Przed sezonem 2009/2010

Dyskusje o wszystkim co dotyczy hokejowego Zagłębia Sosnowiec
http://hokej.zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52, kierat, BrzydaL

Re: Przed sezonem 2009/2010

Postprzez innu 2009-03-13, 10:19 am

Milan Skokan porę lat temu trenował SMS? czy mi się wydaje?
innu

Postprzez kierat 2009-03-13, 10:51 am

innu napisał(a):Milan Skokan porę lat temu trenował SMS? czy mi się wydaje?

Tak, trenował SMS z Gilem, a wcześniej chyba też Podhale Nowy Targ. A o tym Ulicnym znalezłem że ma za sobą Martin i Nitre w S łowackiej ekstralidze i reprezentacje Chorwacji.
kierat

Postprzez bulion 2009-03-13, 10:56 am

Bernat: Czasem dobrze jest zrobić dwa kroki do tyłu…

Prezes Pol-Aqua Zagłębie Sosnowiec, Adam Bernat, pokrótce podsumował zakończony sezon. Tegoroczne rozgrywki miały być przełomowe dla naszego klubu, po latach posuchy sosnowiczanie mieli włączyć się do walki o medale. Niestety, Zagłębie zakończyło sezon na niskim 6. miejscu.

sosnowiec.info.pl: O tym sezonie chcecie chyba zapomnieć jak najszybciej?

Adam Bernat: Zgadza się. Ten sezon był bardzo słaby w naszym wykonaniu. Oddzieliliśmy tegoroczne rozgrywki grubą kreską i rozpoczęliśmy pracę przed startem nowego sezonu.

W zeszłym roku były wielkie nadzieje i oczekiwania, zaś końcowy wynik najgorszy z możliwych?

Czasem dobrze jest zrobić dwa kroki do tyłu, by następnie oddać skok do przodu.
Pod względem personalnym mieliśmy bardzo dobry skład, jednak za bardzo zaufałem pewnym ludziom, którzy po prostu wykorzystali to. Mam nadzieję, że tegoroczne złe doświadczenia będą procentować w kolejnych latach, że wyciągniemy odpowiednie wnioski, a to pomoże nam w dalszej pracy.

Co było największym rozczarowaniem?

Nie chcę mówić jeszcze o personaliach. Zawodnicy mają ważne umowy, na dokładne podsumowanie przyjdzie jeszcze czas. Jednak mam wrażenie, że część zawodników przyszła tylko po to, by wyciągnąć z klubu jak najwięcej pieniędzy, a to bardzo boli.

Czy dostrzegacie jakieś pozytywne aspekty zakończonych rozgrywek?

Na pewno największym odkryciem tego sezonu jest Tomasz Dzwonek. Pokazał się w meczach ligowych z bardzo dobrej strony. Z tym zawodnikiem chcemy wiązać swoją przyszłość. Mam również nadzieję, że nie uderzy mu sodówka do głowy i nie uwierzy za szybko, że jest najlepszy w Polsce. Na pewno będziemy starali się sprowadzić do klubu jakiegoś równorzędnego zmiennika, by o miejsce w bramce toczyła się zdrowa sportowa rywalizacja. To wyjdzie Tomkowi tylko na dobre.

Czy możemy liczyć na kolejnych młodych zawodników z Sosnowca, którzy wzmocnią pierwszy zespół?

To jest największy ból. Miasto wykłada duże pieniądze na Szkołę Mistrzostwa Sportowego, z której Zagłębie nie ma żadnego pożytku. Żaden wychowanek nie dołączy do klubu przez najbliższe trzy lata. Mam nadzieję, że wreszcie ktoś pójdzie po rozum do głowy i rozwiąże problem szkolenia młodzieży.

Konflikt z MOSiR-em, zatargi z Wydziałem Dyscypliny PZHL. Czy wyciągniecie jakieś wnioski z tego burzliwego okresu?

Najchętniej to bym nie puszczał zawodników na kadrę, bo to jest jakiś skandal. Zawieszono nam najlepszego obrońcę, a chwilę później dowiaduję się, że Paweł Dronia będzie mógł grać, jeśli podpisze kontrakt z Cracovią. Takie decyzje są jakimś wielkim nieporozumieniem.

Jaka przyszłość jest przed Pawłem Dronią?

Pracuję nad tym, by występował w barwach Zagłębia w przyszłym sezonie. Jednak definitywny transfer nie wchodzi w rachubę, ponieważ nie stać nas na taki wydatek.

Kolejny sezon zbliża się z każdym dniem, cele pozostają niezmienne?

Walczymy o medale, na pewno ten cel nie ulegnie zmianie. Gdy przejmowano klub w latach 70-tych, również potrzebowano czasu, by zbudować drużynę, która wkrótce zaczęła dominować na polskich lodowiskach. My również potrzebujemy czasu i mam nadzieję, że kolejny sezon będzie zdecydowanie lepszy.

Rozmawiał: Maciej Wasik

http://www.sosnowiec.info.pl/sport/hoke ... ,1,4,13941
bulion
Żółta kartka

Postprzez August 2009-03-16, 6:08 pm

27-letni napastnik, który grał ostatnio w czeskiej Karwinie, podpisał roczną umowę.
Działacze wierzą, że zakontraktowanie Luki spowoduje, że w Sosnowcu pozostanie Teddy Da Costa. Francuz z polskim paszportem świetnie rozumiał się z Luką, gdy ten w poprzednim sezonie grał w Zagłębiu.

Dodajmy, że nowe umowy podpisali już: Marcin Jaros, Tobiasz Bernat, Zbigniew Podlipni, Gabriel Da Costa, Łukasz Podsiadlo, Mateusz Pawlak oraz bracia Marcin i Tomasz Kozłowscy.

Z Zagłębiem żegnają się: Sebastian Biela i Łukasz Wilczek. Maleją szanse na to, że do drużyny trafi Błażej Salamon (Polonbia Bytom), który uzgadnia warunki kontraktu z Naprzodem. Wciąż nie wiadomo, kto poprowadzi zespół w nowym sezonie. Na razie ważny kontrakt ma Jan Vavrecka, ale z naszych informacji wynika, że działacze rozmawiają z Milanem Skokanem i Rudolfem Ulicznym.
http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,3502 ... lebia.html
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Przemek26 2009-03-16, 8:52 pm

August napisał(a):27-letni napastnik, który grał ostatnio w czeskiej Karwinie, podpisał roczną umowę.
Działacze wierzą, że zakontraktowanie Luki spowoduje, że w Sosnowcu pozostanie Teddy Da Costa. Francuz z polskim paszportem świetnie rozumiał się z Luką, gdy ten w poprzednim sezonie grał w Zagłębiu.

Dodajmy, że nowe umowy podpisali już: Marcin Jaros, Tobiasz Bernat, Zbigniew Podlipni, Gabriel Da Costa, Łukasz Podsiadlo, Mateusz Pawlak oraz bracia Marcin i Tomasz Kozłowscy.

Z Zagłębiem żegnają się: Sebastian Biela i Łukasz Wilczek. Maleją szanse na to, że do drużyny trafi Błażej Salamon (Polonbia Bytom), który uzgadnia warunki kontraktu z Naprzodem. Wciąż nie wiadomo, kto poprowadzi zespół w nowym sezonie. Na razie ważny kontrakt ma Jan Vavrecka, ale z naszych informacji wynika, że działacze rozmawiają z Milanem Skokanem i Rudolfem Ulicznym.

BUJDA NA RESORACH :czerwona: :czerwona: :czerwona:
Przemek26

Postprzez August 2009-03-16, 9:12 pm

Przemek26 napisał(a):
August napisał(a):27-letni napastnik, który grał ostatnio w czeskiej Karwinie, podpisał roczną umowę.

BUJDA NA RESORACH :czerwona: :czerwona: :czerwona:

A konkretniej ?
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Przemek26 2009-03-16, 9:18 pm

NIC NIE PODPISAŁ< TAK SAMO JAK TE TEKSTY O ULICZNYM, TRENUJE OWSZEM ALE TO WSZYSTKO
Przemek26

Postprzez damian_2006 2009-03-16, 9:43 pm

gdyby to byla prawda bylo by swietnie duet Vlado-Teddy uhuhu .Mam nadzieje ze Vlado wroci bo on by chcial grac u nas
damian_2006

Postprzez Bartos 2009-03-16, 10:43 pm

Luka i Gabriel DC ...
Luka rozumiem ale Gabiel? to chyba wszystko tylko po to aby osaczyć i przekonać Tadka :)
Bartos

Postprzez kierat 2009-03-17, 7:39 am

Byłoby fajnie gdyby Luka znowu z Teddym grali, tylko na drugim skrzydle widziałbym jednak kogoś innego niż Bernata, np doświadczonego Podlipniego. Vlado grał ostatnio w IV - ligowej Karvinie stąd te zabójcze statystyki. Liczę też na Salomona chociaż jakby miał trzymać miejsce naszym chłopakom to chyba nie. Ruchy kadrowe są dość wcześnie. W którymś z wywiadów nasz prezes w spominał o chęci sprowadzenia wychowanków. Jakby się udało to bym widział Sarnika i Słabonia.

Ślusarczyk - Słaboń - Sarnik? Dlaczego nie? Kiedyś już to wypaliło w GKS Tychy:

http://www.sport.pl/sport/1,36132,1298148.html
kierat

Postprzez bolo73 2009-03-17, 7:54 am

Bartos napisał(a):Luka i Gabriel DC ...
Luka rozumiem ale Gabiel? to chyba wszystko tylko po to aby osaczyć i przekonać Tadka :)

Bartos!Choćby nawet tok Twego rozumowania był poprawny to ja jestem jak najbardziej za.W końcu to są bracia i wiadomo,że Teddy`emu zależy także na tym aby jego brat miał dobrą pracę-to raz,a dwa to z pewnością jest im raźniej jak grają w jednym klubie bo pozwala im to przebywać ze sobą tyle czasu na ile mają ochotę (chodzi mi o więzy rodzinne),wreszcie po trzecie to śmiem twierdzić,że Gabriel pomimo tego,że nie jest zawodnikiem pokroju swego brata to jednak serce do gry ma także wielkie co pokazał w niejednym meczu,z pewnością pod tym względem przewyższał niejednego Polaka grającego w Sosnowcu.Także biorąc pod uwagę powyższe ja jestem jak najbardziej za tym aby Gabriel grał dalej w Zagłębiu.Cieszę się także z tego,że został Podlipni bo pomimo problemów zdrowotnych pokazał (głównie w meczach ze Stocznią),że ma charakter i walczył na całego.Brawo za to dla Zbyszka i tak przy okazji dzisiejszych jego imienin pozwolę sobie złożyć mu życzenia wszystkiego najlepszego oraz dużo,dużo zdrowia.
Dobrym posunięciem jest także pożegnanie się z Bielą i Wilczkiem ponieważ niestety nic nie wnieśli do Zagłębia.
Co do Luki to również mam nadzieję,że podpisze kontrakt ale chciałbym także aby Vlado nie miał już ciągotek do hazardu i "jednorękiego bandyty".
bolo73

Postprzez kierat 2009-03-17, 10:34 am

kierat napisał(a):Byłoby fajnie gdyby Luka znowu z Teddym grali, tylko na drugim skrzydle widziałbym jednak kogoś innego niż Bernata, np doświadczonego Podlipniego. Vlado grał ostatnio w IV - ligowej Karvinie stąd te zabójcze statystyki. Liczę też na Salomona chociaż jakby miał trzymać miejsce naszym chłopakom to chyba nie. Ruchy kadrowe są dość wcześnie. W którymś z wywiadów nasz prezes w spominał o chęci sprowadzenia wychowanków. Jakby się udało to bym widział Sarnika i Słabonia.

Ślusarczyk - Słaboń - Sarnik? Dlaczego nie? Kiedyś już to wypaliło w GKS Tychy:

http://www.sport.pl/sport/1,36132,1298148.html

Widać Sarnik już jest "be" w Tychach, czyli jak ze Ślusarczykiem było, jeśli postawią na ten sam duet trenerski może mu się odechcieć tam grać.
kierat

Postprzez kierat 2009-03-17, 12:17 pm

"Maciej Wasik / sosnowiec.info.pl

Vladimir Luka podpisał kontrakt z Zagłębiem

Działacze hokejowego klubu Pol-Aqua Zagłębie Sosnowiec nie odpoczywają, trwają przygotowywania do nowego sezonu.

Z sosnowiecką drużyną podpisał kontrakt 27-letni Vladimir Luka, czeski napastnik, który bronił już barw Zagłębia, jednak z powodów długów, na początku minionego sezonu, musiał powrócić do ojczyzny. Była to niezwykle przykra informacja dla działaczy, trenerów i kibiców, gdyż jest to niezwykle bramkostrzelny, a zarazem budzący sympatię zawodnik. Po niespełna roku czeski snajper wrócił jednak do Sosnowca. Miejmy nadzieję, że Luka w przyszłym sezonie będzie postrachem polskich lodowisk i pomoże Zagłębiu w walce o tak oczekiwany medal.

Wiadomo, iż barw sosnowieckiego klubu w przyszłym sezonie nie będą już bronić Łukasz Wilczek i Sebastian Biela.

Ta dwójka zawiodła pokładane w nich nadzieje. To nie koniec pożegnań, jednak na razie działacze nie zdradzają nazwisk kolejnych hokeistów, z którymi nie zostaną przedłużone umowy. Natomiast w przyszłym sezonie na lodzie Stadionu Zimowego na pewno zobaczymy: Tomasza Dzwonka, Artura Ślusarczyka, Marcina Kozłowskiego, Tomasza Kozłowskiego, Tobiasza Bernata, Marcina Jarosa, Zbigniewa Podlipniego, Łukasza Podsiadło, Gabriela da Costę, Jarosława Kuca, Oktawiusza Marcińczaka, Kamila Duszaka, Andrzeja Banaszczaka i Mateusza Pawlaka.

Dzisiaj z zarządem Zagłębia ma się spotkać Martin Opatovsky. Jeśli stan zdrowia słowackiego napastnika będzie zadowalający, rozpoczną się rozmowy na temat jego gry w Sosnowcu w przyszłym sezonie. Z resztą zagranicznych zawodników, broniących barwy Zagłębia w ostatnich rozgrywkach, najprawdopodobniej umowy nie zostaną przedłużone, jednak działacze nie chcą zdradzać swoich planów. Ponadto do końca tygodnia decyzje ma podjąć dwóch polskich hokeistów, którym została złożona propozycja gry w naszym klubie. "

Dwóch nowych? Błażej Salamon i ....?
kierat

Postprzez Bartos 2009-03-17, 12:48 pm

w Stoczniowcu skończyły się kontrakty: Urbanowiczowi, Łopuskiemu i Furo

ja bym u nas widział całą trójkę :D
Bartos

Postprzez kierat 2009-03-17, 1:11 pm

Urbanowicz na 80 % do Cracovii - tak wróble ćwierkają.

Ten drugi niewiadomy to może jakiś bramkarz?
kierat

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hokej