Przed sezonem 2008/2009

Dyskusje o wszystkim co dotyczy hokejowego Zagłębia Sosnowiec
http://hokej.zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52, kierat, BrzydaL

Postprzez _darthvader 2008-04-03, 8:54 am

Hmmm. Co do Puzona i Klisiaka - na pewno mają duży wkład w polski hokej i w grę Zagłębia w mijającym sezonie, ale trudno opierać na nich grę! To już dość wiekowi zawodnicy i nie dziwię się, że trener nie chce już Mariusza. Mimo iż obaj strzelili w sumie 24 bramki w poprzednim sezonie, to uważam że należy iść w kierunku bardziej perspektywicznych rozwiązań.
_darthvader

Postprzez bartek27 2008-04-03, 3:18 pm

Szansę na podpisanie kontraktu ma 20- letni napastnik Peter Skatula.

- Po okresie testów podejmiemy decyzję, czy podpisać z nim kontrakt. Vladimir Luka [kolejny Czech w kadrze Zagłębia - przyp.red.] bardzo go chwali - mówi Adam Bernat, prezes klubu.

Zagłębie wciąż czeka też na przyjazd Valdemara Pelikovskiego. Czeski obrońca wrócił już z Francji - gdzie ostatnio grał - ale do Sosnowca wciąż dojechać nie może. - Nie on, to będzie kto inny. Już mamy na oku kolejnego obrońcę - dodaje Bernat.

Do drużyny wracają kontuzjowani ostatnio zawodnicy - trenuje już Adrian Chabior, a w środę ma zacząć Kamil Duszak. W przyszłym tygodniu zespół wzmocnią też Paweł Dronia i Mateusz Pawlak, którzy na razie biorą udział w młodzieżowych mistrzostwach świata.
Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice - Wojciech Todur
bartek27

Postprzez kierat 2008-04-03, 4:52 pm

Bartek27, o co ci chodzi z tym postem sprzed pół roku?
kierat

Postprzez Przemek26 2008-04-04, 5:52 am

Ulubieniec kibiców hokejowego Zagłębia podpisał nowy, roczny kontrakt.
Da Costa ma podwójne, polsko-francuskie obywatelstwo. Działacze z Sosnowca po raz kolejny będą starać się zgłosić go do gry w ekstralidze jako Polaka. W ten sposób w drużynie zwolniłoby się kolejne miejsce dla obcokrajowca. W Zagłębiu ma też grać brat Teddy'ego Gabriel da Costa (ostatnio Polonia Bytom).

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice

http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35024,5086738.html
Przemek26

Postprzez kierat 2008-04-04, 6:58 am

Wiadomość dnia jeśli chodzi o Teddiego. Ja mam trochę inną informację, bardzo celny komentarz do zastanowienia dla naszych działaczy:

"Zagłębie zaczyna krzepnąć organizacyjnie a to optymistyczny prognostyk. Jednak trochę za bardzo dmucha się tam w ten przedsezonowy balon. To bardzo dobrze, że działacze tego klubu mają wysokie aspiracje. To się ceni. Lecz czasami można odnieść wrażenie, że medialnie, Zagłębie maszeruje co sezon po… Puchar Europy! Już czas na to, by skończyć z metodą „dream team-u” i zacząć myśleć o konstrukcji fundamentów, niezbędnych do egzystencji, w tym naszym skromnym hokejowym światku na nieco dłużej, niż kilka sezonów. Jeżeli są na to środki warto pomyśleć o znaczących wzmocnieniach, ale w wieku co najmniej przedemerytalnym. I wcale tu nie chodzi o umiejętności, gdyż te często wychodzą na korzyść „starej gwardii” a jedynie o wzmocnienie kręgosłupa drużyny, który wraz z odejściem kilku czołowych emerytów może ulec paraliżowi"

Ciężko się z tym nie zgodzić.

[ Dodano: 2008-04-04, 8:06 am ]
Komentarz pochodzi z felietonu J.Sobery, źródło hokej24.pl
kierat

Postprzez Darian 2008-04-04, 9:41 am

Zgadza się. Nasi działacze zamiast szumnych zapowiedzi powinni się skupić na tym by łatać dziury które w poprzednim sezonie nie zostały załatane. Chodzi głównie o nieszczęsną defensywę.
Ponadto można się zgodzić że budowanie drużyny powinno być z uwzględnieniem przyszłości. Dlatego też należy stopniowo wprowadzać młodzieżowców. To w końcu oni powinni być przyszłością Zagłębia w przeciwieństwie do takich zawodników jak Puzio czy Klisiak których przygoda z hokejem zmierza do rychłego zakończenia. Przykład Tomka Kozłowskiego czy Tobiasza Bernata powinien być przykładem że warto dawać szansę wychowankom.
Darian

Postprzez psv 2008-04-06, 3:26 pm

http://www.hokej.sport24.pl/news/show/5 ... _toruniem/

Zachariasz: Wybiorę między Gdańskiem a Toruniem
2008/04/06 15:39
Zachariasz: Wybiorę między Gdańskiem a Toruniem
Zagłębie Sosnowiec
hokej24

- Na pewno odchodzę z Sosnowca. Jeszcze nie wiem gdzie ale wybiorę między Gdańskiem a Toruniem. Decyzję podejmę w poniedziałek - powiedział Łukasz Zachariasz.

Zachariasz w barwach Zagłębia rozegrał 55 meczów zdobył 17 punktów za 4 bramki i 13 asyst, na ławce kar spędził 56 minut.

- Podjąłem decyzję że nie zagram w Zagłębiu. Na razie zastanawiam się nad wyborem klubu, między Gdańskiem a Toruniem - dodał Zachariasz.
psv

Postprzez kierat 2008-04-06, 6:19 pm

Zachariasz z takim założeniem przyszedł do Zagłębia. Żona w ciązy,potem syn, pograć trochę, teście i rodzice pomogą, jakoś to będzie.To były wczasy na które Bernat wydał kasę. A teraz powrót.A z tym Toruniem to ściema, żeby tylko podbić cenę u Kosteckiego. Zresztą, nie ma czego żałować. Jego gra w Sosnowcu to była anty-gra.Bernat mówił że Zagłębie to KLUB a nie ochronka, niestety jeśli chodzi o Zachariasza to była ochronka.
kierat

Postprzez innu 2008-04-06, 7:59 pm

Na razie wygląda to nieźle. Wszyscy najlepsi zostają, seniorzy i słabi odchodzą. Na razie tylko 1 transfer już zatwierdzony, ale za to obrońca i to chyba z wysokiej półki. Teraz troche miejsca się zwolniło dla kolejnych wartościowych graczy.
innu

Postprzez _darthvader 2008-04-06, 8:50 pm

Czytam na różnych forach wypowiedzi, że Zagłębie oddaje najlepszych graczy, że się osłabiamy zamiast wzmacniać.
Nie wiem czy się śmiać czy płakać.
Zgadzam się z kieratem, że Zachariasz to było WIELKIE nieporozumienie i nie powinien do nas w ogóle trafić, a prznajmniej powinien wylecieć ze składu już w połowie sezonu. To była jedna wielka porażka.
Idźmy dalej: klub opuszczają Klisiak i Puzio. Już tu pisałem nie raz, że nie możemy opierać zespołu na 40-to latkach. Ich czas minął, nie możemy na nich opierać gry !
Ponadto z klubu odeszli Chabior, Kotuła, Twardy i Rutkowski - mówiąc szczerze trudno tu mówić o słabieniu, a raczej o wzmocnieniu zespołu zwłaszcza biorąc pod uwagę "wyczyny" tego ostatniego.
Jedynym, którego żałuję to "Kura" - szkoda że oddaliśmy dobrze zapowiadającego się bramkarza mogącego być następcą "Jawy".
Patrząc na te ruchy nie uważam że pozbywamy się wartościowych zawodników (oprócz "Kury"). Jest nieźle i zmierza to w dobrą stronę patrząc na to kto zostaje.
Liczę również na ciekawe transfery zarówno krajowe jak i zagraniczne ;)
_darthvader

Postprzez PaprykarZ19 2008-04-06, 9:15 pm

Bardzo dobrze, że Zachariasz już u nas nie zagra. Chyba wszyscy się z tego cieszą : )
Mam mieszane uczucia co do Waldka Klisiaka, wg mnie mimo wieku prezentował bardzo dobry poziom i jednak był jednym z wyróżniających się zawodników. W przeciwieństwie do Puzona, który już chyba rzeczywiście powinien zakończyć karierę zawodową..
PaprykarZ19

Postprzez kierat 2008-04-07, 7:48 am

Myślę, że popełniono błąd przed sezonem 2007/2008. Już o tym pisaliśmy nie raz. Po sezonie 2006/2007 gdzie drużyna nie była wcale zła, a ataki Kozłowski - Kozłowski-Horny czy daCosta - daCosta- Puzio naprawdę się sprawdzały, należało wydać kasę w głównej mierze na obrońców. A tak pozbyto się młodych zawodników, przyszły "nazwiska" i amba. Teraz widać po tych działaniach ( Puzio, Klisiak, Zachariasz, Rutkowski, Chabior, Kotuła -out), że następuje powrót do wcześniejszych założeń. Tylko jak na razie o obronie wciąż jest zbyt cicho.
kierat

Postprzez bartek27 2008-04-07, 9:30 am

Z tego co piszą to nie ciekawie dzieje się z Wojasem:Jest szereg czynników, które zdecydują, czy będę w hokeju, czy nie - mówi Wiesław Wojas, główny sponsor klubu Wojas Podhale Nowy Targ. - Najważniejsze pytanie, to: dla kogo grać?

W rozmowie z "Polską Gazetą Krakowską", Wiesław Wojas, na pytanie czy rzeczywiście zrezygnuje ze sponsorowania klubu albo przeniesie drużynę do Lublina, odpowiada: - Jeśli na mecze przychodzi 500 osób, pojawiają się wątpliwości, czy warto. Sport zawodowy można robić z ludźmi, którzy żyją drużyną, są z nią w chwilach dobrych i złych, no i, co też ważne, dokładają się do niej, albo kupując bilety, albo w innej formie. Jak długo można samemu dźwigać koszty, kiedy zainteresowanie jest nikłe? - kończy.

Myśle że u nas nie dojdzie do takiej sytułacji że tak jak u nich -zespół który zdobył kilkanaście razy mistrza polski-i taka liczba widzów a wiem to bo widziałem osobiście ilu ich tam przychodzi.Także mam nadzieje że frekwencja w sezonie 2008\2009 będzie -pełen zimowy:-).Pozdro!
bartek27

Postprzez sayu 2008-04-07, 1:32 pm

- Podjąłem decyzję że nie zagram w Zagłębiu. Na razie zastanawiam się nad wyborem klubu, między Gdańskiem a Toruniem - dodał Zachariasz.

Ten to ma tupet! Nie dosc, ze liczy na wieksza kase w Gdansku mowiac o Toruniu (bo szczerze powiem, nie wierze zeby zalozyl koszulke TKH), to jeszcze gbur mowi, ze ''nie zagra juz dla Zaglebia'' To klub nie przedluzyl z nim kontraktu, a nie gwiazdor opuszcza klub! I dobrze! Niech idzie w p....du i nigdy nie wraca!

Co do Waldka, to mimo wszystko dziekuje mu za te niektore akcje, bramki i serce zostawione na lodzie w tym sezonie! Mariusz tez zawsze bedzie dla mnie autorytetem i to co zrobil dla Zaglebia przez te kilka lat - DZIEKUJEMY!!!! Ja zaluje tylko Twardego, ze tak naprawde nie dostal szansy... No i Kury, bo o takiego zmiennika Jawy bedzie bardzo ciezko (moze Szalasny?) A co z Hornym?
sayu

Postprzez mike79 2008-04-07, 7:17 pm

Panie wielki hokeisto Łukaszu Zachariasz "dziekuję" za prześlizganie sie przez cały sezon w barwach Zagłębia. "Powodzenia" w nowym-starym klubie.Mam nadzieję że na twoje miejsce znajdzie się ktoś kto pokaże ci na czym polega walka i ambicja w tej dyscyplinie sportu. A i umiejętnościami grzeszył nie będzie...
mike79

Lokalizacja: SOSNOWIEC-piękna okolica gdyby nie WARSZAWA byłaby STOLICA

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hokej