2 liga zachodnia 2009/2010

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: 2 liga zachodnia 2009/2010

Postprzez nexus7777 2010-04-13, 10:52 am

W poniedziałek Ekstraklasa ustaliła nowy terminarz spotkań 24. i 25. kolejki. Jak dowiedział się portal Onet.pl, dziś już wiadomo, że nie będzie on aktualny.

Przypomnijmy, że jeszcze wczoraj wszystko wskazywało na to, że pogrzeb Pary Prezydenckiej odbędzie się w sobotę. Liga miała wznowić rozgrywki następnego dnia. we wtorkowe przedpołudnie Jacek Sasin z Kancelarii Prezydenta powiedział jednak, że uroczystości pogrzebowe odbędą się w niedzielę.

- Jeśli te informacje ostatecznie się potwierdzą, spotkania zaplanowane na niedzielę nie zostaną rozegrane. W tej chwili pracujemy nad nowym terminarzem, by być przygotowanym na ewentualność kolejnego przełożenia spotkań. Nie ma możliwości, by mecze odbyły się w dniu pogrzebu Pary Prezydenckiej - powiedział nam pracownik sekretariatu spółki Ekstraklasa S.A.

http://sport.onet.pl/pilka-nozna/ekstra ... omosc.html
nexus7777

Postprzez patrios91 2010-04-13, 11:01 am

13 kwietnia 2010, 10:38:14 - MichalMKS
Wstępne terminy odwołanych kolejek II ligi

Polski Związek Piłki Nożnej podał wstępne terminy, w których odbędą się zaległe kolejki drugiej ligi piłkarskiej odwołane ze względu na żałobę narodową - informuje serwis "sportowetempo.pl".

20. kolejka ma się odbyć 21 kwietnia, a 25. kolejka 5 maja.

źródło: sportowetempo.pl
-> http://www.90minut.pl/news/120/news1206 ... -ligi.html
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez August 2010-04-14, 10:29 pm

II-ligowcy buntują się. Już podjęli działania, aby przedłużyć sezon
Autor: Stanisław Hajda

Najpierw odwoływano spotkania przez pogodę, teraz kraj pogrążony jest w żałobie. Efekt jest taki, że II-ligowcy do końca sezonu będą mieć tylko dwie wolne środy, a w maju zagrają osiem razy!

PZPN "poupychał" nierozegrane mecze, bo sezon w II lidze kończy się w pierwszym tygodniu czerwca. Zespoły czeka więc prawdziwy maraton. Zagrają co trzy, cztery dni! "Nowy terminarz" - mówiąc delikatnie - nie za bardzo jednak przypadł do gustu klubom.

- Z jednej strony, każdy ma taki sam problem, więc niesprawiedliwości nie ma. Natomiast przy tym poziomie profesjonalizmu II ligi może się okazać, że któryś z zawodników nie pojedzie na mecz, bo nie dostanie urlopu w pracy - kręci głową Łukasz Jachym, prezes GKS-u Tychy, któremu nie podoba się pomysł grania dwóch spotkań w tygodniu. - Ale samo krzyczenie dla krzyczenia może okazać się wołaniem w puszczy. Dlatego wiem, że już jest tworzona alternatywa. Szkoleniowcy są ze sobą w kontakcie. Mają przedstawić PZPN-owi inne rozwiązanie - wyjaśnia sternik GKS-u.

Tą alternatywą jest wydłużenie sezonu. - Przecież nic się nie stanie, jeśli pogramy siedem czy dziesięć dni dłużej - mówi trener tyszan. - Gramy w takiej lidze, gdzie nie ma piłkarzy występujących na mistrzostwach świata. Większość zespołów jest amatorska bądź półamatorska, zawodnicy łączą grę w piłkę ze studiami. Jak teraz tych ludzi odrywać z pracy czy szkoły, żeby co trzy dni jechali w inny region Polski? - pyta retorycznie Mirosław Smyła, który popiera działanie bydgoszczan.

Zawisza wysłał do innych klubów pismo z prośbą o poparcie pomysłu na przedłużenie sezonu. - Przychylam się do tego. Mam nadzieję, że to jakoś wpłynie na PZPN - mówi Smyła. Na rękę taka opcja była by również częstochowianom. - Jeżeli pozostanie taka sytuacja jaka jest, nie wiem, czy to ma sens. Młodzi zawodnicy będą mieli problem z tak częstą grą. Ja również jestem za tym, aby zmienić ten terminarz - nie ukrywa Jerzy Brzęczek, szkoleniowiec Rakowa.

Ale nie wszyscy załamują ręce, widząc nowy plan gier. - Jeśli trzeba będzie grać w każdą środę, to nie będzie to dla nas problemem. Nie zamierzamy wysyłać żadnych wniosków o przedłużenie sezonu. Niech inni działają, jeśli rzeczywiście im to przeszkadza. My jesteśmy przygotowani na wszelkie okoliczności - zapewnia trener Ruchu Radzionków, Rafał Górak.
http://www.sportslaski.pl/II-ligowcy-bu ... ,info.html
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez patrios91 2010-04-14, 11:28 pm

Przedluzenie sezonu to jedyne logiczne rozwiazanie,choc fizycznie grajac co 3 dni nie sprawialo to zadnego problemu. Szkoda tych,ktorzy musza zapierdzielac do pracy,mimo ze sa profesjonalnymi pilkarzami,lub nie dostaja na czas pensji. To az wstyd dla polskiej pilki.
patrios91

Postprzez August 2010-04-15, 6:55 am

Dla mnie - mówiąc prostolinijnie i po chłopsku - takie mecze jak z ostatniej , odwołanej kolejki tj. Zawisza - Ruch i Nasi - Polkowice są bardzo atrakcyjne i po pierszwe. Lepiej je rozegrać w weekend bo przyjdzie więcej ludzi. Z punktu widzenia dzieciaków też jest lepiej.
Poza tym, skoro już taka atrakcyjna kolejka została odwołana to fajnie by było przesunąć ja na sam koniec. Być może będzie tak, że losy będa się ważyć do końca i decydowałyby wtedy te dwa mecze.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez PawełK 2010-04-15, 7:58 am

To jest zdarzenie losowe. Najpierw pogoda, później żałoba narodowa. Według mnie powinniśmy kończyć sezon w terminie. Piłkarz to zawód i jeżeli sytuacja zmusza do grania 2 meczów w tygodniu to trudno. W Anglii lub w innych zachodnich ligach się tak gra i nikt nie płacze. To, że kluby są amatorskie to nie nasza wina i oby takie kluby nigdy nie grały wyżej niż ta liga.
PawełK
pyszałek

Postprzez Blajpios 2010-04-15, 10:14 am

Klubem takich zawodowych piłkarzy zdaje się być Ruch Radzionków. Oni są przygotowani do różnych biegów wydarzeń, jak widać po ich oświadczeniu. Jaka jest pozycja Zagłębia? Wydaje się, że w gruncie rzeczy też nie powinno to przeszkadzać. Wydaje się, że taki bieg wypadków nawet może sprzyjać; za duża ilość pomocników przy takim układzie może stawać się atutem, gdyż u konkurencji może dojść do "zatarcia, zapaści" pomocy, gdy jeden drugi odpadnie - podczas gdy w Zagłębiu tego braku nie będzie. Natomiast, co do uskutecznianego przez Zagłębie liczenia na szczęście w wypadku tego jednego napastnika, jakiego (być może) Zagłębie ma - to z kolei zwiększa się procentowość szansy na powodzenie tego planu, gdyż ewent. wypadanie napastników z całych formacji ataku u konkurencji, powodować może, że ten jeden z Zagłębia, jeżeli szczęśliwie dotrwa - zrównoważy tego jednego czy drugiego konkurentów, którzy przetrwają.
Tyle - że jakoś nie widać, by Klub zajął jakiekolwiek stanowisko, potwierdzając tak choćby, jak Ruch Radzionków, swoją dojrzałość zawodowego dobrze zorganizowanego klubu. Nie oznacza to bynajmniej - uprzedzając innym okazję do kolejnych "huziów na józiów" - że jest to przejaw nieprofesjonalizmu. Być może Klub chce dać inny, skądinąd prawdziwy, sygnał profesjonalizmu. Ślą przekaz mniej więcej "tu nie ma co gadać, jest oczywiste, że klub profesjonalny po prostu gra w takich warunkach, jakie są". Niemniej - nie jestem pewien, czy nie byłoby dobrze jednak coś zaprezentować w tej sytuacji. Choćby zaczynając od tego, że "uczestniczymy w żałobie, czcimy minutą ciszy przed sparingiem na przykład - więc jest oczywiste, że w chwilach poruszenia narodowego nie będziemy dyskutować, czy pasuje nam gra co 3 dni, czy może wydłużenie sezonu. Jakakolwiek decyzja będzie podjęta, dla nas, jako zagłębiowskiego i profesjonalnego Klubu - po prostu jest to do wykonania, bo to się należy wobec powagi sytuacji i wielkiego zespolenia narodowego. Klub Zagłębie nie może być inny, niż cały region (od Sosnowca, poza Zawiercie, Jaworzno, Olkusz), rzecz jasna. Tak więc, jak mówią chlubne tradycje regionu, który walczył jako Republika Zagłębiowska i jako tworzące się Zagłębie Sosnowiec o wolność Polski, jak mówią chlubne tradycje regionu, jako matecznika przełomowego wymarszu Legionów Piłsudskiego, który zawsze bił rytmem serca wspólnego z Ojczyzną - także obecnie jesteśmy dumni z tego, że chlubnie możemy kontynuować ten wymiar zagłębiowskiego wkładu w polską rzeczywistość..."
Oczywiście, trochę tu "poleciałem patosem" - ale znów: pomyślałem, że warto: dzieląc się w skondensowaniu pewnym dynamizmem mogącym być zwornikiem ogólnej postawy, nie tylko w jednostkowym wypadku i nie tylko w jednym kierunku przekazu charakterystycznych walorów i odniesień Klubu.
Blajpios

Postprzez mario1 2010-04-15, 10:33 am

"dzieląc się w skondensowaniu pewnym dynamizmem mogącym być zwornikiem ogólnej postawy, nie tylko w jednostkowym wypadku i nie tylko w jednym kierunku przekazu charakterystycznych walorów i odniesień Klubu."----
coraz lepszy jestes teraz jeszcze to przetlumacz, przypominaja mi sie jako zywo wypowiedzi w sejmie PRL-u jak czytam twoje posty, placa ci za wers czy jak ?
PS.jedno mi tylko do glowy sformułowanie przychodzi BEŁKOT
sorry za OT ale nie zdzierżę
mario1

Postprzez SO_1906 2010-04-15, 1:19 pm

mario1 napisał(a):"dzieląc się w skondensowaniu pewnym dynamizmem mogącym być zwornikiem ogólnej postawy, nie tylko w jednostkowym wypadku i nie tylko w jednym kierunku przekazu charakterystycznych walorów i odniesień Klubu."----
coraz lepszy jestes teraz jeszcze to przetlumacz, przypominaja mi sie jako zywo wypowiedzi w sejmie PRL-u jak czytam twoje posty, placa ci za wers czy jak ?

Pisany zresztą z masą błędów....
SO_1906

Postprzez patrios91 2010-04-15, 4:03 pm

mario1 napisał(a):"dzieląc się w skondensowaniu pewnym dynamizmem mogącym być zwornikiem ogólnej postawy, nie tylko w jednostkowym wypadku i nie tylko w jednym kierunku przekazu charakterystycznych walorów i odniesień Klubu."----

Ja napisze proste,mlodziezowe WOW. Dobry jestes Blajpos... :-) Sam PRL drogi mario by tego nie wymyslil :-)
10 lat temu jak nie znalem angielskiego to ze znajomymi z zagranicy pisalem maile z elektronicznym slownikiem...mam wrazenie,ze piszesz posty w podobny sposob...tylko z wikipedia.
patrios91

Postprzez Blajpios 2010-04-15, 6:27 pm

Nie bardzo wiem (jak ów żyd z przedziału kolejowego w niezłej przedwojennej anegdocie) - czemu to jeszcze dodatkowo powiększa się spozatemacenia tego wątku, poprzez wytykanie Kol. mario1 tego, że pisze swoje wypowiedzi korzystając z wikipedii... Skoro jednak taka maniera - albo taki dzień... Sparing Cracovii rzecz jasna był tam, gdzie drużynę prowadził trener, przeciw drugiej drużynie zresztą. Fakt, że poza tymi dwoma drużynami jeszcze ze 13 chłopaków zostało na treningu nie zajętych, toteż z drugim trenerem pchnięto ich do niedalekiego Sosnowca, zresztą przecież to Małopolska Zachodnia. Chodziło o to, by "przyjrzeli się nieco po drodze płycie Ludowego, jaki jej obecny stan i co zostało po nas, bo nawet sparingów Zagłębie nie chce tam grać" - a tu być może jednak trzeba będzie jeszcze wrócić na parę meczy do Sosnowca, bo ze stadionem Hutnika cosik kłopot.... A że sobie to w Sosnowcu nazwali sparingiem; a niech tam; "miały nasze chłopaki trochę okazji pokopania piłki niezobowiązująco, w dodatku w miejscu znanym z historii Europy, to co im odmawiać?" Tym bardziej, że dzięki temu jeszcze łatwiej było im ukryć swoją misję przeszpiegów...
Jak napisałem - "taki dzień". Jak mogli przeszpiegi Cracovii nazwać sparingiem - to i Kol. mario1 można tu doczepić, pytając go, czemu swoje wpisy tworzy posiłkując się wikipedią.
Nie piszę tu o ewidentnych moich pomyłkach w rodzaju tzw literówek, wypuszczonego słowa, którego łatwo się domyślić czy powtórzeń. Fakt, że pośpiech może skutkować nimi właśnie, albo nadmiarem kondensacji myśli, skojarzeń itp. Ja osobiście wolę to niż nadmiar bluzgów, poniżeń wobec innych, wobec osób odpowiedzialnych itp. Niemniej - wiem, że nie wszyscy tak samo wolą, niektórzy akurat odwrotnie. Toteż - wytrzymuję dość dużo tych bluzgów. Jak już nie wytrzymuję, gdy np. ktoś co rusz czepiał się jak rzep psiego ogona gry Filipowicza i nie dawano sobie z tym rady, nawet sugerując zazdrość o dziewczynę - to napisałem moje "nie wytrzymanie" celniej wypuszczone. Od czasu do czasu tak reagowałem - a poza tym jakoś sobie radziłem, gdy urządzano tu sobie "wypożyczalnię do wypożyczania sobie niektórych osób". Cóż, spokojnie więc zniosę i obecną sytuację - choć ostatnio specjalnie zacząłem pisać kilka wpisów raz na pięć dni, może i nawet raz na tydzień tylko... I tak się cieszę - że jest to "atakowanie" ale dzięki temu (?) nie ma bluzg i poniżeń, jak niedawno jeszcze w odniesieniu do niektórych osób czyniono zupełnie bez zważania, jak się to ma do rzeczywistości (co zresztą też wytykałem)...
Oczywiście, że w tym miejscu odpowiadam "wywołany do tablicy" pierwszy i ostatni raz, bo nie jest to wątek o Blajpiosie, nie chcę więc być przyczyną rozpryskowego zdetonowania kibicowskich przemyśleń o drugiej lidze; niemniej - ten jeden raz tutaj odpowiadam, bo to chyba zrozumiałe. Co do większości tej mej odpowiedzi: już ten głos zakończyłem, w znaczeniu ogólnym.
Pozostaje jedno tylko - niemniej by nie prowokować spozatemaceń: proponuję do tego priv a nie niniejsze miejsce mające być przecie o 2 lidze zachodniej. Uprzejmie proszę o wskazanie "na priva" całej "masy błędów" poza wymienionymi wyżej pomyłkami w rodzaju tzw literówek, wypuszczonego słowa, którego łatwo się domyślić czy powtórzeń... Zainteresowanych zaś proszę o odpowiedzenie sobie, czy rzeczywiście wolą lekturę intelektualnie prostszą, mianowicie znaną już "maleńką maseczkę i lawinkę" bluzgów i poniżeń. Bo może rzeczywiście to jest lepsze? Pozdrawiam
PS. Prośbę o wytłumaczenie przycytowanego przez kogoś skondensowanego wypowiedzenia - oczywiście spełnić mogę. Niemniej - jedynie, jeżeli będę wiedział, że warto. W skondensowanej bowiem formie - zajęło to nieco czasu; rozszerzenie, to poszerzenie gdzieś tekstu 3krotnie, jak to można było czas jakiś temu zobaczyć, ile bodaj Kol. PawełK napisał przywołując coś, co ująłem w 7 bodaj słowach. Natomiast jeszcze dokładniej wytłumaczyć, by prześledzić przebieg myśli - to oznaczałoby kolejne podwojenie tekstu. Jak więc napisałem - chętnie mogę wytłumaczyć, gdy będę widzieć, że ktoś tego chce dla zastanowienia się nad tekstem a nie obśmiania czy znalezienia kolejnego dowodu, że Blajpios to........ (w miejsce kropek wstawić sobie coś).
Blajpios

Postprzez uzielone 2010-04-16, 8:41 am

Ten niespodziewany ścisk w terminarzu może się okazać dla Zagłębia dobrym rozwiązaniem ponieważ posiadamy szeroką kadrę i na pewno podołamy kondycyjnie a inne zespoły walczące o awans mogą mieć z tym problem. Szkoda, że atrakcyjne mecze wypadły w środę ale trudno, na pucharze z Pogonią i tak był pełen Ludowy.
uzielone

Postprzez bolo73 2010-04-16, 9:35 am

A Zawisza i Radzionków to co?Jakie kadry mają?Wszystkie kipy bijące się o awans mają na tyle szerokie kadry,ze w nich to nie powinno uderzyć.
bolo73

Postprzez patrios91 2010-04-16, 11:34 am

bolo73 napisał(a):A Zawisza i Radzionków to co?Jakie kadry mają?Wszystkie kipy bijące się o awans mają na tyle szerokie kadry,ze w nich to nie powinno uderzyć.

Tylko,ze Zawisza pluje na ten terminarz nie wiedzac czemu. Moze sa za slabi fizycznie :-)

"Wiśnia" chce przedłużyć swój kontrakt z Ruchem Radzionków

09:23, 2010-04-16
Autor: Kamil Kwaśniewski
Z końcem sezonu wygasa umowa Jacka Wiśniewskiego z "Cidrami". - Ale ja nie mam ochoty nigdzie się stąd ruszać - deklaruje 36-latek. Z inicjatywą władze klubu jednak jak dotąd nie wyszły.

Rafał Górak, trener "Cidrów", zespołu bez Jacka Wiśniewskiego sobie nie wyobraża. Z kolei Tomasz Baran, prezes klubu, powtarza, że decyzja o nowej umowie będzie w dużej mierze zależeć od samego 36-latka, a konkretnie od tego, czy będzie się on czuł na siłach, by grać w nowym sezonie na - jak wierzą w Radzionkowie - boiskach zaplecza ekstraklasy.

Sam zainteresowany widzi sprawę jasno. - A dlaczego miałbym nie dać rady? Parę latek w piłkę spokojnie mogę jeszcze pograć - przekonuje "Wiśnia" i zapewnia, że w Ruchu chce zostać. - Nie mam ochoty nigdzie się stąd ruszać. Żadnych rozmów z władzami klubu jednak jeszcze nie było. Prezes czeka pewnie po prostu na to, czy uda się nam awansować. A teraz mogłaby nam w tym przeszkodzić już chyba tylko jakaś katastrofa - przyznaje doświadczony obrońca.
-> http://sportslaski.pl/Wisnia-chce-przed ... ,info.html

Wiezycie,ze Wisnia w wieku 36 lat da rade w I lidze ? Tam juz pojawia sie zdecydowanie szybkosc i mlodosc do doswiadczenia.
patrios91

Postprzez emdżej 2010-04-16, 12:01 pm

Dwa lata starszy Hajto sobie radzi w I lidze, w dodatku często po skrzydle biegając to i Wiśniewski może jeszcze trochę pograć.
emdżej

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna