TEMAT O STADIONIE LUDOWYM

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez pawelcio 2005-08-18, 10:19 am

Cytat:
"...Oprócz krzesełek zamontowaliśmy także tunel, odnowiono korytarz i wymieniono drzwi w budynku klubowym..."

Hmmm, wydaje mi się, że niedużo zrobiono. A na te drzwi to chyba z rok szukali kasy w budżecie. Szybciej by im poszło jakby zapytali czy ktoś w zamian za reklame na drzwiach im ich nie wstawi, a na pewno nie jedna firma by to z ochotą zrobiła za niewielką naklejkę z logo ich firmy na tych drzwiach.
pawelcio

Postprzez SCORPARO 2005-08-18, 10:33 am

...odnośnie budowy hali dla szermierzy a stadionu Ludowego... (czytaj stronagłówna)

Według mnie, władze miasta w ten sposób pokazały że nijak leży im stadion Ludowy, a już o jego modernizacji (bądź jakiejś większej rozbudowie) mowy być nie może, bo skoro budżet miasta (jeżeli chosdzi o wydatki na "sport") jest już zamknięty w tym roku, a w latach kolejnych planuje się wybudowanie owej hali dla szermierzy, to niech ktoś mi wytłumaczy skąd mają sie wziąść środki na inwestowanie w stadion ??.
Fakt że w tym roku "coś tam" drgnęło odnośnie "remontu" na Ludowym, i może nie widać tych "zmian" modernizacyjnych gołym okiem (przecież nie każdy ma okazję zwiedzać budynek klubiwy od wewnątrz), ale dla większości kibiców piłki w Sosnowcu modernizacja stadionu kojaży się w szególności z poprawą wizualną całego stadionu (czytaj : trybuny, płyta boiska...).
Nie wiem (bo i skąd) jakie sa plany rozbudowy / przebudowy / modernizacji stadionu na najbliższe miesiące, ale jeżeli miasto będzie chciało "wypromować" kilka dyscyplin na raz, to żadna z nich nei będzie posiadała pożądnego obiektu do rozgrywania zawodów (jakichkolwiek).

Uważam, że jeżeli szermierze do tej pory potrafili zdobywać laury, trenując w wysłużonej dla wielu dyscyplin sportu hali, dalej dawali by sobi e świetnie radę. Niestety bez porządnego stadionu, piłkarze mają utrudnione występy, nie tylko na I ligowej arenie (miejmy nadzieję).
SCORPARO

Postprzez Elijash 2005-08-18, 12:36 pm

nie lepiej dolozyc troszke kasy, i za ta kase wyremontowac odpowiednio stadion?? Dobudowac odpowiedni kompleks na hale szermiercza ktora miescila by sie na stadionie?

mowie tu o utworzeniu chociaz jednej pozadnej trybuny na ludowym, z zapleczem rekreacyjno sportowym. Tam bym widzial miejsce dla tych szermierzy. Tak gospodaruje sie na zachodzie...przykladem moze byc San siro, gdzie mozna powiedziec ze stadion jest centrum miasta.

no ale coz..trzeba chciec.........tymczasem to marzenia.

W ogole, jesli juz mowimy o remoncie ludowego, to klub powinien robic wszystko co w jego mocy aby wieksza liczba kiboli przychodzila. Wiekszosc ludzi dalej mysli, ze mecz pilki noznej to tylko dymy i mozliwosc dostania wpi**. Niestety!. Widzialbym lepsza polityke, przede wszystkim naglosnienie w mediach inf o polepszajacej sie od jakiegos czasu atmosfery.PO drugie.......widzialbym zroznicowanie cen biletow. Na sektor kibica 5zl.......normalny 10/ ulgowy 5> kobiety najlepiej zadarmo..ale znajac realia. 5 zloty by moze przeszlo. Dalej na nowe sektory 15 zloty.Pod daszek 20 - 25 zloty. Mysle ze wtedy mielibysmy, po pierwsze wieksza liczbe ludzi w mlynie (lepszy doping- ale trzeba by stworzyc typowy sektor dla kibicow-bez siedzonek) i co mecz po 10.000 ludzi.

ale to tez trzeba chciec. Trzeba miec po prostu ochote i odwage ruszyc w tym dupe! (p WR)

tymczasem pozostaje nam cieszyc sie tym co mamym, bo jak przegladam fotki sprzed kilku lat...
Elijash

Postprzez ASTER 2005-08-18, 12:43 pm

Elijash : z biletami to możemy pomarzyć, pytałem.
A z tym nagłośnieniem to rzeczywiście mogło by przyciągnąć ludzi.
Ogłoszenie w przeglądzie sportowym czy gazetach lokalnych itp. Sądze,że jak przyjdzie kilka tyś ludzi więcej to inwestycja sie zwraca (tylko na mecze z lepszymi przeciwnikami np Lechią), no i plus potencjalni sponsorzy na Ludowym...
ale chyba możemy pomarzyć ??? :(
ASTER

Postprzez Elijash 2005-08-18, 12:49 pm

Aster i co ci na ten temat powiedzieli? przeciez to bylby swietny pomysl.
Ale coz jak ludzie polityki nie potrafia uprawiac....pytanie tylko po co sie tam pchaja.

lepiej zeby im przyszlo 4500 ludzi zaplacilo 12zl....czy 12 tysiecy i zaplacili nawet po 5zl? juz wtedy by to sie zwrocilo, wiecej ludzi wiekszy efekt reklam.

ehhh .szkoda gadac.
Elijash

Postprzez ASTER 2005-08-18, 1:04 pm

Prawda jest taka,że aby klub zarabiał na kibicach to musi przyjść około 3500 ludzi, ceny takie jakie teraz mamy.
Fakt wraz z przyjazdem gości- liczba ta zwiększa sie o kilkaset.
A co do reklam, o to niestety nie spytałem.
Wg mnie klub i miasto powinny promować mecze. W trójmiescie np widziałem auto z szyldem (przyczepą) reklamowym, które w dniu meczu i przed dzień jeździło po mieście. Zainteresowanie mieszkańców i turystów było wielkie! Wystarczy spojrzeć na frekwencje. Tam ludzie żyją piłką a nie tak jak u nas tylko narzekają, bo nie ma przeciwników, bo pogoda nie taka, bo to nie pierwsza liga, bo sranie i w banie itd. Jakoś na meczach w 3 lidze mogło nas przyjść nawet około 6000 na jakiś mecz z Lechią ZG, gdzie każdy prawie wiedział,że Piast kupuje mecze i wejdzie. Fakt na Wybrzeżu jest teraz bum, Arka 1 liga , Lechia po tułaczkach wraca - ale szkoda, że u nas nie ma tego co było w 4 lidze, chodzi mi o takich kiboli co im latało z kim gramy, ważne że gra Zagłębie!!!!!!
Jak ktoś nie śpiewał w młynie to dostał zjebe.
chyba te czasy nie wrócą ... :(
ASTER

Postprzez Fan 2005-08-21, 8:02 pm

- K.T: Z tego co mi dyrektor przekazał, w mieście jest taka opcja, że jeżeli po rundzie jesiennej będziemy w pierwszej dwójce, to zaczynają w zimę robić oświetlenie. Jeżeli byśmy zrobili awans, to idzie cała budowa, od zegara. Rozpocznie się budowa nowych pawilonów, nowego całego sektora.

A co będzie gdy będziemy np na 5 miejscu z powiedzmy dwoma punktami straty do 2 miejsca?? Zastanawiajace.
Fan
Working Class

Postprzez pan_nikt 2005-08-22, 10:58 pm

Elijash napisał(a):
W ogole, jesli juz mowimy o remoncie ludowego, to klub powinien robic wszystko co w jego mocy aby wieksza liczba kiboli przychodzila. Wiekszosc ludzi dalej mysli, ze mecz pilki noznej to tylko dymy i mozliwosc dostania wpi**. Niestety!. Widzialbym lepsza polityke, przede wszystkim naglosnienie w mediach inf o polepszajacej sie od jakiegos czasu atmosfery.PO drugie.......widzialbym zroznicowanie cen biletow. Na sektor kibica 5zl.......normalny 10/ ulgowy 5> kobiety najlepiej zadarmo..ale znajac realia. 5 zloty by moze przeszlo. Dalej na nowe sektory 15 zloty.Pod daszek 20 - 25 zloty. Mysle ze wtedy mielibysmy, po pierwsze wieksza liczbe ludzi w mlynie (lepszy doping- ale trzeba by stworzyc typowy sektor dla kibicow-bez siedzonek) i co mecz po 10.000 ludzi.

ale to tez trzeba chciec. Trzeba miec po prostu ochote i odwage ruszyc w tym dupe! (p WR)
tymczasem pozostaje nam cieszyc sie tym co mamym, bo jak przegladam fotki sprzed kilku lat...

Co do cen to mozna sie zgodzic ale co do tego ze klub ma dbac o wizerunek kibicow to totalna bzdura, bo ludzie chociazby w tramwaju czy autobusie stykaja sie bezposrednio z kibicami podazajacymi na mecz(lub z meczu) i widza duze chamstwo i zadne naglasnienie tego jaka to wspaniala atmosfera jest na stadionie niezmieni ich zdania o kibicach bo to z czym sie spotykaja osobiscie bedzie dla nich wazniejsze wiec po co klub ma sie angazowac w tak beznadziejna sprawe..?
pan_nikt

Postprzez barthez 2005-08-25, 10:53 am

Fan napisał(a):- K.T: Z tego co mi dyrektor przekazał, w mieście jest taka opcja, że jeżeli po rundzie jesiennej będziemy w pierwszej dwójce, to zaczynają w zimę robić oświetlenie. Jeżeli byśmy zrobili awans, to idzie cała budowa, od zegara. Rozpocznie się budowa nowych pawilonów, nowego całego sektora.

A co będzie gdy będziemy np na 5 miejscu z powiedzmy dwoma punktami straty do 2 miejsca?? Zastanawiajace.

To bardzo perspektywiczne typowo urzędnicze myślenie. Proponuje z robotami czekać aż do pierwszego meczu w I lidze.
Już od dawna front robót powinien wyglądać tak:
Etap 1
Wybużyć łuk z zegarem. Tam stawiać typową trybunę piłkarską blisko bramki na około 3 tyś.
Etap 2.
Analogicznie po drugiej stronie.
Etap 3.
Zrobienie krytej z prawdziwego zdażenia na 5 tyś. Oczywiście też po wybużeniu wałów.
Etap 4.
Analogicznie po drugiej stronie.
Etap 5.
oświetlenie
Prace trwały by kilka lat etapami bez wyłączania stadionu z użytkowania
Gdyby te prace zaczęto kilka lat temu kiedy walczyliśmy o powrót do II ligi pewnie mielibyśmy już conajmniej 2 nowe trybuny za bramkami. W sumie stadion mieścił by 16 tyś i tyle by wystarczyło
Nie uważam aby topienie kasy w stare wały ziemne było dobrym posunięciem. Widziałem kiedyś jak w trakcie sezonu przebudowywano stadiony Energie Cottbus oraz SSV Ulm. Podobnie było ze stadionem Hansy Rostock który tak jak nasz był na ziemnych wałach a dziś wygląda tak:http://www.fc-hansa.de/cp/index.php?id=88&PHPSESSID=8bdafc47a71b1e2de47d7a4c298b0637
barthez

...

Postprzez Krawiec 2005-08-25, 11:40 am

Wszystko ładnie pięknie ale co z prywatnymi terenami ? Nie chce mi się już powtarzać bo robiłem to setki razy na forum ale widze, że nowa fala forumowiczów nie jest w temacie.

Teren na którym leży SL jest w rękach prywatnych, a wlaściciele ani myślą o sprzedaży . Czy w tym przypadku robienie czegoś więcej niż wylewka jest rozwiązaniem racjonalnym ??

Jest to żmudne zajęcie ale proponuję prześledzić ten temat dokładniej.
Krawiec

Postprzez barthez 2005-08-25, 12:27 pm

Wiem, wiem
Z moich informacji wynika ze sprawę działek można było załatwić kilka lat temu kiedy Zagłebie tułało się po niższych ligach ale w UM sprawę bagatelizowano że jakoś tam będzie. Teraz kiedy Zagłębie jest ponownie w II lidze i ma szanse na I ligę oraz stabilność finansową pewnie własciciele tych działek myślą że dostaną kokosy choć obiektem zarządza miasto a nie klub.
Moja wizja budowy stadionu zakłada załatwienie tej sprawy. Skoro nie ma na to widoków a właściciele działek robią to złośliwie(lub też UM skąpi na załatwienie problemu) to osobiście nie przykręcił bym na stadionie nawet krzesełka. Już dawno nalezało myślec o innej lokalizacji stadionu i powoli go budować.(czy miało być to na Zagórzu czy na obiektach dawnego Górnika Klimontów)
Bo jeśli teraz awansujemy to co nagle pare milonów zostanie wydanych na oświetlenie działek paru hanysów? Czy moze później jupitery będziemy przenosić gdzie indziej?Paranoja
Ewidentny jest brak zaniechania tematu stadionu przez włodarzy miasta. Na początku lat 90-tych zarżnięto sport w Sosnowcu i pewnie miano nadzieję że już się nie odrodzi. Dlatego nie mamy żadnego nowoczesnego obiektu w mieście i nawet hala na Żeromskiego nie spełnia wymogów CEV.
Budowa hali dla szermierzy to już wogóle jest porażka. Wystarczyło dostosować którąś z wielu hal sportowych w tym mieście choćby na Zagórzu.
barthez

...

Postprzez Krawiec 2005-08-25, 1:37 pm

Problem polega na tym, że Zagłębie nie jest popularne wsród radnych, a przynajmniej nie było przez wiele lat. Zagłębie i jego kibice kojarzą się radnym z rozbitymi przystankami , zadymami i wandalizmem. Większość z nich podczas sesji dotyczącej bezpieczeństwa i sportu pierwszy raz była na Stadionie Ludowym ale to już taki szczegół.

Są też osoby opiniotwórcze , które mówią i piszą bzdury na temat remontu Ludowego pt. "po co budować skoro oni to zaraz zniszczą , niech sobie sami kibice wybudują" (Haładus).

Dlatego też lobby lekkoatletyczne ma większą siłę przebicia niż poszczególni radni sympatyzujący z Zagłębiem bo postulaty tegoż lobby trudno podważyć.

Twoja wizja barhez nie jest niczym nowym. Tak miała przebiegać modernizacja wg koncepcji stadionu za Leszka Baczyńskiego, rzecz się rozbiła o brak środków, prawa właścicieli do gruntów, a przede wszystkim braku woli samorządowców.

Władze Sosnowca podejmują teraz naprawdę ciężką decyzję bo kibice oczywiście przyklasną dalszej "modernizacji" Ludowego ale muszą oni liczyć się z tym , że konkurencja polityczna rozszarpie decydentów jeśli okaże się, że własciciele zarządają rozbiórki tego co zostało zrobione.

Nowy stadion na gruntach miejskich byłby więc błogosławieństwem. Sorry słyszałeś może o Stadionie Zagłębia Dąbrowskiego ??
Krawiec

Postprzez barthez 2005-08-26, 8:44 am

Oczywiście że słyszałem o stadionie Zagłebia Dąbrowskiego przecież nie urwałem się z choinki. Najbardziej podoba mi się lokalizacja bo na mecz mógłbym iść na nogach. Sceptycznie jednak do tego podchodzę. Skoro inicjatywa musiała wyjść od sympatyków to świadczy tylko o tym że radni mają to gdzieś. Na początku sport w mieście udupiono. Potem powoli wyciągano go na powierzchnię. Miasto niby coś inwestowało ale tak naprawdę to najbardziej trafnym posunięciem był remont "Zimowego" Remont na ludowym też ciągnie się jak "flaki z olejem" . Sprawa nie uregulowania kwestii gruntów świadczy tylko o tym że w mieście nigdy nie traktowano poważnie kwesti budowy nowego stadionu czy też gruntownej modernizacji "Ludowego". Nie wiem na jakim etapie obecnie jest sprawa nowego stadionu. Pewnie wszystkie dokumenty jakie przedstawiliście leżą już głęboko w szufladzie. Temat pewnie wróci przy okazji jakichś wyborów. Pamiętam jak kiedyś z plakatów patrzył Sekuła a pod nim widniał napis "Żeby Zagłebie wygrało", a potem pokazał się jeszcze na dwóch meczach i tyle go Zagłębie obchodziło. Martwi mnie przedewszystkim nie umiejętność współpracy naszych gmin i tu widzę największe zagrożenie. Mam też pytanie, czy są jakieś możliwości pozyskania funduszy z UE oraz Totalizatora? Ile wtedy musiały buy dołożyć gminy? A na koniec dodam tylko że szlag mnie trafia że w takim Pruszkowie buduje się stadion a miasto zabezpieczyło już na ten cel 9 mln zł w budżecie. Widać że można trzeba tylko chcieć. Dziwi mnie tylko fakt że politycy lekceważą sobie tak duzy elektorat jakim są kibice
barthez

Postprzez SCORPARO 2005-08-27, 9:16 am

... temat ten będzie wałkowany w koło bez końcowego efwktu... ile głów, tyle zdań jna ten temat.
Na dokladkę powiem że iście cudowną inwestycje poczynili nasi "mędrkowie" w postaci jakże potrzebnej góry ziemi na Środul/Zagórzu, nie mówiąc o planowanej, wprost niezbędnej, hali do szermierki (lol), i zakładam że w UM siedza sami laicy (jeżeli chodzi o sport w naszym regionie), i żaden się ani trochę nie zna na sporcie, więc nie przykładają uwagi do tego na co podpisują budżet. To była ironia...
Teraz poważnie.
KPINY !!! KPINY !!! KPINY !!!
Sprawa Ludowego powinna być załatwiona lat temu ... kilkanaście ?? (sprawa własności gruntów). Teraz się nagle budzą leniwce i coś bełkotają że chcieliby ale brak środków, lub inne nieszczęście...

Oczywiście najprościej jest ponarzekać zza monitora i nic w tym temacie nie działać, ale wydaje się ze ludzie posiadający kompetencje w tym temacie robią dosłownie ... NIC, więc co pozostaje ?? Tylko ponarzekac!
SCORPARO

Postprzez BuBy_MaDnEss_#4 2005-08-27, 10:07 am

SCORPARO napisał(a):Na dokladkę powiem że iście cudowną inwestycje poczynili nasi "mędrkowie" w postaci jakże potrzebnej góry ziemi na Środul/Zagórzu,

Piasek na górke na zagórzu/ Środuliw ramach rozliczen za długi wobec miasta nieodpłatnie przekazała kopalnia piasku Maczki- Bór
BuBy_MaDnEss_#4

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników