przez Blajpios 2009-06-02, 2:45 pm
Zastanawiałem się, gdzie pomieścić ten wpis, bo chodzi o poprawki w serwisie - więc pytanie, czy "nowy layout" czy "strona główna" czy jeszcze innego wątku trzeba w stylu "propozycje" ale nie dla telewizji czy forum. Toteż tu próbuję. Czas jakiś temu, przy innej okazji, pisałem odnośnie wstawienia też pozycji radio do multimediów. Niby teraz "gorący czas na co innego" - ale może właśnie "jak gdyby nigdy nic" podjąć takie kwestie, to będzie też działać stabilizująco? Skoro czas gadać o szczegółach a nawet je ulepszać, to może jednak fundamenty nie płoną, Zagłębie niezagrożone trwa? Optymizm!
Tak więc, trochę o tych szczegółach. Pisałem, że nie domagałem się koniecznie przy tamtych zmianach wprowadzenia od razu, tylko gdy będzie na czasie, czyli radio zacznie grać na nowo (nie pamiętam dokładnie, było jakieś pytanie do wszystkich, co odpowiadałem plus prośba o umieszczenie odnośnika do hokeja w menu, za zrealizowanie czego teraz przy okazji dziękuję). Jak wiemy - zaczęło i to skutecznie, grać. Toteż można powrócić do propozycji.
1) Mianowicie, by w menu poziomym pod winietą na głównej stronie, w dziale "multimedia" dodać odnośnik do radia. Jakimś przynajmniej "minimultim" medium radio przecież jest! Ten odnośnik mógłby się zmieniać na przykład na czerwono, gdyby trwała aktualnie transmisja live lub premiera jakiejś audycji, wywiadu itp. Na zielono, gdyby "leciała powtórka". Czemu bowiem nie miałoby być powtórek własnych materiałów? Pamiętam, jak bodaj po sławetnej wygranej nad ZSRR w Spodku bractwo goniło, żeby coś jeszcze na retransmisji zobaczyć w tv, to czemu tu nie miałoby być podobnie? Jeżeli chodzi o obciążenia łącz, to na początek, można by zapowiadać o której godzinie będą archiwalia i jakie. No a na "szarobiało" podświetlałby się ten odnośnik, gdyby była przerwa, czyli nawet żadnej muzyki czy retransmisji.
2) Tak sobie myślę - w ogóle może warto by "wziąć się za belkę menu", też już wtedy wspominałem. Chodzi o to, by nie było tak, że niektóre pozycje menu mają podmenu a niektóre nie. Trochę to nieprofesjonalnie wygląda. W tej chwili zaś - to w tej sytuacji jest tylko dział "artykuły" i "forum". Ba. Artykuły. Nawet te 3 artykuły, co obecnie są - można podzielić na dwa działy, czyli 2 podmenu mogą być. Jedne - to "pisane dla serwisu", drugie - zaczerpnięte z innych mediów. Ale podział też może być inny.
2a) Forum. Przy forum, w dwóch kierunkach moja propozycja. Pierwsza - o ile są możliwości techniczne, bo nie wiem (to samo zastrzeżenie czynię w odniesieniu i do pozostałych propozycji, w których oczywiście uzależniam je od możliwości technicznych, łącznie z możliwych czasem na wykonanie ich przecież gratisowo przez kogoś - jak i od możliwości techniczno-ekonomicznych rzecz jasna też wiem, że to jest uzależnione). Tak więc, najpierw, jeżeli chodzi o forum, pytałbym o możliwość umieszczenia takiego odnośnika, by nawet bezpośrednio z głównej strony dało się zalogować, jeżeli ktoś używa opcji "logowanie automatyczne" (czyli: by dało się za jednym kliknięciem przejść od razu do np. postów nieprzeczytanych). Drugi kierunek, to właśnie umieszczenie w menu odnośników do konkretnych działów forum, sprawdzania poczty prywatnej, itp. W każdym razie - takie pozycje przy okazji sprawiłyby, że nie byłoby kolejnego pustego okienka w menu - a chyba niektórym osobom by się przydały.
3) Winieta. Tak sobie myślę. Tyle mowy o Zagłębiu jakko klubie regionu. Ba - są akcje ku temu i to w zakresie nawet (zbyt mało, ale) - Wielkiego Zagłębia. Fakt, że to jeszcze nie jest ustalone, co to znaczy, jakie są zasięgi terytorialne - i nie są ustalone barwy, herby itp, by były przyjęte powszechnie. Niemniej - nie wiem, czy nie warto by skorzystać z tej propozycji, jaką już zaproponowano na Forum dla Zagłębia bodaj? Czyli, jak jest winieta, to po prawej, od nazwy Sosnowiec, jest herb Sonsowca. Czy nie warto herbu Zagłębia gdzieś od lewej? Fakt, ulegnąć przesunięciu musiałaby pewnie część centralna z herbem klubu i napisem. A może nie - może łatwiej byłoby pomniejszyć herb Sosnowca i wtedy po lewej stronie tak samo mniejszy herb Zagłębia by nie wadził?
4) Kolorystyka. Hm. Była już dyskusja na temat nowej szaty. Ktoś mówił, że zastrzeżenia co do "ciężkości wyglądu" - już za późno, kosztuje zmiana. Niemniej, teraz w tych "ciężkich czasach" - to może ta czerń pasuje, jak ulał. Już nie razi. A może jednak - coś dla zmiany nastroju, podniesienia ducha nadzieją - czyli zielonym kolorem? Może nie kosztowałoby tak dużo, dałoby się "systemowo" wprowadzić zmianę kolorów tylko, resztę zostawiając? Posługując się "zagłębiowskimi": zamiast czarnego dobrze dobrany zielony? Ewent. prócz tego - zamiast dotychczas zieloneg (w ramkach się pojawia): czerwony, czy biały. Czarny - też do czegoś dołączyć. Znów - nie wiem, o ile to technicznie możliwe, nie mówiąc już o innych użytkownikach.
Niemniej, takie to propozycje, "jak gdyby nigdy nic", "dla pokrzepienia serc" - i myślę, że niektóre przydałyby się...