2 Liga 2006/2007

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez psv 2007-05-27, 7:08 pm

laki napisał(a):Ileż to już było ważnych meczy na Ludowym , ale ten najbliższy będzie dosłownie o
awans.
Przydało by się jakieś mini zgrupowanie i psycholog bo presja nad naszymi amatorami
jest przytłaczająca .

Jakie kurde zgrupowanie?
Kiedyś nie mieli żadnych zgrupowań i wygrywali! A teraz co wyjadą na zgrupowanie to do tyłu!
psv

Postprzez Misaki 2007-05-27, 7:09 pm

Dobry pomysł z tym psychologiem bo tak naprawde to nie wiadomo czy lepiej ich pogłaskać czy opierdolić żeby grali jak trzeba Pewnie jednego pogłaskać a drugiego opierdolić a jeszcze innemu np Piątkowi wpierdolić i by maszynka może zadziałała W sumie to lepiej żeby stresu troche było ale nie za dużo żeby nie działał paraliżująco :)
Misaki

Postprzez Przemek26 2007-05-28, 3:29 pm

TERMINARZ ZE STRONY PZPN.

33. Kolejka - 3 czerwca

Zagłębie Sosnowiec - Jagiellonia Białystok 3 czerwca, 17:00
Śląsk Wrocław - KSZO Ostrowiec Świętokrzyski 3 czerwca, 17:00
Polonia Bytom - Piast Gliwice 3 czerwca, 17:00
Odra Opole - Miedź Legnica 3 czerwca, 17:00
Polonia Warszawa - ŁKS Łomża 3 czerwca, 17:00
Górnik Polkowice - pauza
Podbeskidzie Bielsko-Biała - Kmita Zabierzów 3 czerwca, 17:00
Lechia Gdańsk - Ruch Chorzów 3 czerwca, 17:00
Unia Janikowo - Stal Stalowa Wola 3 czerwca, 17:00

To chyba zamyka wszelką dyskusję na temat niedzielnego meczu i jego godziny rozpoczęcia.
Przemek26

Postprzez PaprykarZ19 2007-05-29, 9:39 am

http://www.sport.pl/sport/1,78978,4184435.html

W chorzowskim klubie wkrótce pojawią się nowe gwiazdy. Nie, nie na boisku! Mariusz Klimek, właściciel niebieskich wierzy, że już w nadchodzącym sezonie, kolejna mistrzowska gwiazda rozbłyśnie przy logo klubu.

Cztery lata Mariusz Klimek ratował Ruch przed zupełną plajtą. Chociaż na początku miał być tylko sponsorem, szybko stał się na Cichej człowiekiem nie do zastąpienia.

Wojciech Todur: Jaką rolę rezerwuje Pan dla Ruchu w Orange Ekstraklasie?

Mariusz Klimek: - Będziemy walczyć o mistrzostwo Polski. Nie żartuję. Chcemy zaistnieć w elicie na długie lata, rywalizować o najcenniejsze trofea. Uff, przed nami dużo pracy...

Czuje się Pan spełniony?

- Jestem dumny i to uczucie towarzyszy mi teraz każdego dnia. Gdy zaczynałem swoją przygodę z Ruchem, nie spodziewałem się, że to zajęcie będzie, aż tak pracochłonne. Nie mam żadnej wątpliwości, że na sukces pracował ogrom ludzi: działacze, piłkarze, trenerzy, władze miasta. Ludzie z pierwszych stron gazet i ludzie anonimowi. Każdy dołożył swoją cegiełkę i udało nam się dopiąć swego. Dziękuję im wszystkim.

A Pan? Jaka była Pana rola?

- Starałem się tylko pomóc.

Będzie Pan pomagał także w ekstraklasie?

- Dla mnie liczy się tylko dobro klubu. Ruch ma wrócić na piedestał i jeżeli znajdzie się ktoś, kto przejmie ode mnie pałeczkę, to bez żalu usunę się w cień.

Taki moment jest blisko?

- Nie wiem. Mówmy o faktach.

Podczas naszej ostatniej rozmowy mówił Pan o zmianach w gronie sponsorów klubu. Czy skład Rady Nadzorczej spółki został już powiększony?

- Tak. Rada liczy teraz siedmiu członków, a czterech z nich to osoby nowe.

Kto to?

- Poczekajmy z personaliami, aż Rada wybierze przewodniczącego. Powiem tylko, że reprezentują przeróżne biznesy. To specjaliści od elektroniki, przemysłu RTV i AGD. Ludzie działający na rynku chemicznym i ubezpieczeniowym. Mamy też finansistę.

To chyba dobrze, biorąc pod uwagę zadłużenie klubu i wymagania finansowe związane z grą w elicie?

- To prawda. Nasz budżet musi teraz znacząco wzrosnąć.

Czy po awansie filozofia budowy zespołu ulegnie zmianie? Do tej pory sięgaliście raczej po piłkarzy na dorobku, którzy mieli wypromować się właśnie w Chorzowie?

- Dalej będziemy szukać młodych wilczków, które będą kąsały w ekstraklasie. Przykład Widzewa Łódź pokazuje jednak, że nie można budować zespołu tylko na takich piłkarzach. To musi być mieszanka. Dlatego w składzie pojawią się też ograni piłkarze, ale będą to wciąż ludzie "głodni"! Głodni sukcesu, tego by udowodnić, że ktoś za szybko ich skreślił. To mają być gracze niespełnieni, bo w Chorzowie dostaną taką szansę.

Będą nowe gwiazdy?

- Będą, ale wokół logo klubu. Mam nadzieję, że już w nadchodzącym sezonie, przybędzie kolejna [gwiazdka przy herbie oznacza tytuł mistrzowski, przyp.red].

Co jakiś czas media kojarzą z Ruchem nowych trenerów. Był już Wojciech Stawowy, teraz mówi się o Ryszardzie Wieczorku? Może Pan wie skąd się biorą te informacje?

- Trudno powiedzieć, gdzie leży źródło tych plotek. Może to sami trenerzy dodają sobie splendoru, spekulując o tym, że mają ofertę z Chorzowa? Ruch poprowadzi w ekstraklasie Marek Wleciałowski!

Mariusz Klimek o Ruchu

Lipiec 2003 - logo firmy Reporter trafia na niebieskie koszulki:

"Wynikami Ruchu interesują się miliony kibiców. Wierzę, że dzięki piłkarzom grono naszych klientów się powiększy"

Listopad 2004, Klimek rejestruje SSA Ruch:

"Wiosną Ruch ma walczyć o awans do ekstraklasy"

Styczeń 2005 - Klimek chce odejść:

"Mam swoją firmę, dużo podróżuję po świecie, obowiązków mi nie brakuje. Zawsze będę jednak sympatykiem Ruchu i będę mu pomagał"

Maj 2005 - Klimek zmienia decyzję i na dodatek kupuje nowe akcje:

"Praca dla Ruchu jest dla mnie cały czas ogromnym zaszczytem, mam nadzieję, że zrozumieją to też piłkarze"

Listopad 2005 - Klimek podpisuje trzyletni kontrakt z Markiem Wleciałowskim (do umowy dołączono aneks o ew. przedłużeniu kontraktu o kolejne dwa lata):

"Jestem przekonany, że wspólnie wyprowadzimy Ruch na szerokie wody"

Październik 2006 - Klimek zdradza, że dostał propozycję, by przenieść Ruch do innego miasta na Śląsku:

"Zgłosiła się do mnie grupa ludzi, którzy proponowali, by Ruch rozgrywał mecze w innym śląskim mieście. W zamian oferowali pomoc finansową i budowę nowego stadionu. Zaproszenie dotyczyło sezonu 2008/09. Na dzień dzisiejszy nie wyobrażam sobie, bym mógł o takiej propozycji myśleć na poważnie. Mam też nadzieję, że okoliczności nigdy nie zmuszą mnie do takiego kroku"

Listopad 2006 - Klimek snuje plany, co po awansie:

"Nasze możliwości sięgają awansu do ekstraklasy, może otrzemy się o miejsca premiowane grą w europejskich pucharach. Ale na tym koniec. A mnie marzy się więcej. Mnie marzy się naprawdę wielki klub!".

wyb.tod

Jakie buńczuczne zapowiedzi, zobaczymy jak się okaże w rzeczywistości..
Ale widać przynajmniej, że działają i kolejni inwestorzy w klubie już są...
PaprykarZ19

Postprzez Misaki 2007-05-29, 10:56 am

Już w niedzielę sympatycy i piłkarze Jagiellonii żyli nadzieją, że zespół zagwarantuje sobie co najmniej czwarte miejsce w II-ligowej tabeli, a to powinno oznaczać awans. Problem w tym, że takiej pewności nie ma.
W sobotę sensacyjnie z Miedzią Legnica przegrała Polonia Warszawa, do tej pory konsekwentnie odrabiająca straty z jesieni do czołówki rozgrywek. Gdyby jeszcze dzień później Lechia Gdańsk nie pokonała Kmity Zabierzów, białostoczanie w dwóch ostatnich kolejkach mogliby przegrać i niezależnie od wyników rywali nie spadliby poniżej czwartej pozycji w tabeli. Gdańszczanie wygrali i dlatego wciąż mają (choć tylko matematyczne) szansę na wyprzedzenie żółto-czerwonych.

Poczekajmy na odwołania

Trener Artur Płatek konsekwentnie podkreśla jednak, że rywalizuje ze swoimi zawodnikami o utrzymanie drugiej pozycji w tabeli. To ona do niedawna była ostatnią gwarantującą awans. 10 maja zarząd Polskiego Związku Piłki Nożnej uchwalił jednak zasady uzupełniania lig w sytuacji degradacji zespołu z powodu zamieszania w aferę korupcyjną w futbolu. Na ich podstawie w tym momencie (mogą być kolejne kary) do ekstraklasy promocję powinny uzyskać cztery ekipy II-ligowe.

- Naszym celem jest drugie miejsce, bo po pierwsze nie jestem minimalistą życiowym i stawiam sobie najwyższe cele - tłumaczy Płatek. - Przy dużym łucie szczęścia moglibyśmy jeszcze dogonić Ruch Chorzów [strata wynosi sześć punktów - red.], ale on jest poza naszym zasięgiem. Myślę, że w najbliższej kolejce urwą w Gdańsku punkty Lechii [i wtedy białostoczanie będą mieli pewne miejsce w czwórce - red.]. Z drugiej strony niedawno przez osiem lat mieszkałem w Niemczech i trochę inaczej spoglądam na sprawy w Polsce. Tutaj mogą dziać się jeszcze dziwne rzeczy.

W końcówce swojej wypowiedzi Płatek trafia w sedno problemu. W piątek Podlasie odwiedził Eugeniusz Kolator, wiceprezes PZPN. W rozmowie z Jerzym Kułakowskim z Radia Białystok stwierdził wprost:

- Obecnie nie wiadomo, jak będą rozpatrzone odwołania klubów, które zostały zdegradowane z I, jak i z II ligi. Kiedy odwołania zostaną rozpatrzone, wtedy dopiero będziemy mogli powiedzieć w stu procentach, kto spadł, a kto awansował. Przepis mówi wyraźnie, kiedy decyzje będą wiążące. Kiedy ktoś w ciągu 14 dni od otrzymania uzasadnienia decyzji o karze nie odwoła się lub organ drugiej instancji rozpatrzy odwołanie.

Wyjaśnienie po zakończeniu sezonu

Do niedawna organem drugiej instancji była Komisja Odwoławcza PZPN. Odkąd sąd rejestrowy zatwierdził nowy statut związku - zdaniem Kolatora - tę funkcję ma pełnić Trybunał Piłkarski. Problem w tym, że dopiero zostanie powołany na najbliższym zebranie zarządu PZPN (prawdopodobnie 13 czerwca).

Kiedy więc odwołania ukaranych klubów mogą być rozpatrzone?

- W możliwie jak najszybszym terminie - odpowiada wiceprezes związku. - Na pewno nie stanie się to przed 9 czerwca [czyli planowanym zakończeniem sezonu zasadniczego w II lidze - red.].

- To nie myśmy kwestionowali wcześniejszy statut, do sądu nie kierowaliśmy sprawy, kuratora nie wprowadzaliśmy, to wszystko minister i mamy tego efekty - Eugeniusz Kolator zrzuca winę za ogromne zamieszanie na ministra sportu Tomasza Lipca.

