1906-2006: 100 lat Zagłębia czy 100 lat piłki w Sosnowcu?

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez keff79 2005-08-10, 4:14 pm

Możecie wklejać poniższy tekst i wysyłać na pzpn@pzpn.pl ...a co!

Wielkimi krokami zbliża się 100-lecie zasłużonego klub piłkarskiego
jakim jest Zagłębie Sosnowiec. W związku z tym proszę zarządzających
oficjalną stroną PZPN'u o poprawienie często powielanego błędu jakim
jest data powstania klubu.

Prośbe swą chciałbym poprzeć słowami autorytetu w dziedzinie
historii polskich klubów piłkarskich - prof. Mirosława Ponczka

"Rok 1906 jest datą historyczną i nie podlega to żadnej dyskusji! W
tym roku powstał Klub Sportowy Milowice, protoplasta Zagłębia. Klub
nie był co prawda uznany przez władze carskie, ale czy mogło być
inaczej? Polski klub pod zaborem rosyjskim? To się nie mogło udać.
Dwa lata później klub działał już oficjalnie pod nazwą Union
Sosnowiec, będąc filią rosyjskiego Towarzystwa Sportowego Union
Tourning w Petersburgu. Zapiski potwierdzające ten fakt znalazłem w
archiwach guberni piotrkowskiej, w części poświęconej klubom
sportowym powiatu będzińskiego.

Pozostałe fakty zmiany nazwy klubu czy fuzji są już dobrze
udokumentowane. Dlaczego niektórzy ludzie kwestionują 1906 jako datę
powstania? Niektórym osobom było po prostu nie w smak, że Zagłębie
może być tylko niewiele młodsze od Wisły czy Cracovii, a już na
przykład starsze od Widzewa. Najbardziej tę datę chcą i chcieli
utrącić Ślązacy. Na terenie Śląska nie brakowało klubów starszych od
Zagłębia, których daty powstania sięgały początku ubiegłego wieku.
Były to jednak kluby o proweniencji niemieckiej. Inaczej niż KS
Milowice, który był klubem polskim.

Mirosław Ponczek

profesor AWF Katowice, autor wielu publikacji o historii
sosnowieckiej piłki nożnej"
keff79

Postprzez zgredos 2005-08-10, 5:03 pm

Historia Zagłębia podobnie jak historia Polski w XX w jest bardzo pokręcona, zabory, wojny, okupacja trudno było w tych warunkach liczyć że ktoś legalnie zarejestruje np. w sądzie istnienie klubu sportowego.Dlatego uważam że w przyszłym roku powinniśmy obchodzić 100-lecie ZAGŁĘBIA SOSNOWIEC
zgredos

100-LECIE KLUBU

Postprzez gregor 2005-08-10, 8:35 pm

keff79- to mamy już razem sześć -3-y też z różnych kont , kto się jeszcze do maili przyłączy????
gregor

Re: 100-LECIE KLUBU

Postprzez keff79 2005-08-10, 9:10 pm

gregor napisał(a):keff79- to mamy już razem sześć -3-y też z różnych kont , kto się jeszcze do maili przyłączy????

gregor teraz dajemy "replay" do rzecznika PZPN'u na adres: michal.kocieba@pzpn.pl - we dwóch zrobimy reforme PZPNu :lol: 8) :D

ps. gadałem ze swoim dziadkiem (rocznik 1919r.) mówił mi że często jak czytał różne opisy historii Zagłębia, można było dostrzec pomieszanie wątków z przeszłości Robotniczego Klubu Sportowego Zagłębie z Dąbrowy Górniczej z Sosnowieckim klubem - wtedy pod inną nazwą - stąd też brały się głosy o nieciągłości Ks Milowice z Zagłębiem. Będe miał jakieś stare wycinki z gazet i innych opracowań. 100-lecie jest dla niego oczywiste..

No i jest fajny wkład mojej rodziny w epizodzie Zagłębie w USA!

