przez Blajpios 2009-09-09, 1:14 pm
Skoro zabierałem głos wskazując jakieś niedoskonałości, to wypada zabrać głos. Jak najbardziej w dobrym kierunku kolorystyka, te wersje nowe są dalej mocno "żywe", ale jakoś chyba łagodniej, nie "barwokakofoniczne". Aż pod wrażeniem jestem rzeczywiście tego zreflektowania, jeżeli chodzi o możliwości różnych narodowościowo-politycznych konotacji hasła przedtem propagowanego... Niestety - tak jak pisałem poprzednio, gdyby było inaczej, gdyby sytuacja była stabilniejsza i wiadomo było, że to po prostu tylko sportowe starcie "dobrosąsiedzkie"... Dynamika tamtego sformułowania była bowiem wielka - pisząc więc swoje uwagi myślałem o jakimś innym sposobie pobudzenia podobnego, o którym Kol. José pisał... "W naszym domu, musimy być panami". "Musimy być górą w tym meczu na naszej ziemi" "Zagłębie dziś zwycięży tylko z Twoją pomocą" - czy coś w tym stylu. Aż mi głupio, że wcześniej nie odpowiedziałem; raz, że akurat czas mnie gonił, dwa raczej odbierałem to jako usprawiedliwienie ale bez chęci zmiany, toteż już nie chciałem znowu się czepiać, "róbcie sobie na Waszą odpowiedzialność" myślałem... Choć oczywiście cieszę ze zmiany, bo na pewno to są istotne sprawy, dodatkowo jeszcze w kontekście ostatnich decyzji PZPN, to nawet ci, którzy je uważają za słuszne, niekoniecznie muszą uważać, że słuszne jest zawarte w nich spychanie Górnoślązaków "jak najdalej od Polski" - i zapewne nie jest potrzebne Zagłębiu bycie kojarzonymi "po stronie pzpnowskiego postpezetpeerowskiego betonu". Niemniej, gdybym pisał wcześniej, jaśniej bym powtórzył, że nie chodzi mi bynajmniej o osłabianie dynamiki, czy siły wywoływania zagłębiowskiej mobilizacji.
By zaś krótszym zdaniem, "jedną frazą" po tych znów moich wywodach skonkludować: naprawdę budujące jest zaangażowanie Kibica - bez płacenia mu przecież za to - po to tylko, by lepiej scalić serca do meczu. Tak więc - także za tę pracę, pośród wszystkich innych podejmowanych przez Kibiców: dzięki! I "głowa do góry", jeżeli chodzi o niedociągnięcia, nie poddawać się, za każdym razem może być jeszcze lepiej!