Strefa kibica Euro w Sosnowcu

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Strefa kibica Euro w Sosnowcu

Postprzez swiezy52 2012-03-28, 10:53 am

http://zaglebie.sosnowiec.pl/aktualnosc ... po-co.html

Kolejny, chyba nie do końca przemyślany, pomysł rodzi się w Sosnowcu. Mowa tu o strefie kibica na EURO2012. Taka strefę u siebie będzie mieć Będzin.

Utworzenie takiej strefy miałoby sens, gdyby Chorzów zakwalifikował się jako miasto-organizator turnieju lub gdyby, jak to wcześniej zakładano, Sosnowiec był bazą dla którejś z reprezentacji. Wtedy przynajmniej byliby kibice przyjezdni. A mamy sytuację, że ani w Chorzowie nie zostanie rozegrany turniej, ani w Sosnowcu nie będzie stacjonować żadna z reprezentacji. Zatem po co tworzenie takiej strefy? Dla mieszkańców, którzy raczej wybiorą wspólne oglądanie meczów w barach, knajpach czy w domach? Będzin podjął wyzwanie i taką strefę u siebie zorganizuje – może jedna w regionie wystarczy?

Sosnowiec rozważa utworzenie takiej strefy z własnych środków, a w Dąbrowie Górniczej jasno określono, że taki układ w grę nie wchodzi ze względu na koszty. Jak szacowano, to wydatek rzędu nawet 40 000 zł na dzień. W Będzinie tajemnicą handlową zasłania się koszt uzyskania licencji od UEFA. Utworzenie takiej strefy wiąże się zapewne z niemałymi kosztami, więc czy nie lepiej te pieniądze przeznaczyć na sosnowieckie kluby, w których 100% udziałów ma właśnie Gmina?

O tym, że sosnowiecki sport profesjonalny pikuje wiemy od dawna. Oba kluby, hokejowy i piłkarski, są zadłużone i środki zapewnione w budżecie na 2012 rok na ich funkcjonowanie pozwalają jedynie na ich wegetację. Siatkarski Płomień już zgasł, koszykówki nie stać na wyjazd na turniej promujący awansem do Tychów, hokej być może wystartuje w przyszłym sezonie, a piłka może nie spadnie…

Parafrazując K. I. Gałczyńskiego:
„Na władze Sosnowca patrzę okiem pełnym trwogi. Zastaw się, a postaw się - ot, stare nałogi.”

jakie jest Wasze zdanie na ten temat??
czy w obliczu konającego sosnowieckiego sportu zawodowego jest potrzeba wyrzucac w bloto miejskie pieniadze...??
swiezy52
100% Zagłębie

Re: Strefa kibica Euro w Sosnowcu

Postprzez RUDI 2012-03-28, 12:15 pm

swiezy52 napisał(a):jakie jest Wasze zdanie na ten temat??
czy w obliczu konającego sosnowieckiego sportu zawodowego jest potrzeba wyrzucac w bloto miejskie pieniadze...??

Może nie tyle w błoto ,co na konto jakiegoś cwaniaka .
> O KIBICOWANIU WIEM NIEWIELE <
RUDI

Postprzez swiezy52 2012-03-28, 12:24 pm

RUDI napisał(a):Może nie tyle w błoto ,co na konto jakiegoś cwaniaka .

jak dla mnie to na jedno wychodzi... jedno wielkie sajlezjanskie zlodziejstwo
czekam tylko teraz na to kto za tym stoi, bo nie wierze ze nikt sie nie bedzie chcial pochwalic tym czynem
swiezy52
100% Zagłębie

Postprzez KBB 2012-03-28, 1:56 pm

może ze 30 osób z Piastów by przyszło ?
nie wierzę w sens tego
i do tego w tak słabej dojazdowo-dojściowo lokalizacji :!:

wole pod blokiem z tańszym piwem - i szybko spać bo na 2 dzień do roboty..
KBB

Postprzez mamras888 2012-03-28, 2:33 pm

Ja jestem za, z jednego prostego powodu:
Jezeli swiezy52 jest przeciwny to ja jestem za. Proste!
mamras888

Postprzez swiezy52 2012-03-28, 3:22 pm

mamras888 napisał(a):Ja jestem za, z jednego prostego powodu:
Jezeli swiezy52 jest przeciwny to ja jestem za. Proste!

doskonaly argument brawo ;) :brawo:
swiezy52
100% Zagłębie

Postprzez August 2012-03-28, 9:45 pm

Szkoda klawiatury na tak debilne pomysły. Jeszcze troche a ktos wymyśli strefę kibica z okazji mistrzost świata w bierkach
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez mason 2012-03-28, 10:42 pm

RUDI napisał(a):
swiezy52 napisał(a):jakie jest Wasze zdanie na ten temat??

Może nie tyle w błoto ,co na konto jakiegoś cwaniaka .

Jest taki jeden koleś Górskiego co miejskie imprezy obskakuje ;-)
ZAGŁĘBIE KLUB!
ZAGŁĘBIE REGION!
mason

Postprzez django 2012-03-28, 11:41 pm

Jeżeli już, to chyba nie chodzi tu o oficjalną Strefę Kibica UEFA, tylko o zwykłe ustawienie dużego ekranu gdzieś na mieście, tak jak planowały/planują to zrobić Katowice. O ile w przypadku Strefy Kibica koszty są rzeczywiście gigantyczne, to na wystawienie telebimu wystarczy zwykła licencja, której koszt uzależniony jest od wielkości ekranu. Gdzieś czytałem, że licencja na stumetrowy ekran to wydatek około 20 tysięcy złotych, więc suma raczej nie powala na kolana.
django

Postprzez RUDI 2012-03-29, 2:43 pm

django napisał(a):to na wystawienie telebimu wystarczy zwykła licencja, której koszt uzależniony jest od wielkości ekranu.

Tak jest ,a to co jest obok tego wszystkiego ?liczysz ? nawet dopuszczenie kogoś z Tojtojami ,sprawa niby błaha ,ale musi być ,jesteś dobrze zorientowany ,zapytaj o koszty organizacji np. Dni Sosnowca- bez zaproszenia jakiś gwiazd ,jakie są koszty zabezpieczenia jednego dnia takiej imprezy (a to musi być)
Moje skromne zdanie ,oglądam albo w domu ,przy browarze ze sklepu albo w knajpce jak mam kaprys ,a pieniążki z urzędu przeznaczyć na coś innego .
> O KIBICOWANIU WIEM NIEWIELE <
RUDI

Postprzez django 2012-03-29, 4:32 pm

Zgadzam się i nigdzie nie napisałem, że byłoby to opłacalne. Po prostu da się to zrobić taniej, niż w przypadku oficjalnej strefy pod patronatem UEFA, a nawet nie dołożyć zbyt dużo do interesu, gdyby za organizację wzięły się kompetentne osoby. Co w przypadku Sosnowca brzmi jak science fiction, więc zgadzam się, że pomysł jest głupi.
django

Postprzez mason 2012-03-29, 9:57 pm

A kto Wam powiedział że strefy kibica nie będzie w Sosnowcu?
Są kumple, jest 50 calowy telewizor, skrzynka (albo i dwie) piwa i strefa będzie że ho, ho :lol:
i Górski mi do tego nie potrzebny
ZAGŁĘBIE KLUB!
ZAGŁĘBIE REGION!
mason

Powrót do Piłka nożna