Stadion Zagłębia Dąbrowskiego i ME 2012

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez zgredos 2005-05-23, 9:21 am

Co do władz miast ZD- to jakoś nie wierze w to co obiecują politycy. Ale może chociaż raz dotrzymają słowa
Noi sprawa Ludowego nawet gdyby nowy stadion powstał, to do czasu jego wybudowania (jakieś kilka lat) Zagłębie musiałoby grać dalej na Ludowym, a przy ew. awansie trzeba będzie tam inwestować żeby dostać licencje (oświetlenie itd) chodzi mi o to że tak czy tak to trzeba załatwić sprawe z tymi gruntami
zgredos

Postprzez WAB 2005-06-06, 9:36 pm

WAB

Postprzez Leżak 2005-06-07, 12:29 pm

Wszystko pięknie ładnie tylko brakuje mi konkretów, dat , projektów :roll:
Leżak

Postprzez Dami_mdc 2005-06-07, 5:04 pm

Sosnowiec nie znalazł się w gronie sześciu miast, które mają szansę na organizację spotkań w ramach piłkarskich mistrzostw Europy w 2012 roku. Nie oznacza to jednak, że w Sosnowcu, a także ościennych miastach, zaniecha się realizacji pomysłu budowy nowego Stadionu Zagłębia Dąbrowskiego.

Prezydenci Sosnowca, Dąbrowy Górniczej, Będzina i Czeladzi dyskutowali o tej inwestycji. Włodarze zagłębiowskich miast zadecydowali już o lokalizacji stadionu, który ma powstać w miejscu boiska KS Górnik Sosnowiec w Zagórzu przy ulicy Braci Mieroszewskich. - Plusy? Nie ma wątpliwości co do własności gruntów, w pobliżu znajduje się kompleks sportowy w Dąbrowie Górniczej i węzeł komunikacyjny - wylicza Zbigniew Jaskiernia, wiceprezydent Sosnowca.

Stadion miałby pomieścić około 20 tys. widzów, a przewidywany koszt inwestycji to około 60 mln zł.

:roll:
Dami_mdc
Mydlice Squad

Postprzez emdżej 2005-06-07, 5:52 pm

Dami_mdc napisał(a):Stadion miałby pomieścić około 20 tys. widzów, a przewidywany koszt inwestycji to około 60 mln zł.

Pytanie tylko kiedy?
emdżej

szacunek

Postprzez Ave Legia 2005-06-20, 8:49 am

powiem tak obakałem ten temat dokładnie i wielki szacunek dla pomysłodawców bo idea jest piekna i mozna ją zrealizować.
Ale mam też sowje odrębne zdanko na ten temat spieracie się o "Ludowy" a SZD no więc ja widze to tak. Grupa wciąż popierajaca Ludowy chce popełnić błąd Chorzowskiego dziadostwa , a grupa SZD może popełnić (jak już tego nie zrobiła) bład Legionistów którzy za bardzo zaufali polityką i ich obietnicami. Do czego zmierzam; myśle ze powinnismy iść śladem Kielc bo to najlepszy przykład bedą mieć stadion coprawda na 20 kilka tysiączków ale za to najładniejszy, i wogóle naj i wcale nie moloch jakiś domagają się kibice w całej polsce i jeśli ktoś powie ze repra tam niepowinna grac bo stadion x czy y są większe to bedzie śmieszny. IDĹšMY TROPEM KIELC. A zawita nawet repra pozdro for all.
Ave Legia

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2005-06-20, 10:00 am

Czuje sie niepokoj wsrod Symatykow Zaglebia Dabrowskiego w sprawie Stadionu - SZD. Wynika to stad iz brakuje konkretow a najwazniejsze to w moim odczuciu podpisanie przez Prezydentow miast dokumentu okreslajacego rozpoczecie budowy(daty) wielkosc jest okreslona 20.000 ludzi i to jest wielkosc wystarczajaca mysle.
Ale przeciez nowy obiekt nie powstanie szybko a co za tym idzie musimy korzystac z LUDOWEGO czy chcemy czy nie. Madrosc bedzie polegala na takim zgraniu tych dwoch spraw (budowy SZD i LUDOWEGO) aby druzyna nie ucierpiala i weszla bezkolizyjnie do gry na NOWYM SZD.
Jestesmy skazani na LUDOWY tak dlugo az nie powstanie NOWY STADION, a moze w konsekwencji LUDOWY bedzie stanowil zaplecze treningowe dla naszej druzyny. Who knows.
Pozdrowienia
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez YOOSHKY 2005-06-20, 12:29 pm

20tys. spoko, ale projektant powinien zostawić możliwość szybkiej i niskonakładowej rozbudowy o o dalsze kilkanaście tysięcy, stadionu nie buduje sie na 10 lat, kto wie? Może za 15-20 lat piłka nożna stanie się w pełni rodzinnym sportem? Wtedy 20 tys moze okazc sie za malo...
YOOSHKY

Postprzez asdf 2005-06-20, 12:50 pm

20 tysiecy wystarczy w zupelnosci. Poczuje ulge jak oglosza przetarg. Jak narazie mimo szczytnej idei obawiam sie ze jest to wylacznie przedwyborcze popierdywanie politykow.
asdf

Postprzez Qni 2005-06-20, 11:18 pm

Tak, projektanci musza przewidziec w projekcie mozliwosc dobudowania kilkunastu tysiecy miejsc. Nikt nie wie gdzie nasza druzyna bedzie grala za 5, 10, 15 lat, a przypominam, ze mecz ligi mistrzow nie moze sie rozegrac na stadionie mniejszym niz 30 tys. miejsc.
Qni

Postprzez Ave Legia 2005-06-21, 8:57 am

Ja nadal uważam że powinniśmy iść droga podobna do kielczan widziałem ten ich nowy stadion i jest naprawde spox.
Ave Legia

Postprzez YOOSHKY 2005-06-21, 11:05 am

Ave Legia napisał(a):Ja nadal uważam że powinniśmy iść droga podobna do kielczan widziałem ten ich nowy stadion i jest naprawde spox.

Przeciez nikt nie mowi o budowie na 40 tys !!! Czytaj uwaznie! Ale jak dzis nie uwzgledni sie w projekcie furtki do dalszej rozbudowy to za 15 lat bedziemy znow walczyc o nowy stadion albo całkowitą przebudowę. Nakładów dodatkowych na chwilę obecną nie trzeba wiele więcej, później tylko budowa, zamiast przeprojektowywania i przebudowy za X lat. Trzeba myśleć przyszłościowo a nie o chwili teraźniejszej. Czy za czasów Gierka było na tyle pojazdów samochodowych w Sosnowcu żeby miasto poszatkować dwupasmówkami?? NIE!! Ale urbaniści przewidzieli taki wzrost i pojemność sosnowieckich głównych dróg nadal nie jest w pełni wykorzystywana! Dzieki temu nie trzeba rujnować całego miasta jak np w Katowicach. Taka mała analogia. Nasz stadion nie musi być za duży już teraz, ale jego konstrukcja musi pozwolić na późniejszą rozbudowę....
YOOSHKY

Postprzez Ave Legia 2005-06-21, 11:37 pm

nie mam nic przeciw rozbudowie stadionu najlepszym przykładem dobrze rozbudowanego stadionu w europie jak i chyba na świecie według mnie jest stadion Borussi Drotmund "WestFalen Stadion" z 56tys miejsc zrobiło sie ponad 80 tysiaków .
niemówie aby i u nas były takie rozmiary tylko podaje dobry przykład ja myśle że nowy powinien na starcie liczyć 25 tyś a po około 5-6 latach do 45 tysiaków. Lecz najważniejsze to to aby wogule był!!!!
Ave Legia

TYLKO LUDOWY

Postprzez aleki4 2005-06-24, 7:27 am

NIE ZADEN NOWY TYLKO LUDOWY
Apaluje aby zacząć od Stadionu przy kresowej. Modernizacja jest możliwa, a i tereny są sprzyjające. Trzeba naciskać władze miasta i pisać petycje wszystkie grupy kibicujące mogą składać podania do Urzędu Miasta
Miast musi odpowiedzieć na każde takie zapytanie i wtedy dowiemy się czy w ogóle komuś z rządzących :( zależy na ZAGŁĘBIU ???????!!!!!!!!!!!
Można wzór takiego pisma złozyc w sklepie kibica oczywiści za zgodą prowadzącego sklepu.
aleki4

Postprzez Leżak 2005-06-24, 9:50 am

aleki4 po pierwsze to te sprzyjające tereny z tego co wiem to należą do jakiegoś hanyska z szopienic a nie do Urzędu Miasta.
Ktoś wcześniej napisał że budowa trwała by kilka lat, w Kielcach buduje SKANSKA i postawią stadion w 18 miesięcy, ma zostać oddany do użytku 31 marca 2006.
Leżak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna