Piękne lata 60-te .

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Piękne lata 60-te .

Postprzez Krawiec 2004-12-06, 8:59 pm

Myślę, że warto na naszym forum osobno potraktowac ten temat. Ja czytając wspomnienia i ogladając fotki wzruszyłem sie i myśle, że wy również będziecie po wrażeniem. Czy dożyjemy kiedykolwiek takich chwil ?

1 maj 1963, finał PP Zagłębie - Ruch ( 2-0 )

Wspomnienia kibica Jawa 48 :

Pamiętam ten mecz! Razem z kolegą (mieliśmy wtedy po 17 lat) pojechaliśmy tramwajem do Chorzowa. Jako trampkarze otrzymaliśmy bezpłatne bilety z klubu. Pod stadionem byliśmy już 4 godziny wcześniej. Stadion Ślaski był pełny. Wg Trybiny Robotniczej zgromadziło się tam wtedy ponad 80.000 widzów (na rok wcześniejszym finale z Górnikiem było tylko około 20 tys.) Siedzieliśmy w sąsiedztwie sektora chorzowskiego i przekrzykiwaliśmy się w dopingu. Ilu było na Stadionie kibiców z Sosnowca, dowiedzieliśmy się gdy Kosider przerzucił piłkę nad Pietrkiem i zdobył pierwszą bramkę. Stadion oszalał.
Obrazek
Fantastyczny mecz rozegrał stoper Bazan, który nie przegrał ani jednego pojedynku. Skiba całkowicie wyeliminował z gry Fabera a każde dojście Poloka do piłki kończyło się na Śpiewaku. Świetny mecz rozegrali pozostali piłkarze a szczególnie bramkarz Szyguła, któremu tuż po wręczeniu Puchar przekazał Witold Majewski. Drugą bramkę zdobył Andrzej Gaik, który kilka minut później znów mógł wpisać się na listę strzelców, lecz w analogicznej sytuacji potknął się i przewrócił. Byliśmy tak rozentuzjazmowani zwycięstwem, że z Chorzowa do Sosnowca ...wróciliśmy pieszo. Serdeczne dzięki Panie Januszu za przypomnienie tego pięknego 1-majowego dnia sprzed ponad 40 lat. Pozdrawiam i zgodnie z przekazaną mi przez znajomych informacją, podaję swój kontakt: jawa48@wp.pl

Opis meczu i foto :

http://www.sosnowiec.info.pl/modules/ne ... hp?id=1344
http://www.sosnowiec.info.pl/modules/ga ... php?gid=21

Pozdrawiam autora strony sosnowiec.info.pl 8)
Krawiec

Postprzez musztra 2004-12-06, 9:23 pm

mój wujek to nie jaki Roman Bazan :lol: 8)
najlepszy stoper w historii Zagłębia
musztra

Postprzez Gość 2004-12-06, 11:14 pm

Jak to czytalem ten fragment o tym meczu to az mi ciarki szly... Eh te czasy.......
Gość

Postprzez żaba 2004-12-07, 4:09 pm

Jeżeli ktoś z was ma fotki Ludowego przy sztucznym świetle, wklejcie je prosze.Skoro nie możemy doczekac się w rzeczywistości to przynajmniej pomarzymy.Chodze na Ludowy od 87 roku i wtedy już na słupach lamp nie było.Ojciec opowiadał mi że kilka meczów Zagłębie zagrało przy światłach na Ludowym i przy 30 tys ludzi atmosfera była niesamowita.Dzieki z góry.
żaba

Postprzez zgredos 2004-12-07, 4:09 pm

Krawiec bardzo Cię szanuje ale czy nie uważasz, że lata 60- te to znamy tylko z historii. A sam wiesz jak to jest- ten usłyszał a ten widział. Chyba, że znajdą się naoczni świadkowie. Pozdrowienia jeśl czujesz się urażony to przepraszam
zgredos

Postprzez adek 2004-12-07, 5:17 pm

a wracajac do tematu, pare fotek z tamtych lat

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
adek

...

Postprzez Krawiec 2004-12-07, 6:32 pm

No i jazda !!!

Nie będziemy tego kisić . Adek zrób tak jak Tomek zastrzeżenie do tych fotek . Adres strony PK chociażby :P

Ps. Zgredos właśnie chodzi o naukę historii ZS - chyba poczułeś się najstarszym forumowiuczem :wink: , a co z panem Wiśniewskim ? . Nie zauważyłeś, że ten opis z pierwszego postu jest zrobiony przez naocznego świadka (Jawa48) , który miał wówczas 17 lat . Zajrzyj na te linki, które podałem na początku, tam jest szerszy opis zaczerpnięty również z prasy . Są naoxzni świadkowie , są źródła historyczne (foto, opisy w prasie) więc nikt tu nie opowiada zasłyszanych przy piwku legend.

Przecież nie wymagam od nikogo komentowania tego co wiemy na temat tego meczu - my młodsi mamy czytać opisy, patrzeć na te fotki i PŁAKAĆ, że nie dane nam było tego przeżyć !
Ostatnio edytowano 2004-12-07, 7:00 pm przez Krawiec, łącznie edytowano 1 raz
Krawiec

Postprzez adek 2004-12-07, 9:20 pm

No to jedziemy dalej. Opisy edycji PP z '62 i '63 odpowiednio pod adresami:
http://www.piknik.zaglebie.sosnowiec.pl/pp/pp62.pdf
http://www.piknik.zaglebie.sosnowiec.pl/pp/pp63.pdf

Ĺšródło J.Jeleń A.Konieczny "Piłkarski Puchar Polski"

Adobe Reader znajduje sie pod adresem http://www.piknik.zaglebie.sosnowiec.pl/reader60_pol.exe jakby ktos mial problemy z odpaleniem pdf-ów.

Obrazek

Obrazek
adek

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2004-12-07, 9:51 pm

Kol. Krawiec - Serdecznie dziekuje za wywolanie do Tablicy ale czynie to z wielka satysfakcja. Otoz moja skromna osoba pamieta jeszcze dalej bo taki znaczacy mecz to Stal Sosnowiec - Polonia Warszawa w zimowej aurze wygrany przez naszych bardzo wysoko bo 7-1 mecz ktory nam daje awans do pierwszej ligi poraz pierwszy.Czy wy mozecie sobie wyobrazic mecze rozgrywane na Stadionie przy Al. Mireckiego- typowo angielska atmosfera, a sprawozdania dla Polskiego Radia robili dwaj Panowie Profesor - Witold Dobrowolski(zawsze w czarnym bereciku z antenka) noi uczen - Jan Ciszewski.
No a teraz szlagier przy Al. Mireckiego to mecz CWKS Warszawa - Stal Sosnowiec mecz o wszystko a skonczy sie remisem 1-1. To co zrobil Cz.Uznanski (ksywa - PREZES) to zabiore ze soba na druga strone, a mianowicie w pierwszych minuta pokonac Szymkowiaka i dac nam Kibicom nadzieje na Mistrzostwo Polski.
Musze wspomniec o kilku meczach wczesniej i o pilkarzach grajacych w tych druzynachi tak np. Unia Tarnow przyjezdza do nas z obronca Barwinskim - przedwojenny Reprezentant Kraju. Wisla Krakow z Mordarskim, nie mowie o Ruchu z plejada wspanialych pilkarzy Cieslik, Wyrobek, Alszer i wielu innych.
Skromnie musze powiedziec jestem na dobre i na zle z moim Zaglebiem a wczesniej Stala Sosnowiec od ponad 50 lat bez wzgledu na gre mojej druzyny i nigdy nie przestane to zapewniam a zdrugiej strony prosze nie sadzicie Kol. ze jestem struszkiem - no taki sobie Pan przed emerytura.
Ale musze wyznac z przyjemnoscia iz moimi Kolegami z grania w pilke na Pogoni byl Andrzej Jarosik noi niezyjacy juz Jasiu Leszczynski.
Nastepnie nastepuje wyjazd do Warszawy na studia to jest rok 1962 ale Zaglebie jest w moim sercu i ogladam na Lazienkowskiej badz na Ludowym gdy jestem w Sosnowcu ale to juz nie tak czesto jak przed 62 r. kazdy mecz na Ludowym musial byc zaliczony.
Wiem dlaczego tak teskinmy za oswietleniam na LUDOWYM,( pamietam transmisje w TV z meczu przy swietle jednak nie pamietam przeciwnika)
bo atmosfera jest niepowtarzalna, a to oswietlenie w Sosnowcu mialo prawdopodobnie bledy o ile pamietam to zbyt mala ilosc LUXOW.
To by bylo na tyle dzisiaj.
Serdecznie pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez Soyer 2004-12-07, 10:06 pm

No nieźle. Jedynie o historii piłki nożnej w Sosnowcu, tak dalekiej historii można było przeczytać w książkach , gazetach, rocznikach itp. a tutaj, na naszym forum jest osoba, która może nam coś bliższego o tym powiedzieć, a raczej napisać.
Pozdrawiam. Szacunek.

Ps. Może zagląda lub zaglądnie na te forum osoba, która także pamięta stare czasy piłki w Sosnowcu. Miałem z tą osobą kontakt, Wysłała mi maila z opisem swoich wspomnień. Chciałem to opublikować na stronie. Niestety, nierozważnie nie zapisałem załącznika z maila, a następnego dnia miałem awarię komputera i wszystko poszło w las.
Jeśli ta osoba się odezwie to będzie miło.
Soyer
Moderator

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2004-12-08, 8:49 pm

Kol.MUSZTRA - Roman BAZAN stwierdzenie ze r.Bazan byl najlepszym stoperem w historii jest prawdziwe ale jest skromne otoz nasz stoper w latach 63-68 rozegral 21 spotkan w Reprezentacji Polski, BYLY TAKIE LATA TAKIE WYSTEPY W REPREZENTACJI ZE BEZ ZENADY NALEZY POWIEDZIEC - BYL TO NAJLEPSZY STOPER W POLSCE.

Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez musztra 2004-12-08, 9:58 pm

Tadeusz Wisniewski napisał(a):Kol.MUSZTRA - Roman BAZAN stwierdzenie ze r.Bazan byl najlepszym stoperem w historii jest prawdziwe ale jest skromne otoz nasz stoper w latach 63-68 rozegral 21 spotkan w Reprezentacji Polski, BYLY TAKIE LATA TAKIE WYSTEPY W REPREZENTACJI ZE BEZ ZENADY NALEZY POWIEDZIEC - BYL TO NAJLEPSZY STOPER W POLSCE.

Pozdrawiam
Tadeusz

wiem o tym opowiadał mi dawno temu o wyjazdach z Reprezentacja do Stanów, w reprezentacji grało się za darmo bądź za grosze :!: :!:
nie to co teraz.
musztra

Piękne lata 60-te

Postprzez Tomasz49 2004-12-11, 6:41 pm

Dzięki Krawiec za temat, wzruszyłem się oglądając historyczne zdjęcia naszego Zagłębia. Rzeczywiście, atmosfera na meczach na Ludowym była niepowtarzalna. 20-30 tysięcy widzów to było normalne.Ludzie siedzieli na trawie przed bandą, bo nie było miejsca!To były czasy gdy nie pytano czy wygra Zagłębie, lecz ILE wygra. Mieliśmy znakomity skład, Bazan który ośmieszał napastników przeciwnika, Piecyk który był "szybszy od piłki", Gałeczka, który potrafił głową zrobić z piłką wszystko, Strzałkowski , filar , spokój obrony, a Skiba, Śpiewak wspaniali boczni obrońcy, a Fulczk o atomowym strzale, a niezwykle "lotny" Myga, znakomity techni Kosider i Krawiarz, choć z brzuszkiem , ale jak pędził do podania, wspaniały Jarosik, bramkostrzelny technik itd,itd. Historia jest bardzo ważna! A Zagłębie ją ma! Ma również wspaniałych kibiców( wiem bo jestem na Ludowym i widzę i ...........słyszę) którzy powinni znać HISTORIĘ NASZEGO WIELKIEGO ZAGŁĘBIA !
Tomasz49

Postprzez Krawiec 2004-12-12, 12:14 pm

To wspaniale. że na forum rejestrują sie i wypowiadaja świadkowie tamtych czasów. Naprzód starsi panowie (oczywiscie młodzi duchem), niech duch tamtych czasów odżyje, piszcie jak najwięcej !

Ps. :

Obrazek

Te koszule są niesamowite. Teraz widać do jakich lat nawiązuje najnowsza kolekcja strojów Kappa (Werder, Roma, Kaiserslautern).
Krawiec

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2004-12-12, 1:01 pm

Kol. KRAWIEC - zwracam sie z uprzejma prosba o podanie adresu pocztowego pod ktory moglbym wyslac zdjecie ktore posiadam. Chcialbym to wyslac na Pana rece przeciez to moze byc Picknik Club.
Prosze wyslac na moj adres mailowy.
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Następna strona

Powrót do Piłka nożna