Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52
peterrabit3 napisał(a):odsylam do wypowiedzi w sport.pl ze wszystko wskazuje na to ze Zaglebie nie zagra w OE....nie wiem nawet co juz pisac Decyzja natychmiastowa w czwartek....Laczmy sie duchem nasza sila zwyciezy wszystko....BYLO JEST I BEDZIE ZAWSZE ZAGLEBIE
http://www.sport.pl/sport/1,65025,4339283.html napisał(a): [...]
Zresztą wszyscy członkowie zarządu (PZPN - przypis YOOSHKY) są dorośli i muszą indywidualnie ponosić odpowiedzialność za swoje czyny" - powiedział PAP przebywający za granicą prezes PZPN Michał Listkiewicz.
[...]
Zresztą zatrzymanie pana F. to sprawa między nim a prokuratorem. Odpowiedzialności zbiorowej jeszcze nikt nie wprowadził. Z powodu korupcji w Ministerstwie Sportu przecież nie zamknięto całego urzędu" - dodał Koźmiński, który zapowiedział, że jeżeli zatrzymanemu zostaną postawione zarzuty, wówczas "władze PZPN podejmą stosowne decyzje wobec jego osoby".
[...]
"Nie boję się i nie przewiduję obecnie podobnego scenariusza. Myślę, że w ministerstwie poznano już zasady, jakimi kieruje się FIFA i wiadomo, jakie sankcje grożą federacji, w której działalność ingerują władze państwowe. Zresztą zatrzymanie pana F. to sprawa między nim a prokuratorem. Odpowiedzialności zbiorowej jeszcze nikt nie wprowadził. Z powodu korupcji w Ministerstwie Sportu przecież nie zamknięto całego urzędu" - dodał Koźmiński, który zapowiedział, że jeżeli zatrzymanemu zostaną postawione zarzuty, wówczas "władze PZPN podejmą stosowne decyzje wobec jego osoby".
Jarosiewicz: Daliśmy 60 tys. za mecz
ACM2007-07-27, ostatnia aktualizacja 2007-07-27 07:43
- Jak już wygraliśmy mecz, to do szatni wchodzi ekipa działaczy, pogratulowali nam i mówią: "Ale panowie, premii za ten mecz to nie będzie, bo musimy oddać kasę na pewien cel". Wiadomo, jaki to był cel - mówi na łamach "Dziennika" były piłkarz Polonii Warszawa Łukasz Jarosiewicz o wygranym przez jego drużynę meczu z Pogonią w 2003 roku
- Wiem dużo. Mam w sumie spisanych sześć meczów, daty, nazwiska, "naszych sędziów". Jak będzie trzeba, to zostanę świadkiem - mówi Jarosiewicz i przyznaje, że w okresie walki Polonii o utrzymanie w ekstraklasie handlu meczami było sporo. - Wszystkim kierowali panowie dyrektorzy klubu. A także kierownik drużyny. Przychodził do szatni i mówił: "Panowie, musimy się zrzucić po 4 tysiące dla sędziego F." [Antoni F. był pierwszym sędzią aresztowanym w związku z aferą korupcyjną - red.] - opowiada Jarosiewicz. Kierownik, o którym opowiada piłkarz, wciąż pracuje w klubie.
Ile mógł kosztować pojedynczy mecz? - Gdy w 2003 roku wygraliśmy z Pogonią Szczecin 2:0 na sześć kolejek przed końcem, dało nam to spokojne utrzymanie. Ale z własnej kasy musieliśmy wyłożyć 60 tys. złotych - mówi Jarosiewicz i opowiada: - Pogoń nie miała wtedy nic, była rozbita, grali takimi ogórkami. Ale na wszelki wypadek mecz został ułożony. Byli z nami wszyscy działacze: Jerzy Piekarzewski, Marek Ruszkiewicz, Konrad Pionkowski. No i jak już wygraliśmy ten mecz, to do szatni wchodzi ekipa tych w garniturach, pogratulowali nam i mówią: "Ale panowie, premii za ten mecz to nie będzie, bo musimy oddać kasę na pewien cel". Wiadomo, jaki to był cel - relacjonuje piłkarz.
Jarosiewicz mówi także o innych spotkaniach. - Z Łęczną u siebie 3:0 [3 maja 2004], ostatni mecz z Górnikiem Zabrze [2:0, 11 czerwca 2004], Polonia - Polkowice [0:1, 22 maja 2004] - wylicza piłkarz. Mówi też o meczu z GKS Katowice w czerwcu 2003 roku, który zdecydował o tym, że to Ślązacy zagrali w pucharach zamiast Legii. - Strzeliłem nawet bramkę, ale zaraz powiedzieli mi, że mam więcej nie strzelać, bo ma być 1:1. Sędziował ten mecz F., a potem dostaliśmy 100 tysięcy złotych od prezesa Dziurowicza [Piotra, prezesa GKS] - mówi Jarosiewicz.
- To są tylko na razie takie małe fakciki. Coś mi się jeszcze może przypomnieć. Mam jeszcze w zapasie dwa takie mecze, że aż głowa boli, jakby ludzie się dowiedzieli, to załamaliby się chyba - mówi piłkarz.
Czy wynik ustawionego meczu zawsze się zgadzał? - Nie. 23 kwietnia 2006 graliśmy z Groclinem. Byliśmy pod kreską, zajmowaliśmy ostatnie miejsce. Mecz był załatwiony, z piłkarzem, który teraz podpisał kontrakt w Polonii. Z tego co wiem, to prezes Drzymała się dowiedział o wszystkim i powyrzucał ze składu wszystkich podejrzanych. Wszedłem i nic nie mogłem zrobić, kładłem się "na wapno", ale sędzia nic nie gwizdał - kończy Jarosiewicz.
mario1 napisał(a):Jak tak dalej pojdzie to za rok nie bedzie mial kto w tej oranzadzie grac a w drugiej to z polowa a tak na marginesie najwiekszy kibic polonii listek co gluchy i slepy czyon jeden "nie wiedzial"
Kiedy gruba kreska dla klubów?
Przegląd Sportowy | 2007.07.27 08:16
Takiego spotkania jeszcze nigdy nie było. "Przegląd Sportowego" zaprosił do swojej redakcji najbardziej wpływowych ludzi polskiego futbolu. Przez prawie cztery godziny dyskutowali oni o problemach naszej piłki. Nie brakowało kłótni, podniesionych głosów, ale też pojednawczych gestów i ciekawych wniosków. Przez najbliższe dni przedstawimy czytelnikom zapis debaty.
PRZEGLĄD SPORTOWY: Wypracujmy pewien standard do działania w przyszłości. Czy możemy teraz i tutaj ustalić, że nie karzemy klubów za korupcję w przeszłości od pewnej daty? Załóżmy, że 1 sierpnia 2008 roku. Kto jest za? ROBERT PIETRYSZYN: Tak.
ZBIGNIEW BONIEK: Zawsze to mówiłem... Jak najbardziej tak.
ANDRZEJ RUSKO: Tak.
RYSZARD CZARNECKI: Tak, ja postulowałem o to jako pierwszy.
MICHAŁ LISTKIEWICZ: Tak.
ZBIGNIEW KOŻMIŃSKI: Tak.
PIOTR NUROWSKI: Tak, musimy mieć strategię rozwoju piłki.
MARCIN WOJCIESZAK: Mam pewne wątpliwości.
ROBERT ZAWŁOCKI: Ja jestem raczej za nie. Za "grubą kreską" musi stać moralność. Kto czerpał korzyści z procederu korupcyjnego? Klub, czy osoba, która załatwiała sędziów lub obserwatorów albo przekupywała piłkarzy rywali?
ZBIGNIEW BONIEK: Chcę od prokuratury, aby ze środowiska sportowego wyciągnęła wszystkich ludzi, którzy zamieszani są w korupcję. Ludzi, którzy kręcili. A kluby karzemy do października.
ROBERT ZAWŁOCKI: Świetnie, i najlepiej powiedzmy, że po tej dacie znowu można kupować...
Więcej w "Przeglądzie Sportowym"
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników