SzansÄ™ na podpisanie kontraktu ma 20- letni napastnik Peter Skatula.
- Po okresie testów podejmiemy decyzję, czy podpisać z nim kontrakt. Vladimir Luka bardzo go chwali - mówi Adam Bernat, prezes klubu.
Zagłębie wciąż czeka też na przyjazd Valdemara Pelikovskiego. Czeski obrońca wrócił już z Francji - gdzie ostatnio grał - ale do Sosnowca wciąż dojechać nie może. - Nie on, to będzie kto inny. Już mamy na oku kolejnego obrońcę - dodaje Bernat.
Skatule z Luką łączyła wcześniej ta sama drużyna - SK Karvina. W obecnym sezonie czeski napastnik (rocznik 87') zdobył 3 gole i jedną asystę. Na ławce odsiedział dwie minuty(dane wg. oficjalnej strony Karviny).
źródło :gazeta.pl/własne
I ciekawostka!!
Andrzej Zabawa,Wiesław Jobczyk, Marek Cholewa, Jarosław Morawiecki, Krzysztof Podsiadło oraz wielu innych wspaniałych zawodników tworzących historię Zagłębia Sosnowiec już niedługo ponownie spotka się na lodzie.
Więcej na;
http://hokej.zaglebie.sosnowiec.pl/info.php?id=1025 [ Dodano: 07-12-13, 18:32 ]Żadnego marudzenia; 2007-12-13
- Oddasz 20 tysięcy zł za przygotowania do sezonu, będziesz mógł odejść do innego zespołu - zakomunikował prezes Adam Bernat jednemu z hokeistów, a ten natychmiast porzucił pomysł przenosin do innego klubu.
Hokeiści Zagłębia nie ukrywają wysokich aspiracji, ale też władze klubu i sponsorzy postawili konkretny cel: gra o medale. Wszystko, jak się wydaje, idzie w dobrym kierunku, choć tu i ówdzie pojawiły się drobne skazy.
Zawiedzeni
Prezes Adam Bernat wraz ze swoimi współpracownikami mocno się natrudził, by skompletować tę drużynę, którą w tej chwili mają do dyspozycji trenerzy Jarosław Morawiecki - Krzysztof Podsiadło. Nie wszystko jednak przebiega po myśli prezesa i szkoleniowców. Chciano zbudować w miarę silny i wyrównany zespół, a tymczasem kilku zawodników nie spisuje się tak, jakby sobie można było życzyć.
- Nie wszyscy zawodnicy speÅ‚niajÄ… nasze oczekiwania – tÅ‚umaczy prezes Bernat. - W poprzednim sezonie dobrze prezentowali siÄ™ bracia Tomasz i Marcin KozÅ‚owscy, zaÅ› teraz muszÄ… siedzieć na rezerwie. Nikt jednak nie wstawi ich do skÅ‚adu na piÄ™kne oczy. Znacznie wiÄ™cej także oczekiwaÅ‚em od MichaÅ‚a Belicy oraz Karela Hornego. Ale już Alesza Holika uważam za najlepszego obroÅ„cÄ™ w naszej lidze. Nie mielibyÅ›my problemów, gdyby byÅ‚o wiÄ™cej takich hokeistów.
Wymiana?
W Sosnowcu na testach pojawił się 20-letni Peter Skatula, którego zarekomendował Vladimir Luka. Obaj występowali w Trzyńcu. Czy młodzian zostanie w drużynie, o tym zadecyduje trener Morawiecki.
- Nie mam pojęcia, z którego hokeisty zrezygnujemy, ale trzeba podnieść rywalizację na wyższy poziom - dodaje prezes sosnowieckiego klubu. - Nie ukrywam, że Artur Ślusarczyk po powrocie z Tychów również nie jest sobą. Inaczej trenował w poprzednim klubie niż obecnie, stąd też zapewne ta zapaść. Jednak ostatnie mecze, choć występował w charakterze obrońcy, pokazały, że powoli odzyskuje świeżość.
RozeszÅ‚a siÄ™ wieść, że kilku zawodników, znudzonych siedzeniem na Å‚awie, postanowiÅ‚o poszukać sobie nowych pracodawców. Wybrali siÄ™ do prezesa na rozmowÄ™ i… niemal natychmiast zmienili punkt widzenia.
- Mniejsza o nazwiska (bracia Kozłowscy, Rafał Twardy? - przyp. red.), ale przyszli i zaczęli płakać w mankiet, jakie to ich nieszczęście spotkało - uśmiecha się prezes Bernat. - Oddasz 20 tys. zł. za przygotowania do sezonu, będziesz mógł odejść do innego klubu - tak powiedziałem i natychmiast zmienili ton rozmowy. Klub to klub, a nie ochronka dla obrażonych zawodników, którzy przegrali rywalizację o miejsce w drużynie. Chcesz zarabiać, musisz grać i z jak najlepszej strony pokazać się na lodzie. Mnie parę razy również sadzano na ławie rezerwowych, dlatego wiem, jak to boli. Jednak zaciskałem zęby i starałem się odrobić zaległości.
Hokeiści nie mogą na nic narzekać, bo wszystkie zobowiązania finansowe - wedle zapewnień prezesa - są regulowane na bieżąco. Nie ma żadnego marudzenia i tyle - przekonuje na zakończenie szef klubu
Włodzimierz Sowiński - Sport