Brat mojego dziadka, który nawiał do Stanów, razem z grupą zapaleńców z Zagłębia Dąbrowskiego mieszkających w NY, nakłaniali do zorganizowania tourne Zagłębia w USA (Zagłębie wzieło udział w Pucharze Ameryki '64). Po powrocie do Polski w mieszkaniu mojego dziadka, w którym jestem obecnie zameldowany (REDEN-aleje - choć mieszkam w S-cu) stawił się sam UWAGA ! Józef Gałeczka! ..wraz z innym piłkarzem ZS, którego musze rozszyfrować (dziadek mówi: "Piecyk czy jakoś tak" heh..) był na obiedzie i przywiózł platynowy łańcuszek, który do dzisiaj jest w posiadaniu mojej mamy. Ponoć miał czarnego VW, który na ówczesne czasy wywoływał na ulicach niemałe poruszenie - był niczym dzisiaj Batmobil! :lol:

Są zdjęcia.. nawet kibole z flagą :D
keff79

Postprzez Jawa48 2005-08-10, 9:41 pm

1906 - czy sie to komuś (Gowarzewskiemu) podoba czy nie. Datę narodzin ustalają dokumenty, a jeżeli ich brak to świadkowie lub posiadający wiedzę. Ja ustalam date powstania Zagłębia na 1906. Kto dołączy do mnie?
Jawa48

Postprzez musztra 2005-08-10, 9:43 pm

Data 1906 utarła się już dawno więc nie ma co zmieniać tylko nakręcać klub na świętowanie w przyszłym roku :)
musztra

100-LECIE KLUBU

Postprzez gregor 2005-08-10, 9:55 pm

keff79- wysłałem zgodnie z twoją sugestią 3 - y sztukasy z różnych adresów , kto da więcej ???
jawa48 - ja popieram CIEBIE brachu ,dla mnie zero złudzeń ,jubilat w przyszłym roku
musztra - ta data to nasze jestestwo

DO BOJU ,DO BOJU , DO BOJU ZAGŁĘBIE ...
gregor

Postprzez YOOSHKY 2005-08-14, 5:44 am

Jak spiker powiedział na meczu, klub już podjął decyzję ponieważ otrzymał mnóstwo telefonów z wypowiedziami na ten temat, oraz mnóstwo innych głosów z róznych zródeł (w tym pewnie z tego forum). 99% opowiada się za stuleciem Zagłębia, stąd brak ankiet dołączonych do biletów. Klamka zapadła. W roku 2006 obchodzimy STULECIE ZAGŁEBIA SOSNOWIEC!!
YOOSHKY

Postprzez universal 2005-08-14, 2:38 pm

100 lat ZAGŁEBIA!!!......to nie powinno podlegać dyskusji..
universal
Zagłębiak

100 lat ZAGŁĘBIA SOSNOWIEC

Postprzez gregor 2005-08-14, 10:21 pm

pamiętacie kolesia Vertigo??? , tenże ci to sam jest pracownikiem serwisu
90 minut ,dlatego służbowo psuł nam krew że niby taki bezstronny i tam
takie inne duperele o szukaniu prawdy ,a on to proszę ja WAS dla kasy taki poszukiwacz"arki przymierza" , oszukaniec jeden , a fe kol.Vertigo -mówi się ludziom prawde kim się jest ,a nie udawać Greka i to jeszcze ZORBE
gregor

Postprzez universal 2005-08-15, 12:49 am

PROPONUJE....małą imprezkę z okazji dnia 100-LECIA ZAGŁĘBIA SOSNOWIEC!!!...to by było lukratywne..i napewno nie zapomniane spotkanie....przyjaciół..naszego zespołu....CO WY NA TO???
universal
Zagłębiak

chyba Wojtek przesadził...?

Postprzez Blajpios 2005-08-15, 11:28 am

Chodzi mi o zamknięcie tematu "drużyna stulecia". To jednak nieco odmienne tematy, nie mniej odmienne niż np. "II liga", "drukowanie w II lidze", "projekt awansu i spadku w II lidze" - przy nich wszystkich da się powiedzieć, że jest temat "II liga". Stulecie a drużyna stulecia, to trochę odrębne i wprowadzenie ich było porządkujące.
Hm. Chyba, że chodzi o wstrzymanie wątku, bo w planach jest szerszy jakiś plebiscyt, zrobienie głosowań na poszczególnych zawodników czy coś w tym stylu. To można poczekać - ale można było też wyjaśnić: "poczekajmy, jest w planach szerszy plebiscyt".
Blajpios

Druzyna 100-lecia

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2005-08-15, 6:45 pm

Chetnie podejmie probe zarysoac szkic takiej druzyny, ale coz znaczy druzyna bez trenera - NIC
Moja propozycja bedzie obejmowala trenerow rowniez. Ja mysle, ze krzywdzace jest podanie 11 zawodnikow tylko w 100-letniej historii Klubu.
Moja propozycja przedstawia sie nastepujaco:

TRENERZY: Wlodzimierz Dudek - 1955 Pierwsze Vce Mistrzostwo Polski
Teodor Wieczorek - CUP OF AMERICA + Inne
BRAMKARZE : Dziurowicz -"Moja" Szygula - Marek Beben
OBRONCY: Marian Maslon - Wlodzimierz Spiewak - Jan Leszczynski - Roman Bazan - Roman Strzalkowski - Janusz Koterwa - Wojciech Rudy
POMOC : "Giga" Witold Majewski - Jan Urban - Zbigniew Myga - Zbigniew Seweryn
NAPSTNICY: "Prezes" Czeslaw Uznanski - Wlodzimierz Mazur - Andrzej Jarosik - "Kangur" Jozef Galeczka

Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez (K)adamczyk 2005-08-15, 9:43 pm

Waldemar AAdamczyk Gral u nas w Wolbromiu razem z Andrzejem Zieba. A obecnie gra u nas Jarek Rak

Pozdro :D
(K)adamczyk

Postprzez maciejko 2005-08-16, 12:55 am

Krawiec napisał(a):A ja wrócę do przykładu Wisły bo jak nic innego pasuje mi on do sytuacji , obojętnie czy masz Vertigo jakieś związki z tym klubem lub portalem 90min (lub jedno i drugie - Kusina) czy nie i obojętnie czy historia Wisły jest dobrze opracowana czy nie.

Po pierwsze proszę sobie moją osobą mordy nie wycierać Krawcze, po drugie chyba coś Ci się pomerdało - ja (maciejko, Maciej Kusina) oraz Vertigo to dwie zupełnie różne osoby (inne miasto, inny klub, drastycznie inny wiek itd.), więc przestań pierdolić te swoje kocopały i wymyślać niestworzone spiskowe teorie.

Powtórzę jeszcze raz bezceremonialnie ... jeśli tego nie zrobiłeś tzn nie zakwestionowałeś daty Wisły, to albo nie masz jaj albo jesteś tendncyjny. Dziwne, że jako fascynat poprawiania histori polskiego futbolu nie nurtuje cię data powstania tego klubu ...

Ja w przeciwieństwie do kol. Vertigo nie jestem obiektywnym badaczem historii i szczerze mówiąc mam serdecznie w dupie zarówno Ciebie jak i datę założenia Zagłębia - może nawet się datować na rok 966 - widać jakoś kibice musza sobie rekompensować brak sukcesów na polu sportowym.

Natomiast co do Wisły to nie widzę sensu jakiejkolwiek dyskusji z Tobą, zakompleksiony Krawcze, bo skoro np. zawody z Czarnymi Lwów uważasz za... lekcje WF to sam się tylko kompromitujesz (do Twojej wiadomości - np. po turnieju jesiennym w 1906 roku Wisła jeszcze przed fuzja z Czerwonymi rozegrała mecz w Wadowicach z tamtejszym Kołem Sportowym wygrywając 7-0).

Zostawiam więc Cię w miłym gronie przytakujących Ci klakierów i onanizujących się Twymi teoriami kiboli.
maciejko

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna