Za Co Nie Lubie Hanysów, Klubów Ze Śląska i nie tylko :))

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

Postprzez zgredos 2004-10-05, 12:05 pm

Podobny temat jest dzisiaj na pierwszej stronie GW dodatek Katowice. Co do historii to moim zdaniem animozje sięgają dalej niż II wojna światowej. Już w czasach zaborów Zagłębie było pod innym okupantem niż Śląsk. Po odzyskaniu niepodległości nastąpiło zjednoczenie ale granice i wzajemna nienawiść została. Jeśli chodzi o II wojne to sporo Ślązaków dobrowolnie wstępowała do Werhmachtu a bywało, że armie niemiecką witano kwiatami jako wyzwolicieli
zgredos

Postprzez Krawiec 2004-10-05, 1:45 pm

zgredos napisał(a):Podobny temat jest dzisiaj na pierwszej stronie GW dodatek Katowice. Co do historii to moim zdaniem animozje sięgają dalej niż II wojna światowej. Już w czasach zaborów Zagłębie było pod innym okupantem niż Śląsk. Po odzyskaniu niepodległości nastąpiło zjednoczenie ale granice i wzajemna nienawiść została. Jeśli chodzi o II wojne to sporo Ślązaków dobrowolnie wstępowała do Werhmachtu a bywało, że armie niemiecką witano kwiatami jako wyzwolicieli

Ale co maja zabory do animozji ? Czy zaborami można wytłumaczyć krwawe zajścia na Mireckiego z lat 50-tych , jak ? Co rozumiesz przez animozje , jesteś w stanie podać jakis przykład sprzed wojny ? Czy animozje, to w ogóle adekwatne pojęcie ?

Przez lata nasz antagonizm wyjaśniano poprzez róznice kulturowe i naszą domniemana zawiść (o ich warunki socjalne). Natomiast panicznie unikano tematu II wojny.

Tak jak pisałem wcześniej okres zaborów spowodował, że Zagłębiacy wręcz podziwiali powstańców, Ślazaków , którzy walczyli o powrót Śląska do macierzy. Mało tego , nawet czynnie ich wspierali nie tylko poprzez organizacje garnizonu i szpitala w Sosnowcu ale też poprzez wspólną walkę.

Największy historyk Ziemi Zagłębiowskiej Jan Zieliński dowodzi na podstawie listów , że Jan Kiepura wraz z bratem i wieloma klasami sosnowieckich szkół zasilili Strzelców Bytomskich w I Powstaniu Śląskim.
(Chłopak z Sosnowca , Sosnowiec 2002 , s. 34 )

Z historii regionu wiadomo tez, że w czasie zaborów kwitła wymiana towarowa , a ścislej mówiąc przemyt . Przymierze handlowe i frontowe stworzyło tak dobry klimat, że mieszkancy Zagłębia ufundowali w 1920 roku Mauzoleum Powstańca Śląskiego, które do dzisiaj stoi na cmentarzu starososnowieckim.
http://www.sosnowiec.info.pl/modules/dz ... i/cpus.htm

Tak więc jakie zabory ? Ten argument w ogóle nie pasuje do faktów historycznych.

Musiało wydarzyć sie coś naprawdę drastycznego żeby w ciągu dwóch dekad stasunki popsuły sie tak radykalnie - aż do nienawiści. Ale o tym już pisałem wczesniej.
Krawiec

Postprzez zgredos 2004-10-05, 5:07 pm

Chodziło mi o to, że już przed wojną nie przepadaliśmy za sobą. A to, że ktoś z kimś handlował wybacz ale przy każdej granicy kwitnie przemyt
zgredos

Postprzez quickstarter 2004-10-05, 5:36 pm

Różnice kulurowe są absolutnie wystarczające do powstania takich animozji. Choć to tylko jeden z elementów. To co działo się w czasie II wojny światowej niech lepiej pozostanie milczeniem by ślązacy nie musieli znosić tego że okryli się hańbą gdy łasili się do niemców jak psy
quickstarter

Postprzez tomek@ 2004-10-05, 6:39 pm

PRZYKRO MI TO STWIERDZIĆ ALE JEŚLI CHODZI O KULTURE CODZIENNĄ JESTEŚMY DALEKO W TYLE ZA HANYSAMI.
PRACUJE W SIEMIANOWICACH , SPĘDZAM TAM PO 10 GODZIN DZIENNIE - \PROWADZE AUTOBUSY\ W HIPERMARKECIE. ZAINTERESOWANYM PODAM PRZYKŁADY.
ALE I TAK LICZY SIĘ TYLKO
tomek@

Postprzez twari 2004-10-05, 6:41 pm

A ja mysle ze klotnia (czy tez polemika) na temat "kiedy sie to wszystko zaczelo?" jest totalnie bezsensowna! Tego nie da sie dokladnie okreslic! Dla nas wazniejsza jest obecna sytuacja i to co przed nami! Mozna spekulowac co bedzie - bo kiedys to odczujemy!
A z reszta- co za roznica kiedy sie to zaczelo? Czy to cos zmieni jesli takie animozje sa od 100 a nie od 50 lat? A niech beda nawet od 1000! Nie ma to bezposredniego wplywu na terazniejszosc! Poprostu nie lubimy sie od dawna i tyle! :wink:
twari

Postprzez Krawiec 2004-10-05, 6:55 pm

zgredos napisał(a):Chodziło mi o to, że już przed wojną nie przepadaliśmy za sobą. A to, że ktoś z kimś handlował wybacz ale przy każdej granicy kwitnie przemyt

I dlatego przy granicy przy której kwitnie handel ksenofobia jest mniejsza niż w innych przypadkach - jedni po prostu żyją z drugich. Ale moim głównym argumentem był udział Zagłębiaków w powstaniach i materialny dowód sympatii czyli mauzoleum . Ciekawe dlaczego to pominałeś Zgredos ? Aha i skoro kategorycznie twierdzisz ze przed wojna nie przepadaliśmy za sobą to podaj jakieś argumenty.

Różnice kulturowe wystarczą do animozji ale lata 50-te to nie animozje jak to nazwał zgredos ale silny antagonizm, wynikający z poczucia (przeświadczenia, wrażenia) o zdradzie Ślązaków. Jak pisałem wcześniej złe przykłady zostaja w pamieci dłużej i łatwo zgeneralizowac całą społecznośc pod tym kątem . W okresie kiedy na moście szopienickim V kolumna atakowała Wojsko Polskie inni Ślazacy bronili Katowic przed faszystami. Problem jest zróżnicowany ale jednak złe wrażenie zadominowałeo . Byc moze uraz wstręt do wszystkiego co niemieckie sprawił, że gwara śląska, w której jest kilka germanizmów zaczęła irytować Zagłębiaków i to przelało czarę goryczy. Patrząc po mojej rodzinie to uprzedzenie do Niemców w jakims stopniu istnieje do dziś.

Nie rozumiem dlaczeo mamy byc cicho i chować głowę w piasek . Trzeba powiedziec prawdę o dobrych i złych stronach Hanysów bowiem w czasie wojny różne zachowania były ich udziałem. Jest to problem skomplikowany i nie mozna wrzucać do jednego wora Miodka i Krolla.
Dzisiaj Niemcy przyjezdżają na obchody ladowania aliantów w Normandii wiec pijednanie jest mozliwe i wskazane ale jak mam się jednac z gostkami , którzy na swoim forum tolerują i akceptują poglądy faszystowskie.
Ostatnio edytowano 2004-10-05, 7:19 pm przez Krawiec, łącznie edytowano 2 razy
Krawiec

Postprzez quickstarter 2004-10-05, 6:58 pm

tomek@ napisał(a): PRZYKRO MI TO STWIERDZIĆ ALE JEŚLI CHODZI O KULTURE CODZIENNĄ JESTEŚMY DALEKO W TYLE ZA HANYSAMI.
PRACUJE W SIEMIANOWICACH , SPĘDZAM TAM PO 10 GODZIN DZIENNIE - [b]\PROWADZE AUTOBUSY\ W HIPERMARKECIE
. ZAINTERESOWANYM PODAM PRZYKŁADY.
ALE I TAK LICZY SIĘ TYLKO[/b]

to musi być duuuuuuuży hipermarket :p
Kultura codzienna na Śląsku? Kpina, pracowałem w Katowicach, Bytomiu ale nie zauważyłem by było lepiej niż w Zagłębiu
quickstarter

Postprzez Krawiec 2004-10-05, 7:17 pm

twari napisał(a):A ja mysle ze klotnia (czy tez polemika) na temat "kiedy sie to wszystko zaczelo?" jest totalnie bezsensowna! Tego nie da sie dokladnie okreslic! Dla nas wazniejsza jest obecna sytuacja i to co przed nami! Mozna spekulowac co bedzie - bo kiedys to odczujemy!
A z reszta- co za roznica kiedy sie to zaczelo? Czy to cos zmieni jesli takie animozje sa od 100 a nie od 50 lat? A niech beda nawet od 1000! Nie ma to bezposredniego wplywu na terazniejszosc! Poprostu nie lubimy sie od dawna i tyle! :wink:

Mniej istotne pytanie jest kiedy to się zaczęło ale dlaczego to się zaczęło. Tak się akurat składa ,że zaczęło sie to dawniej niż sięga nasze doświadczenie więc trzeba zaczerpnąć historii i może dokładnie tego nie określimy ale poprez analize faktów historycznych mozemy określić to co do dekady.

Jeśli tego nie przemyślimy i nie przetrawimy to będziemy żyć w nieuświadomionym poczuciem wrogości . Trzeba zrozumiec własne i ich uprzedzenia, bo wyjdziesz na idiotę jeśli hanys zacznie ci prawić i rzucać histaorią, a ty ani be ani me albo rzucisz mu hasło nie lubie ci i tyle.

Ja tez tak podchodziłem jak niektórzy z was w kontaktach hanysami pracując z nimi.
Po prostu uznałem, że nie ma sensu przenosić animozji ze stadionu i trzeba patrzeć w przyszłość ale srogo się zawiodłem bo kiedy tylko w gre wszedł alkohol i szczere rozmowy to chłopy obwinili mnie i całe Zagłębie za wszystkie swoje życiowe niepoowodzenia. Wówczas nie potrafiłem im odpowiedziec na ich żale które miały jakie.stam uzasadnienie, dziś wiem ze stereotypowe albo fałszywe.

W momencie gdyby obie strony tak uznały ze trzeba patrzeć w perzyszłosć to niektórzy z was mieliby rację ale ... to tylko teoretycznia racja bo druga strona żyje i określa się na naszym w ich pojęciu negatywnym tle używając argumentów pseudohistorycznych o :

Wyższości cywilizacyjnej Śląska i niższości Zagłebia, o Gierku , o napływie ludniości z kieleckiego, o azjatach, o mateczniku komunistycznym itd. I nie są to jacyś menele spod szynku ale znani i wykształceni ludzie.

Nie mozna wywiesić białej flagi w przypadku kiedy druga strona ostrzy noże. Trzeba wejśc w ta wojne na argumenty otwarcie i gośno choćby z tego powodu ,że w innych czesciach kraju ludzie powtarzaja po Kutzu i spółce te brednie i wychodzi na to że Sosnowiec jest winny za całą złą stronę okresu PRLu.
Ostatnio edytowano 2004-10-05, 7:32 pm przez Krawiec, łącznie edytowano 2 razy
Krawiec

Postprzez kwachu 2004-10-05, 7:27 pm

Wtrącę się odnośnie Kutza. Ten pajac znów dał dziś popis. I takie coś mówi Senator RP...

http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,2322636.html

ten koleś jest nieuleczalnie chory...
kwachu

...

Postprzez Krawiec 2004-10-05, 7:50 pm

http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,2322634.html

Kolejne popłuczyny socjologiczne :twisted:

Babeczka udowadnia własny stereotypowy obraz Zagłębia. Typowe myślenie życzeniowe, które znajduje odzwierciedlenie w materiale empirycznym wziętym - daje sobie rękę uciac z sufitu. Niektóre sformułowania sa zerżnięte z Krzeminskiego. udowodnie każdemu że Krzeminski zrobił kaszanke w 98 badając mieszkanców Będzina. Kompromitujace błedy w sztuce.

Powiedzcie czy wy macie jaiś kompleks Ślązaków ? Czy wam Katowice kojarzą się z czystościa , porządkiem i dobrym jedzeniem ? Bo mi wręcz przeciwnie. To co wyszło im w badaniach to jest to co chcialiby żeby wyszło.

Czy wam smakują bardziej kluchy śląskie , buchty i makówki od zalewajki , pieczonek i karpia ? Z tą kuchnią to też dowalili.

Nie wierzcie badaniom, mówi wam to fachowiec !

Jak chcecie to zrobię badania na "reprezentatywnej" próbie i udowodnie, że Ślązacy mają kompleks lepiej wykształcoinego Zagłębiaka, pachnącego i czystego , zajmującego wyższe stanowiska, operatywnego i lepszego w sztuce flirtu z kobietami . Zrobię to na próbie tradycyjnych Ślązaków z Zawodzia, Załęża, Szopienic, Bobrka itp.

Mówię wam ślaskie tzw "elity" przeginają i to trzeba piętnować głośno i otwarcie , a nie chować głowy w piasek - bo dorobia nam "gębę"
Ostatnio edytowano 2004-10-06, 1:20 pm przez Krawiec, łącznie edytowano 1 raz
Krawiec

Postprzez Foxx 2004-10-05, 8:29 pm

Krawiec napisał(a):Nie mozna wywiesić białej flagi w przypadku kiedy druga strona ostrzy noże. Trzeba wejśc w ta wojne na argumenty otwarcie i gośno choćby z tego powodu ,że w innych czesciach kraju ludzie powtarzaja po Kutzu i spółce te brednie i wychodzi na to że Sosnowiec jest winny za całą złą stronę okresu PRLu.

Bez przesady, mogę Was uspokoić, że (chociaż moją ocenę PRL-u można znaleźć w podpisie 8) ) Kutz zbyt protekcjonalnie traktuje nie tylko Zagłębie, ale też inne regiony (zdaje się poza Poznaniem), co nie skłania do podzielania jego poglądów :twisted: . Raczej od Was samych zależy jak to będzie postrzegane (np. fantastyczna forumowa dyskusja o lewicowości Zagłębia, bodaj z zimy tego roku).

W jednym Krawiec ma rację - trzeba znać i głosić swoją historię. To część tożsamości. Również lewicowej.
Foxx
Legia Warszawa

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2004-10-06, 10:24 am

Rozmowa Zaglebiakow na temat wlasny osiagnela b.wysoki poziom wszystkim uczestnikom w tym miejscu i na tej stronie naleza sie duze brawa.

Wyznaczenie momentu czasowego dokladnie nie bedzie mozliwe, ale w koncu od czegos nalezy zaczac(wziac za baze) . Zaglebie Dabrowskie a dokladnie jego uprzemyslowienie to koniec XIX w. i poczatek XX wieku. W tym czasie obok Zaglebia Dabrowskiego w kraju mamy takie osrodki uorzemyslowione jak Lodz i Warszawa, mowimy o uprzemyslowionym Krolestwie Polskim. Zaznaczam poczatek XX w.
Wowczas ruch robotniczy nasila sie a osrodki przemyslowe staja sie kolebka polskiej klasy robotniczej- tak sie tez dzieje w Zaglebiu Dabrowskim - to jest jedna strona medalu - Lewicowy charakter Zaglebia Dabrowskiego.

Druga strona medalu to zaborczy charakter narodow Germanskich w stosunku do Polski i Polakow, ktory to charakter notuje sie od dawien dawna.

Zderzenie tych dwoch postaw w sposob jaskrawy uwidacznia sie tutaj w Zaglebiu bo po drugiej stronie Brynicy mamy spolecznosc Slaska i wszystko byloby prostrze gdyby spolecznosc ta jednoznacznie okreslila sie. Do chwili obecnej tego okreslenia nie dokonala - z moich mlodych lat przypominam sobie takie wyjasnienie, ktore mowi o mieszkancu z tamtych ziem a ktory odpowiada na pytania " Kim ty jestes NIEMCEM - nie, POLAKIEM - nie no to kim jestes SLAZAKIEM - bez komentarza.

Pan K.Kutz opluwa nas Zaglebiakow za lewicowy charakter naszych ziem ktory nadali tej ziemi nasi dziadowie, jego zyczeniem byloby abysmy upokorzyli sie pod wieloma wzledami i uznali sie jako spolecznosc nizszej kategorii - nigdy Panie Kutz. Dlaczego tak sie dzieje, ze maja miejsce takie falszywe i nie prawdziwe oszczerstwa ano dlatego, ze Zaglebiu zabraklo (zlikwidowano) kluczowych argumentow, a mianowicie : PADL PRZEMYSL jako calosc i Zaglebie nie posiada Lobbingu.

Tak bedzie sie dzialo - kiedy Zaglebie bedzie ekonomicznie slabe a spoleczenstwo bez pracy i bedzie biernie przygladalo sie oszczerstwom.
Duza rola dla Administaracji Regionu.

Badania Pani Dobrawy Skoniecznej-Gawlik to jest chaltura - takie bajki mozna wyczytac w miesieczniku KUCHNIA - wydanie Pazdziernik 2004 - o niedzielnych obiadach na Slasku nie bede sie wypowiadal dla mnie to nie jest argument.

Pan Prof. M.Szczepanski w swojej wypowiedzi twierdzi iz Zaglebiacy buduja swoja tozsamosc przez porownywanie sie ze Slazakami - nic bardzie mylnego - otoz Zaglebiacy to ludzie wyksztalceni, chcacy pracowac, miec rodzine) i nie musza utozsamiac sie ze Slazakami.
To jest dokladnie tak samo jak Ja powiedzialbym do Szkota utozsamiaj sie z Anglikiem - bez komentarza.

Kol. KRAWIEC za to ze ludzie z tej strony Brynicy pomagali Powstanco Slaskim - dzisiaj prekursor tych ziem i Powstan - Pan K. Kutz daje zaplate
po drugie po co wogole mowic o Pomnikach Powstancow w Sosnowcu.

Moja pamiec nic szczegolnego nie zanotowala, aby dzialy sie rzeczy drastyczne miedzy Zaglebiakami a Slazakami w ostanich dzisiecioleciach. W moim glebokim przekonaniu jest to zaplata ze jestesmy ze zawsze podreslamy swoja tozsamosc, ze ze zawsze podreslamy przenaleznosc do ziemi Zaglebiowskiej.

Stosunki miedzy Zaglebiem i Slaskiem popsuly sie przez ELITY ktore kreuja odpowiadajacy im wizerunek a i popsuly sie "za caloksztalt" .

Serdecznie pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez WAB 2004-10-06, 11:01 am

Tadeusz Wisniewski napisał(a): Dlaczego tak sie dzieje, ze maja miejsce takie falszywe i nie prawdziwe oszczerstwa ano dlatego, ze Zaglebiu zabraklo (zlikwidowano) kluczowych argumentow, a mianowicie : PADL PRZEMYSL jako calosc i Zaglebie nie posiada Lobbingu.
Tak bedzie sie dzialo - kiedy Zaglebie bedzie ekonomicznie slabe a spoleczenstwo bez pracy i bedzie biernie przygladalo sie oszczerstwom.
Duza rola dla Administaracji Regionu.
Tadeusz

Panie Tadeuszu- toz to nie prawda. Faktem jest, ze na mocy decyzji politycznych, aby dac po dupie Zaglebiu, zlikwidowano na poczatku lat dziewiecdziesiatych wszystkie poza jedna kopalnia w Zaglebiu. Tak chciano nas ukarac za Gierka i lewicowe przekonania. ( dlaczego nie likwidowano równie gremialnie slaskich grub, odpowiedzcie sobie sami). Tylko to co mialo byc przeklenstwem, okazalo sie faktycznym blogoslawienstwem. Rynek pracy wchlonal zwalnianych ( wtedy bezrobocie bylo ponizej 10%), a na obszarach poprzemyslowych, powstaly nowe zaklady pracy: polecam wycieczke na byle tereny chocby kopalnii Sosnowiec, Paryz, czy Czzerwona Gwardia. A na Slasku w tym czasie powstawaly jedynie hipermarkety. W rankingach rozwoju za ostatnie 15 lat, do przodu sa jedynie Tychy, Gliwice i miasta Zaglebia( biorac pod uwage obszar dawnego woj. katowickiego). O czys to swiadczy. I teraz zadanie dla ambitnych. Porównajcie takie selektywne miary rozwoju spolecznego i ekonomicznego jak: Ludnosc z wyzszym wyksztalceniem, ilosc studentówna 1000 mieszkanców, dochody samorzadu terytorialnego na mieszkanca, wielosc placonych podatków na obywatela ( PIT), wielkosc placonych podatków przez firmy ( CIT) jako % rentownosci ogólem, liczba podmiotów gospodarczych na 1000 mieszkanców, w naszych miastach i slaskich. Co wam wyjdzie? Ze na podstawie wskazników rozwoju spolecznego zyjemy w subregionie, którego poziom rozwoju jest najwyzszy ( razem z Podbeskidziem) w calym województwie slaskim. Nie mamy sie czego wstydzic, powinnismy byc dumni, z tego co przez ostatnie 15 lat zdolalismy osiagnac.
PS. Robienie badan na próbce niecalych 100 osób w stosunku do ok. pól miliona mieszkanców Zaglebia, oczywiscie dodajmy na próbce niereprezentatywnej, sprawia, trzeba by zainteresowac US, na co ida pieniadze przeznaczone na badania. Bo to jest k***a kalectwo naukowe. Ja przeprowadze w niedziele badania na grupie 30 znajomych Pikników, co kibice Zaglebia sadza o chuliganstwie stadionowym. Pewnie wyniki beda ciekawe, bo "metoda badawcza" zostala przyjeta przez analogie z opisywana wczesniej.
WAB

...

Postprzez Krawiec 2004-10-06, 1:42 pm

Odnośnie naszej tradycji lewicowej w Zagłębiu , nazywanym przez Kutza fałszywie "matecznikiem komunizmu", to jak juz tu i nie tylko tu wielokrotnie podkreślałem , mozemy być z niej dumni.

Ja przyznam się szczerze, że odkąd posiadam prawo wyborcze nie głosuję na SLD , a mimo to mam w sercu rok 1905 czyli rewolucje w Zagłębiu Dąbrowskim , która oprócz charakteru socjalnego (praca 12 godzin , 7 dni w tygodniu za parę rubli ) miała charakter narodowo-wyzwoleńczy. Dlatego do wystąpień zbrojnych i wieców zwanych Czerwonym Zagłębiem przyłączyła się również część prawicy, a nawet księża np. ks. Augustynik budowniczy bazyliki w centrum DG
http://www.dabrowa.pl/DG_FOTO_2000/2000 ... a_mba+.jpg

Kutz , chłop który nie zna nawet historii Górnego Ślaska , czego dowód dał w wywiadzie z Najsztubem pier...li wszem i wobec o "mateczniku komunizmu" i utożsamiał Czerwone Zagłębie z Gierkiem. Niech mu język kołkiem stanie - bo obraża godność i pamięć wielu patriotów , którzy za Polskę gineli np. na Hucie Katarzyna albo na w łagrach syberyjskich.

Mieliśmy tu owszem takie "postaci" jak Zawadzki ale dominowała patriotyczna PPS, czego dowodem są wyniki wyborów sprzed wojny ( nie mylić z obecną PPS i Ikonowiczem bo działaczom sprzed wojny , którzy żyją gdzieś na obczyźnie flaki się , przewracją jak widzą co Ikon zrobił z tą legendą )

Zapraszam przy okazji do odwiedzenia działu region , który jest rzadko aktualizowany :oops: ale zawiera podstawowe info z historii Zagłębia Dabrowskiego.

http://www.zaglebie.sosnowiec.pl/region/region.php3

Ps. Zgadzam się z WABem , paradoksalnie dobrze wyszliśmy na tej "restrukturyzacji" tzn w naszym przypadku likwidacji lepiej bowiem hanysy maja ten szok dopiero przed sobą. Na razie ceny węgla utrzymują stan obecny ale za rok lub dwa zacznie się dramat - zwłaszcza w Bytomiu.
Ostatnio edytowano 2004-10-06, 3:19 pm przez Krawiec, łącznie edytowano 2 razy
Krawiec

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kibice