Wybieramy projekt flagi ZAGŁĘBIE DĄBROWSKIE

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

Który z projektów flagi podoba ci się najbardziej??

Ankieta wygasła 2003-06-12, 8:53 pm

projekt nr1
3
5%
projekt nr2
25
45%
projekt nr3
11
20%
projekt nr4
9
16%
projekt nr5
7
13%
projekt nr6
1
2%

Liczba głosów : 56

Projekt

Postprzez Krawiec 2003-06-03, 11:05 pm

Witam wszystkich !
Serce idzie w górę kiedy projekt z dnia na dzień staje się bardziej realny.
Teraz najtrudniejsza faza czyli zbiórka kasy. Mam prośbę do Marcina by po po przeróbkach naniesionych przez naszego super designera Franza , przedstawił na stronie wersję do wydruku.

W tym miejscu już należy FRANZ'OWI złozyc gratulacje bo jego projekty zdeklasowały konkurencję . GRATULACJE !!!

Nie ma co już dywagować na temat młotków bo wiekszosc demokratycznie wybrała konkretny projekt (i bardzo słusznie bo Zagłębie Dąbrowskie jest pojęciem ściśle związanym z górnictwem czyli naszą tradycją ) a jezeli mamy na ich temat rozmawiac to nalezy rozważyć ich wiekość .

Jeśli chodzi o wysokość flagi to myślę że powinna być ona taka jak wysokosc płotu. Natomist z tym czy umieścić herby uzależniłbym od wielkości budżetu .

Pozdrawiam i czekam na umieszczenie listy fundatorów w sklapiku.
(powtórzę ,ze warto wprowadzić program motywacyjny tzn umieszczenie nazwisk lub ksywek fundatorów na stronie - wpłaty pow 20 zł.)

Krawiec

jeszcze jedna uwaga

Postprzez Krawiec 2003-06-03, 11:22 pm

aha zapomniałbym... jeszcze jedna kwestia do rozważenia to kolejność wpisania miast na fladze . Moim zdaniem powinno się wypisac miasta wg ich wielkosci lub alfabetycznie.
Czyli S DG, B, Cz lub B, Cz, DG, S,
Krawiec

Postprzez Franz 2003-06-04, 5:45 pm

witam

dzieki wam za wszystkie głosy oddane na mój projekt.

a co do szerokości flagi to tak jak pisałem już wczesniej (tylko zapomnialem sie zalogowac :( ) flaga powinna mieć więcej niz 2m szerokości ja myślałem o min. 2,5 ale jak będzie dużo kasy to można zrobić na całą wysokość płotu.

aha a jeszcze jest sprawa. Co myślicie o tym żeby coś na krawędziach flagi bo to może brzydko wygladac sam taki biały materiał jako tło. Pomyślcie nad tym.

pozdro...
Franz
Pudzian

Lokalizacja: Sosnowiec- Pogoń Posty: Licznik nieczynny do odwołania

Postprzez Pikor 2003-06-04, 9:47 pm

Moim zdaniem do zwycięskiego projektu (czyt. 2 ) można dopisać historyczne hasło zaproponowane przez Montiego

TU SOSNY, TAM DĄBROWY, TU MY BĘDZIEM, A TAM NASZA CZELADĹš STANIE

czy jakoś tak :wink: napis pasował by u dołu flagi lub u góry, a miasta na dole
co o tym myślicie :?:
Pikor

Hasła

Postprzez Krawiec 2003-06-04, 10:31 pm

Moim zdaniem powinniśmy zostawić projekt mniej więcej w takim stanie jak przedstawił go grzechu kilka postów wstecz (pomniejszyłbym deczko młoteczki)
Szczerze mówiąc hasło Montiego jest bardziej legendarne niz historyczne. Historycznie Zagłębie D. jako region miło swój początek w XIX wieku - od momentu narodzin przemysłu wydobywczego więc wpisanie na fladze tekstu średniowiecznej legendy ( trochę zniekształcającej faktyczną etymologię nazw naszych miast) byłoby lekką ściemką .
Krawiec

Postprzez Monti 2003-06-05, 8:03 am

:D No małe sprostowanie. Tak naprawde to tą legende przypomniał mi Krawiec. Ja ją tylko wrzyciłem na projekt bo bardzo mi sie to spodobało. Czy ściema? Być może . Dla mnie jednak to zdanie nadało by fladze jakiegoś mistycznego charakteru. Czy cągłe wracanie do elementów przemysłowej przeszłości to konieczniość. Nie żeby mi ona przeszkadzała. Zwróćcie uwagę że na nowej fladze "klasa robotnicza" też są nazwy miast pod spodem i elementy młotków , więc w zasadze pozostawiemie flagi w tej wersji jak projekt 2 jest powielaniem istnijącego juz pomysłu.
Monti
Moderator

Re: Hasła

Postprzez fabian 2003-06-05, 8:05 am

Krawiec napisał(a):Moim zdaniem powinniśmy zostawić projekt mniej więcej w takim stanie jak przedstawił go grzechu kilka postów wstecz (pomniejszyłbym deczko młoteczki)
Szczerze mówiąc hasło Montiego jest bardziej legendarne niz historyczne. Historycznie Zagłębie D. jako region miło swój początek w XIX wieku - od momentu narodzin przemysłu wydobywczego więc wpisanie na fladze tekstu średniowiecznej legendy ( trochę zniekształcającej faktyczną etymologię nazw naszych miast) byłoby lekką ściemką .

To fakt, że etymologia nazw miast jest inna, ale jakże to legendarne hasło podkreśla to, co nosimy w naszych sercach ;) Kazimierz wielki, na granicy ówczesnej Polski - po prostu wymiata. Jestem za.
Widzę, że młoteczków nie przewalczę, trudno. Co nie zmienia faktu, że górnictwo, kiedyś dobrodziejstwo stało sie przekleństwem regionu.
fabian

haslo

Postprzez fan78 2003-06-05, 8:20 am

Mnie sie bardzo podoba proponowane hasło i powinno znalezc sie na fladze,razem z mlotkami,godlem Polski stworzy zajebiste dzieło ktorego bedą nam zazdroscic:)Jestem tez za tym zeby zrobic czarną ramke.Pozdrawiam!!!
fan78

Legenda

Postprzez Krawiec 2003-06-05, 1:56 pm

Ok ! przekonaliście mnie. Niech będą młotki dzięki którym Zagłębie powstało i niech będzie legenda wskazująca na nasze małopolskie a nie ślaskie korzenie. Już to pisałem przy okazji tematu flaga Bedzina ale chętnie powtórzę , że Kazimierz Wielki zbudował zamek warowny w Będzinie po to by bronić kupiecki bursztynowy szlak przed napaścią zniemczałych książat śląskich ( jest na ten temat wzmianka na tablicy inform. przed wejściem do zamku). Nie kto inny jak KW zrzekł się też praw do dzielnic śląskich .

Więc może obecnego orła zastapimy orłem piastowskim Kazimierza W.?
http://www.heraldyka.monarchia.pl/malopolska.gif

albo wprowadzimy dodatkowy motyw np w środku legendarnego napisu drugi herb Kazimierza Wielkiego < czerwony lew i czarny orzeł >
http://www.heraldyka.monarchia.pl/kujawy.gif

Pozdro !!!
Krawiec

Postprzez jasiek 2003-06-05, 1:59 pm

zlikwiodac to internetowi cos tam i 5 jest najleszpa :)
jasiek

jeszcze jedno

Postprzez Krawiec 2003-06-05, 2:15 pm

Aha Patrząc na projekt poprawiony przez Grześka i uwzględniający napis powiem szczerze, że wrazenie graficzne jest gorsze od 2-ki bez napisu.
Wg mnie napis powinien być pisany czcionką nie większa niż nazwy miast . Jestem pod wrażeniem projektów falag lechii , które zapodał marcin wiec fajnie i poprawnie byłoby ten napis rzucic w gotyku.

Co wy na to ?
Krawiec

legenda

Postprzez fan78 2003-06-05, 2:41 pm

Skoro na fladze bedą słowa wypowiedziane przez Kazimierza Wielkiego to niech bedzie tez jego herb.Jestem za!!!
fan78

Postprzez Puzon 2003-06-05, 3:19 pm

Najwazniejsza sprawa przy robieniu flagi jest jej wyrazistosc i czytelnosc. A nasranie na niej kolejnego "legendarnego" hasla temu celowi nie posluzy. Wiec nie zmieniajcie juz nic bo tylko pogarszacie, a zaproponowane haslo bedzie mozna wykorzystac przy innej okazji.
Puzon
Adventure Group

Postprzez fabian 2003-06-05, 3:30 pm

Puzon napisał(a):Najwazniejsza sprawa przy robieniu flagi jest jej wyrazistosc i czytelnosc. A nasranie na niej kolejnego "legendarnego" hasla temu celowi nie posluzy. Wiec nie zmieniajcie juz nic bo tylko pogarszacie, a zaproponowane haslo bedzie mozna wykorzystac przy innej okazji.

Puzon, trochę racji masz, ale z drugiej strony jak flaga ma być 25 na 2,5 to będzie widać. Zreszta hasło tak wymiata, że wolałbym bez nazw miast o które było tyle sporów.
fabian

Postprzez bankier 2003-06-05, 5:21 pm

Puzon ma całkowita rację - co za dużo to nie zdrowo! hasło, herb klubu, godło Polski, młoty górnicze + nazwy miast i starczy!!! jak w projekcie! przecież Zagłębie Dąbrowskie nie ma nic wspólnego z Kazimierzem Wielkim!
bankier

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kibice