Zagłębie Sosnowiec - Zawisza Bydgoszcz

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Zagłębie Sosnowiec - Zawisza Bydgoszcz

Postprzez matti011 2010-05-06, 11:17 pm

Podobno parę tysięcy ma przyjechać :-)

Edit (Lucas): Tak dobrze zaczal, a juz skonczyl... Ban. Ktos jeszcze?
matti011

Postprzez kamil_1906 2010-05-07, 7:57 am

oby :)
To ja też dam bana ;-) // Smazu
kamil_1906

Postprzez lopez 2010-05-07, 3:35 pm

Liczę że ogramy zetkę a frekwęcja dopisze nasi kopacze powinni gryść trawę tak to widzę przegrana nie wchodzi w grę .
lopez

Postprzez Adam1906 2010-05-07, 3:39 pm

Macie rację. Mnie też za bardzo nie interesuje, czy będzie oprawa czy nie. Bardziej mnie bowiem interesuje, czy obecni na Ludowym kibice przez pełne 90 minut będą dopingować nasz kochane Zagłębie :!: Tak więc Panie i Panowie...
WSZYSCY NA STADION LUDOWY :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:
Adam1906

Postprzez lopez 2010-05-07, 4:16 pm

tak z ciekawości na rostawieniu par w naszej grupie na tg naszego meczu z zetką niema
lopez

Postprzez PawełK 2010-05-07, 4:34 pm

Podwyższone ryzyko, podwyższona stawka

Wiele wskazuje na to, że wyjazdowy mecz Zawiszy Bydgoszcz z Zagłębiem Sosnowiec (sobota, godzina 20:00) może być najważniejszym pojedynkiem dla niebiesko-czarnych tej wiosny. Wobec ścisku, jaki panuje na miejscach 2-4 w tabeli grupy zachodniej II ligi, triumf w tym spotkaniu może oznaczać spory handicap przed kolejnymi potyczkami. Na konfrontację z małopolskim klubem bydgoszczanie jadą bez Jacka Magdzińskiego i Tomasza Warczachowskiego, ale za to z Jackiem Kosmalskim.

Magdziński do gry wróci najwcześniej za dwa tygodnie. Dużo gorzej wygląda sytuacja Warczachowskiego, którego zabraknie w kadrze zawiszan już do końca sezonu. Na środowym treningu obrońca złamał kość śródstopia. "Podczas zajęć na bocznym boisku nieszczęśliwie upadł, w konsekwencji czego doszło do złamania." - relacjonuje masażysta zespołu Maciej Kremblewski. Jeden z nielicznych lewonożnych graczy Zawiszy sześć tygodni spędzi z nogą w gipsie. Dobrą informacją jest powrót do treningów innego z wymienianych graczy - Kosmalskiego. Skrzydłowy podczas piątkowego rozruchu trenował z resztą grupy i niewykluczone, że w sobotę pojawi się na boisku. "Trudno jednak powiedzieć, w jakim wymiarze. Mało prawdopodobne, żeby rozegrał całe zawody." - mówi trener Mariusz Kuras.

O godzinie 12:30 autobus z bydgoską drużyną ruszył na południe Polski. W sobotni wieczór będzie na nią czekała ekipa Zagłębia, która w tym sezonie w lidze na własnym obiekcie nie przegrała. Jedyna porażka - 0:3 - miała miejsce w pucharowym pojedynku z I-ligową Pogonią Szczecin. "Piłka jest nieprzewidywalna. Wówczas graliśmy ładnie i przegraliśmy." - mówi w wywiadzie dla klubowej telewizji szkoleniowiec sosnowiczan Piotr Pierścionek, nawiązując do pytania o słaby, ale zwycięski występ przeciwko Jarocie Jarocin (2:0).

Bramka Marcina Tarnowskiego (z prawej) w spotkaniu z Górnikiem Polkowice o mały włos pozwoliłaby zainkasować Zawiszy trzy punkty. Podobny cel - zwycięstwo - bydgoszczanie obrali sobie przez innym bardzo istotnym meczem - z Zagłębiem Sosnowiec.

W pojedynku Zagłębie - Zawisza ponad wszystko będzie liczył się końcowy wynik. Nieistotne staną się wrażenia artystyczne, które nieraz wyprowadzały oczekiwania względem rezultatu na manowce. Zdaje sobie z tego sprawę trener Kuras, zachowując jednak przedmeczowy spokój. "Znamy bardzo dobrze rywala. Analizowaliśmy sporo materiału z jego udziałem." - podkreśla. Na uwagę zasługuje szczególnie fakt, że klub z Małopolski u siebie w rozgrywkach ligowych stracił zaledwie dwie bramki. Czy bydgoscy napastnicy zdołają przedrzeć się przez zasieki defensywy przeciwników?

Na to sztandarowe pytanie odpowiedź zaczniemy poznawać począwszy od godziny 20:00. Istotny jest również fakt, że o tej porze znane będą pozostałe rezultaty 29 kolejki, w tym kontrkandydatów Zagłębia i Zawiszy do awansu do I ligi (Ruch Radzionków zagra o 16:00 w Tychach z miejscowym GKS-em, a godzinę później zacznie się spotkanie Elany Toruń z Górnikiem Polkowice).

źródło: http://www.sportowabydgoszcz.pl/news/7511
PawełK
pyszałek

Postprzez Koterwa 2010-05-07, 4:47 pm

To najpierw mi ze śląskiem wyskakują teraz z małopolską a za2 dni sie dowiem ze my pomorze :)
Ja nie wiem jaki dziennikarze mają problem z Sosnowcem ?
Koterwa

Postprzez Piotreq_Sc 2010-05-07, 4:53 pm

Na konfrontację z małopolskim klubem bydgoszczanie jadą bez Jacka Magdzińskiego i Tomasza Warczachowskiego, ale za to z Jackiem Kosmalskim.

ten fragment też wypadałoby wytłuszczyć :D
Piotreq_Sc

Postprzez Blajpios 2010-05-07, 5:03 pm

" ;-) Nie jest tak źle :-) " Cytat, jaki wkleił Kol. PawełK dowodzi chyba, że teren Bydgoszczy, jakkolwiek teren odległy i sportowo rzecz biorąc - teren przeciwnika: jednak jest terenem ludzi szanujących tegoż przeciwnika i godnych szacunku. Szanują - bo uznają także to, co sami o sobie owi przeciwnicy mówią. Dotarło do nich to, co tak czasem rozpaczliwie Zagłębiacy podkreślali, iż nie są Śląskiem i należy się bardzo ucieszyć, że na tym budują swoje rozeznanie terenu, na który jadą. Rzecz rzadka w skali kraju, niestety: nie powtarzanie, że drużyna jedzie na Śląsk.
Jest to jednocześnie ewenement w skali kraju całego, bo widać, że logika dociera konsekwentnie do nich, jakkolwiek wciąż tak mała jest świadomość, nawet u Zagłębiaków, gdzie jest Małopolska Zachodnia (czyli w dużej mierze "Zagłębie Dąbrowskie", albo patrząc inaczej, Zagłębie Wielkie). Może nie do końca mają świadomość, gdzie mówić o Małopolsce Zachodniej, jak również pewnie nie mają świadomości, że przebijają się przez stereotypy narzucone przez zaborców a namiętnie powtarzane przez wielu nawet w porywie "nibypatriotycznym", gdy operuje się z uniesiem terminem "Trójkąt Trzech Cesarzy" czy terminem Galicja, jako określenie Małopolski, przez zaborców okrojonej m.in. z Małopolski Zachodniej... Tak więc nawet chyba nie zdają sobie sprawy Kujawiacy (lub też ludzie z pogranicza Kujaw i Pojezierz, jakimi są Bydgoszczanie): iż bardzo trafnie na drodze logiki i identyfikacji makroregionalnej wpisują się pozytywnie w poprawne historycznie umiejscawiania regionalne na południu Polski, na które się wybierają... To naprawdę godne zauważenia!!! Jakkolwiek, kto wie, może i to "ichnie" bycie ludźmi na pograniczu regionów, służy tu pomocą? W każdym razie - moim zdaniem rzeczywiście i dowodzą tutaj szacunku dla przeciwnika - i szacunku dla historii Polski, z poszanowaniem regionalizmów śląskich, małopolskich, zagłębiowskich - i zasługują chyba na oddanie im tego szacunku odpowiednim podejściem z szacunkiem do ich specyfiki!
Blajpios

Postprzez miuzik17 2010-05-07, 5:47 pm

Siemka właśnie przeczytałem na forum Zawiszy ze juz nawet niema miejsc w autokarach , :brawo:
WIEC WSZYSCY NA LUDOWY DOPINGOWAĆ NASZE ZAGŁĘBIE ! :brawo:
Jutro ide po bilety :)
miuzik17

Postprzez August 2010-05-07, 6:06 pm

Blajpios napisał(a):Tak więc nawet chyba nie zdają sobie sprawy Kujawiacy (lub też ludzie z pogranicza Kujaw i Pojezierz, jakimi są Bydgoszczanie):

Z Bydgoszczą to dla nas równie trudna sprawa jak Zagłębie dla nich. Bydgoszcz to niekoniecznie Kujawy. Tam sie jakoś kończy Pomorze (nie Pojezierze). Moze jakiś człowiek z Bydgoszczy na naszym forum mógł to wyjasnić. Natomiast trudno do końca uznawać za lapsus określenie Zagłębia jako klubu
z Małopolski. Tereny dzisiejszego Sosnowca to historycznie zachodnia część Palatinatus Cracoviensis. Aczkolwiek chyba każdy z nas woli wiadome określenie.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Krzysztof_Ju 2010-05-07, 6:27 pm

Zagłębie było, jest i mam nadzieję pozostanie częścią Zachodniej Małopolski (mimo że niektóre palanty ze Zwycięstwa mówią "u nas na Śląsku" i wpychają nas na siłę do Sralezji) , podobnie zresztą jak Częstochowa która należy do Związku Gmin i Powiatów Małopolski i reklamuje się jako 2 pod względem wielkości miasto Małopolski.

Jednostki administracyjne województwa nie mają tu żadnego znaczenia gdyż nie pokrywają się z prawdziwymi regionami. Jesteśmy Zagłębiakami i jesteśmy subregionem historycznego regionu Małopolska i to jest prawda obiektywna choć mało znana i wśród naszych kibiców.
Przyznaje to (to o Małopolsce, a nie o kibicach ;-) )nawet strona urzędu Marszałkowskiego w Katowicach choć to info jest dość głęboko zakopane:
http://www.silesia-region.pl/zal_slaskie/ziemie_woj.htm

Sorry za OT ale na naukę regionalnego patriotyzmu i szerzenie wiedzy o historii Zagłębia chyba zawsze jest miejsce :-)
Krzysztof_Ju

Postprzez kaliber44 2010-05-07, 7:05 pm

:brawo: :brawo: :twisted: :twisted: :twisted: :brawo: :brawo: :twisted: :twisted: :twisted: :brawo: :brawo: :twisted: :twisted: :twisted: :brawo: :brawo: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :brawo: :brawo: :brawo: LIGA JEST NASZA :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :lol: :lol: :lol: :twisted: :twisted: :lol: :-) :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :lol: :lol:

a kolega sie spial i tyle z jego forumowej kariery... / swiezy52
Ostatnio edytowano 2010-05-07, 7:26 pm przez kaliber44, łącznie edytowano 1 raz
kaliber44

Postprzez GŁB1994 2010-05-07, 8:04 pm

Słuchajcie, jest ktoś ogarnięty w tych sprawach i potrafi mi jednoznacznie określić czy są jeszcze bilety w Sklepie Kibica i czy można będzie je kupić jutro tam, w granicach 10-11 ? To bardzo ważne bo myślałem że w związku z pogodą będzie mało niedzielnych, ale widze że ten mecz cieszy się sporą popularnością...

Nie chodzi mi o odpowiedzi "może są, sprawdź" tylko pewniak. ;D
GŁB1994

Postprzez Blajpios 2010-05-07, 9:27 pm

Hm... To znów pozwolę sobie "ciut spozatemacić". Nie tylko dlatego, że - jak to napisał w sposób miły i memu sercu Kol. Krzysztof_Ju - nauka regionalnego patriotyzmu, to rzecz chyba doceniana na takim Forum, jak niniejsze. Oczywiście, nie chcę zdominować z tym tematem tego wątku, bo byłoby to świństwo i właśnie całkowicie OffTopic (czyli wtopa). Co nieco jednak dodać - to sądzę, że warto.
Kiedy pisałem pierwszą interwencję, to wręcz świadomie chciałem przyblokować wysyp "oburzeń", których się spodziewałem znając nieświadomość korzeni u wielu mieszkańców Zagłębia. A nie chciałem takiego "wysypu oburzeń" - również ze względu na szanowanie tego, o czym mowa w wątku niniejszym pod tytułem "mecz Zagłębia z Zawiszą". Mianowicie, skoro oni okazują szacunek - należy zadbać o szacunek dla nich, więc to jest jak najbardziej "w temacie". Tym bardziej "w temacie" - jest obrona Zagłębiaków przed okazaniem braku szacunku spowodowanym w dodatku nie tylko czymś po stronie Bydgoszczy, ale także czymś po własnej st ronie.
Dla umocnienia więc powyższego, czyli owego zrozumienia, że należy się taki szacunek - pociągnę jeszcze i ciut z tych spraw zagłębiowskich, jak i tych "zawiszowskich". Zawiszowskich - bo choćby postawię hipotezę, co do tego, co było przyczyną, iż im się chciało posłuchać, że Zagłębie nie identyfikuje się ze Śląskiem - a następnie chciało im się pomyśleć, że w takim razie chodzi tu o sąsiedni region a nie Śląsk. Pomyśleli całkiem słusznie - i podkreślili korzenie małopolskie. Natomiast wydaje mi się, że przysłużyć się tu mógł i wcześniejszy swoisty szacunek Zagłębiaków wobec Zawiszy, na różne sposoby wyrażany. Poczynając od tego, że trochę tutaj - o ile pamiętam - pilnowano, by do ludzi docierało, że to "ten Zawisza" a nie "ta Zawisza". Piszę zaś to: i z szacunku dla nich, z szacunku dla historii całego kraju - i w końcu dla umocnienia tej świadomości w Zagłębiakach, bo ostatnio znów gdzieś "błysnęło" bodaj na Forum "ta Zawisza".
W poprzednim moim wpisie zwróciłem uwagę na fakt - być może też znaczący dla ich uszanowania odrębności Zagłębia, polegający na byciu też na pograniczu. Trochę to na wyrost może pisałem, niemniej faktycznie tak jest. Też i z racji, że na wyrost - to uciekłem się do skrótu myślowego, zestawiając jako człony pogranicza region etnograficzno-historyczny (Kujawy) z terminami bardziej geograficznymi (Pojezierza), stanowiącymi podstawę do wytworzenia regionu Pomorza. Bo taka też to jest specyfika Bydgoszczy. Przy jej położeniu na terenach, przy których wskazywać można geograficzne pogranicze właśnie Pojezierz, znajduje tu się asumpt do wskazywania mentalności pogranicza i w dalszej konsekwencji dochodzimy do jakiegoś częściowego sytuowania również pomorskiego tego miasta w ostatnich dziesięcioleciach. Jest to jednak specyfika też jakoś chyba do złączenia z nieszczęściem PRLu (wcześniej ludzie mieli większą świadomość - jakkolwiek tuż przed wojną zaczęły się też "mieszania regionalne" i tam).
Historycznie rzecz biorąc, jako region, Bydgoszcz ma co najmniej osiemsetletnią dobrze wykształconą i wyrazistą (lepiej niż Zagłębie) historię regionu Kujaw, w których powoli stała się centralnym miastem, przynależąc do Czarnych (zachodnich) Kujaw, choć z czasem pojawił się podział też "północno-południowy", czyli Kujawy Północne to Bydgoszcz. (No i chyba na tej ostatniej fałi, z geograficzną rzeczywistością pograniacza między Pojezierzami/Pomorzami - doszło do podnoszenia kwestii pomorskości). Sądzę jednak, że rodowici Bydgoszczanie nie będą mieć wątpliwości, choć nie mam pewności czy to przetrwało tak na 100 procent mieszkańców, dawno tam nie byłem.
Natomiast jeszcze do Zagłębia się odnosząc, choć tu wracają dawne rzeczy, które nieraz mówiłem. Dobrze jednak Bydgoszczanie to uchwycili i może łatwiej będzie sobie uzmysłowić. O tym, jak powinno wkurzać niewolnicze trzymanie się podziałów narzuconych przez okupantów i zaborców - już pisałem poprzednio, teraz tylko tym 1 zdaniem to przypomnę. Idąc zaś dalej - wrócę do rzeczy wcześniej już tu też pisanych. Jeżeli Zagłębiacy chcą się ocalić - muszą zrozumieć, że gdzieś to Zagłębie musi być przypisywane do większych regionów. Kto od tego ucieka, daje dowód swej "mentalnej śląskości" (bez obrazy dla Ślązaków). Mianowicie w stylu mówienia "ja nie Polak nie Niemiec tylko Ślązak" jest to samo, co mówienie "ja nie Ślązak nie Małopolanin tylko Zagłębiak". Te związki małopolskie mogą być słabsze niż np. ma Śląsk Cieszyński z Górnym czy nawet Dolnym - ale odkopywanie ich całkowicie przez Zagłębiaków jest po prostu strzelaniem sobie w obie stopy na raz. Jako pierwszy podział regionów w Polsce Polacy od stuleci mają zakodowane 6 czy tam 10, góra 12 krain i tego nic nie zmieni. Każdy region, jakaś "ZIemia" itp gdzieś tam do tych krain musi przynależeć. Jest Śląsk - czy "Śląski" - i obok jest Małopolska, czy jakieś Małopolski. I nie ma zmiłuj. Śląsk - i Małopolska się liczą. Dopiero zaś na jakimś następnym szczeblu występują właśnie regiony, Ziemie, czy jak to nazwać. I tu jest cała istotna bitka Zagłębia. Byłoby dobrze, by wreszcie dotarło do Zagłębiaków, jeżeli chcą zawalczyć o swój region - że potrzeba jest regionu Zagłębia Wielkiego, czyli takiego, którego istnienie mentalnie Polacy mogą przyjąć. Zrozumienie tego jest potrzebne - a nie wkurzanie się, obrażanie, wyzywanie innych, że "tacy głupi, nie rozumieją, że tu Zagłębie". To Polska decyduje o wielkości, specyfice regionów, które postrzega. Można sobie wywalczyć postrzeganie jako skansen na zasadzie tych płakań i obrażeń. By zaistnieć jako realny region, trzeba mieć do zaproponowania coś realnego i funkcjonującego "w kategoriach", które już od tysiąclecia sobie Polacy urobili, co jest regionem. Nawet ten region będący częścią wielkiej krainy, np. Małopolski - potrzebuje do zaistnienia w Polsce mieć prawie tysiąc lat historii, potrzebuje miast i wsi, niejednorodności etnicznej ograniczonej do robotników górniczo-hutniczych; w końcu, taki realny region - potrzebuje z miliona mieszkańców. Podsumowując wszystko: nie wystarczy Zagłębie Dąbrowskie, które nota bene kiedyś po prostu należało do powiatu olkuskiego. Dobrym historycznym odniesieniem jest więc tak Zagłębie Dąbrowskie, jak Olkusz, Księstwo Siewierskie (dumne, uczciwe, sprawne) - a Olkusz i Jaworzno pospołu z Dąbrowskim dawałoby dobry tytuł historycznego umiejscowienia jako korzenie górnictwa i hutnictwa polskiego (długa historia Olkusza no i prócz Dąbrowskiego Krakowskie czy Jaworznickie Zagłębie). Zarazem (m.in. dzięki Siewierzowi) - taki region nie byłby ograniczony do "robotniczo-chłopskiego sojuszu 150 lat", lecz byłby jako ukształtowany różnorodnie, z różnymi warstwami społecznymi, historią paru epok. No i - z tradycją organizmu jakoś samorządnego (Księstwo). Linia Olkusz - Zawiercie daje zresztą bogactwo i wsi i przyrody. Tak różnorodny, historyczny, jak i zasłużony dla kraju i około milionowy region ma szanse zawalczyć o uznanie przez społeczność kraju, pomimo tego, że władze państwowe go skasowały.
Przepraszam, bo zdaję sobie sprawę, że długość wypowiedzi i złożoność kwestii znów - zwłaszcza na forum - mogą sprawiać wrażenie niedopasowania do tematu "mecz Zagłębia z Zawiszą"; może więc i narastać wrażenie "spozatemacenia". Dlatego kończę.
Jednocześnie ufam - że jednak jakoś było to w temacie, bo pomaga do zobaczenia godności regionów - a to z kolei pomagać może i w mobilizacji i poczuciu zobowiązania do zaniesienia na potyczkę w sobotę nie tyle samych emocji prowokacji i "naparzanek", co po prostu perspektywy spotkania obywateli godnie dzierżących historię swego kraju, w którym są razem - wraz ze specyfiką regionów, które godnie reprezentują, gdy rywalizują i się uzupełniają.
Blajpios

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna