Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52
olo69 napisał(a):patrz turniej im W. Mazura - wstyd ..............
SORKI.ALE TAKA JEST PRAWDA.JA NIE JESTEM KIBICEM UNII CZY CZARNYCH.I NIE BĘDĘ W ŻYCIU.WIĘC MAM PRAWO NAPISAĆ O TYM,ŻE TO LICHE KLUBY I UDZIAŁ UNII NIE PODNIESIE POZIOMU ANI FREKWENCJI.TAK ŁADNIE PISZESZ O MISTRZOSTWACH ZAGŁĘBIA.A CO ROBI TU PODBESKIDZIE?GÓRNIK JAWORZNO?PROSZĘ CIĘ,NIE TWÓRZ TU SZTUCZNYCH PODZIAŁÓW NA DOBRYCH ZAGŁĘBIAKÓW I CZAJĄCYCH SIĘ , ZŁYCH ŚLĄZAKÓW.BO DOBRZE WIEMY (PRZYNAJMNIEJ JA),ŻE OCENIANIE LUDZI TYLKO DLA TEGO,ŻE MIESZKAJĄ PO TEJ LUB TAMTEJ STRONIE RZEKI JEST CHYBIONE BY NIE NAPISAĆ BEZNADZIEJNE.KAŻDY Z NAS JEST TYLKO CZOWIEKIEM.DOBRYM LUB ZŁYM...Blajpios napisał(a):odmienne zwłaszcza wobec Wojtka, w każdym razie On ruszył mnie najbardziej. Po pierwsze, kto by to był, nie tylko Unia Strzemieszyce, to okazać pogardę - nie wiem, czy jest dobre;- jeszcze gardzić tym, że mimo słabych środków walczy jakiś zespół o to, by radzić sobie w IV lidze. Po "jeszcze bardziej pierwsze", jak można wpaść na taki pomysł: "kogo obchodzi Unia Strzemieszyce" i "klubiki ledwo wegetujące"?! To przecież - kluby z Zagłębia! Takie niby obrazy były, jak Ślązacy wyśmiewali tu coś czy kogoś z regionu Zagłębia. I co? No, i - jest Wojtek, sojusznik i współbojownik tych atakujących region Ślązaków! Pyszne!
Gorzej, że oprócz tego gorzkie. Gorzkie, bo pokazujące nie tylko, że to myślenie zagłębiowskie w znaczeniu regionu nie funkcjonuje tu za dobrze. Także nie za bardzo funkcjonuje myślenie, gdyby się chciało tylko z pozycji kibica Zagłębia patrzeć na współpracę. Jeżeli oczekuje się, że inne kluby regionu będą chciały mieć Zagłębie za klub "wiodący w regionie" nie z racji np. partyjnej dyktatury czy innego przymusu, tylko z racji jakiejś naturalnej więzi: to nie może to być więź w jedną stronę zasysająca, z dyktatorską impertynencją silniejszego.
Powyższe to tylko był aspekt. Bo tak w ogóle - to przecież są mistrzostwa Zagłębia. Nie mamy innych klubów, jak w tych ligach występujące. Jak zaś ktoś słusznie zauważył - pupile jakoś nie błysnęły, pisząc delikatnie. Oby to był tylko efekt chwilowego zachłyśnięcia się pupili tym samym duchem, co go mają różne hurraoptymisty gardzące maluczkimi. Cóż, 11 zawodników ma prawo być, jak ten dwunasty? - wreszcie symbioza między nimi?
Oczywiste jest, że - choć Mistrzostwa Zagłębia same z siebie mają prawo mieć kibiców - to wspólne budowanie prestiżu, który dodatkowo potem przyciąga i następnych kibiców: powinno polegać i na zdobyciu bardziej rasowych klubów, już nie mówiąc o Szczakowiance, która z racji bliskości regionu też łatwo mogłaby się tu znaleźć. Tu zgadzam się, tak jak Wojtek pisze, z wnioskiem do organizatorów o odpowiednie zabiegi - ale na fazę finałową, przy jednoczesnym odpowiednim "wypromowaniu" regionu Zagłębia. To już byłby jednak kolejny temat, sprawa tego turnieju i jego idei. W duchu wszakże wszystkich powyższych obserwacji, szczególnie cieszę się - i gratuluję - że zwyciężyli Czarni.
Blajpios napisał(a):odmienne zwłaszcza wobec Wojtka, w każdym razie On ruszył mnie najbardziej. Po pierwsze, kto by to był, nie tylko Unia Strzemieszyce, to okazać pogardę - nie wiem, czy jest dobre;- jeszcze gardzić tym, że mimo słabych środków walczy jakiś zespół o to, by radzić sobie w IV lidze. Po "jeszcze bardziej pierwsze", jak można wpaść na taki pomysł: "kogo obchodzi Unia Strzemieszyce" i "klubiki ledwo wegetujące"?! To przecież - kluby z Zagłębia! Takie niby obrazy były, jak Ślązacy wyśmiewali tu coś czy kogoś z regionu Zagłębia. I co? No, i - jest Wojtek, sojusznik i współbojownik tych atakujących region Ślązaków! Pyszne!
Gorzej, że oprócz tego gorzkie. Gorzkie, bo pokazujące nie tylko, że to myślenie zagłębiowskie w znaczeniu regionu nie funkcjonuje tu za dobrze. Także nie za bardzo funkcjonuje myślenie, gdyby się chciało tylko z pozycji kibica Zagłębia patrzeć na współpracę. Jeżeli oczekuje się, że inne kluby regionu będą chciały mieć Zagłębie za klub "wiodący w regionie" nie z racji np. partyjnej dyktatury czy innego przymusu, tylko z racji jakiejś naturalnej więzi: to nie może to być więź w jedną stronę zasysająca, z dyktatorską impertynencją silniejszego.
Powyższe to tylko był aspekt. Bo tak w ogóle - to przecież są mistrzostwa Zagłębia. Nie mamy innych klubów, jak w tych ligach występujące. Jak zaś ktoś słusznie zauważył - pupile jakoś nie błysnęły, pisząc delikatnie. Oby to był tylko efekt chwilowego zachłyśnięcia się pupili tym samym duchem, co go mają różne hurraoptymisty gardzące maluczkimi. Cóż, 11 zawodników ma prawo być, jak ten dwunasty? - wreszcie symbioza między nimi?
Oczywiste jest, że - choć Mistrzostwa Zagłębia same z siebie mają prawo mieć kibiców - to wspólne budowanie prestiżu, który dodatkowo potem przyciąga i następnych kibiców: powinno polegać i na zdobyciu bardziej rasowych klubów, już nie mówiąc o Szczakowiance, która z racji bliskości regionu też łatwo mogłaby się tu znaleźć. Tu zgadzam się, tak jak Wojtek pisze, z wnioskiem do organizatorów o odpowiednie zabiegi - ale na fazę finałową, przy jednoczesnym odpowiednim "wypromowaniu" regionu Zagłębia. To już byłby jednak kolejny temat, sprawa tego turnieju i jego idei. W duchu wszakże wszystkich powyższych obserwacji, szczególnie cieszę się - i gratuluję - że zwyciężyli Czarni.
Fan napisał(a):Rowniez bylem na turnieju i zgadzam sie ze to juz nie to samo co dawniej. Zero klimatu, pustki na trybunach, no i slabiutki poziom sportowy. Zreszta turniej bylby ciekawszy gdyby bylo wiecej zespolow jesli chodzi o te z naszego regionu (Niwka, Sarmacja itd). W tym skladzie ilosciowym jak wczoraj byloby ciekawiej gdyby byl system kazdy z kazdym. Dobrze ze nie bylo Zydorowicza a durne gadki naszego spikera podczas meczu oldbojow tez doprowadzaly mnie do rozpaczy.
WOJTEK napisał(a):NIE DRAMATYZUJ OLO.DOPÓKI BĘDĄ MECZE :
Unia Ząbkowice - Unia Strzemieszyce 0:8
Czarni Sosnowiec - Górnik Jaworzno 3:2
DOPÓTY BĘDĄ PUCHY.KOGO OBCHODZI UNIA STRZEMIESZYCE ?? ORGANIZATORZY MUSZĄ ZROZUMIEĆ,ZE TŁUMY NA TRYBUNACH PRZYCIĄGNĄ MOCNE DRYŻYNY.A NIE KLUBIKI Z TRUDEM WEGETUJĄCE W 4 LIDZE.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników