Problem ze stronką

Wszelkie uwagi i pomysły dotyczące funkcjonowania forum oraz serwisu.

Moderatorzy: flex, krzysiu, swiezy52

Problem ze stronką

Postprzez Brodi 2006-03-20, 8:50 pm

Witam
mam tpsa DSL przez osiedlówke i wasz serwis wygląda tak :

Obrazek

Obrazek

XP SP2, IE 6.0 SP1

i tak jest na wszystkich kompach w sieci.
Brodi
 


Postprzez Monti 2006-03-21, 8:48 pm

prawdopodobnie problemy z firewall-em
Monti
Moderator
 
Posty: 451
Dołączył(a): 2002-12-30, 10:11 pm
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Postprzez Soyer 2006-03-27, 8:00 pm

Jak juz pisalismy na stronie glownej mielismy i mamy nadal problemy z serwerem. Musimy przejsc na inny. Mialo to potrwac 2 godziny a tutaj sie dzien konczy. Musicie sie uzbroic w cierpliwosc. Nie wszystko zalezy od nas :(
Soyer
Moderator
 
Posty: 684
Dołączył(a): 2002-12-30, 10:46 pm
Lokalizacja: Sosnowiec

problem z obrazkami - dłużej trwający

Postprzez Blajpios 2006-03-28, 5:31 pm

Powyższy problem nie jest związany z ostatnimi przejściami, choć po części może tak. Mianowicie, podobny problem miałem już od kilkunastu tygodni, może nawet paru miesięcy, nie pamiętam, kiedy to było - i mam nadal. Mniej więcej od czasu, jak pojawiła się nowa winieta. Teraz natomiast - to jest gorzej po prostu, od czasu ostatnich problemów: bo chyba już żadnych obrazków nie mam w Operze wyświetlanych - jedynie na forum są wszystkie, w serwisie żadnych, łącznie z galerią, choć nie pamiątam, czy z galerią to od teraz kłopoty, czy już były wcześniej. Teraz, to pogorszyło się, że już nawet niektórych drobnych obrazków nie widzę - może więc to też być złudzenie. To jednak, że nie ma obrazków, to nie złudzenie!
Tak się dziwnie stało, że właśnie przed chwilą o tym pisałem na forum, choć w innym wątku, bo tego nie widziałem. Wpisałem (jak mi się rzadko ;-) zdarza) dużo linijek i podkusiło mnie gdzieś zajrzeć, straciłem to wszystko, co pisałem w wątku "zgłaszania błędów i problemów". Ale - dzięki temu trafiłem na obecny wątek, poświęcony dokładnie temu problemowi. Tyle, że mogę jednak obie sugestie (że to związane z przenoszeniem serwisu na inny serwer lub z firewallem) dzęki powyższemu "zweryfikować raczej negatywnie".
Z tamtego już bowiem wątku o zgłaszaniu błędów - zapamiętałem także sugestie czyjeś i opisy skutecznego załatwiania podobnych spraw przez firewalla, że to on niby komplikuje.
Opis tego jednak był taki, że już się gubiłem - mam systemowy firewall, jak to przełożyć?
Ogólnie przy okazji pisząc - to nie byłoby za dobrze, gdyby dla korzystania z serwisu trzeba znać dość szczegółowo jakieś "zakamarki".
Wracając do tego wypadku - nie wiedząc więc, co i jak zmienić, po prostu wyłączyłem zaporę.
No i - było tak samo, jak wcześniej: zero obrazków w Operze, podobny obraz, jak powyżej Kolega zamieścił.
Co śmieszniej - akurat ja mam ten problem tylko w Operze, w IE jest dobrze.
Może jakąś wskazówką będzie, że podobnie miałem w wypadku pewnej witryny od prasy w wersjach elektr. Napisałem. Oni na to, że u nich wszystko w porządku na pewno, pewnie mam Win 3.11 (przesadzam, ale w tym stylu mniej więcej pani mi odpisała, trochę mnie wkurzając, bo zgłaszając problem im zaznaczyłem, że mam XP, Operę 8.5, Javę niedawno aktualizowaną). W każdym razie, takie rzeczy próbowali mi wmówić. Ale jednak coś pogrzebali, bo za dwa dni - zaczęło się wyświetlać. Niestety, nie dostałem odpowiedzi, co było, ale jednak sądzę, że rozwiązali rzecz. Owszem, też jestem w małej sieci wewnętrznej z netem od tepsy.
Jak wspomniałem, może powyższy opis z tamtą witryną jakiś pomysł podsunie?
Oczywiście, że nie jest to najważniejsze, teraz jak były problemy, to oczywiście inne rzeczy były pilniejsze (pocieszcie się, na stronach Ruchu też, jeszcze wcześniej, już w trakcie I połowy - choć szybciej i zaczęło działać potem).
Czekałem cierpliwie te tygodnie, nim napisałem - więc da się żyć (mam łatwiej, bo w IE obrazki wyświetlają się, więc jak się "stęsknię" za ładną winietą, to sobie ;-) przeskakuję, choć z "niechęcią do IE", właśnie do tej przeglądarki zobaczyć całość). Niemniej - może nie muszę tak być torturowany, może coś ta historia z Zinio pomoże, podpowie?
P.S. Jeszcze teraz akurat wyskoczyła rzecz, choć ta to może ze specyfiką systemu forum jest związana. Po napisaniu pewne rzeczy chciałem zaznaczyć wytłuszczeniem w długim tekście i próbowałem zaznaczyć i objąć znacznikami bold - ale "nie łapie". Pojawiają się na końcu tekstu, obok siebie: otwarcie tagu i zamknięcie, nie w środku jednak tekstu, jak się chciało. To jednak, to może specyfika systemu, jaki jest przyjęty tutaj, że muszą znaczniki być na bieżąco wprowadzane - i nic się na to nie poradzi. Mam nadzieję jednak, że z obrazkami "lepiej pójdzie".
Blajpios
 
Posty: 2729
Dołączył(a): 2004-07-08, 9:54 pm

Postprzez www 2006-04-01, 12:16 pm

To może wam naświetli temat

http://validator.w3.org/check?uri=http% ... ype=Inline

ja bym webmajstera powiesił za ...

a po drugie to nie macie problemów z uprawnieniami do plików i katalogów na serwerze ?
Bo http://zaglebie.sosnowiec.pl/images/trm.gif
daje

Forbidden
You don't have permission to access /images/trm.gif on this server.


--------------------------------------------------------------------------------

Apache/1.3.34 Server at zaglebie.sosnowiec.pl Port 80
www
 

Postprzez Monti 2006-04-02, 8:44 am

www jeśłi twój wpis nie ma na celu tylko przycwaniakować, a masz faktycznie ochote pomóc to prosze o kontakt na maila monti@zaglebie.sosnowiec.pl . Przydała by nam sie osoba znająca się na php do współpracy.

I jescze jedno. Faktycznie przyjmuje krytyke odnośnie kodu, jest bałągan będzie czas poprawi się. Zanim zaczniesz jednak nas wieszać za jaja zacznij od webmasterów np. onetu, oracla czy nawet microsoftu na ich stronach też wywala błędy :).
Monti
Moderator
 
Posty: 451
Dołączył(a): 2002-12-30, 10:11 pm
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Postprzez Brodi 2006-04-06, 8:39 pm

To nie cwaniakowanie. Poprostu staram się rozwiązać problem. Nie mam dostępu do waszego serwera i nie mogę w nim pogrzebać :) więc szukam każdej możliwej przyczyny problemu.

Nie znam niestety php na tyle aby cokolwiek pomóc, ale cały czas się uczę.

Na szczęście stronka już działa normalnie , wszystko sie wyświetla prawidłowo. Można wiedzieć jak to zrobiliście ? Czy może "samo" się naprawiło ? Bardzo proszę o odpowiedz ponieważ to nie pierwsza i niestety nie ostatnia strona www z którą są takie problemy.

Pozdrawiam wszystkich Zagłębiaków.


no i żebym się nie nudził to www.maxior.pl przestał działać. znowu trzeba będzie interweniować. ciężka dola adnimistratora :/
Brodi
 
Posty: 1
Dołączył(a): 2006-04-06, 8:33 pm


Powrót do Forum oraz serwis zaglebie.sosnowiec.pl

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników