fuzja z 1931 roku czyli powstanie Unii. Tak jak już pytał Władek, dlaczego mamy uznać wyprowadzać datę od Victorii (1918) skoro w fuzji oczywiście uczestniczył również KS Sosnowiec, który w prostej linii wywodzi się od KS Milowice 1906 .

Dla mnie nasza data wcale nie jest argumentowana na siłę, a to że klub KS Milowice był robotniczy to ma być jakiś dowód na to że władza wymyśliła sobie datę powstania klubu 1906 ?? Tzn że nie było KS Milowice który póżniej przekształcił się w Union i KS Sosnowiec ??

Pawłowi Czado jeśli tu zerknie polecam wnikliwe obejrzenie fotografii i przestudiowanie tekstu J. Lewandy

http://www.sosnowiec.info.pl/modules/ne ... hp?id=2597
Krawiec

Postprzez Gość 2005-08-25, 8:07 pm

Krawiec, ale Czado nie ma innych argumentów. Drugi raz podaje ten sam argument. Najpierw była to GIEKSA, a teraz Górnik. I w oby przypadkach w taki sam sposób zostały one obalone.

Ale widzię jakiś postęp :P Przy GIEKSIE w fuzji uczestniczyło około 30 klubów i organizacji, przy Górniku jest już tylko sześć :lol: :D :D
Gość

Postprzez gregor 2005-08-25, 10:04 pm

pan Czado jest upierdliwy jak przsłowiowy wrzód na dupie z tą swoją prawdą
dotyczącą powstania ZAGŁĘBIA i jego korzeni sportowych , pan Czado sam jest " alfą i omegą " w sprawie ZAGŁĘBIA , niech sie pan wykaże w sprawie Gieksy ujrzymy co ugra w swojej sprawie
ps.
to zhanysiały Zagłębiak toż to gorsze od zarazy, a familie ma na RUDNEJ
szkoda chłopa
gregor

Postprzez LucasUSA 2005-08-25, 10:42 pm

P. Czado cierpi na jakas nieokreslona awersje do Zaglebia i Zaglebiakow. Co go obchodzi, ze bedziemy swietowac NASZE swieto? Tymczasem on z zapalem krzyzowca wyruszyl na krucjate przeciwko dacie 1906, ironicznie wyraza sie o p. Kociebie z PZPN itd.

Napisze po prostu i chamsku - a gowno niech cie to obchodzi kiedy powstalo Zaglebie, zajmij sie swoimi sprawami.

Swoja droga to ciekawe, ze po drodze p. wielkiemu redaktorowi Czado bylo do Sosnowca, kiedy przygarnelo gowniarza Radio "R". Pamietam jak dzisiaj, bo tez krecilem sie wokol tej stacji, robiac relacje m.in. z Zaglebia, CKSu i przygotowujac serwisy sportowe z kolega. Jak p. wielki redaktor Czado postawil tam pierwsze kroki, to skonczyly sie relacje z zaglebiowskich klubow, a cale serwisy skupialy na parszywej Gieksie.
I on ma niby byc obiektywny???

Nie moge zrozumiec, dlaczego niektorzy postawili sobie za cel zyciowy dyskredytacje Zaglebia. P. Czado, lzej ci jak nam w swoim stylu poublizasz? Kompleksy wychodza...
LucasUSA

Postprzez gregor 2005-08-26, 11:28 am

to jest cytat z ze strony Śląska , zapowiedż Śląsk - Zagłębie :

"Klub z którego wywodzi się Zagłębie, czyli klub sportowy przy hucie Milowice powstał w 1906 roku, jednak data ta wzbudza wiele kontrowersji, ze względu na bardzo nikłe związki z obecną drużyną."

czyżby Czado zatruł umysły kibiców Śląska??? może brak wiedzy ??? , jeśli tak to eksportujmy naszą wiedzę i prostujmy kolegom ze Śląska ścieżki .
gregor

Postprzez Ktos 2005-08-26, 5:30 pm

Witam Serdecznie. Piszę z daleka i powiem szczerze ( "na chłodno" ) każdy chciałby obchodzić jubel i to taki aby szczęka innym opadała, ale niestety trzeba patrzeć nie na jakieś tam fuzje, związki itp itd. To tak jak w Krakowie kibice Cracovi lub Wisły zaczeli twierdzić iż są bezpośrednimi spadkobiercami ( a tak jest ) dr.Jordana uczącego gry w piłkę młodych chłopaków na Błoniach lub w miejskim parku :D , a to było owiele wcześniej niż data ich powstania czyli 1906 rok. To tak na marginesie. Pozdrowienia dla normalnych.
Ktos

Postprzez BuBy_MaDnEss_#4 2005-08-27, 6:42 pm

http://pl.wikipedia.org/wiki/Zag%C5%82% ... _Sosnowiec

zwróccie uwage na date powstania :evil:
BuBy_MaDnEss_#4

Postprzez gregor 2005-08-28, 10:40 am

poprawili
gregor

Postprzez Gibson_mdc 2005-08-28, 2:15 pm

W gazecie ''Fakt sport Vedemecum Kibica'' pisalo ze rok zalozenia klubu to 1918r. :shock:
Gibson_mdc

Postprzez twari 2005-08-28, 3:07 pm

Ale slowa uznania dla wszystkich ktorzy poswiecaja swoj czas aby odklamac date powstania naszego klubu na roznych serwisach! Czapki z glow!
twari

Postprzez gregor 2005-08-30, 9:10 pm

Gibson brachu też to widziałem i byłem wzburzony , lecz na stronce
www.sportowefakty.pl/index.php?dysc_id= ... s_id=57231
podaja wszystko tak jak Pan Bóg przykazał , więc myślę że poprostu tak puścili do druku i nikt na to uwagi nie zwracał czy jest zgodne z prawdą ,
myślę że darujemy im to niechcące potkknięcie i będziemy oczekiwali rzetelnego dziennikarstwa w przyszłości .
ps . proszę tepić wszelkie przejawy przekłamywania
historii naszego ZAGŁĘBIA
Pozdro dla STARYCH WIARUSÓW i MŁODEJ WIARY
gregor

Postprzez Gibson_mdc 2005-08-31, 4:15 pm

Ta gazeta to byl jeden wielki niewypal :twisted: :twisted:
Gibson_mdc

Postprzez Gość 2005-09-02, 3:27 pm

Ja troszkę wybiegnę w przyszłość ;)

Wiadomo że świętować będziemy 100-lecie klubu. Podobno ma być jakiś miniturniej z naszymi zgodami, ale mnie interesowałyby jeszcze dwa pomysły:

1. Zagłębie 2006 - byli zawodnicy Zagłębia

taki meczyk obecnej kadry z zawodnikami którzy przyczynili się w mniejszym bądź większym stopniu do odrodzenia naszej piłki. Ciekawie byłoby zobaczyć mecz Zagłębie 2006 z Lachowskim, Marcinem Bębnem, Zubanoviciem czy Hosiciem, z drużyną złożoną z takich zawodników jak Marek Bęben (ewentulanie Robert Stanek), Sebastian Klata, Artur Derbin, Mirosław Kmieć, Wojciech Sączek, Piotr Tomsia czy zawonicy, którzy grali w Zagłębiu w okręgówce, a o których obecnie niewiele wiadomo (mnie się kojarzą - nie wiem czy dobrze - takie nazwiska jak Bronikowski, Kozioł, Sitko i kilku innych).

2. Turniej "droga do ekstraklasy" w którym oprócz Zagłębia zagrałyby zespoły z sezonów, w których nasz klub uzyskiwał awans do wyższej ligi. Taki przegląd z różnych lig
:arrow: Z okręgówki ktoś z grona: Zagłębiak Dąbrowa Górnicza, Czarni Sosnowiec, Szczakowianka Jaworzno, Grodziec Będzin, Sarmacja Będzin, Górnik Wesoła, Bolesław Bukowno czy Przemsza Siewierz (pozostałe kluby chyba już nie istnieją).
:arrow: Z czwartej ligi: BKS Bielsko, Góral Żywiec, Górnik Brzeszcze, Górnik Jaworzno, Górnik Radlin, Górnik Mysłowice, Kalwarianka Kalwaria Zebrzydowska, KS Chełmek, Janina Libiąż, LKS Bulowice (kto jeszcze pamięta to 9:0?? :) ), Morcinek Kaczyce, Pasjonat Dankowice, Piast Cieszyn, Polonia Łaziska, Szczakowianka, Unia Oświęcim. Tu szczególnie utkwił mi w pamięci mecz na Ludowym z Górnikiem Brzeszcze wygrany 1:0. Pamiętam, że po tym meczu gazety pisały o pierwszoligowym poziomie na czwartoligowym boisku. Miło byłoby więc zobaczyć w jakiej dyspozycji jest dzisiaj Górnik :)
:arrow: Z trzeciej ligi: Śląsk Wrocław :twisted:

Taki dwudniowy turniej np. Śląsk - Grodziec i Zagłębie - Brzeszcze, a na drugi dzień finał (Śląsk - Zagłębie) też mógłby być ciekawym doświadczeniem i okazją do przypomnienia sobie nie tak odległych przecież znowu czasów.

Chciałbym poznać zdanie forumowiczów na temat tych dwóch propozycji. Co Wy o tym sądzicie?
Gość

Postprzez Siara 2005-09-02, 5:16 pm

Jasna rzecza jest ze swietowac bedziemy 100 lecie klubu i nikt nie powinien tego zmienic, ani nawet probowac zmieniac. Chcialbym zaproponowac koszulke w tym temacie wlasnie to jest przedstawiony przod, plecy takie same za wyjatkiem daty oczywiscie 2006!
Koszulka bedzie dostepna na polowce i zwyklej koszulce o dobrej gramaturze.
Obrazek
Siara
Żółta kartka

Postprzez macx39 2005-09-13, 8:08 am

incognito napisał(a):Ja troszkę wybiegnę w przyszłość ;)

Wiadomo że świętować będziemy 100-lecie klubu. Podobno ma być jakiś miniturniej z naszymi zgodami, ale mnie interesowałyby jeszcze dwa pomysły:

1. Zagłębie 2006 - byli zawodnicy Zagłębia

taki meczyk obecnej kadry z zawodnikami którzy przyczynili się w mniejszym bądź większym stopniu do odrodzenia naszej piłki. Ciekawie byłoby zobaczyć mecz Zagłębie 2006 z Lachowskim, Marcinem Bębnem, Zubanoviciem czy Hosiciem, z drużyną złożoną z takich zawodników jak Marek Bęben (ewentulanie Robert Stanek), Sebastian Klata, Artur Derbin, Mirosław Kmieć, Wojciech Sączek, Piotr Tomsia czy zawonicy, którzy grali w Zagłębiu w okręgówce, a o których obecnie niewiele wiadomo (mnie się kojarzą - nie wiem czy dobrze - takie nazwiska jak Bronikowski, Kozioł, Sitko i kilku innych).

2. Turniej "droga do ekstraklasy" w którym oprócz Zagłębia zagrałyby zespoły z sezonów, w których nasz klub uzyskiwał awans do wyższej ligi. Taki przegląd z różnych lig
:arrow: Z okręgówki ktoś z grona: Zagłębiak Dąbrowa Górnicza, Czarni Sosnowiec, Szczakowianka Jaworzno, Grodziec Będzin, Sarmacja Będzin, Górnik Wesoła, Bolesław Bukowno czy Przemsza Siewierz (pozostałe kluby chyba już nie istnieją).
:arrow: Z czwartej ligi: BKS Bielsko, Góral Żywiec, Górnik Brzeszcze, Górnik Jaworzno, Górnik Radlin, Górnik Mysłowice, Kalwarianka Kalwaria Zebrzydowska, KS Chełmek, Janina Libiąż, LKS Bulowice (kto jeszcze pamięta to 9:0?? :) ), Morcinek Kaczyce, Pasjonat Dankowice, Piast Cieszyn, Polonia Łaziska, Szczakowianka, Unia Oświęcim. Tu szczególnie utkwił mi w pamięci mecz na Ludowym z Górnikiem Brzeszcze wygrany 1:0. Pamiętam, że po tym meczu gazety pisały o pierwszoligowym poziomie na czwartoligowym boisku. Miło byłoby więc zobaczyć w jakiej dyspozycji jest dzisiaj Górnik :)
:arrow: Z trzeciej ligi: Śląsk Wrocław :twisted:

Taki dwudniowy turniej np. Śląsk - Grodziec i Zagłębie - Brzeszcze, a na drugi dzień finał (Śląsk - Zagłębie) też mógłby być ciekawym doświadczeniem i okazją do przypomnienia sobie nie tak odległych przecież znowu czasów.

Chciałbym poznać zdanie forumowiczów na temat tych dwóch propozycji. Co Wy o tym sądzicie?

nasza historia jest ciekawa
macx39

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna