przez hokejkilers 2006-06-03, 2:54 pm
Transferowe niespodzianki hokejowego Zagłębia
Jest duża szansa, że hokeiści Zagłębia powalczą w przyszłym sezonie o pierwszą czwórkę. Zespół trenerów Jarosława Morawieckiego i Krzysztofa Podsiadło trenuje bardzo ciężko po dwa razy dziennie. - Mariusz Puzio i Tomasz Jaworski [obaj ostatnio Unia Oświęcim - przyp. red.] są dla reszty drużyny wzorem profesjonalizmu. Zawsze gotowi do zajęć, nie marudzą - uśmiecha się Adam Bernat, wiceprezes klubu. Na treningach i grillach, jakie działacze organizują zawodnikom, regularnie pojawiają się wiceprezydenci Sosnowca Ryszard Łukawski i Zbigniew Jaskiernia. - Bez wsparcia miasta o budowie silnej drużyny nie mogłoby być mowy - podkreśla Bernat.
Kolejnym zawodnikiem, który podpisał kontrakt z Zagłębiem, jest Marek Koszowski z Naprzodu Janów. - Nie zrezygnowaliśmy jeszcze z Łukasza Zachariasza. Szykujemy też jeszcze dwie następne niespodzianki - zdradza Bernat. Z naszych informacji wynika, że są duże szanse, że koszulkę Zagłębia założy znany na polskich lodowiskach Czech Karel Horny. Stanie się tak, jeżeli zawodnik nie dogada się z Cracovią. Pisaliśmy też, że klub interesuje się Waldemarem Klisiakiem z Unii Oświęcim. W Sosnowcu czekają też na przyjazd braci Gabriela i Teddy'ego Da Costa. - Kadra będzie liczyć docelowo 24 zawodników. Tak więc na pewno przyjdzie nam się jeszcze z kimś pożegnać - podkreśla Morawiecki.
„Koszok” podpisał w Sosnowcu
Chciałbym spróbować jeszcze raz swoich sił w Ekstralidze, dlatego zdecydowałem się podpisać kontrakt w Zagłębiu Sosnowiec. Jeśli dojdą wszystkie transfery, o których słyszałem to będziemy walczyć o wysokie cele – powiedział Hokej.Net, Marek Koszowski.
W tamtym sezonie miałeś szansę powrotu do Ekstraligi gdyż zainteresowany był Tobą GKS Tychy?
- Tak, ale sercem byłem z Naprzodem Janów i wierzyłem, że awansujemy do Ekstraklasy, jednak się nie udało.
Ciekawa ekipa szykuje się w Zagłębiu, jakie masz cele na zbliżający się sezon?
- Wiem, że celem zarządu jest awans do „czwórki”, jednak jeśli dojdą do skutku wszystkie transfery o których słyszałem, to epika będzie mocna i moim marzeniem będzie walka o jeszcze wyższe cele – zakończył Koszowski.
37-letni zawodnik występował w Naprzodzie Janów, Podhalu Nowy Targ, GKSie Katowice oraz w GKS Tychy.
Źródło: Hokej.Net