"Oberschlesien"

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

"Oberschlesien"

Postprzez bankier 2003-09-08, 7:02 pm

przeczytajcie:

http://www1.gazeta.pl/katowice/1,35024,1657335.html

i jakie wnioski?

Jak dla mnie to ich flaga to coś takiego jak dla sosnowiczanina "ZAGŁEBIE DĄBROWSKIE" i nieźle bym się wqurwił jakby jakiś element biurokratyczny z pezetpeenu zabronił jej wieszania na meczach. A moich uczuć narodowych nie obraża.
bankier

Postprzez Wally 2003-09-08, 7:46 pm

Ale zauważ,ze napis na tej fladze jest po niemiecku,a nasza flaga jest napisana czystą polszczyzną:)
Ostatnio edytowano 2003-09-08, 7:48 pm przez Wally, łącznie edytowano 1 raz
Wally

Postprzez MIRON 2003-09-08, 7:48 pm

A MNIE PRZESZKADZA ,TEN JĘZYK CZUĆ DRUTEM KOLCZASTYM !!!
PORÓWNANIE TEGO Z NAPISEM"ZAGŁĘBIE DĄBROWSKIE"MNIE OBRAŻA.
KRETYŃSKA APROBATA TEGO NAPISU NA STRONACH ZAGŁĘBIA -PORA
UMIERAĆ.
MIRON

Postprzez Monti 2003-09-08, 7:55 pm

Mnie też nie przeszkadza . Mają takie korzenie jakie mają i skoro tak czują ich sprawa. Może sie to komuś nie podobać ale nie wiedzę powodu żeby PZPN zabraniał wywieszać taką flagę .
Monti
Moderator

Postprzez Albion 2003-09-08, 7:57 pm

Dlaczego akurat po niemiecku musieli napisać na tej fladze?
Z nich są tacy Niemcy jak z Ukraińca Anglik :D
Większość(jak nie 3/4)jest przywieziona na Śląsk. Wiem to bo sam pracuje w Piekarach Śl.
Albion

Postprzez Greg1906 2003-09-08, 8:07 pm

Flaga idiotyczna. Znam dwóch kibiców niebieskich, którzy się wk... bo będąc Polakami muszą patrzeć na meczach swojej drużyny na jakąś szwabską szmatę. Porównałbym ją raczej do naszej niedoszłej "Czerwone Zagłębie". Nie stanąłbym ani za jedną ani za drugą.
Greg1906
Nadzieja białych

Postprzez Gość 2003-09-08, 8:13 pm

Ta flaga Oberschlesien nie ma zwiazku z tym, ze kibice Ruchu to Niemcy czy cos takiego, nie nawiazuje nawet ona do korzeni Ruchu (bo jak wiadomo Ruch to najbardziej polski wsrod slaskich klubow).
Wg mnie pokazuje ona, jak bardzo kultury na Gornym Slasku sie mieszaja (wielokulturowosc).
To tak z punktu widzenia Slazaka, choc nie kibica Ruchu, a GKSu.
Gość

Postprzez Erazmus 2003-09-08, 10:23 pm

O co chodzi z tym Czerwonym Zagłębiem ?
Erazmus
Wrocławianin

Postprzez bankier 2003-09-08, 11:10 pm

może tu coś będzie na ten temat - ale jest on już zdecydowanie zamknięty i nie ma co się nad nim rozwodzić! jednak skoro pytasz to do twojej wiadomości:

http://zaglebie.sosnowiec.pl/forum/view ... sc&start=0
bankier

Postprzez stulatek 2003-09-08, 11:12 pm

uwazam ze flaga z takim napisem nie powinna wisiec na naszych stadionach, dlaczego? zbieram przedwojenne i nie tylko pocztowki sosnowca wiec czesto spotykam sie z takim napisem na pocztowkach, nazywal sie on tak (nie tylko) podczas okupacji co jednoznacznie kojazy sie zle nam-polakom, dlatego jestem za tym aby flaga nigdy juz nie byla eksponowana<br>
cytat z tego artykulu "Ja czuję się Ślązakiem i taki napis znaczy dla mnie to samo co np. łacińska Silesia [...] sympatyk Ruchu Autonomii Śląska." widac kto sie utozsamia z ta flaga dlatego jestem przeciwny takim odnisieniom do "malych ojczyz" jak nasza "zaglebie dabrowskie"
stulatek
fryta

Postprzez bankier 2003-09-09, 6:50 am

jeśli dobrze cie zrozumiałem to ZD też jest "niepoprawna"???
bankier

Postprzez Gość 2003-09-09, 7:20 am

Czy nazwa regionu graniczacego z Naszym napisana w jezyku polskim brzmi brzydko,haniebnie w opinii slazaków :?: :?: :?: :?: Moim zdaniem jezyk polski nie jest tak bardzo ubogi aby nazwy regionów pisac w innym obcym jezyku- z drugiej strony jesli ktos ma na to ochote to k.p....
Gość

Postprzez stulatek 2003-09-09, 8:16 am

bankier napisał(a):jeśli dobrze cie zrozumiałem to ZD też jest "niepoprawna"???

cytat "dlatego jestem przeciwny takim odnisieniom do "malych ojczyz" jak nasza "zaglebie dabrowskie"<br>
czyli porownaniu jaki zrobiles Ty piszac "Jak dla mnie to ich flaga to coś takiego jak dla sosnowiczanina "ZAGŁEBIE DĄBROWSKIE", <br>
chodzi mi o to ze nie mozna POLSKIEJ nazwy ZG porownywac do ich Oberschlesien, gdyz jest to obraza dla wszystkich ludzi identyfikujacych sie z ZG, a jezeli chodz ci o fakt, ktory jest podjety w artykule, ze slask jest wielokulturowy to oki zgadzam sie ale wszyscy wiedza jak bardzo polak zle reaguje na niemieckie odniesienia gdziekolwiek by one nie byly, a sa one dlatego niemieckie bo "maczal palce" w pomysle i bronienu tej flagi "patiota" z ruchu autonomi slaska
stulatek
fryta

Postprzez PO_PROSTU_KTOS 2003-09-09, 11:40 am

Psiqs napisał(a):Czy nazwa regionu graniczacego z Naszym napisana w jezyku polskim brzmi brzydko,haniebnie w opinii slazaków :?: :?: :?: :?: Moim zdaniem jezyk polski nie jest tak bardzo ubogi aby nazwy regionów pisac w innym obcym jezyku- z drugiej strony jesli ktos ma na to ochote to k.p....

O ile sie nie myle to my mamy flage "working class"-jesli wam przezskadza niemieckie "Oberschlesien" ,czemu nasza nie jest napisana po Polsku?
PO_PROSTU_KTOS

Postprzez Gość 2003-09-09, 11:47 am

PO_PROSTU_KTOS napisał(a):
Psiqs napisał(a):Czy nazwa regionu graniczacego z Naszym napisana w jezyku polskim brzmi brzydko,haniebnie w opinii slazaków :?: :?: :?: :?: Moim zdaniem jezyk polski nie jest tak bardzo ubogi aby nazwy regionów pisac w innym obcym jezyku- z drugiej strony jesli ktos ma na to ochote to k.p....

O ile sie nie myle to my mamy flage "working class"-jesli wam przezskadza niemieckie "Oberschlesien" ,czemu nasza nie jest napisana po Polsku?

A Fuoce Brigade też mi nie wygląda na język polski.
Jeśli już się wypowiadamy to wypowadajmy się obiektywnia a nie na zasadzie "u nas może być, a u nich jest bee"
Gość

Następna strona

Powrót do Kibice