Zagłębie Sosnowiec - Rozwój Katowice 2012-08-18, 17:00

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Zagłębie Sosnowiec - Rozwój Katowice 2012-08-18, 17:00

Postprzez django 2012-08-17, 3:39 pm

Dwiesta, nie dwieście - Zagłębiacy w szatni Rozwoju

- Na posiłkach trenerzy i prezes Dziura czasami się śmieją ze mnie, że nie wiem, co to jest golonko, żymła czy kejza - opowiada z uśmiechem Adrian Siemieniec. Dla 20-letniego asystenta Mirosława Smyły sobotnie spotkanie Rozwoju w Sosnowcu będzie meczem z gatunku wyjątkowych...

W sobotę Rozwój czeka szalenie atrakcyjnie zapowiadający się mecz. Wizyty na Stadionie Ludowym w Sosnowcu chyba u wszystkich drugoligowych drużyn powodują dodatkowy dreszczyk emocji, a przedstawicieli Górnego Śląska zwłaszcza...

W naszej drużynie również nie brakuje osób, dla których to bój z Zagłębiem nie będzie oznaczał li tylko zwykłą ligową młóckę. Znajdziemy je jednak nie na murawie, a ławce rezerwowych. Jedną z nich jest Adrian Siemieniec. Asystent trenera Mirosława Smyły to rodowity Zagłębiak. Mieszka w Czeladzi, a pracuje nie tylko w Rozwoju, ale i... Zagłębiu. Prowadzi zespół sosnowieckich trampkarzy z rocznika 2004.

- Zastanawiałem się, jak podejść do tego meczu. Czy na przykład cieszyć się po bramce dla nas? Doszedłem do wniosku, że naturalność przede wszystkim. Może nie mam rozdartego serca, ale czuję w podświadomości, że jestem z Zagłębia. Na sentymenty jednak miejsca nie ma. Gdy sędzia zagwiżdże po raz pierwszy, nie będę zwracał uwagi na to, że jestem z Czeladzi, że przez całe życie mieszkam w Zagłębiu Dąbrowskim. Będę myślał o tym, co zrobić, by Rozwój grał jak najlepiej, i żeby zdobył trzy punkty, a z ewentualnego zwycięstwa będę się cieszył tak, jak cieszyłem się po sukcesie w Polkowicach - mówi Siemieniec.

Asystent trenera Smyły w Zagłębiu nigdy nie grał, a i na trybuny Stadionu Ludowego z szalkiem nie chodził, ale siłą rzeczy za sosnowiecki klub trzyma kciuki. - Zagłębie zawsze było mi bliskie i życzę mu jak najlepiej. Ma miejsce w moim sercu, ale Rozwój w tej chwili jest dla mnie ważniejszy. Tu pracuję w drużynie seniorów i tu jestem w pewnym stopniu odpowiedzialny za wynik. Moja historia potoczyła się tak, że nawet więcej zawdzięczam Śląskowi. W Polonii Bytom zweryfikowano mnie jako piłkarza, ale złapałem trenerskiego „bakcyla” i poprzez znajomość z trenerem Danielem Wojtaszem oraz Mirosławem Smyłą teraz jestem w tym miejscu. Mecz w Sosnowcu będzie w pewnym sensie ukoronowaniem trzech lat moje ciężkiej pracy. Treningi z dziećmi, opłacane z własnej kieszeni wyjazdy na konferencje, inwestycje w siebie, w książki, płyty, materiały... To teraz się zwraca. Na trybunach będą moi znajomi czy trenerzy i będą mogli powiedzieć: „O, ten gość idzie do góry” - podkreśla Adrian Siemieniec.

Jest z pewnością jednym z najmłodszych, a wielce prawdopodobne że w ogóle najmłodszym asystentem, jaki kiedykolwiek pracował w drugiej lidze zachodniej. Urodził się 13 stycznia 1992 roku, ale mimo młodego wieku ma już całkiem spory bagaż doświadczeń. Swego czasu odbył staż we wspomnianej Polonii Bytom u Dariusza Fornalaka. Do Rozwoju trafił niedawno. Początkowo tu również terminował jako stażysta. - Starałem się mocno przez te dwa tygodnie pracować, potwierdzając swoją wartość. Potem trener Smyła, który jest bardzo ważną osobą dla mojego rozwoju, zaproponował mi kontynuowanie współpracy. Widział mnie w sztabie szkoleniowym na drugą ligę, a ja oczywiście się zgodziłem. Zarząd również wyraził zgodę, podpisałem umowę, no i jestem... - tłumaczy 20-latek.

Jakie jest jego trenerskie marzenie? - Kiedyś rozmawiał o tym ze mną trener Smyła - uśmiecha się. - Godzina 20:00, 30 tysięcy ludzi na trybunach... Światła się zapalają, udzielam wywiadu, a po chwili moja drużyna wychodzi i zaczynamy mecz. Nieważne, czy w ekstraklasie, Primera Division czy Serie A. Na dziś pierwszym marzeniem jest ekstraklasa. Chcę się uczyć, chcę się rozwijać i może kiedyś tam trafię. Może jako pierwszy trener, a może jako drugi bądź asystent. Do tego będę dążył. Na razie jednak w przyszłość daleko nie wybiegam. Cieszę się z każdego treningu, każdego meczu, z każdej minuty spędzonej na ławce. Wkładam całe serce w to, co robię, bo sama pracowitość i ambicja nie wystarczy. Musi być jeszcze coś więcej...

Najbliższa przyszłość Rozwoju to spotkanie z Zagłębiem, które szczególne będzie nie tylko dla Adriana Siemieńca. Beniaminek drugiej ligi reprezentację regionu zagłębiowskiego ma przecież liczniejszą. Przez wiele lat z Sosnowca na Zgody dojeżdżał przecież (dziś mieszkający w Chorzowie) fizjoterapeuta Maciej Mozes, a zza Brynicy pochodzi również wychowanek Czarnych Sosnowiec Tomasz Stranc. Od dłuższego czasu niestety kontuzjowany.

- Na posiłkach trenerzy i prezes Dziura czasami się śmieją ze mnie, że nie wiem, co to jest golonko, żymła czy kejza. Jestem jednak na Śląsku i mam do tego dystans, a swoich korzeni nie ma się co wstydzić. Wychowałem się na Zagłębiu, ale dziś tej granicy już tak nie odczuwam. Może z racji wieku - opowiada z uśmiechem Adrian Siemieniec. A drużyna dba o to, by stale pobierał lekcje gwary śląskiej...

- W szatni, gdzie chłopaki "godajom", siedzi się całymi dniami. W domu potem nie powiesz więc „dwieście”, tylko „dwiesta”. Maciek Mozes pewnie ma podobnie. Jest nam raźniej, bo jesteśmy dwa gorole - śmieje się młody asystent Mirosława Smyły.

-> http://www.strona.rozwoj.info.pl/redakc ... woju-.html
django

Re: Zagłębie Sosnowiec - Rozwój Katowice 2012-08-18, 17:00

Postprzez RUDI 2012-08-17, 3:53 pm

No to jak Zagłębie wygra , płakał długo nie będzie i chyba mu to kariery nie zrujnuje ;-)
> O KIBICOWANIU WIEM NIEWIELE <
RUDI

Postprzez mason 2012-08-17, 8:51 pm

A jako ciekawostkę do tego można dodać jeszcze że Rozwój sponsorowany jest przez firmę CTL Maczki-Bór z Sosnowca i to pomimo tego że jest to ulubiona firma Górskiego :kiepsko:
ZAGŁĘBIE KLUB!
ZAGŁĘBIE REGION!
mason

Postprzez LucasUSA 2012-08-18, 5:23 pm

To ja zaczne, czas zweryfikowac cele na ten sezon: Niiiiigdy nie spadnie, Zaglebie nigdy nie spadnie!

Zeby nas k***a osiedlowy klub z Katowic golil jak jakies ostanie lajzy!

Wyrobkowi dziekujemy - mial stabilny sklad, sciagnal "wzmocnienia", a klub ledwie remisuje z jednym beniaminkiem, a dostaje w dupe od drugiego. Mam dosc juz sluchania na konferencjach od przeciwnikow, jaka to jest wielka przyjemnosc grac z wielkiem trenerem i leciutko go ograc i jak to przeciwnicy sa "poukladani"!

Wypierdalac z Zaglebia!

Z pamietnika hanysa:

rolada, kluski i modro kapusta - 5 zlotych
zielone okna w familioku - 500 zlotych
ograc Zaglebie na Ludowym - bezcenne
LucasUSA

Postprzez jackie57 2012-08-18, 5:33 pm

Ręce opadają. To już jest naprawdę dno.
jackie57

Postprzez lopez 2012-08-18, 5:51 pm

Pierwsze 4 mecze miały być spacerkiem po punkty to co będzie puziniej to jest szok
lopez

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2012-08-18, 6:17 pm

Kol. Lopez - słownik ortograficzny sie kłania
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez Lars 2012-08-18, 6:24 pm

Ja p***le to jakiś dramat.
Mam tyle złości w sobie, jak nigdy po meczu Zagłebia, bo zawsze ta moja miłość do tego klubu usprawiedliwiała piłkarzy.
Ale...ale jeśli k***a jak napisał poprzednik goli Nas osiedlowy klub z Katowic, gdzie budżet i zarobki są k***a niższe niż u Nas to już nie ma usprawiedliwienia.
Od kilku lat tylko wstyd!
piłkarzyki - pajacyki wypierdalać z Sosnowca razem ze swoimi menago.
Wyrobek masz już tyle lat, że kto jak nie Ty miał powiedzieć przed sezonem: :nikogo nie bierzemy bo nie ma kasy, a lepszych od naszych na rynku za te pieniądze nie ma, dlatego pozostaje nam walka o utrzymanie. Po cholere ten otyły Lesik i nieporadny Weis???
Jak sobie pomyśle, że za tydzien znowu mam iść na Ludowy to mam mdłości.
Każdy z Nas potrzebuje lekarstwa w postaci zwycięstw, jesli ich nie bedzie to zostanie na nim po raz kolejny garstka nałogowych zapeleńców uzaleznionych od Kresowej 1 w Sosnowcu. A sportowo wszystko będzie szło na dół, jeśli nam się uda mieć szczęscie czeka nas stangacja w drugiej dziesiątce tabeli drugiej ligi zachodniej.
Amen
MOJE SERCE JEST CZERWONO ZIELONO BIAŁE
Lars

Postprzez lopez 2012-08-18, 6:26 pm

Spokojnie TADEUSZU tak ręce chodzą z nerwów że nawet chińskie znaki bym wpisał i bym się nie kapnoł pozdrowionka
lopez

Postprzez LucasUSA 2012-08-18, 6:51 pm

Tak jak napisal Rossoneri w temacie o Gryfie - nabytki nietrafione zupelnie. Pytam sie ponownie, po jakiego groma wypozyczac zawodnikow i placic za ich utrzymanie, skoro nic nie wnosza do zespolu? Co, znowu miasto podsypalo troche kaski, ktora trzeba radosnie przepierdzielic i napchac kase w tylek menadzerom? A moze ruszyc dupe i szukac talentow wsrod pracownikow kopalni "Wujek"?
LucasUSA

Postprzez bbartek 2012-08-18, 7:18 pm

Cała drużyna jest bez formy.
Rozwój był piłkarsko ( technika, szybkość, spryt, zaangażowanie) o klase lepszy.
Przerwa miedzy rozgrywkami została zmarnowana.
Transfery nie trafione lub brak przepracowanej właściwie przerwy w rozgrywkach, a może jedno i drugie.
Brak jakiejkolwiek myśli taktycznej- ustawienie na każdym meczu inne...dzisiaj Lacha zaczynał jako cofniety pomocnik, później jako pomocnik przesuniety do przodu a kończył jako jedyny napastnik !!!!
Kto odpowiada za w/w kwestie ?
Myślę, że prezes LB zna odpowiedź na to pytanie i w sobotę zagramy z nowym trenerem.
Mam pretensje tez do Trenera Stańka za zbyt duże zaufanie do Suchanskiego.
Po dzisiejszym meczu uświadomiłem sobie , że jest już mi prawie obojetne czy gramy w II czy w III czy w IV lidze.
Myślę, RN powinna postawić zadanie awans w tym sezonie albo drastyczne ograniczenie środków które można, na pewno z lepszym sportowym efektem, wykorzystać finansujac sekcje hokeja.
bbartek

Postprzez LucasUSA 2012-08-18, 7:44 pm

Zagłębia nie dotyczy już syndrom pierwszej połowy. Problem jest głębszy - zespół z Sosnowca wygląda źle nawet na tle beniaminków. W meczu z Rozwojem Katowice gra sosnowiczan była momentami żenująco słaba.

- Rozwój był zespołem zdecydowanie lepszym. Zagraliśmy bardzo słabe spotkanie. Tylko chcieliśmy grać w piłkę - ocenił trener Jerzy Wyrobek.

Sosnowiczanie przespali pierwsze 45 minut w meczach z Chojniczanką i Gryfem. Przed spotkaniem z Rozwojem trenerzy drużyny ze Stadionu Ludowego podkreślali, że to się już nie powtórzy.

Efekt? Ten, co zwykle. Goście szybko wyszli na prowadzenie po fantastycznym strzale Macieja Wolnego. Syn Dariusza, byłego piłkarza GKS-u, pięknie przymierzył pod poprzeczkę zza pola karnego.

Kiedy Zagłębie zabrało się do odrabiania strat piłkarze z Katowic skontrowali drugi raz. Na trybunach po raz pierwszy w tym sezonie zawrzało. Zawodnicy usłyszeli m.in. o tym, że hańbią klubowe barwy. Jeden z kibiców przekonywał, że piłkarze z Sosnowca grają tak słabo, gdyż mają za długie spodenki, które utrudniają im ruchy.

- Pierwsza połowa w wykonaniu Zagłębia wcale nie była taka słaba. Pomógł nam łut szczęścia i niedyspozycja piłkarzy z Sosnowca. Smuci mnie to, że chociaż uczulałem zespół na stałe fragmenty gry, to jednak straciliśmy bramkę po rzucie rożnym - mówił Mirosław Smyła, trener Rozwoju.

Największym zaskoczeniem w taktyce Zagłębia było pozostawienie na rezerwie Rafała Jankowskiego - dotąd najlepszego napastnika drużyny z Sosnowca. Osamotniony w ataku Michał Grunt zagrał jak zawsze, czyli nieskutecznie. Łukasz Rojewski (debiut w Zagłębiu), który miał strzelać gole, po przerwie był kompletnie zagubiony. To po jego zagraniach kibice zaczęli żądać zwrotu pieniędzy za bilety.

- Jankowski, Dawid Ryndak, Tomasz Szatan. Tych wszystkich piłkarzy wyeliminowały z gry kontuzje. W czasie gry wypadł nam jeszcze ze składu Adrian Pajączkowski. Zmiennicy nie podołali zadaniu - mówił Wyrobek. - Założenia w szatni zawsze są elegancie. Wychodzą na boisko i... mnożą się złe przyjęcia piłki. Złe podania... - wyliczał trener.

Rozwój potwierdził w Sosnowcu, że jest dobrze przygotowany do sezonu. Ma pomysł na grę i nie pęka przed rywalem, który na papierze uchodzi za faworyta. Co ważne, piłkarze z Katowic potrafią też przyjmować piłkę, co zawodnikom Zagłębia często sprawiało kłopot.

- Potwierdziliśmy po raz kolejny, że trzeba się z nami liczyć. Gramy na razie tylko na wyjazdach, a na koncie mamy już siedem punktów. Zanim wrócimy do Katowic rozegramy jeszcze jedno spotkanie na boisku rywala. Wierzę, że znowu zapunktujemy - mówił Sebastian Gielza, napastnik Rozwoju.

- Byłbym niepoważny, gdybym się nie cieszył z wygranej na tak trudnym terenie. Wygrałem w Sosnowcu po raz pierwszy. Miałem świadomość, że po dwóch wyjazdach, gdy spędziliśmy prawie tysiąc kilometrów w drodze, może nas dopaść zmęczenie. Przy 3:1 mecz się skończył. Przy dużym udziale miejscowych kibiców, którzy przestali wspierać swój zespół - mówił Smyła.

Po meczu sosnowieccy kibice skandowali "Piłkarzyki pajacyki" i "Mniej niż zero" oraz żądali też dymisji trenera Jerzego Wyrobka.

Więcej... http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnow ... z23vOfQAXi
LucasUSA

Postprzez Adamek182 2012-08-18, 8:32 pm

Masakra. W środę pisałem tutaj coś ala apel do trenera Wyrobka żeby nie spieprzył tego meczu,zagrał otwartą piłkę dwoma napastnikami i Lachą jako konstruktorem akcji. Pisałem że główki Ostrouszki to partactwo do potęgi. Pisałem że Ryndak powinien grać zawsze.
Od pierwszej minuty szok. Skład wyczarowany taki że na sparing bym tak ich nie wypuścił. Jedyne z czym bym się zgodził to nasz Białek . Nagle oddawaliśmy strzały głową po stałych fragmentach, a i w obronie potrafi udeżyć głowa,brakuje mu tylko ogrania. Ale reszta? Ostrouszko znowu główkował po swojemu i to chyba on zaczął akcję bramkową nr 1(aczkolwiek pewny nie jestem-zobaczę jutro na skrócie-chyba że nie zdążyli włączyć kamerki :brawo: ). Matusiak to według mnie biega gdzie chce i i tak zawsze spóźniony jest o jedną akcje. Na plus pierwsze 5 minut w ofensywie. Cyganek biega i nic nie robi(aczkolwiek potencjał jest i chłopaka lubie-może ogrania brakuje). Gleń ok,chyba tylko on i Lacha nie bał się mieć piłkę przy nodze dłużej niż 10 sekund. Na całej lini zawodzi obrona a raczej jej brak. Może zamiast naszego nr 1 spróbować ze Strojkiem. Radził sobie jakoś w ekstraklasie. A już totalna kaszanka to super doświadczony Jarczyk. W tej drużynie nic już nie działa.
Jezu ja już nie wiem,do tej pory popierałem i wierzyłem w trenera Wyrobka ale te eksperymenty? Siara na skrzydle?
Fakt że nie znam szczegółów co do nieobecności Jankesa,Ryndaka,Szatana i nic wogóle nie wiem co ze Strojkiem(był na meczu w środę i nie poruszał się o kulach ani na wózku). :zolta: :czerwona:
Adamek182

Postprzez patrios91 2012-08-18, 9:33 pm

Rozumiem,że to była żenada,że krew człowieka zalewa,ale gorszego chlewu na trybunach już dawno nie widziałem. Piszcie sobie co chcecie...ja bym pierdolil tą gre na miejscu niektórych piłkarzy. dziękuję,pozdrawiam.
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez RUDI 2012-08-19, 10:07 am

patrios91 napisał(a):ale gorszego chlewu na trybunach już dawno nie widziałem.

No za bardzo się ludziom nie dziw ,też czytają wypowiedzi naszej kadry szkoleniowej .(przeczytaj co przed tym meczem powiedział Stanek ) zobacz co po każdym meczu mówi Wyrobek (o innych zespołach ,że są "poukładane") to co, my nie mamy trenerów aby ten zespół poukładać ? Zawodnicy się obrażą ? spotkałeś się może kiedyś z krytyką/zje...ką z ust szefa ?(a takim ,może w mniejszym stopniu ,jest publiczność na stadionie ) obrażasz się na niego całkowicie ?czy jesteś tylko wkur...ny?czy może po jakimś czasie Ci przechodzi ? Czy nie widzisz tego kopania w składzie ,w ustawieniu drużyny ? Poszczególni zawodnicy się obrażą ? kto Grunt ? ile czasu musi minąć, aby się "wkomponował" w zespół ,z jego rekomendacji mamy Weisa ,też plus ? Lesik się obrazi ?Pajączkowski? Suchański? (można by tak wymieniać)no proszę Cię .Prawdą jest że jest kilku którzy mogliby to zrobić ,ale to są piłkarze zahartowani ,i wiedzą że "łaska kibiców na pstrym koniu jeździ " (tak to chyba brzmi ;-) )
Ktoś tu kiedyś pisał (chyba w poprzednim sezonie ) że mamy rozbudowaną za bardzo kadrę (za dużo zakontraktowanych piłkarzy ) teraz widać ,co dają całkowite oszczędności ,na ławce rezerwowych zasiadają kontuzjowani piłkarze ,na postrach .
Ps.Wybacz ,ale pierdol..ć to oni sobie mogą ,wiesz gdzie ? są w pracy ,zgadza się?.Może dowiedz się jaką kasę dostają w tej 3 lidze ? Są na pewno jedną z lepiej zarabiających ekip w lidze (kilka drużyn ma w składach ludzi pracujących ,i po pracy bawiący się w futbol)
Ps.2 Bez urazy ;-)
> O KIBICOWANIU WIEM NIEWIELE <
RUDI

Następna strona

Powrót do Piłka nożna