Janusz Kudyba - były trener Zagłębia Sosnowiec

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Janusz Kudyba - były trener Zagłębia Sosnowiec

Postprzez hellboyek 2008-12-15, 5:08 pm

Z dniem dzisiejszym nowym selekcjonerem Zagłębia Sosnowiec został Janusz Kudyba.

http://www.11.pl/rytm_pilki/janusz_kudy ... _zaglebia/
hellboyek

Re: Janusz Kudyba - nowy trener Zagłębia Sosnowiec

Postprzez uzielone 2008-12-15, 7:28 pm

Janusz Kudyba jako były trener lidera naszej grupy Gawina Królewska Wola może być dobrym rozwiązaniem. Skoro doprowadził na 1 miejsce Gawin to może teraz jego miejsce na koniec sezonu zajmie Nasze Zagłębie? Jest jeszcze kwestia byłych zawodników tego klubu, może Kudyba przyciągnie ze sobą jakiś wartościowych graczy? Co do Čopjaka to pewnie stracił zaufanie zarządu wizją "czeskiego zaciagu" i niechęcią do naszych piłkarzy z regionu jak Nowak.
uzielone

Postprzez hellboyek 2008-12-15, 7:46 pm

Jest mały update:

- Rozmawialiśmy już od pewnego czasu z trenerem Kudybą o jego filozofii piłki i wizji drużyny. Porównaliśmy ją z wizją trener Copjaka. Postawiliśmy na trenera Janusza Kudybę ponieważ był on swego czasu napastnikiem i widzi siłę w ofensywie, w przeciwieństwie do trenera Copjaka, a my przecież gramy o najwyższe cele - zaznaczył dyrektor Zagłębia.
hellboyek

Postprzez turku 2008-12-15, 8:37 pm

Zastanawiam się czy za trenerem pójda tez zawodnicy. W końcu gawin nieźle grał w rundzie jesiennej.
turku

Postprzez Smazu 2008-12-15, 9:10 pm

Oby dwóch-trzech najlepszych graczy z Gawina tutaj przywędrowało.. jeśli za Kowalikiem przyszli gracze z Kmity to może za Kudybą też :)
W sumie zmiana trenera pozytywna... ;)
LEGIA - BIELSKO - ZAGŁĘBIE
Smazu
Moderator

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2008-12-15, 9:14 pm

Nie mogłobyc lepszego pociagniecia w naszym Zagłebiu z trenerem. Wyglada mi to na
robote Dyrektora LULA - bardzo profesjonalne pociagnięcie. Jak napisałem wczesniej
i u nas zaswieci słońce. Mamy poczatki słoneczka w Zagłebiu. Czekam cierpliwie na
jeszcze, moze rozgrywacz, moze jeszcze jeden napadzior skuteczny - Mysliwego juz
mamy. Moze byc b.dobrze - czego wszystkim nam zycze.-
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez Schabu 2008-12-15, 9:32 pm

Muszę powiedzieć,że jestem zdumiony i nieco zszokowany tą decyzją.
Tak naprawdę to się zastanawiam o co w tym klubie chodzi??
Trenerów się zmienia co pół roku,skład też się zmienia jak w kalejdoskopie??
Niby nie wiadomo co będzie dalej z klubem,a tu takie zmiany?
Posunięcie może i dobre,ale weżmy pod uwagę,że tak naprawdę to trener Copjak nie zdążył jeszcze poznać zawodników,a już odszedł.Natomiast pan Kudyba od początku będzie miał możliwość przygotować chłopaków do rundy wiosennej.Tyle,że nie wiadomo ilu nowych zawodników będzie.
Oby było dobrze.
Schabu

Postprzez hellboyek 2008-12-15, 10:43 pm

Jak powiedział dyrektor Jerzy Lula, a wcześniej właściciel Krzysztof Szatan, "góra" chciała gry ofensywnej, co nie było najmocniejszą stroną przy trenerze Copjaku.

Przypomnijcie sobie wiadomości, oraz komentarze, które pojawiały się w trakcie objęcia stanowiska trenera przez Copjaka. Nawet kibice Odry Opole mówili, że teraz zaczniemy murować bramkę. Choć nie było, aż tak źle, to jednak coś w tym było. A czy tak naprawdę poszło o ofensywę, tego pewnie dowiemy się wkrótce...

Z zapowiedzi Luli wynika, że wzmocnienia będą, co jednak będzie zależało od trenera. Warto podkreślić, że trener Copjak w ostatnich rozmowach podkreślał, że do ataku już nam nikt nie potrzebny. Po prostu to są dwie różne filozofie piłki...
hellboyek

Postprzez August 2008-12-15, 10:58 pm

Już nie wieszajcie psów na Copijaku. Był trener nie ma trenera. Chciałbym, aby oprócz stabilizacji finansowej była też stabilizacja na ławce trenerskiej bo pod tym względem bijemy juz chyba rekordy. Od czasów Tochela żaden szkoleniowiec nie wytrwał jednej całej rundy. Zatem życzę Kudybie, aby z dobrym skutkiem popracował u nas dłużej.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez turku 2008-12-15, 11:47 pm

Ja nie miałem nic przeciwko Čopjakowi szło mu nie najgorzej. Oczywiście zdarzały się wpadki ale i tak był to najlepszy trener z ostatniej chyba piątki "kołczów" Zagłębia. Mam nadzieje że Kudyba będzie jeszcze lepszy i będziemy drużyną którą się będzie chciało oglądać.
turku

Postprzez adas 2008-12-16, 8:29 am

Smazu napisał(a):Oby dwóch-trzech najlepszych graczy z Gawina tutaj przywędrowało.. jeśli za Kowalikiem przyszli gracze z Kmity to może za Kudybą też :)
W sumie zmiana trenera pozytywna... ;)
I takie są też plany. Szczególnie liczymy na wzmocnienie linii napadu zawodnikami z byłego Gawina.
adas

Postprzez Łuki19 2008-12-16, 9:22 am

ale nie tak zeby było ze Kudyba sciagnie napastnikow a Krzysiu Mysliwy bedzie siedzial na Ławce rezerwowych bo dla mnie to napastnik ktory nas nie zawiodł i nie zawiedzie
Łuki19
Obserwowany

Postprzez bolo73 2008-12-16, 9:36 am

A może oprócz zawodników, Janusz Kudyba postara się także o to aby z Gawina zostało przekazane cesją kilka punktów na Zagłębie i będzie wtedy gitara.Oczywiście to był żart ale pośmiać się też trzeba,nawet w tak trudnej sytuacji.Jednym słowem idzie Nowe:Nowy Rok,Nowy Trener,Nowi Zawodnicy, Nowe Nadzieje.Oby to był Rok Zagłębia Sosnowiec i Jego Wspaniałych Kibiców.
bolo73

Postprzez YOOSHKY 2008-12-16, 2:12 pm

Zmienili trenera z nadzieją że przyjdzie paru grajków za darmo i będą grać za pół ceny????????????????????????????????
Nie mam więcej pytań....

Czyli znów przewalona kasa na bzdurne sparingi. Nie stać na to tego klubu.
YOOSHKY

Postprzez August 2008-12-16, 7:43 pm

Janusz Kudyba: Z Zagłębiem miałbym 10 punktów przewagi
Rozmawiał Wojciech Todur
Gdybym miał w Gawinie takie warunki do pracy, jakie jesienią były w Sosnowcu, to może nad drugą drużyną nie miałbym dwóch, tylko dziesięć punktów przewagi. W Królewskiej Woli nikt nie myślał o odżywkach, obozach, rozbudowie zaplecza treningowego - to były tematy tabu. Powtarzam - w Sosnowcu są warunki, żeby powalczyć o awans - mówi Janusz Kudyba, nowy trener Zagłębia Sosnowiec.
Janusz KudybaWojciech Todur: Jeszcze zanim został Pan trenerem Zagłębia, klub wystawił wszystkich piłkarzy na listę transferową. Będzie Pan protestował przeciwko temu pomysłowi?

Janusz Kudyba: Godząc się na warunki kontraktu, wiedziałem, na co się piszę, więc nie zamierzam torpedować pomysłów działaczy. Lista transferowa to jeszcze nie jest koniec świata - ten dokument nie przesądza o tym, że wszyscy odejdą. Działacze znają ten zespół lepiej ode mnie, więc ufam, że wiedzą, co robią. Ja szukam czterech, pięciu nowych piłkarzy, którzy znacząco podniosą jakość gry Zagłębia.

W Gawinie Królewska Wola wykonał Pan kawał dobrej roboty. Obawiam się jednak, że w Sosnowcu mógłby się Pan o tym nigdy nie dowiedzieć, bo wcześniej zostałby Pan zmieniony. Działaczom przychodzi to ostatnio z wielką łatwością.

- Siedzę w piłce od wielu lat i wiem, jak jest. Nie jest jednak moją rolą oceniać działania zarządu, tylko szkolić piłkarzy. Mam nadzieję, że kontrakt uda mi się wypełnić.
Na pewno słyszał Pan, że Zagłębie czeka teraz zaciskanie pasa. Czy oszczędzanie i awans mogą w ogóle iść w parze?

- Moim zdaniem - tak. Pracowałem dotąd w małym prywatnym klubie, który był zarządzany niemal jednoosobowo. Powiem tak: gdybym miał w Gawinie takie warunki do pracy, jakie jesienią były w Sosnowcu, to może nad drugą drużyną nie miałbym dwóch, tylko dziesięć punktów przewagi. W Królewskiej Woli nikt nie myślał o odżywkach, obozach, rozbudowie zaplecza treningowego - to były tematy tabu. Powtarzam - w Sosnowcu są warunki, żeby powalczyć o awans.

Kiedy zaczyna Pan pracę?

- Trener Miroslav Copjak zarządził pierwszą zbiórkę na 5 stycznia. Nie chcę tego zmieniać. Osiem tygodni przygotowań do sezonu w zupełności wystarczy.

Janusz Kudyba ma 47 lat. Wychowanek Karkonoszy Jelenia Góra. Występował też m.in. w Lechu Poznań, Motorze Lublin, Zagłębiu Lubin, GKS-ie Bełchatów i Śląsku Wrocław. W ekstraklasie rozegrał 164 mecze, w których strzelił 37 goli. W 1991 roku był mistrzem Polski w barwach Zagłębia Lubin.

W Zagłębiu (nie) popracowali

Od momentu gdy właścicielem Zagłębia został Krzysztof Szatan, zmiany trenerów stały się codziennością.

Robert Moskal - prowadził treningi zaraz po awansie do ekstraklasy. Nie doczekał pierwszego meczu.

Jerzy Kowalik - miał wprowadzić francusko-krakowski styl gry, a to dlatego, że bardzo cenił sobie wcześniejszą współpracę z Henrykiem Kasperczakiem. Po jedenastu meczach uznano jednak, że się nie sprawdził.

Andrzej Orzeszek - awaryjnie poprowadził zespół w jednym meczu (działacze szukali wtedy następcy Kowalika). Przegrał w Lubinie, tracąc gola w doliczonym czasie gry.

Romuald Szukiełowicz - doświadczonego szkoleniowca "odkurzył" Leszek Baczyński, ówczesny prezes klubu. Trener chciał utrzymać ekstraklasę dla Sosnowca, ściągając do klubu doświadczonych piłkarzy (m.in. Piotra Świerczewskiego), podziękowano mu po zakończeniu rundy.

Andrzej Orzeszek - wrócił, bo cały czas pracował w klubie (Młoda Ekstraklasa). Miał zbudować młody, ambitny zespół. W marcu już go nie było.

Piotr Pierścionek - to miała być opcja na lata! Nie miał licencji na pracę w ekstraklasie, ale tej użyczył mu Orzeszek. Opcja na lata wyczerpała się po sześciu miesiącach.

Miroslav Copjak - znany z impulsywnego charakteru Czech miał wstrząsnąć drużyną i poprowadzić ją do awansu. Działacze uznali jednak, że nie ma pomysłu na budowę i prowadzenie zespołu.

Janusz Kudyba - ?
http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,3502 ... ewagi.html
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Następna strona

Powrót do Piłka nożna