przez bolo73 2009-06-02, 7:55 am
Sytuacja na dzień dzisiejszy wygląda tak:do naszej grupy spadają Odra i Tur,może spaść jeszcze Gorzów ale pod warunkiem,że umoczy u siebie z Motorem.Tak więc w piątek kibicujemy nie tylko Zagłębiu ale także Gorzowowi.Wówczas będziemy mieli status quo czyli sytuację,że 2 spadają (Odra i Turek) i dwie wchodzą (Kluczbork i prawdopodobnie Pogoń).Przechodzimy teraz do baraży:na 99% zagrają w nich oba GKS-y (Katowice i Jastrzębie).Chyba,że w piątek będzie dzień cudów (w co nie wierzę) i Gks-y podzielą się między sobą punktami a Stalowa Wola przegra u siebie z o nic nie walczącą Wisłą Płock.Tak więc zakładamy,że w barażach zagrają GKS-y.I co?I to,że musimy im kibicować aby wygrali swoje mecze (przynajmniej temu,który będzie grał z 3 drużyną z grupy Wschodniej).Jeżeli GKS pokona ekipę ze wschodu to wówczas będzie tak,że z naszej grupy spadają ekipy z miejsc 15-18 a w barażach zagrają drużyny z lokat 11-14 (a więc także Zagłębie).Ale istnieje możliwość,że spadkowicz Odra Opole nie otrzyma licencji na grę w 2 lidze i wówczas sytuacja zmieni się o tyle,że spadek zaliczą ekipy 16-18 a do baraży przygotowywać się będą zespoły z miejsc 12-15.My obecnie jesteśmy na miejscu 11.Tak więc należałoby wygrać w Tychach i czekać na rozstrzygnięcia ,o których napisałem powyżej.Szansa jest bo jakoś nie wydaje mi się aby Gorzów przegrał z Motorem u siebie a także raczej GKS (Katowice lub Jastrzębie) nie powinien przegrać z 3 drużyną z grupy wschodniej (chociaż jeżeli będzie to Sandecja to kto wie, tak więc lepiej aby to nie była Sandecja).Jaka jest szansa na to,że Odra Opole nie otrzyma licencji, tego nie wiem.Jaka jest szansa na zwycięstwo Zagłębia w Tychach?Wydaje mi się,że jednak niewielka.Raz,że piłkarsko nie prezentujemy się najlepiej,dwa,że Tychy na mecz z nami sprężą się niesamowicie (podobnie Tyscy fani),trzy - skoro u siebie nie zdobywa się punktów to na wyjeździe o nie jest jeszcze trudniej (tymbardziej na Śląsku).No ale zobaczymy,może zagrają mecz sezonu i wygrają,czego im życzę.Dobrze byłoby aby w najbliższych dniach PZPN dokładnie powiedział czy Opole dostanie licencję czy nie.Bo jeżeli dostaną to faktycznie Pierścionek powinien wystawić drugi garnitur ponieważ wówczas mecz w Tychach będzie dla nas nieistotny i szkoda narażać zawodników na kontuzje i kartki.