Sprawa transmisji meczów 1 i 2 ligi w TV

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Sprawa transmisji meczów 1 i 2 ligi w TV

Postprzez Cygan 2004-12-21, 7:26 pm

Rozpoczynam nowy temat. Piszcie co o tym sądzicie. Dla mnie kolejny skandal. Wklejam link do artykułu z Onetu. A dla tych co nie lubią duzo czytać, wklejam kilka jego najważniejszych wg. mnie fragmentów:

Oto link do całeg art.: http://sport.onet.pl/1027328,wiadomosci.html

A oto kilka jego fragmentów:
Do 21 stycznia 2005 roku Polski Związek Piłki Nożnej przesunął termin składania ofert w przetargu na prawa do relacji z meczów ligowych na trzy lata, począwszy od sezonu 2005/2006. Przetarg przeprowadzi firma Sportfive.
Do czerwca przyszłego roku prawami tymi dysponuje stacja Canal Plus, jednak zgodnie z przepisami Unii Europejskiej, transmisje nie mogą być zmonopolizowane przez jedną telewizję
.
Dlaczego podczas podpisywania umowy z Canal+ nie pomyślano o tym, żeby kontrakt na prawa telewizyjne obowiazywał do dnia wejścia do UE, czyli do końca sezonu 2003/2004? Może wtedy wcześniej zobaczylibyśmy mecze w telewizjach otwartych? Dla mnie skandal!!!

Z tego względu PZPN i Sportfive przygotowały siedem pakietów, z których najważniejszy, najbardziej atrakcyjny i najdroższy daje prawo transmisji wszystkich meczów ekstraklasy, 15 meczów w sezonie 2. ligi i dwóch magazynów ligowych.Kolejne pakiety zawierają prawo do: transmisji sześciu meczów derbowych zespołów pierwszoligowych w sezonie (np. Legia Warszawa - Polonia Warszawa), pokazywania kilkuminutowych skrótów meczów w magazynie ligowym (oferta dla telewizji otwartych), magazynu publicystycznego z krótkimi fragmentami meczów, transmisji radiowych, relacji za pośrednictwem internetu, telefonii komórkowej i w kinach oraz relacji meczów przez polskiego nadawcę, ale poza granicami Polski

Według nieoficjalnych informacji, TVP nie będzie się raczej starać o prawa do pokazywania "na żywo" spotkań ligowych. Ze względów organizacyjnych jest to trudne do realizacji, a sportowy kanał tematyczny TVP ma ruszyć dopiero w 2006 lub 2007 roku. TVP interesują natomiast prawa do newsów, czyli możliwość pokazywania bramek w programach informacyjnych. Telewizja publiczna chciałaby też nadawać magazyn ligowy, a w nim trzyminutowe skróty z meczów. Inny pakiet budzący zainteresowanie TVP to prawa do pokazywania spotkań derbowych.

To już poniżej pasa!!! "ze wzgledów organizacyjnych jest trudne do realizacji"??? Przecież jak ktoś z nas powiedziałby w pracy swemu pracodawcy, że coś jest niemożliwe do realizacji, to natychmiast by wyleciał (przynajmniej u mnie)i znalezionoby kogoś kto podołał by temu zadaniu! Ale nie na woroniczej... PARANOJA!!!

Dobrze ktos napisał pod artykułem, że w takim razie zacznie płacić abonament w 2006 lub 2007 roku :lol:

Są wypowiedzi przedstawicieli Canal+ i Polsatu, że oczywiścię bedą chcieli pokazywać mecze 1 i 2 ligi i jak najbardziej sa zainteresowani pakietem 1.
Ale teraz najlepsze:

Przetargiem na sprzedaż piłkarskich praw telewizyjnych zainteresował się Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK). Kontrowersje budził bowiem punkt regulaminu przyznający Canal Plus prawo złożenia ostatniej oferty. Wynika z niego, że stacja ta wygra przetarg, jeżeli przedstawi ofertę "na takich samych warunkach jak najkorzystniejsza ze złożonych przez innych oferentów". Warunkiem jest przedłożenie propozycji w ciągu dziesięciu dni od daty zakończenia przyjmowania ofert. Prawo złożenia ostatniej oferty Canal Plus zastrzegł sobie w umowie podpisanej z PZPN w 2000 roku."30 września prezes UOKiK wszczął postępowanie wyjaśniające w sprawie zbadania, czy zasady obrotu prawami do transmisji rozgrywek piłkarskich w Polsce nie naruszają przepisów ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów" - powiedziała Małgorzata Cieloch z biura prasowego UOKiK

Ciekawe co z tego wyniknie... Niestety rok 2004 w Polsce zapamiętamy, jako rok afer.
Cygan

Postprzez Siara 2004-12-21, 7:59 pm

ja pierdziele jaki skrót :lol:
ja mysle ze c-ANAL + niestety przetarg wygra co ma "zapewnione" juz w sojej niedlugo mijajacej umowie, a my obejrzymy bramki w wiadomosciach chyba ze sie postara polsat lub tvn,zwlaszcza ten ostatni cos kombinuje i nie chce powiedziec co jest grane:)
Siara
Żółta kartka

Postprzez STACH PL 2004-12-22, 7:08 pm

TVN SPORT
STACH PL

Postprzez Codino 2004-12-24, 10:35 am

STACH PL napisał(a):TVN SPORT

heheh, pewnie kodowane bedzie :lol:
Codino

Postprzez Siara 2004-12-24, 10:41 am

pewnie tak to bedzie taka druga stacja c_ANAL +
Siara
Żółta kartka

Postprzez DaMi 2005-04-23, 8:40 am

DaMi

Postprzez Cygan 2005-04-28, 2:57 pm

DaMi napisał(a):http://www.90minut.pl/news.php?id=270193

http://sport.onet.pl/1089188,wiadomosci.html

Nawet nie chce mi sie komentować tego artykułu. :evil: Powiem jedno - PARANOJA

Dla tych, co nie lubia klikać w linki i czekać aż sie strona załaduje :D :

"Piłkarska wiosna bez magazynu ligowego

W rundzie wiosennej obecnego sezonu piłkarskiej ekstraklasy w telewizji otwartej nie będzie magazynu ligowego.

Taką informację podał w czwartek zarząd telewizji TVN S.A., która od 1 maja miała pokazywać w specjalnym programie skróty z meczów, a w serwisach informacyjnych bramki z pierwszoligowych boisk.

"Zarząd telewizji TVN pragnie z przykrością poinformować, że kibice futbolu nie zobaczą tej wiosny na antenach TVN i TVN24 Magazynu Ligowego oraz bramek w serwisach informacyjnych. Emisja premierowego odcinka Magazynu była zaplanowana na 1 maja. Przyczyną, dla której zmuszeni jesteśmy odwołać premierę Magazynu Ligowego są niejasności prawne, które stwierdziliśmy w otrzymanym projekcie umowy ramowej pomiędzy TVN S.A a SportFive" - głosi oświadczenie zarządu TVN S.A.

"Niejasności prawne dotyczą faktu, że - o czym dowiedzieliśmy się dwa dni temu - firma SportFive nie dysponuje wszystkimi prawami, które chciała sprzedać naszej stacji" - powiedział rzecznik prasowy TVN Andrzej Sołtysik.

"W sierpniu koncern ITI, właściciel stacji TVN, nabył od firmy SportFive prawa do meczów polskich zespołów w eliminacjach Ligi Mistrzów i Pucharze UEFA. Umowa ta obejmowała także prawa do pokazywania magazynu ligowego w sezonie 2004/2005. Stacja TVN była zainteresowana produkcją takiego programu znacznie wcześniej, ale, jako telewizja komercyjna, czekała na wybór sponsora polskiej ekstraklasy."

"Gdy sponsor się pojawił, rozpoczęliśmy z nim współpracę w celu jak najszybszego pokazania widzom skrótów z meczów polskiej ligi. Wszystko było zapięte na ostatni guzik i w najbliższą niedzielę telewidzowie TVN24 i TVN mieli zobaczyć pierwszy odcinek ligowego magazynu. Dosłownie w ostatnich godzinach okazało się, że firma SportFive chce sprzedać coś, co już raz sprzedała" - wyjaśnił Sołtysik.

Stacja TVN wygrała również zorganizowany przez PZPN przetarg na prawa do magazynu ligowego począwszy od sezonu 2005/06. "Z emisją magazynu ligowego począwszy od pierwszej kolejki następnych rozgrywek też mogą być problemy, gdyż do 1 maja zainteresowane strony powinny podpisać stosowną umowę. Do dziś nie otrzymaliśmy żadnej propozycji umowy ani z PZPN, ani z pośredniczącej w przetargu firmy SportFive" - zakończył Andrzej Sołtysik.

W firmie SportFive poinformowano, że stanowisko w sprawie oświadczenia telewizji TVN zostanie przedstawione prawdopodobnie w piątek rano.

"Jestem bardzo zaskoczony i niezadowolony z zaistniałej sytuacji - powiedział dyrektor biura komunikacji korporacyjnej PTK Centertel Arkadiusz Kalicki, który negocjował z PZPN umowę sponsorską. - Wydawało się, że nic nie jest w stanie przeszkodzić nam w realizacji kluczowego dla naszego zaangażowania w polską piłkę, czyli magazynu ligowego w telewizji otwartej. Ze stacją TVN mieliśmy dopięte wszelkie szczegóły programu, mieliśmy też zapewnienie firmy SportFive, że dojdzie do porozumienia z TVN".

"Włożyliśmy wiele wysiłku w przygotowanie magazynu ligowego, ponieśliśmy też spore nakłady finansowe. Mam nadzieję, że ta praca i środki nie zostaną zmarnowane. Musimy po raz kolejny usiąść do rozmów i zrobić wszystko, by magazyn ligowy w telewizji otwartej jak najszybciej się ukazał" - dodał przedstawiciel sponsora polskiej ekstraklasy.

Na pytanie czy nie obawia się, że magazyn ligowy może nie ukazać się także w nowym sezonie odparł: "Tego się nie obawiam, bo to gwarantuje kontrakt z PZPN. Jeśli tak się nie stanie, możemy odstąpić od umowy".

Podsumowując dotychczasowe zaangażowanie w polski futbol Kalicki powiedział: "Wiedzieliśmy, że nie będzie łatwo. Szereg problemów narastało przez lata i nie sposób ich rozwiązać w ciągu miesiąca czy dwóch. Jesteśmy zadowoleni ze współpracy z klubami, które ze zrozumieniem podchodzą do naszych wymagań i oczekiwań. Natomiast takie sprawy, jak odwołanie emisji magazynu ligowego czy kłopoty z powołaniem spółki mającej przejąć zarządzanie rozgrywkami mocno nas niepokoją".
Cygan

Postprzez olo69 2005-04-28, 6:02 pm

dzisiaj w Gazecie wyczytałem, że Polsat Sport zamierza pokazać relacje z kilku meczów 2 ligi. Zacząć maja już we wtorek, meczem Widzew-Arka, na pewno mają też pokażać derby Łodzi - Ci przynajmniej wiedzą jakie mecze będą miały dobrą oglądalność nie to co planowało TVP3
olo69

...

Postprzez Krawiec 2005-04-28, 6:03 pm

Magazyn pilkarski to fajna sprawa . Każdy wspomina z nostalgią "Przedsionek ekstraklasy". Monopol i układy SportFive jest niestety nie do ruszenia nawet dla takiego kapitalu jak ten Waltera czy Solorza.
Krawiec

Postprzez olo69 2005-04-28, 7:13 pm

olo69

Postprzez musashii 2005-04-29, 5:51 am

Od ponad 2 lat oglądam polskie mecze w Canal+ i jestem zdziwiony a w większości zażenowany oglądając zamiast bramek na publicznej telewizji plansze z wynikami :((((( Może wzorem włochów każdy klub powinien stworzyć własny kanał pilkarski i transmitować swoje mecze via satelita :))))))))) np. AC Milan. A wracając na ziemię wystarczy 2, 3 kamery - powiem szczerze na Zagłębiu wystarczyła by 1 kamera i retransmisja w regionalnej 3. szczególnie z dalekich meczy wyjazdowych bo nie zawsze jest czas i pieniądze na wyjazd. Po prostu jedna wielka polska paranoja bo u nas nie opłaca się pokazać żadnego meczu, ani pokazać żadnej bramki poza pomeczowym wywiadem :((((((((((. Po prostu włodarze polskiej telewizji mają w d..... kibica i mają w d.... polski sport a szczególnie piłkę nożną. Pokazują za to setki programów publicystycznych oraz politycznych, które są tak ciekawe, że aż flaki płyną. Innym rozwiązaniem mogłaby być transmisja meczu przez internet nawet bez komentatora bo każdy mecz Zagłebia jest nagrywany dla celów szkoleniowych i klub ma prawo do dysponowania tym materiałem bez ograniczeń a w dobie szybkiego internetu rozwiązanie techniczne takiej transmisji nie było by ani bardzo kosztowne ani bardzo trudne czego w niedalekiej przyszłości wszystkim kibicom Zagłebia bardzo życzę. :)))))))))))
musashii

Postprzez Dj_mdc 2005-04-29, 6:43 am

jak co rok znów nie będziemy oglądać nawet bramek :(
Dj_mdc

Postprzez problematyk-ziom 2005-04-29, 9:46 pm

wpadnij to zobaczysz ;) ... a co do tych transmisji... za darmo to sobie możesz chmurki pooglądać! jak by była konkretna oferta to jeszzce... a transmijsja w tele 5 (widziałem kawałek świt- szczakowa...) to kompletna porażka i nieporozumienie... :/ słyszałem że miało coś sie ruszyć bo są zainteresowani 2 ligą... trzeba czekać... magazyn na tvnie też nie ruszy narzie...
problematyk-ziom

Postprzez gruby 2005-04-30, 9:25 am

problematyk-ziom napisał(a):wpadnij to zobaczysz ;) ... a co do tych transmisji... za darmo to sobie możesz chmurki pooglądać! jak by była konkretna oferta to jeszzce... a transmijsja w tele 5 (widziałem kawałek świt- szczakowa...) to kompletna porażka i nieporozumienie... :/ słyszałem że miało coś sie ruszyć bo są zainteresowani 2 ligą... trzeba czekać... magazyn na tvnie też nie ruszy narzie...

W czym ci przeszkadza relacja meczów w Tele 5 ,mówisz że że to kompletna porażka,tylko że jak by leciały mecze Zagłębia,to o porażce byś już nie mówił :roll: :roll: i wszystko by ci pasowało.
gruby

Postprzez Martycja 2005-04-30, 9:39 pm

Kurde ale szok przeżyłem jak zobaczyłem w Regionalnej "3" skróty z dzisiejszego meczu. Myślałem, że znów będzie z 2 minuty a tu chyba ze 20.
I nawet prowadzący powiedział coś w rodzaju, że dla tak wiernych i oddanych kibiców warto grać ! Nieźle Nieźle.

uuups. sorki. Nie zauważyłem, że Martycja jest zalogowana :)
Soyer
Martycja

Następna strona

Powrót do Piłka nożna