Przed sezonem 2009/2010

Dyskusje o wszystkim co dotyczy hokejowego Zagłębia Sosnowiec
http://hokej.zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52, kierat, BrzydaL

Re: Przed sezonem 2009/2010

Postprzez kret75 2009-05-05, 7:19 pm

trol90 napisał(a):A Krefeld Pinguie z niemieckiej DEL ma przyjechać na turniej do Sosnowca

To będzie prawdziwe święto hokeja!

http://www.sportowezaglebie.pl/hokej-na ... ja,1,4,770

W wakacje odbędzie się kolejny międzynarodowy turniej o Puchar Prezydenta Sosnowca. W tym roku obsada będzie jeszcze lepsza i liczniejsza. Czyli w środku lata zapowiada nam się wspaniałe święto hokeja.

Prawdziwym hitem będzie wizyta drużyny niemieckiej DEL - Krefeld Pinguine. Jest to czołowa ekipa w Niemczech, gdzie hokej stoi na bardzo wysokim poziomie. To nie koniec. Oczywiście nie zabraknie obrońcy tytułu sprzed roku - węgierskiej Alby Volan. Francja będzie reprezentowana przez mistrza kraju, zdobywcę Pucharu Francji i Pucharu Ligi - Bruleurs de Loups de Grenoble. Ze Szwecji przyjedzie zespół z II ligi - IF Troja Ljungby. Naszych południowych sąsiadów będą reprezentować najprawdopodobniej dwa zespoły. Zespół słowackiej ekstraligi - MsHK Zilina oraz HK Spisska Nova Ves. Ten ostatni zespół, po tym jak rozprawił się w barażu z MHK Kezmarok, wraca właśnie po przerwie do najwyższej klasy rozgrywkowej na Słowacji.

Kibiców, którzy wybiorą się na Stadion Zimowy, na pewno będzie czekała smakowita hokejowa uczta. Prezes KH Pol-Aqua Zagłębie Sosnowiec, Adam Bernat nie ukrywa, że jeszcze sporo pracy zanim będzie można spokojnie oddać się widowisku. - Będę rozmawiał z prezydentem, by dogadać wszystkie szczegóły. Najprawdopodobniej w tym roku wystartuje więcej drużyn, niż w poprzedniej edycji (w zeszłym roku o Puchar walczyło 6 zespołów, w tym będzie ich 8 - wyj. mw). Niedawno wpłynęło zgłoszenie drużyny z Nowej Wsi. Stawka najprawdopodobniej zostanie uzupełniona reprezentacją Polski - tłumaczy prezes Zagłębia.

Przypomnijmy, iż sosnowiczanie w zeszłym roku zajęli dopiero 3. miejsce. Jeśli wystartują wszystkie zapowiadane drużyny, w tegorocznym turnieju o miejsce na podium będzie jeszcze trudniej, jednak będzie to wspaniałe przetarcie dla Zagłębia przed sezonem.

Należy się tylko cieszyć, iż w Sosnowcu dbają o tak wspaniałą dyscyplinę, jaką jest hokej. Oby w przyszłości w Zagłębiu Dąbrowskim odbywało się więcej tego typu imprez.

Autor: Maciej Wasik / sportowezaglebie.pl
kret75
Osiedle Piastów

Postprzez August 2009-05-05, 8:36 pm

Po 15 latach Podhale go nie chciało
Rozmawiał Piotr Jawor2009-05-04, ostatnia aktualizacja 2009-05-04 19:24

Od lat był przywódcą nowotarżan, ale teraz Podhale będzie musiało nauczyć się go powstrzymać. - Nie spodziewałem się, że tak to się potoczy - przyznaje Jarosław Różański

Jarosław RóżańskiW Podhalu spędził 15 sezonów. Do kadry seniorskiej został włączony jako młody chłopak. Z czasem jest pozycja rosła i od lat rządził w szatni. Z Podhalem zdobył pięć mistrzostw, trzy wicemistrzostwa i cztery brązowe medale. Z nowotarżanami nie porozumiał się jednak w sprawie przedłużenia umowy i w przyszłym sezonie będzie miał nowe zadanie: pomóc Zagłębiu Sosnowiec po 20 latach zdobyć medal.

Rozmowa z Jarosławem Różańskim napastnikiem Zagłębia Sosnowiec

Piotr Jawor: W ciągu piętnastu lat tylko jeden sezon zagrał Pan nie w Podhalu.

Jarosław Różański: To było nawet pół sezonu. Nie spodziewałem się, że tak się to wszystko potoczy. Już w lutym usłyszałem, że klub będzie chciał przedłużyć ze mną umowę, ale później nastała cisza. W końcu zarząd przedstawił mi propozycję, a ja działaczom swoją. Prezes Andrzej Podgórski miał do mnie oddzwonić w piątek, a dzień później dowiedziałem się, że klub nie może spełnić moich warunków. Nie było próby dojścia do kompromisu. Mam jednak nadzieję, że to nie jest definitywne pożegnanie z Podhalem i jeszcze kiedyś wrócę do Nowego Targu, by skończyć tam karierę. Teraz jednak liczy się Zagłębie.

Planuje Pan pożegnanie z kolegami z Podhala?

- To będzie bardzo ciężkie, bo już zaczęliśmy treningi w Sosnowcu. Kilku chłopaków wiedziało o moich planach, ale jak będzie możliwość, to zajrzę na lodowisko. Liczę, że koledzy zrozumieją moją decyzję.

A kto teraz będzie rządził w szatni Podhala?

- No tak, coś tam po sobie zostawiłem (śmiech). Pewnie nie wszyscy młodzi zawodnicy mnie lubili, być może większość miała mnie dość, ale to dlatego, że zawsze wymagałem dyscypliny.

Długo zastanawiał się Pan nad zmianą klubu?

- Tydzień o tym wszystkim myślałem. Rozmawiałem z rodziną, która namawiała mnie, bym spróbował czegoś nowego. Takie jest życie sportowca. Choć teraz lepiej byłoby mi zostać w Nowym Targu, bo we wrześniu syn idzie do szkoły.

Będzie Pan codziennie dojeżdżał na Śląsk?

- Nie, to odpada. W Sosnowcu mamy wynajęte mieszkanie, będę mieszkał z Tomkiem Rajskim i Zbyszkiem Podlipnim [byli zawodnicy Podhala - przyp. red.].

A czemu zdecydował się Pan na Zagłębie?

- Bo byli pierwsi i przedstawili konkretną ofertę. Choć, zastanawiając się nad odejściem z Podhala, czułem się trochę nieswojo. To była ciężka decyzja. Teraz jednak jestem w Zagłębiu i postaram się nie zawieść działaczy oraz kibiców.

Nie czuje Pan obaw przed zmianą klubu?

- To nowe wyzwanie. Jest tam jednak kilku kolegów z reprezentacji i z Nowego Targu, więc liczę na szybką aklimatyzację.

A co będzie z Podhalem?

- To pytanie do władz klubu, ale mam nadzieję, że dadzą sobie radę.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kraków
http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,35800, ... cialo.html
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez sayu 2009-05-05, 11:50 pm

August napisał(a):Po 15 latach Podhale go nie chciało

:czerwona: :czerwona: :czerwona:

A tak poza tym, to cieszy obecnosc Teddyego na zajeciach w parku sieleckim, choc wszyscy wiemy jak na razie jest... ciekawe co z Lezo i Antonovicem...
sayu

Postprzez Przemek26 2009-05-06, 4:51 am

sayu napisał(a):
August napisał(a):Po 15 latach Podhale go nie chciało

:czerwona: :czerwona: :czerwona:

A tak poza tym, to cieszy obecnosc Teddyego na zajeciach w parku sieleckim, choc wszyscy wiemy jak na razie jest... ciekawe co z Lezo i Antonovicem...

W ramach sprostowania to na Ludowym a nie na Sielcu a Anton i Lezo raczej :czerwona:
Przemek26

Postprzez kierat 2009-05-06, 6:46 am

Na jednym ze zdjęć widać jak Różański coś tam gestykuluje. Czyżby również przejął fotel kapitana?
kierat

Postprzez bulion 2009-05-06, 8:22 am

Bernat: z niewolnika nie ma zawodnika.
Michał Grzyb / sosnowiec.info.pl

Prezes Zagłębia Sosnowiec – Adam Bernat - przyznał, że prowadzi rozmowy z dwoma zawodnikami Podhala Nowy Targ w sprawie przejścia do naszego zespołu. Z powodu niewyjaśnionego odejścia Wojciecha Wojtarowicza pozostało miejsce dla kolejnego hokeisty.

Sternik sosnowieckiego klubu uważa, że kadra jest już prawie skompletowana, ale dwóch zawodników jeszcze mogłoby się znaleźć w szeregach Zagłębia. – Rozmawiałem z Martinem Voznikiem i Rafałem Sroką. Przedstawiłem im swoje warunki kontraktów. – Powiedzieli, że jeżeli takie same dostaną w Nowym Targu, to tam pozostaną, a jeżeli gorsze, to przyjdą do nas.

Dalej nie wiadomo jak zakończy się sprawa z Wojciechem Wojtarowiczem, który podpisał kontrakt z Zagłębiem, a teraz chce grać w Unii Oświęcim. – Zawodnik przyszedł do nas i zobowiązał się umową do gry w naszym klubie. Po jakimś czasie dowiaduje się, że ma zamiar grać w Unii i podpisał podobno już kontrakt w Oświęcimiu. Dla mnie to jakaś paranoja! – grzmi Bernat.

Z niewolnika nie ma zawodnika mówi prezes i dlatego sprawa swój finał znajdzie w Polskim Związku Hokeja na Lodzie. – Gdyby przyjechali przedstawiciele Unii i porozmawiali jak ludzie, to nie byłoby problemu z dogadaniem się. A tak, to jutro lub pojutrze wystosujemy pismo do Związku, aby zajął się tym wszystkim. Za to grozi zawodnikowi dyskwalifikacja, ale to już nie mój problem. – wyjaśnia.

Prezes poinformował również o przygotowaniach zespołu do kolejnego sezonu. – Będziemy rozgrywać dużo sparingów. Zaplanowanych mamy ponad 12 meczów kontrolnych. W sierpniu czeka nas turniej na Słowacji i w Sosnowcu. U nas zagra osiem drużyn, a nie sześć jak dotychczas. Czekamy jeszcze na informację od Mariusza Czerkawskiego na temat występu reprezentacji w naszej imprezie. Jeżeli do niedzieli nie dostanę odpowiedzi, to w miejsce kadry przyjedzie norweska Valerenga.

W Sosnowcu kibice ujrzą na pewno niemiecki Krefeld, węgierską Albę Volan, słowacką Zilinę, HK Spiska Nova Ves, szwedzką IF Troja i francuski Bruleurs de Loups de Grenoble. Turniej odbywać się będzie od 19 do 23 sierpnia.

http://www.sosnowiec.info.pl/sport/bern ... ,1,4,14350
bulion
Żółta kartka

Postprzez Leżak 2009-05-06, 9:11 pm

Kapitanem bedzie Ślusar
Leżak

Postprzez biper1 2009-05-07, 9:39 am

Czy w Sosnowcu zatrzymają swoją największą gwiazdę?

07:55, 2009-05-06

Autor: Mariusz Polak
Najlepszy zawodnik Zagłębia, Teddy Da Costa, nadal nie zdeklarował, czy pozostanie w klubie. - Nie ma powodów do stresu. Jestem przekonany, że podpiszemy umowę - uspokaja Adam Bernat, prezes sosnowiczan.

Wielką zagadką wciąż pozostaje przyszłość w Sosnowcu Teddy`ego Da Costy. - Czekamy do 11.05. na informację PZHL-u w sprawie jego występów w reprezentacji. Przed mistrzostwami (od 24.04. w Szwajcarii trwają mistrzostwa świata - przy. red.) odmówił Francji i zadeklarował chęć gry w biało-czerwonych barwach. Jestem przekonany, że dzięki temu przedłuży z nami kontrakt. No chyba, że na dniach wpłynie jakaś rewelacyjna oferta z innego klubu, ale na to się nie zanosi - twierdzi Bernat.

Zagłębie rozpoczęło przygotowania do nowego sezonu. - Zawodników czeka ciężka praca. Będą trenować codziennie, a nawet po dwa razy w ciągu doby. Musimy dobrze przepracować ten okres, aby móc powalczyć o najwyższe cele - tłumaczy prezes. Na zajęciach brakuje jedynie Marcina Jarosa. - Otrzymał wolne do soboty, gdyż w poprzedni weekend brał ślub - kończy sternik klubu.

http://www.sportslaski.pl/Czy-w-Sosnowc ... ,info.html
biper1

Postprzez KalF92 2009-05-07, 5:17 pm

Oby tylko udało się zatrzymać Tedy'ego, bo on jest podporą naszego ataku.
KalF92

Postprzez slawek_71 2009-05-08, 8:43 am

biper1 napisał(a):Zagłębie rozpoczęło przygotowania do nowego sezonu. - Zawodników czeka ciężka praca. Będą trenować codziennie, a nawet po dwa razy w ciągu doby.
---prezio,bez szalenstw bo sie znowu przemeczą ;-)
slawek_71

Postprzez slawek_71 2009-05-08, 9:20 am

Voznik i Sroka wzmocnią Zagłębie?
07:51, 2009-05-07

Autor: KP

Hokejowe Zagłębie namawia do gry w Sosnowcu kolejnych graczy Podhala. Szósta drużyna ubiegłego sezonu w PLH chce mieć u siebie Martina Voznika oraz Rafała Srokę.

- Przedstawiliśmy im naszą propozycję. Sytuacja jest jasna i klarowna. Jeśli dostaną mniej w Nowym Targu zagrają u nas. Do końca tygodnia wszystko powinno być jasne - informuje Adam Bernat, prezes Zagłębia.

http://www.sportslaski.pl/Voznik-i-Srok ... ,info.html

Rozpoczął z GKS-em Tychy, skończy z Zagłębiem Sosnowiec?11:53, 2009-05-05

Autor: Mariusz Polak

- Żyję chwilą - uśmiecha się Piotr Sarnik, hokeista GKS-u Tychy, zapytany o swoją przyszłość w kontekście odejścia z klubu.

Na pierwszych zajęciach tyszan można było dostrzec Piotra Sarnika, o którym w ostatnich tygodniach było głośno z powodu rzekomego odejścia z zespołu wicemistrza. - Nadal jestem zawodnikiem GKS-u, więc normalnie rozpocząłem przygotowania - tłumaczy hokeista.

Nie od dziś jednak wiadomo, że zainteresowanie napastnikiem przejawia Zagłębie. - Prowadzimy zaawansowane rozmowy - nie kryje Adam Bernat, prezes sosnowiczan. - Myślę, że do końca tygodnia dojdziemy z Piotrkiem do porozumienia - dodaje.

Tyski gracz tych informacji jednak nie potwierdza. - Co będzie za dzień, dwa, miesiąc, tego nie wie nikt. Żyję chwilą, a czas pokaże, co będzie dalej - dodaje z tajemniczym uśmiechem.

http://www.sportslaski.pl/Rozpoczal-z-G ... ,info.html

tak dla infornacji-Biela w Sraxie,Wilczek w Janowie
slawek_71

Postprzez _darthvader 2009-05-09, 7:25 am

Panie Prezesie przy całym szacunku dla Pana po co była ta cała gatka o wysłaniu pisma do PZHL-u odnośnie Wojtarowicza i wyciągnięciu konsekwencji wobec niego. Po co było Pana oburzenie i rozdmuchiwanie tej całej sytuacji w mediach skoro teraz dowiadujemy się, że wspaniałomyślnie oddajemy zawodnika.
I nie chodzi mi tu o Wojtarowicza, nie interesuje mnie ten gość :czerwona: - za swoje zachowanie nie jest wart mojego szacunku - ale przykre jest to, że Prezes Bernat oburza się na tą całą sytuację, mówi że to skandal a potem dowiadujemy się że wszystko jest ok ?
Niestety ale takie zachowania ośmieszają NASZ klub, albo trzeba było doprowadzić sprawę do końca, albo ostatnia informacja ze strony powinna być jedyną w tym temacie.
_darthvader

Postprzez Darian 2009-05-09, 11:34 pm

Dokładnie darthvader

Bernat ośmieszył siebie jako prezesa Zagłębia Sosnowiec i też nasz klub oczywiście

DLATEGO NAPISZĘ ZDECYDOWANIE:
PANIE BERNAT DAJ SE PAN SPOKÓJ I PRZESTAŃ PAN PIERDOLIĆ BO OŚMIESZASZ PAN SIEBIE I ZAGŁĘBIE!!

wkurwiony kibic
Darian

Postprzez bolo73 2009-05-10, 2:34 pm

Myślę, że niepotrzebne są te bluzgi bo niczemu dobremu nie służą.Poczekajmy do spotkania a tam zapewne dowiemy się czym spowodowana była ta decyzja. Ja uważam, że z niewolnika nie ma pracownika a takim byłby z pewnością Wojtarowicz.Mało tego,mógłby wprowadzać do zespołu niepotrzebny zamęt i psuć atmosferę a po co komu to?Możliwe,że po konsultacji z trenerem została podjęta taka decyzja.Tak więc Panowie take it easy i czekamy na spotkanie a tam już się dowiemy co i jak.
bolo73

Postprzez kret75 2009-05-10, 2:37 pm

IIHF zmienia przepisy
http://www.hokej.net/?c=mdAktualnosci-c ... a,przepisy

Kongres Międzynarodowej Federacji Hokeja na Lodzie (IIHF) podjął decyzję o zmianach w przepisach rozgrywek od sezonów 2009-10 i 2010-11. Zmienione zostały także niektóre przepisy transferów międzynarodowych.

Wprowadzane do rozgrywek toczonych pod egidą IIHF zmiany w przepisach nie są nowym pomysłem, bowiem w większości od przynajmniej roku obowiązują już w NHL. Nowe zasady zostaną wprowadzone do Przepisów IIHF od 1 lipca 2010 roku, a więc de facto od początku sezonu 2010-11, z wyjątkiem trzech które zadebiutują w rozgrywkach międzynarodowych już podczas przyszłego sezonu.

Oto przyjęte przez Kongres IIHF zmiany:

3 wprowadzone od sezonu 2009-10:

- Drużyna wybijająca krążek na uwolnienie nie ma prawa do zmiany formacji w przerwie następującej po wybiciu. Przepis ten obowiązywał już w ostatnim sezonie szwedzkiej Elitserien.

- Wznowienie po nałożeniu kary następuje w tercji obronnej drużyny winnej przewinienia.

- Wznowienia mogą mieć miejsce tylko w dziewięciu wyznaczonych do tego punktach na lodzie (cztery punkty w kołach wznowień, cztery w tercji neutralnej i środek tafli).

Zmiany wchodzące w życie od sezonu 2010-11:

- Rzut karny musi wykonywać faulowany zawodnik.

- Gdy podczas odłożonej kary nałożonej na drużynę grającą już w osłabieniu przeciwnik zdobywa gola kończy się pierwsza kara, a kara odłożona musi zostać odbyta.

- Gracz tracący na lodzie kask musi zjechać na ławkę. Nie ma prawa założyć kasku i grać dalej.

- Kara meczu z automatycznym zawieszeniem na jeden mecz może być nałożona na członka sztabu drużyny obecnego w boksie.

Po ubiegłorocznym letnim zamieszaniu transferowym pomiędzy NHL a KHL, którego szczytem był nielegalny w świetle międzynarodowych przepisów transfer Aleksandra Radułowa z Nashville Predators do Saławata Jułajew Ufa IIHF postanowiła także zaostrzyć sankcje za zrywanie przez zawodników kontraktów. Zgodnie z nową propozycją Międzynarodowych Przepisów Transferowych każdy zawodnik zrywający kontrakt z klubem ma być automatycznie zawieszony na cztery miesiące w krajowych i międzynarodowych oficjalnych rozgrywkach. Sekretarz Generalny IIHF może podjąć decyzję o dalszych sankcjach, ale zawieszenie nie może przekroczyć długości sześciu miesięcy.

Kary będą także grozić za grę bez ważnej Międzynarodowej Karty Transferowej (ITC). Zgodnie z nowymi regulacjami będzie to groziło następującymi sankcjami:

- Dla zawodnika - Zawieszenie w rozgrywkach pod egidą IIHF na okres od roku do trzech lat;

- Dla klubu - Zakaz transferów międzynarodowych przez okres od trzech miesięcy do dwóch lat;

- Dla krajowego Związku - Grzywna w wysokości od 5 do 150 tysięcy franków szwajcarskich za każdy mecz rozegrany przez zawodnika bez ITC od momentu interwencji IIHF.
kret75
Osiedle Piastów

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hokej