Modernizacja Stadionu Ludowego !

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

Modernizacja Stadionu Ludowego !

Postprzez Krawiec 2003-11-02, 4:40 pm

Pozwoliłem sobie przenieśc temat z dziełu piłka nożna bo nie każdy śledzi ten rozbudowany wątek. Chciałbym dowiedzieć się czy wsrółd kibiców zagłębia są osoby popierające mój pomysł

Wykorzystałem w sformułowaniu tego rozwiązania pomysły, które podczas tej burzy umysłów (wątek w dziale Piłka Nozna) zostały przedstawione.

Kierowałem sie tu 2 podstawowymi kryteriami :

1. Ekonomia (koszty projektu, koszt budowy oraz wykorzystanie tego co już zrobione).

2. Funkcjonalność stadionu i efekt wizualny.

Mamy na razie to:

http://www.90minut.pl/~lukasm/galeria/150802/009.jpg
http://www.stadiony.com/stad/sosnowiec07.jpg
(nie znalazłem świeższej fotki z tej perspektywy)

Jak widać murawę mozna przesunąc w stronę młyna o 10 metrów, by zrobić miejsce pod przyszłą budowę trybuny betonowej od strony budynku klubowego i uniknąć konieczności rozbiórki budynku klubowego.

Ad 1.

Odkupujemy gotowy projekt od Stali Mielec

http://www.stadiony.com/stad/mielec06.jpg
http://www.stadiony.com/stad/mielec07.jpg
http://www.stadiony.com/stad/mielec01.jpg

Po korektach w projekcie (trybuna idzie po łuku , mozna zrobić środkowe sektory wyższe, a te bliżej bramek niższe , wprowadzić schody zamiast wolnych przestrzeni ) , budujemy tylko drugą kondygnację.

Ad 2.

Jakość bedzie oczywiście taka jak na Odrze ale efekt wizualny myślę, ze lepszy i wyjatkowy.

http://www.stadiony.com/stad/opole20.jpg
http://www.stadiony.com/stad/opole29.jpg

W drugiej fazie modernizacji Ludowego budujemy drugą trybune betonową juz nie po łuku i też blisko murawy.

Myśle, że pierwszą fazę modernizacji z takimi bajerami jak na odrze zamknęlibyśmy kosztem ok 5 mln zł. Dla porównania przebudowa patelni kosztowała 130 mln, a nowa hala w DG 30 mln.

Docelowo w zależnopsci od zainteresowania i wyników naszych piłkarzy nasz stadion przybrałby kształt mniej więcej taki

http://www.sulechow.net/~athlon/stadion ... o=balaidos

Ale to daleka perspektywa... póki co te ok. 5 mln i druga kondygnacja to wg mnie realna sprawa na już.

Pozdro Krawiec as Obiała
Ostatnio edytowano 2003-11-02, 5:16 pm przez Krawiec, łącznie edytowano 1 raz
Krawiec

hs

Postprzez zaglebie1906 2003-11-02, 4:54 pm

ta nowa hala w d.g to może nas więcej wynieść niż jest cena realna !
a aqua park 69mln i budynek admininstracji 66mln
zaglebie1906

Re: hs

Postprzez Krawiec 2003-11-02, 5:00 pm

zaglebie1906 napisał(a):ta nowa hala w d.g to może nas więcej wynieść niż jest cena realna !
a aqua park 69mln i budynek admininstracji 66mln

Wyniosła na 100% więcej bo przestarzały projekt podrasowano tonami aluminium i szkła . To samo tyczy sie tzw "pentagonu".

Ale co w sprawie Ludowego ? Wypowiadajcie się !
Krawiec

Postprzez Miłosz 2003-11-02, 6:04 pm

Ja rzecz jasna jestem za.I mam nadzieję,że ta cała "akcja" coś poruszy w tym temacie i nasi wszyscy "parlamentarzyści" ruszą trochę swoją główką i pomyślą o nas-kibicach piłkarskich- i postawią nam choć jedną ładną trybunę na kilka tysięcy miejsc.Trzymajmy kciuki.

Pozdro Krawiec.Popieram Cię!!!
Miłosz
Żółta kartka

Postprzez DaMi 2003-11-02, 6:12 pm

Oni traktują kibiców jak bydło to jedynie mogą wybudować obore a nie nowoczesny stadion. Przypominają sobie o kibicach jak zbliżają się wybory.
DaMi

Postprzez Krawiec 2003-11-02, 10:29 pm

DaMi napisał(a):Oni traktują kibiców jak bydło to jedynie mogą wybudować obore a nie nowoczesny stadion. Przypominają sobie o kibicach jak zbliżają się wybory.

Dlatego, kibice muszą zabrać się za to sami i wyrwac ze wszystkich mozliwych miejsc kasę przynajmniej na rozpoczecie budowy stadionu.
Krawiec

Postprzez bankier 2003-11-02, 10:54 pm

Krawiec - przecież istnieje już projekt przebudowy Ludowego (uwzględniający w pierwszym etapie inwestycji budowę nowej trybuny od strony budynku klubowego)!!! więc po co na przestarzały projekt stadionu mieleckiej stali???
bankier

Postprzez Sony 2003-11-02, 11:13 pm

nie martwcie się o projekty! Jak będą pieniądze to będzie dobrze!!! :D
Sony

Postprzez WOJTEK 2003-11-02, 11:19 pm

EHHH...KRAWIEC I JEGO KLAKIERZY.CIEKAWI MNIE KIEDY ZROZUMIECIE,ŻE NIC Z TEGO NIE WYJDZIE ?? TO ,ŻE KTOŚ CHCE NIE ZNACZY,ŻE ZARAZ SIĘ TAK STANIE. BO DLACZEGO MA SIĘ STAĆ?? JA OSOBIŚCIE WOLĘ DALEJ OGLĄDAĆ MECZE NA CHUJOWYM STADIONIE NIŻ TŁUC SIĘ PO DZIURAWYCH ULICACH,ZAPADNIĘTYCH CHODNIKACH.MAM KOLEGĘ RADNEGO I WIEM NA CO BRAKUJE KASY.I ZAMIAST NIKOMU NIE POTRZEBNEJ GÓRY NA ŚRODULI WOLAŁBYM BY WYDAWANO OBIADY SETKOM LUDZI,KTÓRYCH NIE STAĆ NA JEDZENIE,KTÓRZY NIEJEDNOKROTNIE PRZETRZĄSAJĄ ŚMIETNIKI.PEWNIE TEGO NIE WIDAĆ?ALE KTOŚ MA CHĘĆ ZAISTNIENIA I OPOWIADA CIĄGLE JAK TO ŁATWO WYRWAĆ SZMAL OD KOGOKOLWIEK.CAŁY CZAS JEST " ZRÓBMY,DAMY RADĘ".TYLKO ZAPOMINA SIĘ O TYM,ŻE TO NIE JEST PIASKOWNICA.I NA KONIEC ODPOWIEM NA PYTANIE Z INNEGO TEMATU.TAK,SOSNOWIECKA CZĘŚĆ AG JEST MOIM KUMPLEM,JEĹšDZIMY RAZEM NA WYJAZDY I NIE TYLKO.JEDNAK NIE OZNACZA TO,ŻE SIĘ WE WSZYSTKIM ZGADZAMY.AMEN!
WOJTEK
Adventure Group

...

Postprzez Krawiec 2003-11-02, 11:25 pm

Bankier przeczytaj jesczeraz na spokojnie i dokładnie. Ja nie pisze o trybunie od strony budynku klubowego , która wg Baczyńskiego ma pochłonac 20 mln .

Ja proponuję w pierwszej kolejności zrobić ekstra trybunę (drugi poziom) , wykorzystujac to co juz istnieje. Projekt mielecki jest idealny, bowiem to stadion ziemno-betonowy .

http://www.stadiony.com/stad/mielec07.jpg

Nie wiem czemu nazywasz go przestarzalym, przeciez to wygląda jak uwzany do niedawna za jeden z najcielaweszych projektów na swiecie czyli stadion w Bari . To jest genijalny projekt bo w porównaniu z opolskim trybuny są wyzsze przy zużyciu mniejszej ilości betonu .
Oczywiście wykonczenie jest z czasów PRL-u

http://www.stadiony.com/stad/opole29.jpg

Wyobraż sobie trybunę mieleckiej Stali wykonaną tak jak trybuna opolska

http://www.stadiony.com/stad/mielec06.jpg

Myślę, że klubowy projekt trybuny , nie doczeka sie przed 2006 realizacji . Natomiast zmodernizowanie trybuny, na której obecnie jesteśmy da wyjątkowy efekt za stosunkowo małe pieniądze ok 5 mln. , które mozna zgromadzic pod kątem 100 lecia klubu . Wystarczy tak jak w opolu 1/3 ze strony miasta.

Ale o to trzeba zabiegac i do tego z uporem dążyć . Jeśli my o to nie zadbamy, to skończy się dokończeniem modernizacji stadionu na dotychczasowej zasadzie - bez nowej trybuny i bez przezsuwania murawy.
Wg mnie toostatni dzwonek zeby zaczac działać .
Krawiec

Postprzez bankier 2003-11-03, 8:26 am

Krawiec - co z tego, ze bedziemy mili jeszcze jedno piętro na ludowym! I tak jest to prowizorka! Jak mają coś robić to raz a dobrze - zaczynając od strony budynku klubowego! To ma się zamykać w jedną idealną całość - a nie zlepek czterech trybun z róznych stadionów! Jak dla mnie wyjście jest jedno: rozebrać wały i budować od nowa!
bankier

...

Postprzez Krawiec 2003-11-03, 10:35 am

... stadion Celty Vigo złozony jest z różnego kształtu trybun ale tworzy jedną harmonijną całość. Tak samo stadion marsylii, chelsea, celticu i chyba większości stadionów , które były budowane metodą gospodarczą , czyli po kawałku . Nie stać nas na budowę stadionu w całości. Rozebranie wałów i zbudowanie wszystkiego od nowa to koszt co najmniej 40-50 mln ( tyle ma kosztować 19 tysięczny stadion Śląska, a my przecież mierzymy wyżej odnośnie frekwencji). Przy obecnych i przyszłych realiach budżetu Sosnowca pozyskanie 1/3 tej kwoty to rzecz beznadziejnie nierealna. Jeśli będziemy chceli miec wszystkio na raz, to nie będziemy miec nic.

Zresztą jeśli nawet jakimś cudem znalazłyby się pieniądze na tą trybunę za 20 mln przy budynku klubowym, to też po wybudowaniu stadion nie tworzyłby jednej całości. Ja nie rozumiem tego że Odra za 5 tys. nowoczesnych miejsc wydała 6 mln złotych a my za 8 tys. mielibyśmy wydać 20 mln.

Rozebranie tego co zbudowali to zły pomysł , poszły już niemałe pieniądze na to co wg mnie nie wygląda tak źle. Nadbudowanie nad tym co jest nowoczesnej betonowej trybuny rozwiązałoby problem braku miejsc w kolejnych sezonach i dało niesamowity efekt wizualny za stosunkowo małe pieniądze , ok 5 mln.

Szczerzec mówiąc ja bym dał sobioe spokój z tym klubowym projektem bo jest on za drogi . Najlepiej byłoby odkupić projekt od Odry (wysoka trybuna) zmodyfikować go tak by zwiększyć pojemnosc. Wówczas te 8 tys. miejsc kosztowałoby ok 10 mln.

Podsumowując, uzyskalibyśmy ok. 18 tys. miejsc siedzących na nowoczesnym stadionie za 15 mln, a nie 40, oraz mozliwość powiekszenia pojemniości (łuki)

Myslę, że jeśli kibice mogliby na cos wpłynąć, to właśnie zbudowanie w pierwszej fazie drugiej kondygnacji. Obrazki z takiej zapełnionej trybuny + pokazy ultras niesamowicie promowałyby klub.

Obawiam sie, ze jeśli miasto sypnie kasą na modernizację, bedzie to 2 mln na zrobienie sektorów po stronie budynku klubowego na dotychczasowj zasadzie. Wówczas pogrzebane zostaną marzenia o stadionie typowo piłkarskim oraz wysokiej trybunie na 8 tys miejsc, o której mówisz, chyba już na zawsze.

Ps Wojtek napisał:

"Amen"

I tego się trzymaj Wojtek ! 8)
Krawiec

Re: ...

Postprzez WOJTEK 2003-11-03, 10:52 am

Krawiec nz napisał(a):...
Myslę, że jeśli kibice mogliby na cos wpłynąć, to właśnie zbudowanie w pierwszej fazie drugiej kondygnacji. Obrazki z takiej zapełnionej trybuny + pokazy ultras niesamowicie promowałyby klub.

Obawiam sie, ze jeśli miasto sypnie kasą na modernizację, bedzie to 2 mln na zrobienie sektorów po stronie budynku klubowego na dotychczasowj zasadzie. Wówczas pogrzebane zostaną marzenia o stadionie typowo piłkarskim oraz wysokiej trybunie na 8 tys miejsc, o której mówisz, chyba już na zawsze.

Ps Wojtek napisał:

"Amen"

I tego się trzymaj Wojtek ! 8)
MIASTO SYPNIE ? A SKĄD WEĹšMIE KASĘ? CZEKAM NA ODPOWIEDĹš.TO RAZ. DWA TO CZY KIBICE MAJĄ JAKIŚ WPŁYW NA DECYZJE KRAWACIARZY Z UM.MOIM ZDANIEM KIBICE SĄ OSTATNIĄ INSTANCJĄ Z KTÓRĄ LICZĄ SIĘ POLITYKIERZY.ZRESZTĄ NIE TYLKO POLITYKIERZY.LWIA CZĘŚĆ SPOŁECZEŃSTWA MA GŁEBOKO W DUPACH KIBICÓW I ICH POMYSŁY.ALE MIASTO SYPNIE KASĄ I TO NIEWYOBRAŻALNIE WIELKĄ. :lol: :lol: :lol:
WOJTEK
Adventure Group

Postprzez WAB 2003-11-03, 10:57 am

Jeżeli spojrzeć z perspektywy konotacji słowa kibice, to Wojtek ma rację. Z nami się nikt nie liczy. Ale pomysł Krawca polega na stworzeniu pewnego lobby, pewnie w perspektywie wyborów parlamentarnych 2005 i samorzadowych 2006. A kilka tysięcy (lekko licząc) głosów nie jest w tym wypadku sprawą bagatelną. Pozdrawiam
WAB

Postprzez CharoN^ 2003-11-03, 12:31 pm

Krawiec a co powiesz na temat tego stadionu :
http://www.worldstadiums.com/stadium_pi ... dium.shtml
25000 tys. pojemności ; oddany w 1996 r. w Japonii. Prezentuje się ciekawie. Tu jest właśnie zastosowana trybuna wokół której jest dużo zamieszania (nakładana na istniejącą). Ty to masz łeb :P

Pozdro
CharoN^
Zagłębiak

Następna strona

Powrót do Kibice