przez Blajpios 2020-02-02, 9:23 pm
Z wielkim smutkiem przeczytałem, co napisał Kolega bolo73. Ze względu i na hokej - i na samego Kolegę, który z wielkim zaangażowaniem serca pisze te słowa, to widać, tylko mocno się obawiam, że jedynie mocno przeżyje właśnie Kolega te sprawy — i tyle... Nie za bardzo znajdzie się ktoś, kto się przejmie, nie za bardzo one wpłyną. Fakt, trzeba obiektywnie przyznać, że to jest sport w Polsce obecnie niszowy, więc tym bardziej takim jest wszędzie, gdzie nie biją się o mistrzostwo. Tyle, że patrząc na tradycję tego sportu w Zagłębiu... Cóż. Tradycja była wielka też w siatkówce, też w koszykówce, nawet w szabli chyba też już jest historią... To nie wróży po prostu za dobrze.
Ba! Prócz tradycji - szczególnie boli, że jeszcze parę lat temu najlepsza młodzież tu była, wygrywane mistrzostwa Polski, pomimo degrengolady u seniorów. No i chyba - ten potencjał też będzie zmarnowany...
Sprawa przy tym, na pewno jest złożona. Obawiam się, że chcąc prawdy, trzeba powiedzieć, że przyczyny nie są po jednej tylko stronie. Obawiam się też, czy nie jest coś podobnego, co było w piłce - akurat ci, którzy w ostatnich latach jakichś tam sukcesów Klubu zachodzili najdalej, nawet w skali międzynarodowej, skutecznie zostali wypchani poza granice, zakres Klubu - bo obowiązujący, "chojracki" styl nadali inni, dla których granice tego, co "tu i teraz jest możliwe", nie daje rady spotkać się z horyzontami tych, którzy grali w trochę szerszych mieszcząc się horyzontach. Przy czym wcale nie można chyba powiedzieć, że to, co napisałem powyżej, to dowód, że akurat ci z innym punktem widzenia, to wręcz wizja - gwarancja znoszenia "złotych jaj". Jestem w stanie sobie wyobrazić, że to, co im zarzucają właśnie ci pierwsi: też ma w sobie walor słuszności. Tyle, że — jeżeli tak jest — to tym bardziej widać, jak biedne to Zagłębie, np. hokejowe szczególnie. I tylko jeszcze więcej, przykro się robi widząc szczere zaangażowanie Kolegi bolo73, który być może będzie musiał przełknąć w tym hokeju Zagłębia niejedno... Miejmy jednak nadzieję, że jakoś to słońce i nad hokejem Zagłębia zaświeci.