Który klub ma najwięcej kibiców na Śląsku?

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

Który klub ma najwięcej kibiców na Śląsku?

Postprzez frendzelpendzel 2009-05-11, 9:46 am

Dzień dobry! jestem studentem 5 roku socjologii na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach. W tym roku piszę pracę magisterską na temat "Kibice piłki nożnej na Śląsku". Prosiłbym w tej sprawie o pomoc. W mojej pracy chciałbym umieścić opinie kibiców, który klub ma najwięcej sympatyków na Górnym Śląsku (bardziej szczegółowo chodzi mi o Górnośląski Okręg Przemysłowy).Prosiłbym aby w swojej wypowiedzi stworzyć ranking klubów zaczynając od tego , który ma najwięcej kibiców uwzględniając kluby (Górnik Zabrze , Piast Gliwice , Ruch Chorzów , Polona Bytom , GKS Katowice , Zagłębie Sosnowiec , GKS Tychy).

P.S Prosiłbym o nute obiektywizmu w swoich wypowiedzaich. I przypominam , że chodzi mi o ilość kibiców na Górnym Śląsku a nie frekwencje an stadionach!

Pozdrawiam i dziękuje

P.S 2 Przepraszam jeśli temat jestw złym dziale, w razie czego prosze admina o przeniesienie tematu ale nie usuwanie go.
frendzelpendzel

Re: Który klub ma najwięcej kibiców na Śląsku?

Postprzez Blajpios 2009-05-11, 10:42 am

frendzelpendzel napisał(a):Dzień dobry! jestem studentem 5 roku socjologii na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach. W tym roku piszę pracę magisterską na temat "Kibice piłki nożnej na Śląsku". Prosiłbym w tej sprawie o pomoc. W mojej pracy chciałbym umieścić opinie kibiców, który klub ma najwięcej sympatyków na Górnym Śląsku (bardziej szczegółowo chodzi mi o Górnośląski Okręg Przemysłowy).Prosiłbym aby w swojej wypowiedzi stworzyć ranking klubów zaczynając od tego , który ma najwięcej kibiców uwzględniając kluby (Górnik Zabrze , Piast Gliwice , Ruch Chorzów , Polona Bytom , GKS Katowice , Zagłębie Sosnowiec , GKS Tychy).

P.S Prosiłbym o nute obiektywizmu w swoich wypowiedzaich. I przypominam , że chodzi mi o ilość kibiców na Górnym Śląsku a nie frekwencje an stadionach!

Pozdrawiam i dziękuje

P.S 2 Przepraszam jeśli temat jestw złym dziale, w razie czego prosze admina o przeniesienie tematu ale nie usuwanie go.

Zgłaszam pytanie metodologiczne, czy takie "dopytywanie", by wiedzieć, jak się ustosunkować. Czy Kolega przygotował wystarczająco bazę do drugiego działu wyników ankiety? Oczywiste jest dla mnie, że na pewno będzie podział na odrębne działy - bo na pewno najpierw będzie dział, powstały na bazie pytań, z którymi Kolega się zwrócił do przedstawicieli klubów z samego Górnego Śląska: i zapewne to będzie pierwszy dział, skoro rzecz odnosi się do klubów Górnego Śląska. Nie wyobrażam też sobie u Kolegi ignorancji, jeżeli chodzi o temat regionalizmów, bo byłoby to dyskredytujące na poziomie pracy magisterskiej akurat z socjologii (pisząc pracę o motylkach, ewent. jeszcze można by startować z taką ignorancją co do regionalnych granic u ludzi bez jej wpływu na ocenę pracy). Skoro prócz klubów śląskich zwraca się Kolega z pytaniem do kibiców klubu nie ze Śląska - to zapewne świadomie otwiera drugi dział, mianowicie opinii np u sąsiadów na temat występowania zjawiska w badanym środowisku. Chciałbym się jednak upewnić, czy Kolega wystarczająco szeroko przygotował bazę pytań wśród klubów spoza Górnego Śląska, bo nawet gdyby prócz Zagłębia Sosnowiec, które jawi się tu w sposób oczywisty, zapytać jeszcze w Wiśle Kraków, Legii Warszawa, Koronie Kielce i Lechu Poznań, to może być to za mała baza, by mogła wnosić coś reprezentatywnego. Tak swoją drogą - nie jestem profesjonalnym socjologiem - przychodzi mi do głowy pytanie, za odpowiedź na które byłbym wdzięczny - jak klasyfikowane są, jaką wartość w pracach socjologicznych mają w badaniach dane zbierane nie tylko w badanym środowisku na temat badanego zjawiska - ale także opinie w środowiskach postronnych, np. ościennych na temat występowania badanych zjawisk w badanym środowisku? W moim odczuciu jest to idea ciekawa i słuszna - ale prosiłbym o odpowiedź, o ile już weszło do standardu przeprowadzanych badań badanie równolegle opinii o zjawisku w środowisku będącym poza badaniami - i czy już opracowane zostały jakieś standardy opracowywania takich badań, wykorzystywania ich naukowo?
Blajpios

Postprzez frendzelpendzel 2009-05-11, 10:48 am

Moja praca ma dotyczyć klubów znajdujących się w obrębie Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego....nie traktuje tutaj Śląska jako krainy historycznej , dlatego uwzględniłem w tej pracy Zagłebie Sosnowiec...
frendzelpendzel

Postprzez Blajpios 2009-05-11, 1:43 pm

A cóż to jest Górnośląski Okręg Przemysłowy? Twór, naznaczony zresztą propagandą Peerelowską - nie zakorzeniony od stuleci w kraju. Tak więc, wchodząc zwłaszcza na strony kibicowskie, trzeba mieć tego świadomość. PRL niszczył Śląsk - co już wiadomo powszechnie - ograniczając życie jego tożsamością, specyfiką, wyznawanie typowych jego wartości - i niszczył Zagłębie, może jeszcze bardziej perfidnie, bo "kradnąc tożsamość i domagając się od okradzionego zachwytu nad mecenatem złodzieja" - a przy okazji skłócano oba te regiony, choć pod pozorem wprowadzania "ładu, jedności, powszechnej miłości". W imię tej propagandy np. - wymyślono sobie Stadion Ludowy; że pogwałcono przy tym prawa prywatnych ludzi, co to kogo obchodziło. Tymczasem Kolega - w zupełnie inną stronę jakby szedł. Bo jednak - liczą się zawsze główne tytuły. Zechciał Kolega napisać wyraźnie: kibice na Śląsku. Nie w GOPie. Gdyby Kolega umieścił w tytule "w GOPie" - zgrzyt też pozostałby, ale jakoś formalnie przynajmniej kupy się to trzyma, choć też wpisuje się w dalej prowadzoną obecnie politykę zgórnośląszczania przymusem jak okupanci, jakie jest prowadzone w Zagłębiu. No, bo dlaczego GOP a nie G-ZOP? Niemniej, jak piszę, do badań socjologicznych na pewno coś takiego jak tzw. GOP daje jakąś podstawę. Choć nie wiem, czy wzbudzi entuzjazm, zwłaszcza tutaj.
Blajpios

Postprzez Przemek26 2009-05-11, 2:26 pm

Przepraszam co to za gówno i co to za pseudo studencik???
Jakim k***a śląsku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
W woj. śląskim obleci jeśli chcesz uwzględniać Zagłębie Sosnowiec, ewentulanie na śląsku i zagłębiu . W innym przypadku usuń nasz zespół ze swojej pracy.
Przemek26

Postprzez Kumat_Andrzej 2009-05-11, 2:57 pm

Na kibice.net zapytaj tam sami qmacze.
Nie długo tutaj pojawią się tematy, które zgody najlepsze w Polsce!
Kumat_Andrzej

Postprzez Darian 2009-05-11, 5:15 pm

Temat do zamknięcia kolega studencik pomylił fora wszak Zagłębie o ile mi wiadomo nie jest śląskim klubem a my nie jesteśmy śląskimi kibicami dzięki Bogu. ;)
Darian

Powrót do Kibice

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników