Rozpoczynam nowy temat. Piszcie co o tym sądzicie. Dla mnie kolejny skandal. Wklejam link do artykułu z Onetu. A dla tych co nie lubią duzo czytać, wklejam kilka jego najważniejszych wg. mnie fragmentów:
Oto link do całeg art.: http://sport.onet.pl/1027328,wiadomosci.html
A oto kilka jego fragmentów:
Do 21 stycznia 2005 roku Polski Związek Piłki Nożnej przesunął termin składania ofert w przetargu na prawa do relacji z meczów ligowych na trzy lata, począwszy od sezonu 2005/2006. Przetarg przeprowadzi firma Sportfive.
Do czerwca przyszłego roku prawami tymi dysponuje stacja Canal Plus, jednak zgodnie z przepisami Unii Europejskiej, transmisje nie mogą być zmonopolizowane przez jedną telewizję.
Dlaczego podczas podpisywania umowy z Canal+ nie pomyślano o tym, żeby kontrakt na prawa telewizyjne obowiazywał do dnia wejścia do UE, czyli do końca sezonu 2003/2004? Może wtedy wcześniej zobaczylibyśmy mecze w telewizjach otwartych? Dla mnie skandal!!!
Z tego względu PZPN i Sportfive przygotowały siedem pakietów, z których najważniejszy, najbardziej atrakcyjny i najdroższy daje prawo transmisji wszystkich meczów ekstraklasy, 15 meczów w sezonie 2. ligi i dwóch magazynów ligowych.Kolejne pakiety zawierają prawo do: transmisji sześciu meczów derbowych zespołów pierwszoligowych w sezonie (np. Legia Warszawa - Polonia Warszawa), pokazywania kilkuminutowych skrótów meczów w magazynie ligowym (oferta dla telewizji otwartych), magazynu publicystycznego z krótkimi fragmentami meczów, transmisji radiowych, relacji za pośrednictwem internetu, telefonii komórkowej i w kinach oraz relacji meczów przez polskiego nadawcę, ale poza granicami Polski
Według nieoficjalnych informacji, TVP nie będzie się raczej starać o prawa do pokazywania "na żywo" spotkań ligowych. Ze względów organizacyjnych jest to trudne do realizacji, a sportowy kanał tematyczny TVP ma ruszyć dopiero w 2006 lub 2007 roku. TVP interesują natomiast prawa do newsów, czyli możliwość pokazywania bramek w programach informacyjnych. Telewizja publiczna chciałaby też nadawać magazyn ligowy, a w nim trzyminutowe skróty z meczów. Inny pakiet budzący zainteresowanie TVP to prawa do pokazywania spotkań derbowych.
To już poniżej pasa!!! "ze wzgledów organizacyjnych jest trudne do realizacji"??? Przecież jak ktoś z nas powiedziałby w pracy swemu pracodawcy, że coś jest niemożliwe do realizacji, to natychmiast by wyleciał (przynajmniej u mnie)i znalezionoby kogoś kto podołał by temu zadaniu! Ale nie na woroniczej... PARANOJA!!!
Dobrze ktos napisał pod artykułem, że w takim razie zacznie płacić abonament w 2006 lub 2007 roku :lol:
Są wypowiedzi przedstawicieli Canal+ i Polsatu, że oczywiścię bedą chcieli pokazywać mecze 1 i 2 ligi i jak najbardziej sa zainteresowani pakietem 1.
Ale teraz najlepsze:
Przetargiem na sprzedaż piłkarskich praw telewizyjnych zainteresował się Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK). Kontrowersje budził bowiem punkt regulaminu przyznający Canal Plus prawo złożenia ostatniej oferty. Wynika z niego, że stacja ta wygra przetarg, jeżeli przedstawi ofertę "na takich samych warunkach jak najkorzystniejsza ze złożonych przez innych oferentów". Warunkiem jest przedłożenie propozycji w ciągu dziesięciu dni od daty zakończenia przyjmowania ofert. Prawo złożenia ostatniej oferty Canal Plus zastrzegł sobie w umowie podpisanej z PZPN w 2000 roku."30 września prezes UOKiK wszczął postępowanie wyjaśniające w sprawie zbadania, czy zasady obrotu prawami do transmisji rozgrywek piłkarskich w Polsce nie naruszają przepisów ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów" - powiedziała Małgorzata Cieloch z biura prasowego UOKiK
Ciekawe co z tego wyniknie... Niestety rok 2004 w Polsce zapamiętamy, jako rok afer.