Podsumowanie rundy wiosennej

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Podsumowanie rundy wiosennej

Postprzez michał 09 2007-06-09, 7:22 pm

Jako,że ostatni mecz tej rundy się skończył,powinniśmy podsumować wiosnę w wykonaniu naszych kopaczy.Nadrzędny cel jakim była Ekstraklasa został osiągnięty,jednak gra piłkarzy pozostawia WIELE do życzenia.Nie wyobrażam sobie co by było gdyby Lipiec nie zakwestionował decyzji o spadkach i awansach i Hydrobudowa się nie wycofała.Porażki z Łomżą i Podbeskidziem oraz remisy z Legnicą i Stalą nie przystoją po prostu takiej drużynie jak Zagłębie.Z takim budżetem i składem,już dawno powinniśmy się cieszyć z awansu z 1 lub 2 miejsca.Poza tym brak jakiejkolwiek taktyki ,pomysłu na grę.Odniosłem takie wrażenie,że niektórym graczom w ogóle nie zależy na awansie i nie wiedzą co znaczy grać dla Zagłębia.Uważam ,że połowa składu powinna zostać wymieniona ,żeby na poważnie myśleć o grze w 1 lidze.Oczywiście błędem była dalsza współpraca z Dworczykiem,Moskal też nikogo nie przekonał.Trener musi być zmieniony.W tej rundzie nasi kopacze zagrali tak naprawdę dwa bardzo dobre mecze,a były to spotkania z Lechią i Odrą,do tego można jeszcze dorzucić mecz z Piastem.
Transfery przeprowadzone zimą można częściowo uznać za udane,na pewno przyjście Prymuli ożywiło grę Zagłębia,Oziębała jeżeli tylko dostawał szansę grał naprawdę dobrze.Topolski bardzo przeciętny gracz,od meczu z Polkowicami leczył kontuzje ,więc nie można go uznać za wzmocnienie.Wypożyczenie Mierzejewskiego to totalne nieporozumienie,chyba najsłabszy zawodnik Zagłębia na wiosnę.
Ogólnie nieprzyjemnym wydarzeniem w tej rundzie było zatrzymanie Rudego i związane z tym plotki o degradacji.
To chyba tyle,zapraszam was do podsumowania rundy wiosennej.
PIERWSZA LIGA,PIERWSZA LIGA ZAGŁĘBIE!!!
michał 09

Postprzez HrabiaZąbek 2007-06-09, 8:05 pm

Runda w wykonaniu naszych kopaczy wybitnie nieudana. Jeszcze jakiś czas temu byliśmy na drugiej pozycji z przewagą nad Jagiellonią nawet ponad 5-cio punktową. Jak się okazało nasz drużyna była zdolna do wszystkiego.

Zawiedli prawie wszyscy i to na całej linii. Porażki w najważniejszych meczach(z Bytomiem i Jagielllonią) udowodniły nam że z tą "drużyną" nie jest najlepiej a wygrane z Odrą i Lechią zbiły nas nieco z tropu.

Jednak trzeba przyznać że nie wszystkiemu są winni piłkarze. Na nasze problemy złożyły się również takie czynniki jak:
- "smród" korupcyjny
- brak profesjonalnego sposobu zarządzania klubu
- brak profesjonalnego sztabu szkoleniowego
- kontuzje i urazy gnębiące nasz zespół przez całą rundę
- orazz czynniki motywacyjne a w zasadzie ich brak

Dlatego też należy dokonać pewnych zmian, które uzdrowią i przywrócą normalność w naszym klubie. Dopiero potem można będzie zacząć myśleć o planach na przyszłość.

p.s. Co do postawy Oziębały to muszę stwierdzić że nie jest to dla mnie żadną niespodzianką, Szkoda tylko że trenerzy Dworczyk i Moskal nie widzieli tego co ja i wielu kibiców. Mianowicie to że Prymula z Oziębałą uzupełniają się doskonale. Jeden szybki i przebojowy mający braki w wyszkoleniu technicznym. Drugi natomiast przeciwieństwo Prymuli, nie za szybki ale bardzo dobrze potrafiący się zastawić z piłką i świetnie operuje piłką.
HrabiaZąbek

Postprzez psv 2007-06-09, 8:24 pm

HrabiaZąbek napisał(a):p.s. Co do postawy Oziębały to muszę stwierdzić że nie jest to dla mnie żadną niespodzianką, Szkoda tylko że trenerzy Dworczyk i Moskal nie widzieli tego co ja i wielu kibiców. Mianowicie to że Prymula z Oziębałą uzupełniają się doskonale. Jeden szybki i przebojowy mający braki w wyszkoleniu technicznym. Drugi natomiast przeciwieństwo Prymuli, nie za szybki ale bardzo dobrze potrafiący się zastawić z piłką i świetnie operuje piłką.

Przypomnij sobie jego rajd prawa strona na meczu z Piastem! Ben Jonson
psv

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2007-06-09, 8:32 pm

Rzeczywiscie koniec rundy nalezy kilka slow napisac - zaczne od Pana WR -
w calej historii naszego Klubu nigdy nie mielismy takiej sytuacji, ze Dzialacz
naszego Klubu byl zatrzymany, na tym koncze ten watek.
Co sie zas tyczy naszej druzyny - Nasza Druzyna rozegrala najslabsza runde
od lat, decyzje kadrowe na stanowisko trenera bardzo zle by nie powiedziec
tragiczne - to bardzo wazna sprawa na wytrenowanie druzyny, taktyke a w konsekwencji wyniki poszczegolnych spotkan.
Bardzo wyraznie widac bylo brak TERESY w druzynie - tracilismy glupie gole
w napadzie bylo srednio ogolnie rzecz biorac - natomiast w meczach SUPER
WAZNYCH GRALISMY KASZANE.
Jakis czas temu na FORUM wypowiedzialem sie iz bede swietowal awans jak
Zaglebie zajmie w najgorszym razie II miejsce.
W dzisiejszych Wiadomosciach Sportowych - Pan Kozminski oswiadczyl iz nie
ma gwarancji ze AWANSUJA 4 druzyny do OE w zwiazku z odwolaniami ARKI
i LECZNEJ.
Wobec takiego oswiadczenia a nasza druzyna zajela 4 miejsce w tabeli nie mozemy
byc pewni AWANSU, musimy czekac na wiadomosci z ul. Miodowej w Warszawie.
Czy wobec niepewnosci sponsorowania naszego Klubu przez wlochow, wobec niepewnosci AWANSU mozemy patrzec w przyszlosc pierwszoligowa ? Wedlug mnie
NIE MOZEMY. A co za tym idzie NOWY TRENER, ewentualne transfery beda mocno
opoznione a to jest konsekwencja slabej rundy wiosennej.
Na koniec trzeba byc optymista i myslec ze bedzie dobrze, tylko jedna rzecz jest
wazna zeby KTOS CHCIAL Z TEJ LEKCJI WYCIAGNAC WNIOSKI.
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez zag23 2007-06-09, 9:17 pm

Dla mnie ta wiosna nie była przekonywująca i tylko dzięki zbiegom wydążeń poza boiskowych-korupcja i boiskowych tj. słabszych wyników drużyn goniących nas, osiągnęliśmy założony cel tj. OE. Pamiętajmy, że tylko 2 drużyny miały wejść do OE a trzecia drużyna miała grać w barażach - tak więc nie osiągnęliśmy zał. celu patrząc pod tym kątem zajmując 4 lokatę po 34 spotkaniach. Wiosną zdobyliśmy w sportowy sposób 23 pkt + 3 pkt za walkower z Zawiszą B, czyli w sumie mamy 26 oczek na 17 spotkań możliwych było do zdobycia 51 pkt! W porównaniu do rundy jesiennej, w której zdobyliśmy 33 pkt też wygląda to słabo.

Mecze i wyniki na wiosnę + moje komentarze:

Zagłębie Sosnowiec - Piast Gliwice 1:0 - wynik bez zarzutów
Miedź Legnica - Zagłębie Sosnowiec 1:1 -strata 2 pkt.
Zagłębie Sosnowiec - ŁKS Łomża 1:2 - wstyd, kompromitacja z beniaminkiem; strata 3 pkt
Zawisza Bydgoszcz SA - Zagłębie Sosnowiec 0:3 (wo.)- bez komentarza
Zagłębie Sosnowiec - Kmita Zabierzów 3:0 - cel osiągnięty, bez zarzutów
Ruch Chorzów - Zagłębie Sosnowiec 0:0 - wynik lepszy niż gra, dopisujemy 1 pkt na wagę złota
Zagłębie Sosnowiec - Stal Stalowa Wola 2:2 - strata 2 pkt
Unia Janikowo - Zagłębie Sosnowiec 1:2 - wynik bez zarzutów
Zagłębie Sosnowiec - Lechia Gdańsk 2:0 - 3 pkt zostają u nas, wynik i gra bez zarzutów
Podbeskidzie Bielsko-B. - Zagłębie Sosnowiec 2:1 - hańba; strata 3 pkt
Zagłębie Sosnowiec - Górnik Polkowice 2:1 - realizacja zał. celu, bez zarzutów do wyniku
Polonia Warszawa - Zagłębie Sosnowiec 1:0 - szczerze mówiąc to unikniecie pogromu i wliczona porażka
Zagłębie Sosnowiec - Odra Opole 2:0 - cel osiągnięty i 3 pkt zostają na Ludowym
Polonia Bytom - Zagłębie Sosnowiec 1:0 - wynik mógł być zdecydowanie lepszy, strata 3 pkt,
Zagłębie Sosnowiec - Śląsk Wrocław 1:1 - strata 2 pkt
Zagłębie Sosnowiec - Jagiellonia Białystok 0:1 - strata minimum 1 pkt a mimo to awans do OE
KSZO Ostrowiec Św. - Zagłębie Sosnowiec 2:2 - strata 2 pkt zwycięstwo było nasze

Bilans wiosny wliczając walkower z Zawiszą Bydgoszcz:
7 zwycięstw / 5 remisów / 5 porażek
zag23

Postprzez gregor 2007-06-10, 7:28 am

jak dla mnie awans jest awansem , Koza jest dupkiem i tyle w temacie , poziom zaprezentowany przez cały sztab piłkarsko-szkoleniowy + menadżerski to żENADA ,
ZERO czegoś co cokolwiek nazywa się HONOR boiskowy czy jakoś tak , ambicja zaginęła
nie było jej , walka, gryżienie i drapanie tylko się po dupie przez sosnowieckich gwiazdorów
TA DRUżYNA NIE MA ZęBA , JAJ czy też jakoś tak , przed sezonem wydawało się że mamy PAKę , na papierze tak to wyglądało , rzeczywistość okazała się dramatyczna , mamy awans
po 15 latach , jednak nie tak żeśmy sobie JEGO wyobrażali .

NARA ZAGłęBIOWSKA WIARA
gregor

Postprzez MarcelZS 2007-06-10, 8:40 am

Moje podsumowanie to: WIELKI NIEDOSYT

Nie ma co pisać... bo nawet ten awans nie wydaje się być pewny.
MarcelZS

Postprzez MrCricket 2007-06-10, 9:03 am

Zabrakło wszystkiego: trenera, zawodników, umiejętności, szczęscia, ambicji. Mając taki budżet powinniśmy roznieść tę 2 ligę. Ja wiem, że pieniądze nie grają, ale skoro ogrywa nas dwukrotnie - Polonia Bytom (klub z 3 razy mniejszym budżetem) i w dodatku zajmuje wyższe od nas miejsce to fatalnie to świadczy o naszym klubie. Frajersko pogubione punkty, zadecydowały, że musimy liczyć teraz na łaskę dziadów z PZPN. Bez względu na to w której lidze będziemy grać w przyszłym sezonie, potrzebne są zmiany, zmiany, zmiany...
MrCricket

Postprzez rossoneri 2007-06-10, 11:14 am

ten rok byl najslabszy w naszym wykonaniu ,odkad awansowalismy do drugiej ligi, choc grozi nam awans do ekstraklasy, bylismy slabi, gralismy bez trenera, bez stylu i tylko tak slabej 2 lidze mozemy zawdzieczac ,ze skonczylismy na 4 miejscu
bramkarze to jedyna pozycja do ktorej nie mozemy miec zastrzezen, Peskovic swietny, ale i Bensz i Gasinski spisywali sie bez zarzutow
obrona Kloda zawsze byl slabym obronca, ale ten sezon to dla mnie katastrofa,
Teresa i Hosic swoj dobry poziom ,choc zdarzaly im sie bledy to jednak na plus,
Topolski mysle ,ze wielu tutaj zbyt szybko go skresla, a to mlody chlopak i ma zadatki na dobrego obronce , Adzem raczej musi sie zegnac z naszym klubem ,zawodzi troche Paczkowski ,ale jemu dalbym jeszcze szanse, Marek wielki postep i mozna powiedziec ze wreszcie mamy utalentowanego juniora
pomoc najslabsza nasza formacja, choc z nazwiskami
Berensztajn moim zdaniem powinien odejsc ,a jego miejsce w srodku dla Pacha
Bednar to juz calkowita klapa, Piatkowski zawsze lepiej gra jak wchodzi w drugiej polowie na zmeczonego obronce ,ale niestety nasi trenerzy uwazali inaczej ,Skrzypek na swoim poziomie, oczywiscie trzeba wziasc pod uwage jego kontuzje,Kosciukiewicz jak dla mnie na plus ,choc wielu tutaj bedzie mialo inne zdanie, ale to nie jest zawodnik do konstruowania akcji, a do przerywania, a to robi dobrze ,wyzywacie Mierzejewskiego, ale jakby byl naszym wychowankiem to byscie go wychwalali ze wielki talent Panowie on ma 21 lat i ja go widze dalej w naszym zespole ,Szatan druga liga to dla niego za wysokie progi ,a co dopiero pierwsza liga i raczej nigdy nie bedzie sie do niej nadawal,
atak Prymula bylem od poczatku jego zwolennikiem choc wielu wyzywalo, ze jezdziec bez glowy ,sprinter,moze nie pokazal jeszcze wszystkiego przez ta kontuzje ,ale juz w meczu ze Slaskiem zagral rewelacyjnie ,Folc ,niestety spodziewalem sie czegos wiecej, ale raczej do odstrzalu,Lachowski ciezko cos powiedziec, walczy, niezle rozgrywa, ale czy tego od niego chcielismy, chyba stanal w miejscu i sie juz nie rozwija napewno rozczarowanie, choc bym go jeszcze nie przekreslal , Oziebala wielki talent, mysle, ze jednak za malo wykorzystywany ,w paru meczach, az sie prosilo, zeby wszedl , no i ta bramka z KSZO cudowna
a co do przygotowania do rundy wiosennej to wygladalo to slabiutko, Tochel robil to o wiele lepiej ,no ale coz sie dziwic jak przygotowania robil Dworczyk
rossoneri

Postprzez Osman 2007-06-10, 11:17 am

no i tylko 4 miejsce ;/

i teraz wielkie oczekiwanie na to durne PZPN...

cholera jasna! Tylko że my już awans świetowaliśmy!
jak nam zabiorą trzeba będzie przejechać się do W-wy!!!!!!
Osman
Żółta kartka

Postprzez Adams1906 2007-06-10, 11:17 am

hmm ...
ja nie będę podsumowywał sezonu ,
w końcu AWANS jest i trzeba sie cieszyć , gdybym teraz napisał co mi się nie podobało to hmm ... brakło by pojemności forum ...
AWANS jest i trzeba się cieszyć (chodź jeszcze poczekamy co szanowny (czyt. jeb***) PZPN wymyśli bo mi się już wymiotować nimi chce) ...
Myślę że podsumowanie sezonu , hmmm każdy uważa tak samo ...
WIELKI NIE DOSYT , wyniki z Łomżą pokazały , że dziw że nie przegraliśmy meczu z Zawiszą Bydgoszcz (walkower :P ale nasi kopacze i to mogli przegrać :D) ...
myślę że ostatni mecz pokazał że trzeba stawiać na piłkarzy typu Oziębała ...
trzeba zostawić piłkarzy takich jak :
Pesković , Prymula , Folc (chodź nie jestem do niego przekonany) , Lachowski , Skrzypek , Marek , Oziębała , Berensztain , Gąsiński , Hosić , Kłoda , a resztę składu przewietrzyć , nabyć 4/5 zawodników ( w tym 2 obrońców , 2 pomocników , hmm napastnika ?) , a przede wszystkim postarać się jak najszybciej o Kierownika Drużyny (managera) , co do trenera to też by się przydał , co prawda ten 2 (1 ?) trener który tak naprawdę oficjalnie był cały czas trenerem , nie mógł przez 5 meczy z najlepszymi tak naprawdę zespołami całkowicie zmienić zespołu , ale moim zdaniem przydał by się trener z prawdziwego zdarzenia , a przede wszystkim , żeby Motto i wszyscy Włosi , wyrazili się jasno , lub aby klub znalazł solidnego sponsora ...
Myślę że jeśli wszystko się wyjaśni w ciągu 2 tygodni (degradacja Arki i Łęcznej w 100 % i 4 drużyny awansują - w co bardzo wierze) i jeśli sytuacja w klubie się unormuje (tzn. będziemy mieli managera) to Zagłębie utrzyma się w 1 lidze , a muszą grać z założeniem że grają o mistrzoswo kraju , a wtedy wszystko na pewno będzie dobrze !
Pozdrawiam ADAM$

PIERWSZO LIGOWIEC , NASZE ZAGŁĘBIE SOSNOWIEC !
Adams1906

Postprzez tomi2509 2007-06-10, 12:09 pm

ZENADA
tomi2509

Postprzez sanhedryn_zla 2007-06-10, 2:08 pm

hmmm .. jak mozna podsumowac to? Berek w jakims z wywiadow powiedzial po tych wynikach ze jesli ktos w Sosnowcu uwaza ze zawodnicy nie chca awansu to jest glupi....czyli ja jestem glupi w takim razie bo jak dla mnie zawodnicy zrobili wszystko aby nie wejsc, naprawde wiecej niedalo sie zrobic aby nie awansowac, takie przyslowie jest: glupi ma szczescie , wiec kto tu jest glupi? wiecej szczescia mieli nasi kopacze niz rozumu, zero chceci gry bez jakiegos pomyslu, a jednak i tak awansowaliscie podsumowaujac krotko zenada i wscieklosc za postawe kopaczy, nie bede sie rozwodzil o trenerach i poszczegolnych zawodnikach o przygotowaniu do rundy kazdy wie jak bylo.......... powiem jedno nie chciejcie sie utrzymac w 1 ldze w nastepnym sezonie i oby wam wyszlo tak jak z tym awansem ktorego nie chcieliscie
sanhedryn_zla

Postprzez Przemek26 2007-06-10, 2:20 pm

A moje podsumowanie może sie komus nie spodować ale trudno. PZPN i pozostałe kluby II ligi, zrobiły na złość drużynie Zagłębia Sosnowiec i wywalczyli dla druzyny która broniła się rękami i nogami od awansu, narazie teoretycznie ten awans uzyskała. Jakieś 3 tygoidnie temu wyliczenia były jasne . Zdobyć 61 pkt i miec pewny awans. I nadszedł czas 4 spotkań Zagłębia , w których mieli osiągnąć ten cel .61 punktów. Bytom, Śląsk, Jaga i tak naprawdę awans jest na h***. Jak można awansować skoro tego sie nie chce.
Przemek26

Postprzez Adams1906 2007-06-10, 2:42 pm

Jeśli odpukać , PZPN umorzył by kare Arce i Łęcznej , to jestem ciekaw , czy Zagłębie się odwoła chociaż od tej decyzji , bo nie mam wątpliwości że w `pytomiu` się odwołają ...
no ale kto u nas teraz ma działać ? żona trenera , czy może urlopowany `dwO_Orczyk` ?
Adams1906

Następna strona

Powrót do Piłka nożna