PIKNIKI

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

PIKNIKI

Postprzez Qba 2003-08-10, 11:36 pm

Witam
wracam z wakacji, czytam temat, juz niestety zamkniety...
nie wiem dlaczego, ale zamkniety...
wiec dorzuce swoje dwa slowa..
atakujecie ideee PK. dlaczego? nie podoba Wam sie? nie musi!
to nie prawda, ze wszyscy tam, to ludzie starsi itd. mam 18 lat, podobaja mi sie zalozenia PK, wielu moich kolegow, starszych lub moich rowiesnikow nie chodzi na mecze, dlaczego? otoz panuje taki stereotyp: kibic - rozrabiaka i bandyta, ktory nie zna innych slow, niz k... i ch..!!!
idea PK jest zmiana tego wizerunku, sciagniecie wiekszej ilosci ludzi na stadion i dobra zabawa...
no coz... nie wiem dlaczego tak krytycznie podchodzicie do tego pomyslu... przeciez sezon sie nie zaczal (wlasciwie sie zaczal, ale moj post jest do tematu wczesniejszego) i nie bylo okazji, zeby pokazac sie!!!!
wykazcie troche zrozumienia!!!! dlaczego od razu atakowac? jezeli Wam sie to nie podoba - trudno, aprobata nie jest potrzebna, robimy to dla Klubu (sciagniecie wiekszej ilosci kibicow), dla siebie i oczywiscie dla tych, ktorzy popieraja dazenie do zwiekszenia 'populacji' na meczach i polepszenia wizerunku klubu...
pozdrawiam wszystkich kibicow
Qba

Postprzez Gigaland 2003-08-10, 11:43 pm

qba, nie ma co pisać na forum. spotykamy się 23go sierpnia na umówionym sektorze. ważne żeby fajnie było... :D :D
Gigaland

Postprzez lukes 2003-08-10, 11:43 pm

spoko Qba ale to wszystko juz bylo - nie ma sensu zaczynac tematu na nowo...
lukes
no spin

re

Postprzez Qba 2003-08-11, 12:17 am

mnie prawdopodobnie nie bedzie:( wyjezdzam 15-ego i wroce ostatniego:(
ps GIGALAND nie wiem czy pamietasz takiego goscia w zime cosie targowal o obudowe i plyte glowna?:) to ja bylem:)
Qba

...

Postprzez Krawiec 2003-08-11, 6:09 am

Cze Qba!
Temat absulutnie nie jest zamknięty. Zamknięto bezsensowny wątek oceny PK , który tak naprawdę jeszcze nie zadebiutował.
Jeśli nie możesz przybyć na Swornice to dotrzesz na Walkę i cool.
Pozdro.
Krawiec

Postprzez WOJTEK 2003-08-11, 7:22 am

JA AKURAT NIE CZUJĘ SIĘ BANDYTĄ,ZNAM INNE SŁOWA NIŻ,KUUUU I CH**.ALE NIE CZUJĘ SIE TEŻ PIKNIKIEM.SKORO CHCECIE PRZYCIĄGNĄĆ WIĘKSZĄ ILOŚĆ LUDZI TO POWINNIŚCIE CHYBA ODWIEDZAĆ SZKOŁY,ZAKŁADY PRACY I ROBIĆ TAM PRELEKCJE NA TEN TEMAT.BO PRAWDĄ JEST,ŻE STEREOTYP JEST NIEKORZYSTNY.SMUTNE,ALE W WIĘKSZOŚCI TO SAMI KIBOLE TO WYKREOWALI.ALE JAK SIĘ DA KOMUŚW RYJA TO POMYSLI ZANIM ZNOWU WYRZUCI ŚWIETLÓWKĘ PRZEZ OKNO.BO DO NIEKTÓRUCH NIE DOCIERAJĄ SŁOWA.
WOJTEK
Adventure Group

!!!!!!!

Postprzez Qba 2003-08-11, 12:50 pm

Wojtek a czy ja twierdze, ze Ty jestes bandyta????? ja tylko mowie, jak inni postrzegaja kibicow... znam duzo takich ludzi... pytam sie ' pojdziesz ze mna na mecz?' odpowiedz brzmi: 'nie, bo mi pewnie leb rozpierdola'...
i wlasnie to boli najbardziej, ze atmosfera z meczu na mecz staje sie lepsza, ale ludzie slysza tylko to, co chca slyszec.. typu awantura, policja zatukla kogos, i wlasnie te zle zdarzenia rzutuja na to, co sie dzieje na meczach, na postrzeganie kibicowania w oczach osob trzecich... trzeba propagowac idee zdrowego kibicowania...
druga sprawa: zauwazylem ze czesc (nie mowie, ze wiekszosc) kibicow zachowuje sie zaleznie od wynikow druzyny... jest dobrze, to jest dobrze.. mogliby zawodnikow na ramionach nosic, ale jezeli gra sie nie klei i nie przynosi efektow, to od razu odzwierciedla sie to na trybunach.. leca wyzwiska pod adresem naszych pilkarzy, roznego typu komentarze, nagle na trybunach znajduje sie 10 tysiecy trenerow i krzycza jak to trzeba grac... a przeciez kibicowanie polega na tym, zeby byc z zespolem na dobre i na zle...
dziekuje:)
Qba

Postprzez Monti 2003-08-11, 1:38 pm

Panowie patrzę sobie nieco z boku na te dyskusje o PK. Wydaje mi sie że chodzi tu jednak o dwie sprawy. Myślę że samej postawy, samego sposobu na kibicowanie w stylu tak zwanych pikników raczej nikomu nie przeszkadza. Mnie osobiście takie spojrzenie na kibicowanie jak dla tak zwanych pikników jest bardzo bliskie. Co do do samego udziału jednak w sformalizowanych grupach grupach jestem daleki. Nie mam ochoty sie zrzeszać . Nie jest mi to potrzebne by na stadionie zachowywać sie w sposób który uważam za wskazany. Do samej grupy mam oczywiście pozytywny stosunek i jeśli komuś sie podoba pokazywanie że jest sie Piknikien, to nie widzę nic w tym złego. Zauważyłem jednak że są ludzie , którzy być może nawet do samego sposobu na kibicowanie nic nie mają natomiast przeszkadza im sama sformalizowana grupa jako taka. Dalaczego to juz inne pytanie. Myślę że po pierwsze po powołaniu FB'03 wszelkie informacje o powoływaniu innych grup (jakichkolwiek) oceniane sa przez ich pryzmat. Myślę że ludzie negatywnie nastawieni do Pk właśnie oczekują rzeczowych, konkretnych efektów związanych z powołaniem jakiejś nowej grupy. Nie do każdego dociera że PK to po prostu demonstrowanie istnienia swoją obecnością na stadionie i tak zwanym "kulturalnym" zachowaniem . Nie wszyscy rozumieja że to swoistego rodzaju przedsięwziecie mające na celu stworzenie na staduionie niewielkiej oazy ludzi myślacych podobnie . Stworzenie miejsca gdzie bedą siedzieli pikniki i gdzie będzie można bez wiekszych obaw zabrać żonę czy dziecko. Wydaje mi sie że jest brak zrozumienia. Powołanie PK jak sadze to w zasadzie troche "egoistyczne" postępowanie wywalczenia sobie na Ludowym troche miejsca. Inna sprawa że im głośniej bvędzie o tym że taka oaza na stadionie powstała tym większa jest szansa że na Ludowym zasiądą ludzie którzy właśnie z obawy co ich ta może spotkać śledzą losy Zagłębia tylko z prasy i internetu.
Inna przyczyną niechęci do PK niektórych na forum jest jak sądzę opinia że to sposób na lansowanie sie niektórych osób. A ja mam pytanie czy obecność na tym forum kogokolwiek to nie pewien sposób lansowania. Każdy prezentuje swoje opinie i jeśli tylko sie okazuje że owe opinie wzbudzają aprobate innych może zostać także posądzony o to że sie lansuje. Zresztą pewne charakterystyczne postawy takie na przykład jak WOJTKA. Czy one w pewnym sensie nie są tez choć być może nie celowo formą lansowania. Powidzmy sobie szczerze nie wszyscy znają Wojtaka z trybun, natomiast to popularne imie jest przez bywalców tego forum odrazu przypisywane to jego osoby do jego bytnosci na forum do jego wpisów. Przestał być anonimowy. Czy oby to nie można nazwać tym że sie wylansował . Zresztą jeśli nawet ktoś postanowił poprzez to forum zaistnieć w śwatku kibiców to dlaczego to tak drażni. Jeśli ktoś sie lansuje przez głoszenie pogladów PK to przecierz zaistnieje w gronie ludzi myślących podobnie a nie wśród na przykład chuliganów . Jeśli osoba X pisze o PK to nie wylansuje się w BB. Przecież taka osoba to nie żadna konkurencja dla kogokolwiek. Każdy kocha Zagłębie po swojemu.
Monti
Moderator

Postprzez WOJTEK 2003-08-11, 1:51 pm

MUSZĘ SIĘ ODEZWAĆ W KWESTII LANSOWANIA.UWAZAM,ZE WIĘCEJ LUDZI ZNA MNIE Z TRYBUN.A TU NIEKTÓRZY.JEDNAK ZGADZAM SIĘ,ŻE ZNAJĄ IMIĘ.
WOJTEK
Adventure Group

re Monti

Postprzez Qba 2003-08-11, 1:59 pm

hmm troszeczke nie rozumiem... nie rozumie tego jaki cel ma osoba, ktora chce sie wylansowac na forum, czy w PK.. przeciez to sie kupy nie trzyma.. po co sie lansowac? przez to bedzie dana osoba bardziej lubiana czy co? wywyzszy sie w jakis sposob? poza tym PK... egoistyczne? rownie dobrze mozna powiedziec tak o sektorze YF albo BB, przeciez tez razem siedza... ja nawet nie postanowilem czy bede siedzial, gdzie siedzialem, czy bede razem z piknikami, w kazdym badz razie popieram idee jakie reprezentuja.. aa wlasnie Krawiec co z koszulkami? bo obudzilem sie z reka w nocniku i juz nie wiem co robic... chcialbym koszulke PK oczywiscie, ale nie wiem do kogo sie zglosic..
Qba

Postprzez Monti 2003-08-11, 2:02 pm

Wojtek nie miałem nic złego na myśli. T był tylko przykład . Pewnie wielu z tych którzy często widzieli cię z na trybunach nie mieli zielonego pojęcia jakie masz pogldy co uważasz w róznych tematach . Poprzez forum wielu już wie że ten Wojtek to ten sam co na forum . To forum samo w sobie powoduje że przestajemy wszyscy, którzy sie tu wpisujemy w pewnym sensie być anonimowi. Dlatego jeśli pikniki piszą sobie o piknikowaniu dając w ten sposób wyraz swojemu spojrzeniu na kibicowanie to chyba nic złego. Ja też nie raz podkreślałem i to dawno nawet jak nie było mowy o Pk że w Sosnowcu nie wszyscy kibice to BB czy YF (oni kibicuja po swojemu i jeśłi nie ma to negatywnego wpływu na drużynę i klub to ich sprawa). Są też tacy jak ci którzy obecnie się chca zrzeszyć w PK. I tak jak mówię tych myślących po piknikowsku na pewno jest więcej niż tylko ci udzielający sie w temacie forum "pikniki" choć nie każdy uważa zreszszanie sie w PK za coś co go interesuje i co jest mu potzrebne .
Monti
Moderator

Re: re Monti

Postprzez Monti 2003-08-11, 2:10 pm

Qba napisał(a):poza tym PK... egoistyczne? ..

Quba troche opacznie mnie zrozumiałeś . tam jest "egoistycznie" a nie egoisycznie. Chciałem po prostu zwrócić uwagę ze PK powstaje po to by zrobić coś dla siebie i ludzi sobie podobnych a nie po to by stanowić kolejną grupe ultras czy holls. Nie przedstawiam tego jako coś złego tylko jako cel sam w sobie - stworzenie oasy dla siebie , dla pikników . Oazy gdzie można zabrać rodzine i pokazać jej dlaczego tata co sobotę ma zaplanowane popołudnie :) .
Monti
Moderator

:)

Postprzez Qba 2003-08-11, 2:41 pm

hmm Monti.. wiesz celem PK jest propagowanie kulturalnego dopingu, a takze dobra zabawa.. po czesci masz racje, mowiac, ze "PK powstaje po to by zrobić coś dla siebie i ludzi sobie podobnych a nie po to by stanowić kolejną grupe ultras czy holls", jednak z drugiej strony - zobacz, jezeli bedziemy utozsamiani z kulturalnym dopingiem, brakiem agresji itp, to robimy cos dla wszystkich.. pojecie 'kibic' nabierze nowych ksztaltow... moze nastapi zmiana mentalnosci kibicowskiej, poprawa stereotypow...przeciez jezeli na stadionie bedzie wiecej kibicow, to jest to korzyscia nie tylko dla nas, przede wszystkim dla druzyny, dla innych kibicow...
Qba

Powrót do Kibice