Tak czy owak, jeśli piłkarze Jagiellonii nie chcą czekać na zakończenie procedury odwoławczej związanej z degradacjami, muszą zachować pozycję wicelidera II ligi. Do tego wystarczy im w niedzielę zremisować w Sosnowcu, a na koniec sezonu pokonać u siebie słabiutką Unię Janikowo (zakładając, że Zagłębie i Polonia Bytom też wygrają swoje ostatnie mecze - a Polonia oba).

- Myślę, że piłkarze również mają świadomość tego, o czym mówię - dodaje trener Płatek. - Kilka kroków do przodu już zrobiliśmy. Potrzebujemy jednego dużego. Musimy jeszcze swoje wywalczyć, wybiegać, kawał zdrowia na boisku zostawić. O kalkulacjach czy rozprężeniu nie ma mowy.

Po niedzielnej wygranej 2:0 ze Stalą Stalowa Wola piłkarze Jagiellonii otrzymali dwa dni wolnego. Od środy rozpoczynają przygotowania do niedzielnego pojedynku w Sosnowcu. Do dyspozycji trenerów powinni być wszyscy zawodnicy, czego nie mieliśmy już dawno temu

Źródło: Gazeta Wyborcza Białystok

Bardzo ciekawy artykuł, który nas też dotyczy

W niedziele gramy o zwycięstwo!!!
Misaki

Postprzez laki 2007-05-29, 3:50 pm

Powiem tylko tyle frajersko straciliśmy pozycje wicelidera , sytuacja obecna jest nie ciekawa , może nie do wszystkich to dociera ale nie będzie żadnych bespośrednich
awansów z trzeciego a tym bardziej z czwartego miejsca .
To mogą być najsmutniejsze dni Sosnowca i nawet Doda tego nie zmieni , osobiście
widzę nasze szanse na zajęcie drugiego miejsca na 35%.
laki

Postprzez Przemek26 2007-05-30, 10:05 am

Zbliża się końcówka bardzo udanego dla "niebieskich", zwieńczonego awansem do ekstraklasy sezonu. Z tej okazji przed ostatnim meczem ligowym z Podbeskidziem Bielsko Biała wraz z biletem na mecz będzie można nabyć pamiątkowe koszulki. Cena tej niebieskiej pamiątki to 15 zł. Do koszulki, na której poza okazjonalnym nadrukiem znajdą się nazwiska piłkarzy którzy wywalczyli awans do ekstraklasy będzie dołączone zdjęcie. Pamiątki te można nabywać w przedsprzedaży, ich ilość jest ograniczona do 5 tysięcy egzemplarzy.

oraz
Kapitan "Niebieskich" Wojtek Grzyb wraz z Michałem Pulkowskim przekazali dziś swoje koszulki meczowe na licytację, aby wspomóc organizację wyjazdu kibiców do Gdańska na mecz Ruchu z Lechią. Spotkanie to odbędzie się 3 czerwca i będzie ostatnim dla piłkarzy "niebieskich" w roli gości na szczeblu drugiej ligi.

Koszulki zostaną zlicytowane w sobotę podczas przerwy meczu Ruch Chorzów - Unia Janikowo na stadionie przy ulicy Cichej. Zasady proste: kto da więcej ten płaci i zabiera. Cała kwota pozyskana w ten sposób zostanie przekazana na wyjazd kibiców do Gdańska.
Przemek26

Postprzez fan78 2007-06-01, 1:13 pm

Ciekawe jak beda wygladac mecze w Gdansku i Bytomiu,Ruch bedzie grał na zupelnym luzie a Lechia spieta bo musi wygrac,wiadomo ze jak sie bardzo chce to nie zawsze wychodzi,to samo tyczy sie Polonii B w meczu z Piastem i nas w meczu z Jagą:)Okaże sie w niedziele kto miał mocniejsze "nerwy".
P.S
Ciekawe kogo będzie wiecej Ruchu na Lechii czy Jagielloni u nas.
Stawiam jednak na Ruch,na dzisiaj jest ich zapisanych okolo 900 osób.
fan78

Postprzez Soczek_23 2007-06-02, 9:44 am

WD PZPN chce układu z Polonią Bytom

Klub z Bytomia ma szansę na zwrot zabranych trzech punktów pod warunkiem, że spłaci długi, za które został ukarany i... wycofa swoje odwołanie od kary.

Szefów Wydziału Dyscypliny mocno zaniepokoił bałagan powstały wokół kary dla Polonii. Jeszcze w marcu bytomianom odjęto trzy punkty za długi wobec byłych piłkarzy. Działacze Polonii złożyli odwołanie od kary, ale organ, który ma je rozpatrzyć, czyli Trybunał Piłkarski, powstanie dopiero... 13 czerwca. To efekt zmian naniesionych ostatnio w statucie PZPN-u. Prezes Polonii Damian Bartyla przyznał nawet ostatnio, że spodziewa się, że ostateczną tabelę II ligi poznamy na długo po zakończeniu rozgrywek.

Chcąc uniknąć totalnego chaosu, WD zaproponował Polonii układ. Klub z Bytomia ma spłacić długi wobec piłkarzy i wycofać odwołanie, a wydział zwróci wtedy Polonii punkty. Cała procedura mogłaby się rozstrzygnąć nawet do końca przyszłego tygodnia.

Dla Polonii takie rozwiązanie wcale nie jest jednak oczywiste. - Klub rzeczywiście podejmuje pewne ryzyko. Po wycofaniu odwołania nasza kara stałaby się prawomocna. Może się zdarzyć, że potem oddalibyśmy Polonii tylko część zabranych punktów - przyznaje Michał Tomczak, szef Wydziału Dyscypliny.

Bartyla twierdzi, że klub zastanowi się z prawnikami nad takim rozwiązaniem. - Jestem pewien, że do najbliższej środy spłacimy wszystkie zaległości. Nad propozycją wydziału będziemy się zastanawiać w poniedziałek. Na razie żyjemy meczem z Piastem Gliwice - twierdzi prezes Polonii.

Tymczasem - jak dowiedziała się "Gazeta" - do WD napłynęły ostatnio... nowe informacje o długach Polonii. - Możemy nałożyć całkiem nową karę na klub. Uznaliśmy, że w tym całym zamieszaniu na razie jest to bez sensu - przyznaje Tomczak. Bartyla odpowiada, że lista spłaconych dłużników obejmie także nowe nazwiska i problem sam się rozwiąże.

Ekstraklasa w Gliwicach?

Polonia intensywnie poszukuje obiektu, na którym mogłaby rozgrywać mecze po ewentualnym awansie do I ligi. Działacze rozważają grę w Rybniku lub Opolu. Zdecydowanie najbliższą im opcją jest gra na stadionie Piasta w Gliwicach. Nie ma jednak pewności, że zgodę na takie rozwiązanie wyraziłaby komisja licencyjna. Polonia szuka obiektu na całą rundę jesienną. Wedle zapewnień miasta już na wiosnę minimalne standardy pierwszoligowe spełniałby obiekt przy ul. Olimpijskiej.

źródło: Gazeta.pl
Soczek_23

Postprzez Osman 2007-06-02, 12:00 pm

cholera Lechia ma nowego sponsora, Górnik Z, nawet w Bytomiu chcą juz dwa stadiony miec, a u nas... sponsorzy na razie to chca odejsc ;[

nie za dobrze przyszlośc wygląda ehh..
Osman
Żółta kartka

Postprzez bartekcz92 2007-06-03, 9:49 pm

Tak padła bramka ,dzięki której świętujemy.
http://s007.wyslijto.pl/index.php?file_ ... 5809867926
:)
bartekcz92

Postprzez Konew 2007-06-03, 11:27 pm

Gratulacje dla RUCHU JAGI POLONII I PRZEDE WSZYSTKIM DLA ZAGŁĘBIA!!!
Konew

Postprzez Konew 2007-06-03, 11:36 pm

bartekcz92 napisał(a):Tak padła bramka ,dzięki której świętujemy.
http://s007.wyslijto.pl/index.php?file_ ... 5809867926
:)

Heh no to można powiedzieć, że to wszystko za sprawą ZŁOTEJ RĘKI JEZIERSKIEGO I GOLU ŁUDZIŃSKIEGO...
Konew

Postprzez cala 2007-06-04, 12:04 am

cala

Postprzez Misaki 2007-06-04, 12:11 am

cala napisał(a):http://www.sport.pl/sport/1,65025,4199493.html

I właśnie dlatego Zagłębiu przydało by się założyć stowarzyszenie kibiców Można by wtedy oskarżyć o zniesławienie i by ładne dementi musieli pismaki zamieszczać
Misaki

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna