Marketing klubu

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Marketing klubu

Postprzez August 2012-09-20, 4:19 pm

Tak a propo ostatnio podpisanego, kolejnego kwitka między SKZS a towarzyszem Leszkiem czy ktoś ,mógłby mi wyjaśnić na czym miałaby polegać oczekiwana przez Baczyńskiego "pomoc w pozyskiwaniu sponsorów" czy "dbania o frekwencje na meczach ?" Czyli co, SKZS ma chodzić po sklepach i pytać czy nie chcą rzucić ze stówę na klub albo zrobić spend dziadkow z okolicznych domów pomocy społecznej ?
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Tomcjo 2012-09-21, 12:47 am

Srategia marketindoda Zaglebia jest jak chuyt marketindody z kabaretu Ani Mru Mru. A zreszta caly klub dziala jak kabaret tylko humor czarny. Wlasnie zmarl Dawid Zapisek chlopiec ktory marzyl o spotkaniu reprezentacji Hiszpanii i jej bramkarza. A w Sosnowcu umiera klub bo juz zaden chlopiec nie marzy o grze dla Zaglebia. No ale lepiej ograniczac publicznosc . Do zera. I z tego zostanie zapamietany Baczynski a nie z tego ze kiedys uratowal klub. Koncz wasc, wstydu oszczedz.
Tomcjo

Postprzez LucasUSA 2012-09-21, 11:47 am

Panowie, skonczcie marudzic i wezcie tabletki, bo jak zapewnia Baczynski "w klubie obowiązują realne prawa ekonomii ". :lol:
No! Ktorys jeszcze ma cos do powiedzenia? ;-)
Tak panie Baczynski - tak samo jak radzieckie zegarki sa najszybsze na swiecie! :lol:
LucasUSA

Postprzez Tomcjo 2012-09-21, 7:23 pm

Tego z zegarkami nie znalem. Dobre. Podam dalej
Tomcjo

Postprzez August 2012-09-21, 10:22 pm

LucasUSA napisał(a):Tak panie Baczynski - tak samo jak radzieckie zegarki sa najszybsze na swiecie!

A najsmaczniejsza ruska woda w proszku
August

Postprzez django 2012-09-21, 10:41 pm

Na stronie oficjalnej pojawił się wielki baner firmy Zakłady Odzieżowe. Na dole swojej strony internetowej firma napisała, że wspiera Zagłębie. Nie bardzo wiadomo o co chodzi, bo klub nie wydał w tej sprawie żadnego komunikatu, co zwyczajowo się robi jeśli pozyskuje się nowego sponsora. Więc równie dobrze może to oznaczać, że po prostu dali Baczyńskiemu 10% zniżki na garnitur.
django

Postprzez August 2012-09-21, 10:50 pm

Najwyższa pora aby w terminologii fachowej znalazło się określenie "biznes po sosnowiecku". Wszystko tajne/poufne. Nawet nowy sponsor...
August

Postprzez novack 2012-09-22, 9:03 am

Powoli tracę wiarę! Jak traktowany ma byc przez ewentualnych sponsorów klub, który nie potrafi sobie poradzic nawet z błędami ortograficznymi na "tablicy świetlnej" (świadomy cudzysłów). Poprzedni mecz napisano KALISJA, a ostatnio BYTOWIA. Pomijam już fakt w jaki sposób przekaz ten odebrali goście, których nazwy klubów w ten sposób sprofanowano, ale wiem jak ja traktowałbym działaczy klubu który przywitałby mnie na wyjeździe napisem ZAGŁEMBIE. To jest żenujące! Wstyd!
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez RUDI 2012-09-22, 11:45 am

A może to był odwet ,za zamieszczenie na stronie Bytovi że Zagłębie jest klubem ze Śląska ;-)

"Do wyróżniających się zawodników klubu ze Śląska należą Adrian Marek, Adrian Pajączkowski, Tomasz Szatan, Marcin Lachowski i Rafał Jankowski (najlepszy strzelec poprzedniego sezonu)."
> O KIBICOWANIU WIEM NIEWIELE <
RUDI

Postprzez August 2012-09-22, 12:24 pm

novack napisał(a):Powoli tracę wiarę!

Optymista
August

Postprzez bbartek 2012-09-23, 7:58 am

Gratuluję, naprawde bez złośliwości, pozyskania sponsora w postaci firmy SAKHO.
Ważna , żeby ten fakt wykorzystać marketingowo np:
-zaakcentowanie tego faktu poprzez umieszczenie stojacych balonów, które w migawkach telewizyjnych sa lepiej widoczne niż plansze( a tak przy okazji: czy wszystkie firmy których plansze znajduja sie na stadionie płacą z tego tytułu?),
-dlaczego ten fakt (SAKHO) nie został ogłoszony przez speaker przed meczami ?
-przeznaczyć wpływy od tego sponsora na dalsze poszukiwania sponsorów/partnerów biznesowych.
Ciekaw jestem w jaki sposób Klub bedzie promował marke SAKHO...., jeżeli firma ta sprzedaje swoje towary na rynku polskim bo ze strony internetowej wynika , że szyje ona na zlecenie innych znanych marek odzieżowych które funkcjonuje poza Polska...
Może poprzez Zagłebie SAKHO chce zaistnieć na rynku polskim ?

Kiedyś proponowałem też przeznaczenie tez z każdej wpłaty Miasta np. 2-3% na marketing( materiały informacyjne, promocja,wizyty o potencjalnych partnerów biznesowych itp.
Czy jest jakakolwiek współpraca z Wydziałem Promocji Miasta czy ZIG ( pisał o tym August) ?

Szkoda, ze nie ma lub nie znamy planu marketingowego na dziś i na kolejnych kilka lat.
Myśle, że SKZS chętnie włączyłoby się do dyskusji n/t takiego planu i pomocy w jego realizacji.
Strategia sportowa ,organizacyjna, marketingowa koncentrujaca się jedynie na kolejnym meczu to za mało, jeżeli mamy ambicje, a jestem przekonany, że LB ma takie, powrotu do wyższej klasy rozgrywek.
bbartek

Postprzez August 2012-09-23, 9:12 am

bbartek napisał(a):-dlaczego ten fakt (SAKHO) nie został ogłoszony przez speaker przed meczami

No własnie u nas jest jakaś dziwna polityka o nazwie "tajne/poufne". Choć podejrzewam, że Prezes czeka na mecz z Rybnikiem. Ale komunikat mógł się pojawić razem z bannerem.
August

Postprzez bbartek 2012-10-14, 6:43 am

Świetny pomysł z telebeamem który mozna wykorzystać dla celów marketingowych.
Mam nadzieję, że telebeam to element Ludowego na stałe.
Warto pomyśleć jak go wykorzystać.
Może na koncówke tej rundy bedzie to trudne, ale na II rundę, na pewno tak.
Proponuje rozmowy z Grupa Orbis ( budowa nowych hoteli w Sosnowcu), SCC( chińskie centrum handlu hurtowego), supermarkety, operatorzy komórkowi....
A może obok zdjęć zawodników I drużyny Zagłebia , reklam Miast ( to wszystko ok) pokazać w przerwie meczu fragment meczów najmłodszych roczników, przypomnieć sylwetki dawnych zawodników..itp.
bbartek

Postprzez August 2012-10-20, 8:45 am

bbartek napisał(a):Proponuje rozmowy z Grupa Orbis ( budowa nowych hoteli w Sosnowcu), SCC( chińskie centrum handlu hurtowego), supermarkety, operatorzy komórkowi....

Mnie się przypomniał funckjonujący - za Hytrusa - program, w którym mogli uczestniczyć z jednej strony pisadacze kart kibica, z drugiej firmy handlowo-usługowe, gdzie można było uzyskać dzięki karcie (nie wliczam taksówek). Sam skorzystałem bodajże raz kiedy dostałem zniżkę organizując imprezę w Winiarni u Renarda. Muszę przyznać, że to była świetna sprawa. I szkoda, że nie można do tego wrócić.
August

Postprzez Tomcjo 2012-10-21, 9:12 pm

Ciekawy przyklad jak w Polsce zostaje sie prezesem klubu sportowego pod zarzadem miasta . Tu Bydgoszcz i zuzel ale mysle ze i u nas ten gosciu nie zostalby prezesem . A sprawia wrazenie kumatego i rozeznanego w tym biznesie .

http://www.sport.pl/sport/1,78975,12707 ... _reke.html
Tomcjo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna