Czerwone Zagłębie - Opinie ...

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

Postprzez Codino 2004-10-26, 10:14 pm

Misiek1924 napisał(a):
White_88_Legion napisał(a):Gdy umierał,leżąc tutaj sam
Za ojczyznę,którą kochał ponad życie
Widział przyszłość,która zła była i podła
Chmury czarne wiatr ze wschodu gonił z wolna
Łzy pociekły mu po twarzy poszarpanej
Słowa żalu przedzierały się po gardle
On umierał,z bólem w sercu mocno tkwiącym
Widząc przyszłość a w niej klęskę swojej Polski

polemika o zwykłej fladze zeszła na jakies dziwne tory.
z całym szacunkiem, White-88-Legion, o ile sie nie mylę to cytujesz
jeden z utworów grupy "Honor" - tej samej, która w kolejnym swoim utworze wychwala Rudolfa Hessa ( jednego z najwiekszych oprawców Polski)
8)

Dla mnie w ogole jest hipokryzją, że mając dwa bałwanki w nicku można umieszczać patriotyczne pieśni na forum.

regard napisał(a): Zagłębie to nie tylko wy

Z calym szacunkiem, ale to zdanie to chyba powinno byc skierowane do tworców flagi :roll: .

Zdaje się Krawiec napisał bardzo trafny tekst, który na tej fladze powinien się znaleść. No, ale teraz to już chyba musztadra po obiedzie...
Codino

Postprzez quickstarter 2004-10-26, 10:14 pm

Faktem jest ze te male napisy (pomijajac juz jakos glowny) na fladze to kompletna zenada - chyba ze sa zartem ale wtedy szybko nalezy zrobnic nowa flage z napisem "jajcarze" i wieszac obok.
quickstarter

Postprzez fabian 2004-10-26, 10:19 pm

sharn napisał(a):
fabian napisał(a):Najlepiej powiedzcie górnikom z Wujka, robotnikom z Wybrzeża, poległym w Katyniu i milionom zamordowanych w sowieckich łagrach, żeby nabrali dystansu do tego marksistowskiego bełkotu na tej fladze.

A na moje to mało wiesz o pewnych rzeczach. Mimo, że jestem bardziej prawy niż lewy (mówię ze znajomością tych słów w mowie potocznej) to flaga mimo że kontrowersyjna i sam nie bardzo bym ją widział na swoim stadionie, wiele mówi o tradycjach i historii regionu.
Wiele ośrodków przemysłowych, kopalń itd. powstało przed erą komunizmu, macie korzenie robotnicze, rozwój regionu tez przypada na czasy sporo przedwojenne, więc dla mnie naturalna jest sympatia do PPS owskich idei, może socjalistycznych w głębszej penetracji, natomiast napewno jeszcze nie antyludzkiej - antyspołecznej jak komunizm.
Wielu ludzi nie widzi tej symetrii:
faszyzm (narodowy-socjalizm) ==> narodowcy - against - socjaliści <== komuniści

To jest kilka innych spraw, więc brak umiaru wyzwala błędne osądy..

Jeśli, źle zrozumiałem autorów flagi to przepraszam...

pozdro. 8)

Toteż ja nie mam nic do Czerwonego Zagłębia i flagi jako podkreślenia czy uczczenia robotniczych korzeni (choć należy pamiętać, że to nie jedyne korzenie naszego klubu. Powstał on, poźniej, z połączenia klubu robotniczego i burżuazyjno-mieszczańsko-żydowskiego :D) ).

Nie przepadam za socjalizmem, ale uważam, że PPS i Daszyński wprowadzili "cywilizację" do naszej gospodarki. Ja mam tylko "ale" do marksistowskiego bełkotu jakim jest hasło w podpisie tej flagi. Nie ma ono nic wspólnego z naszą chlubną kartą, albo jestem zbyt słabo wyedukowany, żeby je z nią połączyć.

Zatem nie neguję korzeni, tylko protestuję przeciwko zafałszowaniu historii w celu jakieś dziwnej prowokacji na poziomie Oberszajsu. Amen.

Pozdrawiam.

PS. O jakich rzeczach wiem mało?
fabian

Postprzez regard 2004-10-26, 10:29 pm

Z calym szacunkiem, ale to zdanie to chyba powinno byc skierowane do tworców flagi :roll: .

Codino to zdanie było skierowane właśnie do nich.
regard

:)

Postprzez ^m@rcin^ 2004-10-26, 10:33 pm

regard napisał(a):

Tylko czy oni tu zagladaja :?:
^m@rcin^
ULTRAS ZAGŁĘBIE

Postprzez sharn 2004-10-26, 10:42 pm

fabian napisał(a):
sharn napisał(a):
fabian napisał(a):Najlepiej powiedzcie górnikom z Wujka, robotnikom z Wybrzeża, poległym w Katyniu i milionom zamordowanych w sowieckich łagrach, żeby nabrali dystansu do tego marksistowskiego bełkotu na tej fladze.

A na moje to mało wiesz o pewnych rzeczach. Mimo, że jestem bardziej prawy niż lewy (mówię ze znajomością tych słów w mowie potocznej) to flaga mimo że kontrowersyjna i sam nie bardzo bym ją widział na swoim stadionie, wiele mówi o tradycjach i historii regionu.
Wiele ośrodków przemysłowych, kopalń itd. powstało przed erą komunizmu, macie korzenie robotnicze, rozwój regionu tez przypada na czasy sporo przedwojenne, więc dla mnie naturalna jest sympatia do PPS owskich idei, może socjalistycznych w głębszej penetracji, natomiast napewno jeszcze nie antyludzkiej - antyspołecznej jak komunizm.
Wielu ludzi nie widzi tej symetrii:
faszyzm (narodowy-socjalizm) ==> narodowcy - against - socjaliści <== komuniści

To jest kilka innych spraw, więc brak umiaru wyzwala błędne osądy..

Jeśli, źle zrozumiałem autorów flagi to przepraszam...

pozdro. 8)

Toteż ja nie mam nic do Czerwonego Zagłębia i flagi jako podkreślenia czy uczczenia robotniczych korzeni (choć należy pamiętać, że to nie jedyne korzenie naszego klubu. Powstał on, poźniej, z połączenia klubu robotniczego i burżuazyjno-mieszczańsko-żydowskiego :D) ).

Nie przepadam za socjalizmem, ale uważam, że PPS i Daszyński wprowadzili "cywilizację" do naszej gospodarki. Ja mam tylko "ale" do marksistowskiego bełkotu jakim jest hasło w podpisie tej flagi. Nie ma ono nic wspólnego z naszą chlubną kartą, albo jestem zbyt słabo wyedukowany, żeby je z nią połączyć.

Zatem nie neguję korzeni, tylko protestuję przeciwko zafałszowaniu historii w celu jakieś dziwnej prowokacji na poziomie Oberszajsu. Amen.

Pozdrawiam.

PS. O jakich rzeczach wiem mało?

O podpisie już sobie wyraziłem sobie zdanie z kolegą na stadionie (Legionista), i mamy zdanie podobne z Twoim.
Co do PSa może źle się wyraziłem...

pozdr. 8)
sharn

Postprzez regard 2004-10-26, 10:46 pm

^m@rcin^ nie wiem czy zaglądają. Jak nie zaglądają to WOJTEK z tego co się domyślam ich zna. Jak będzie chciał może im przekazać opinie innych ludzi na jej temat.
regard

Postprzez Hrabia 2004-10-27, 11:37 am

takie tam pierdzenie ... wiadomo ze nie chodzi o lewactwo ... wiem że tak to mozna odebrac ale .... każdy wie ze Zagłebie ma duzo apolitycznych kibiców za tym idzie równierz anty lewactwo pozd LEGIA i ZAGŁĘBIE ZAGŁĘBIE I LEGIA OI!
Hrabia

Postprzez ZagłebieHools 2004-10-27, 1:36 pm

regard napisał(a):

no nie tylko my ale na pamietam czasy gdy na wyjazd jechalsmy tylko my!!a na mecze chodzilo po 1000 osob wiec skoncz pieprzyc.pojezdzisz na mecze to moze sobie pozwolisz na rownie kontroweryjna flage!!A flaga ma budzic wlasnie takie spostrzezenia>
ZagłebieHools

Postprzez ZagłebieHools 2004-10-27, 1:40 pm

kontrowersyjna mialo byc to przez ten pospiech ciągły;]
ZagłebieHools

Postprzez gruby 2004-10-27, 2:53 pm

Ja osobiscie nic do tej flagi,widać natomiast że ta flaga podziela kibiców Zagłębia.Napewno jeszcze wiele szumu o niej będzie,jeśli w zamyśle pomysłodawców tej flagi było wywołanie kontrowersji,to trzeba obiektywnie przynać że się im udało.Dawno nie było tak zaciekłej dyskusji na tym forum.......

Pozdrawiam...:mlyn:
gruby

Postprzez ZagłebieHools 2004-10-27, 3:04 pm

pozatym tworcy flagi maja tyle wspolnego z komunizmem co wojtek z rasizmem to chyba wszystko wyjasnia;]
ZagłebieHools

Postprzez regard 2004-10-27, 5:47 pm

ZagłebieHools napisał(a):no nie tylko my ale na pamietam czasy gdy na wyjazd jechalsmy tylko my!!a na mecze chodzilo po 1000 osob wiec skoncz pieprzyc.pojezdzisz na mecze to moze sobie pozwolisz na rownie kontroweryjna flage!!A flaga ma budzic wlasnie takie spostrzezenia>

A ja pamiętam czasy np. rok 93 zaraz przed tym jak się Zagłębie rozsypało. Na Ślęzie byliśmy w trójkę z Kolejarzem i jeszcze jednym kumplem, w Dębicy na Igloopolu w kilka osób. Pojeździłem sobie i sobie jeżdże. I jakoś nie mam zapędów sobie na cokolwiek takiego pozwalać. Słabe masz te argumenty. Kończę tą jałową dyskusję. Więcej pokory Panowie. To nie wasz prywatny folwark.
regard

Postprzez Monty Python 2004-10-28, 9:03 am

Witam, pozwole sobie przedstawić moje skromne zdanie
Na początku chciałbym zaznaczyć, że flaga mi nie przeszkadza ani mnie nie gorszy. Mam mimo to pytania dotyczące zawartego na niej sloganu:
1. Czy twórcy flagi wymyślili go sami, czy ściągneli żywcem z jakiegoś manifestu?
2. Co ma oznaczać, jeżeli flaga ma być traktowana w kategoriach żartu?
Chciałbym sie odnieść do waszych poprzednich postów, szczególnie tych mówiących o tym, że dobrze jest składać hołd naszej historii i tożsamości. Zgodzę się z ta tezą, tylko wolałbym żeby się to odnosiło do tradycji i historii klubu. Tytaj dobrym pomysłem, moim skromnym zdaniem, byłoby stworzenie takiej flagi na 100 lecie klubu(np. z wymienionymi protoplastami Sosnowieckiego Zagłębia, lub taka flagę na wzór sektorówki okolicznościowej Lecha z wszystkimi sukcesami klubu, ale to melodia przyszłości).
Na koniec moich wywodów chciałbym zwrócic uwagę na niewątpliwie pozytywny wydzwięk tej flagi, a mianowicie to, że niezorientowana brać kibicowska przestanie nas mylić czy wyzywać od hanysów tylko... :D
Monty Python

Postprzez krzysiek srodula 2004-10-28, 2:59 pm

haslo jak i projekt powstaly w mojej glowie. jak znajde czas napisze cos wiecej.
pozdrawiam
krzysiek srodula

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kibice