Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52
zgredos napisał(a):Podobny temat jest dzisiaj na pierwszej stronie GW dodatek Katowice. Co do historii to moim zdaniem animozje sięgają dalej niż II wojna światowej. Już w czasach zaborów Zagłębie było pod innym okupantem niż Śląsk. Po odzyskaniu niepodległości nastąpiło zjednoczenie ale granice i wzajemna nienawiść została. Jeśli chodzi o II wojne to sporo Ślązaków dobrowolnie wstępowała do Werhmachtu a bywało, że armie niemiecką witano kwiatami jako wyzwolicieli
zgredos napisał(a):Chodziło mi o to, że już przed wojną nie przepadaliśmy za sobą. A to, że ktoś z kimś handlował wybacz ale przy każdej granicy kwitnie przemyt
tomek@ napisał(a): PRZYKRO MI TO STWIERDZIĆ ALE JEŚLI CHODZI O KULTURE CODZIENNĄ JESTEŚMY DALEKO W TYLE ZA HANYSAMI.
PRACUJE W SIEMIANOWICACH , SPĘDZAM TAM PO 10 GODZIN DZIENNIE - [b]\PROWADZE AUTOBUSY\ W HIPERMARKECIE. ZAINTERESOWANYM PODAM PRZYKŁADY.
ALE I TAK LICZY SIĘ TYLKO[/b]
twari napisał(a):A ja mysle ze klotnia (czy tez polemika) na temat "kiedy sie to wszystko zaczelo?" jest totalnie bezsensowna! Tego nie da sie dokladnie okreslic! Dla nas wazniejsza jest obecna sytuacja i to co przed nami! Mozna spekulowac co bedzie - bo kiedys to odczujemy!
A z reszta- co za roznica kiedy sie to zaczelo? Czy to cos zmieni jesli takie animozje sa od 100 a nie od 50 lat? A niech beda nawet od 1000! Nie ma to bezposredniego wplywu na terazniejszosc! Poprostu nie lubimy sie od dawna i tyle! :wink:
Krawiec napisał(a):Nie mozna wywiesić białej flagi w przypadku kiedy druga strona ostrzy noże. Trzeba wejśc w ta wojne na argumenty otwarcie i gośno choćby z tego powodu ,że w innych czesciach kraju ludzie powtarzaja po Kutzu i spółce te brednie i wychodzi na to że Sosnowiec jest winny za całą złą stronę okresu PRLu.
Tadeusz Wisniewski napisał(a): Dlaczego tak sie dzieje, ze maja miejsce takie falszywe i nie prawdziwe oszczerstwa ano dlatego, ze Zaglebiu zabraklo (zlikwidowano) kluczowych argumentow, a mianowicie : PADL PRZEMYSL jako calosc i Zaglebie nie posiada Lobbingu.
Tak bedzie sie dzialo - kiedy Zaglebie bedzie ekonomicznie slabe a spoleczenstwo bez pracy i bedzie biernie przygladalo sie oszczerstwom.
Duza rola dla Administaracji Regionu.
Tadeusz
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników