Lista trenerów Zagłębia Sosnowiec

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Lista trenerów Zagłębia Sosnowiec

Postprzez August 2012-09-23, 2:06 pm

Ostatni wpis Pana Tadeusza w innym wątku spowodował, że może warto by stworzyć liste i jednocześnie przypomnieć trenerów pracujących w Zagłębiu Sosnowiec. Najpierw można by stworzyć listę a potem spróbować ułożyć ją chronologicznie możliwie od obecnie pracującego do tych z lat mozliwie wcześniejszych. Sam zacznę od tych wcześniej pracujących, których widziałem i o których słyszałem, tych pracujących w ostanich latach zostawiam innym.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Re: Lista trenerów Zagłębia Sosnowiec

Postprzez August 2012-09-23, 2:10 pm

1. Józef Machnik
2. Antoni Brzeżańczyk
3. Teodor Wieczorek
4. Józef Gałeczka
5. Hubert Kostka
6. Kazimierz Schmidt
7. Andrzej Strejlau
8. Zbigniew Myga
9. Horst Pani
10. Jerzy Kopa
11. Władysław Szaryński
12. Leszek Baczyński
August

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2012-09-23, 6:27 pm

Moje dane podane wczesniej oparłem na info z Kroniki wydanej z okazji
95-lecia Klubu Zagłebie Sosnowiec podam teraz od poczatku do końca
trenerów nie ma dat w jakich pracowali tylko nazwiska i tak:

Józef Słonecki, Jan Ketz, Gerard Wodarz, Adam Niemiec, Włodzimierz Dudek, Hubert Skolik
Ewald Cebula, Alojzy Sitko, Witold Majewski, Teodor Wieczorek, Artur Wozniak, Tibor Kemeczy
Józef Machnik, Ferenc Farszang, Antoni Brzezańczyk, Czesław Uznanski, Jan Liberda, Nandor Banoy
Kazimierz Trampisz, Józef Gałeczka, Marian Masłoń, Zbigniew Myga, Andrzej Strejlau, Kazimierz Szmidt
Hubert Kostka, Horst Panic, Leszek Baczynski, Jerzy Kopa, Witpld Szyguła, Jerzy Miedzinski
Andrzej Kręgiel, Dariusz Klamra, Krzysztof Tochel, Władysław Szarynski i Jerzy Dworczyk

To są dane na 2001 r.
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez August 2012-09-23, 6:40 pm

Świetna lista ! Mam nadzieję, że ktoś lepszą - ode mnei - pamięcią uzupełni ostatnie 11-lecie.Którego z nich naeżałoby uznać za najwybitnjszego ? Jeśli chodzi o zasługi dla Zagłębia to Machnik ? Może Wieczorek ? lub Gałeczka ?
A na niwie ogólnotrenerskiej to tu chyba Brzeżańczyk ?
Co o tym sądzicie ?
August

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2012-09-23, 7:05 pm

Z tej lisy ktora podałem to najblizszy memu sercu to był Włodzimierz Dudek - to był ten
najpierwszy tytuł Vice Mistrza i ciagle po głowie mi sie kołacze czy my musielismy ten
mecz zremisowac - do dzisiaj nie mam 100% pewnosci, przeciez to byŁ CWKS wojsko itd.
itp.
Jesli chodzi o nazwisko to oczywiscie Antoni Brzezańczyk - wielki fachman - pierwszy
ktory dostał kontrakt na Zachodzie.

A ten który zrobił dla Zagłebia - najwięcej to Teodor Wieczorek - wielki fachman z Chorzowa
bardzo a bardzo szanowany przez zawodników i kibiców. Kiedy Edward G trzymając Go pod
ręke zapytał a czy nie da się aby Zagłebie było Mistrzem Polski odpowiedział - trzeba pokonac
Gornika Zabrze.

To są moje mysli, krótkie ale prawdziwe
Serrdecznie pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez Lukasm 2012-09-23, 8:28 pm

Uzupełnienie listy Tadeusza Wiśniewskiego

Trenerzy od 2001:
- Jarosław Konopka (końcówka sezonu 2000/2001)
- Franciszek Krótki (od początku sezonu 2001/2002, zwolniony po kilku meczach wiosną)
- Leszek Baczyński (dokończył sezon 2001/2002 i spuścił Zagłębie do III ligi)
- Krzysztof Tochel (od początku sezonu 2002/2003 do kwietnia 2006)
- Janusz Białek (od kwietnia 2006 do sierpnia 2006)
- Jerzy Dworczyk (od sierpnia 2006 do maja 2007 - ze względu na brak licencji formalnie do protokołu jako pierwszy trener był wpisywany Robert Moskal)
- Robert Moskal (końcówka sezonu 2006/2007)
- Jerzy Kowalik (od początku sezonu 2007/2008 do października 2007)
- Piotr Jawień (asystent Kowalika, prowadził Zagłębie jako pierwszy trener w meczu Pucharu Polski w Kielcach, gdy Kowalik przebywał na stażu we Francji)
- Andrzej Orzeszek (awaryjnie prowadził Zagłębie w meczu w Lubinie po zwolnieniu pod koniec października 2007)
- Romuald Szukiełowicz (dokończył jesień 2007, bo Orzeszek nie miał licencji)
- Andrzej Orzeszek (wiosną 2008 już miał licencję, zwolniony po porażce z ŁKS-em)
- Piotr Pierścionek (dokończył sezon 2007/2008 i zaczął sezon 2008/2009, nie miał licencji na Ekstraklasę i jako pierwszy trener do protokołu był wpisywany Orzeszek)
- Miroslav Copjak (od września 2008 do końca roku)
- Janusz Kudyba (5 meczów na początku 2009)
- Piotr Pierścionek (od kwietnia 2009 do maja 2010)
- Marek Chojnacki (od maja 2010 do października 2010)
- Tomasz Łuczywek (prowadził Zagłębie w jednym meczu z Tychami, nie miał licencji i formalnie w protokole jako pierwszy trener był Chojnacki)
- Leszek Ojrzyński (od października 2010 do końca sezonu 2010/2011)
- Robert Góralczyk (zatrudniony przez Marka Adamczyka, ale jak doszło do zmiany prezesa, to Leszek Baczyński mu podziękował. Góralczyk prowadził Zagłębie przez kilka dni, chyba nawet nie zagrał żadnego sparingu)
- Piotr Stach (od początku sezonu 2011/2012 do października 2011)
- Jerzy Wyrobek (od października 2011)

Ewentualnie do listy trenerów można dodać Sebastiana Klatę, który wiosną 2011 dwa razy był wpisany jako pierwszy trener, gdy Leszek Ojrzyński był ukarany przez Wydział Dyscypliny.
Lukasm

Postprzez August 2012-09-23, 9:41 pm

Tadeusz Wisniewski napisał(a):Z tej lisy ktora podałem to najblizszy memu sercu to był Włodzimierz Dudek - to był ten
najpierwszy tytuł Vice Mistrza i ciagle po głowie mi sie kołacze czy my musielismy ten
mecz zremisowac - do dzisiaj nie mam 100% pewnosci, przeciez to byŁ CWKS wojsko itd.

Starsi kibice kibice do tej pory przytaczają tkie pytanie: Czy Zagłębie było kiedykolwiek Mistrzem Polski w piłce nożnej ? Tak, przez kilkanaście mnut meczu z CWKS.
Dzęk Lukasm za tak dokładną listę. W życiu bym tak dokładnie je nie odtworzył. A na ppewno nie tak szybko.

Pan Tadeusz poniekąd sprwił że sam się zacząłem zastnawiać, który z treneró mógłby być najbliższy memu sercu. Jeśli można to tak w ogóle ująć. Bez wahania stwierdzam, że dla mnie Józef Gałeczka. Człowiek związany z klubem jako wybitny zawodnik, ale trzeba pamiętać, że jako trener odniós osttni znaczący sukces, którym było zdobycie Pucharu Polski, co jeszcze mam zaszczyt dobrze pamiętać
no i ponownie wprowadził zespół do ekstrakasy po spadku jaki miał miejsce w 1986 r
August

Postprzez mason 2012-09-30, 3:02 pm

Skoro już mowa o historii to pod tym adresem jest prawdziwa kopalnia wiedzy o naszym Zagłębiu:

http://wikizaglebie.pl/wiki/Zag%C5%82%C ... _Sosnowiec

Z tego co wiem to robi to głównie jeden z naszych kibiców, może wiec i jemu warto zasugerować zrobienie tam podobnej albo i pomóc z tą listą trenerów ? Takie informacje jak podaliście wyżej warto szerzej propagować :niezle:
ZAGŁĘBIE KLUB!
ZAGŁĘBIE REGION!
mason

Powrót do Piłka nożna