YOOSHKY napisał(a):Adam1906 napisał(a):Mnie też bardzo niepokoi, że możemy stracić Pietrzaka. To perspektywiczny zawodnik i puszczanie go w tej chwili wydaje mi się dużym błędem

A dlaczego? Przecież można go wypożyczyć.
Ze względu na to że będzie jeździł na kadrę straci ponad połowę rundy. Wiele też nie potrenuje z zespołem, raczej nie będzie z tego powodu wystawiany, będzie miał ciężko się przebić do składu bo konkurencja jest ostra.
Wg mnie, wypożyczenie jest najlepszym rozwiązaniem, wtedy nie będzie trzeba mu płacić

Hm. Nie piszę, że nie jest to jakaś ciekawa opcja. Zresztą - być może jest to przymiarka do tego, co będzie za pół roku, bo zdaje mi się, że kończy mu się kontrakt.
Natomiast dosłownie takie intencje, jak je Kolega zarysował (ufam, że trochę dla przejaskrawienia) - to mnie by się wydawały jednak dyskusyjne. BYłoby to na zimno wypożyczenie młodzika, by spalił się w obcym zespole, gdzie jeszcze mniejsze szanse na przebicie widzimy (jeżeli w II ligowym Zagłębiu nie - z racji wyjazdów na kadrę - to jak w ekstraklasowym?). Czy tak - zupełnie lekceważąc sprawę przyszłości zawodnika - należy postępować, licząc tylko, byle były mniejsze wydatki - z własnym wychowankiem, z młodziakiem jeszcze niepełnoletnim? Czy nie nazbyt wyrachowane? Oczywiście, jego życie, jego ryzyko, jak chce, niech odchodzi - ale takie wyrachowanie: "widzę, że idzie kark sobie skręcić, ale dobra, pchnę go, bo zaoszczędzę": w zasadzie wobec każdego młodziaka a już na pewnow wobec wychowanka, widziałbym, jako wyrachowanie za daleko idące...
Co innego - jeżeli jednocześnie - prowadzone są realne już rachuby, widać, że jest jakaś szansa, by coś sobie wywalczył, choćby grę w Ekstraklasie. To wtedy - takie kalkulowania, jak powyżej, jak najbardziej dla mnie byłyby zrozumiałe...