II LIGA SEZON 2008/2009 GR. Zachodnia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez mayday77 2008-09-30, 9:42 pm

Bałagan w PZPN może opóźnić rozpatrzenie odwołania Zagłębia Sosnowiec

Sosnowieckie Zagłębie przystąpiło do drugoligowych rozgrywek z karą czterech ujemnych punktów za udział w aferze korupcyjnej. Ostatnią nadzieją na anulowanie tej sankcji jest najbliższy zjazd PZPN. Sęk w tym, że wobec wprowadzenia do Związku kuratora, może on nie dojść do skutku. Władze Zagłębia nie tracą jednak nadziei na pomyślny dla nich werdykt działaczy.
Sosnowiczanie domagają się sprawiedliwości, bo za handel meczami zostali ukarani potrójnie. Nie dość, że Zagłębie zostało zdegradowane do drugiej ligi i musiało zapłacić karę finansową, to jeszcze bieżący sezon rozpoczęło na minusie. Wobec nienajlepszego startu, feralne cztery punkty mogą przesądzić o braku awansu na zaplecze ekstraklasy, który w tym roku jest celem drużyny. - Jedyną naszą szansą jest Walny Zjazd PZPN. Tylko delegaci w drodze uchwały mogą zdecydować o anulowaniu nam tej kary - nie ukrywa Jerzy Lula, który oprócz tego, że jest dyrektorem Zagłębia, to pełni też funkcje w strukturach Związku.

Władze klubu z Sosnowca rozpoczęły przygotowania do planowanego na koniec października zjazdu. Zgodnie z procedurą, jeden z delegatów musi w imieniu klubu poddać wniosek pod głosowanie. Ustalono już, że zrobi to Rudolf Bugdoł, prezes Śląskiego Związku Piłki Nożnej. Tymczasem poniedziałkowa decyzja Trybunału Arbitrażowego przy PKOL postawiła pod znakiem zapytania termin przeprowadzenia zjazdu. - Nie wiemy na czym w tej chwili stoimy - przyznaje Lula. - Doszło do takiego zamieszania, że naprawdę trudno cokolwiek powiedzieć. Nie mamy wpływu na to, kiedy nasz wniosek zostanie poddany pod głosowanie. Liczymy jednak na to, że sytuacja jak najszybciej zostanie rozwiązana i delegaci będą mogli zająć się naszą sprawą.

Do klubu docierają także pomyślne wiadomości. W piśmie wystosowanym przez zarządzający Stadionem Ludowym sosnowiecki MOSiR , władze Zagłębia otrzymały zapewnienie, że uszkodzony agregat, zapewniający dopływ prądu do jupiterów, został wymieniony. Trwają też prace przy murawie boiska, jednak zdaniem MOSiR-u nie przeszkodzą one w rozegraniu planowanego na najbliższą sobotę meczu ligowego.

Źródło:www.SportoweFakty.pl
mayday77

Postprzez emdżej 2008-09-30, 10:34 pm

Gawin negocjuje fuzję z Chrobrym

Piłka nożna na wysokim poziomie może funkcjonować przede wszystkim w dużych miastach. Nie dziwią więc zamiary właściciela Andrzeja Gawina o przeniesieniu swojego klubu z Królewskiej Woli, gdzie na co dzień mieszka 120 osób do większego miasta. Gawin na razie jest liderem swojej grupy II ligi.

Gawina dysponującego stosunkowo dużymi pieniędzmi w swoich miastach chętnie chciały gościć takie drużyny, jak: MKS Kluczbork, Pogoń Oleśnica czy Miedź Legnica. Do najbardziej zaawansowanych rozmów i pierwszych deklaracji doszło jednak w Głogowie z przedstawicielami Chrobrego. Pomiędzy obiema stronami doszło już do podpisania listu intencyjnego.

- Wyszliśmy z inicjatywą fuzji. Rok temu dowiedzieliśmy się, że prezes Andrzej Gawin jest zainteresowany przeniesieniem swojej drużyny do większego miasta. Skontaktowaliśmy się z nim i przedstawiliśmy naszą ofertę - wyjaśnia prezes trzecioligowego Chrobrego Głogów Przemysław Bożek.

Mocną kartą przetargową w negocjacjach jest bardzo dobra baza treningowa Chrobrego oraz liczni kibice miejscowej drużyny. - Niedawno zamontowaliśmy na stadionie trzy tysiące krzesełek. Jeśli wszystkie negocjacje znajdą swój szczęśliwy finał i dojdzie do połączenia drużyn, rozważymy powiększenie stadionu do siedmiu tysięcy miejsc. U nas kibice zawsze licznie zasiadali na trybunach, dlatego nie powinno być problemu z zapełnieniem stadionu - wyjaśnia prezes Chrobrego.

Jeżeli dojdzie do połączenia, powstanie klub o nazwie Gawin Chrobry Głogów. Chrobry zachowa swoją nazwę, barwy oraz klubowy herb. Siedzibą nowej spółki będzie Głogów.

Kwestia fuzji definitywnie powinna wyjaśnić się w najbliższych dniach. - To prawda, że prowadzimy negocjacje z Chrobrym, jednak więcej szczegółów nie mogę zdradzić. Wszystko powinno wyjaśnić się w przyszłym tygodniu - wyjaśnia menedżer klubu z Królewskiej Woli Mariusz Gawin.

Gazeta.pl
emdżej

Postprzez Bartos 2008-09-30, 10:39 pm

podobna informacja jest tez na 90minut - http://www.90minut.pl/news.php?id=785450

jesli dojdzie do fuzji to powstanie solidny klub na miare I ligi
czyli jedno z dwoch miejsc do awansu bedzie już zarezerwowane

dlatego mecz z Kluczborkiem (8 pazdziernika) bedzie o 6 punktów :D

a co do Głogowa to bardzo ładne i bardzo bogate miasto
i dla takiego miasta dobry klub będzie dobrą wizytówką - dlatego pewnie miasto Głogów bardzo mocno wspomoże ten nowy twór Gawin-Chrobry
Bartos

Postprzez bolo73 2008-10-01, 8:28 am

Tyko ja się pytam po jakiego Ch..a ten kolo wpieprza swoje nazwisko przed Chrobrego? Rozumiem,że kolo pochodzi z małej wioski i ma jakieś niespełnione ambicje lub czuje się niedowartościowany ale żeby swoje nazwisko umieszczać w nazwie takiego klubu jak Chrobry?Jak to teraz będzie wyglądało.Ja w życiu bym czegoś podobnego nie zrobił.Tylu gości łoży na sport kasę,niejednokrotnie zdecydowanie więcej niż jegomość Gawin a nikomu nie przyszło do głowy aby umieszczać swoje nazwisko w nazwie klubu.Ale to nie nasz problem tylko taka moja mała refleksja.
bolo73

Postprzez STS_1906DG 2008-10-12, 5:22 pm

Unia przegrała z Zawiszą, więc mamy do nich już tylko 3 pkt ( a nawet 1 pkt przewagi licząc z odjętymi czterema). Teraz wygrać z Zawiszą, a potem z Tychami i mamy świetną sytuację.
STS_1906DG

Postprzez emdżej 2008-10-13, 1:33 pm

Wszystko wskazuje na to, że to już koniec współpracy obecnego szkoleniowca Victorii Koronowo z zarządem. W sobotę trener Maciej Karabasz podał się do dymisji.

Maciej Karabasz oddał się do dyspozycji zarządu już w piątek. W sobotę w przerwie meczu (przegranego 1-5 (0-3) z MKS-em Kluczbork) był już przekonany co do słuszności swojej decyzji.

- Całą odpowiedzialność biorę na siebie. Nie będę uprawiał spychologii. Przepraszam kibiców i zawodników za to, że nie udało mi się zbudować zespołu na miarę oczekiwań. W życiu są wzloty i upadki. Wzloty miałem w Gwieździe, w Koronowie zawiodłem. Wyciągam wnioski i żyję dalej. Nadal będę chciał rozwijać swoje umiejętności i szkolić warsztat trenerski - mówi szkoleniowiec.

źródło: Express Bydgoski
emdżej

Postprzez PawełK 2008-10-22, 7:43 am

Nie dojdzie do zapowiadanej wcześniej fuzji Gawina Królewska Wola z Chrobrym Głogów. Niewykluczone, że Andrzej Gawin będzie chciał sprzedać swój klub.

- Na razie nie ma mowy o fuzji z Gawinem - twierdzi prezes trzecioligowego Chrobrego Głogów, Przemysław Bożek. - Pan Andrzej Gawin zaproponował nam sprzedaż zawodników i całej drużyny, ale nie byliśmy tym zainteresowani. Nigdy nie chcieliśmy kupić miejsca w lidze. Gdyby Chrobry miał pieniądze, na pewno naszym celem nie byłoby dążenie do fuzji - wyjaśnia przyczyny fiaska negocjacji prezes Chrobrego.

więcej tu --> http://www.90minut.pl:5555/news.php?id=794489

BRAWO!!!
PawełK
pyszałek

Postprzez August 2008-10-22, 10:05 am

Jak widać, czasy bytności w wyższych, aniżeli 4 liga, klasach rozgrywkowych klubów z małych miasteczek czy nawet wsi, finansowanych przede wszystkim dla fanaberii przez miejscowych finansowych kacyków odchodzą w dal. I dobrze. Ciekawy jestem jak skończy się futbol w Królewskiej Woli. Przede wszystkim czy uda się Gawinowi sprzedać miejsce w lidze.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Re: II LIGA SEZON 2008/2009 GR. Zachodnia

Postprzez emdżej 2008-11-20, 11:19 pm

Gawin Królewska Wola 5-1 Odra Opole
Patryk Tuszyński 12, Arkadiusz Piech, Mateusz Piątkowski 37, Marcin Mazurek, Michał Wróbel - Abdoulay Ba

Gawin Królewska Wola: Łukasz Malec - Michał Wróbel, Tomasz Balul, Artur Koziara, Piotr Stawowy, Marcin Mazurek, Krzysztof Szewczyk, Grzegorz Dorobek, Patryk Tuszyński, Mateusz Piątkowski, Arkadiusz Piech. Po przerwie grali: Jacek Sajak, Kamil Pilarski, Paweł Lis, Artur Derejczyk, Michał Mazurek, Krzysztof Molka.

Odra Opole: Robert Stawiarski - Filipe, Paweł Odrzywolski, Dolot, Krystian Kowalczyk, Antczak, Srđan Đukanović, Ogrodowicz, Michał Filipowicz, Figurski, Tomasz Szymczyszyn. W drugiej połowie zagrali: Jakub Bella - Kurc, Dolot, Pape Samba Ba, Adam Orłowicz, Marcin Rogowski, Deja, Abdulay Ba, Marcus, Madrin Piegzik, Charles Uchenna Nwaogu.

źródło: 90minut.pl/ Odra Opole / ksgawin.pl / Gazeta.pl
emdżej

Postprzez August 2008-11-21, 8:47 am

emdżej napisał(a):
Gawin Królewska Wola 5-1 Odra Opole
Patryk Tuszyński 12, Arkadiusz Piech, Mateusz Piątkowski 37, Marcin Mazurek, Michał Wróbel - Abdoulay Ba

Gawin Królewska Wola: Łukasz Malec - Michał Wróbel, Tomasz Balul, Artur Koziara, Piotr Stawowy, Marcin Mazurek, Krzysztof Szewczyk, Grzegorz Dorobek, Patryk Tuszyński, Mateusz Piątkowski, Arkadiusz Piech. Po przerwie grali: Jacek Sajak, Kamil Pilarski, Paweł Lis, Artur Derejczyk, Michał Mazurek, Krzysztof Molka.

Odra Opole: Robert Stawiarski - Filipe, Paweł Odrzywolski, Dolot, Krystian Kowalczyk, Antczak, Srđan Đukanović, Ogrodowicz, Michał Filipowicz, Figurski, Tomasz Szymczyszyn. W drugiej połowie zagrali: Jakub Bella - Kurc, Dolot, Pape Samba Ba, Adam Orłowicz, Marcin Rogowski, Deja, Abdulay Ba, Marcus, Madrin Piegzik, Charles Uchenna Nwaogu.

źródło: 90minut.pl/ Odra Opole / ksgawin.pl / Gazeta.pl

GDzeiś czytałem, że w gawinie lada chwila zacznie się wyprzedaż, a najbardziej zainteresowana zawodnikami z K. Woli jest właśnie Odra.
August

Postprzez August 2008-12-03, 10:07 am

No i stało się (?):

Liderujący w grupie zachodniej drugiej ligi Gawin Królewska Wola wycofuje się z rozgrywek, a mecze z jego udziałem będą weryfikowane jako walkowery.

Wczoraj kierownictwo klubu poinformowało, że Gawin Królewska Wola zostaje rozwiązany.

źródło: Przegląd Sportowy
http://www.90minut.pl/news.php?id=812127

Ależ żal tych wszystkich przegranych u siebie meczy.
August

Postprzez emdżej 2008-12-11, 5:27 pm

Wydział Dyscypliny PZPN ukarał Pogoń Szczecin za zachowanie jej kibiców podczas meczu 18. kolejki II ligi grupy zachodniej przeciwko Zagłębiu Sosnowiec.

Pogoń została ukarana kwotą pieniężną w wysokości 5 tysięcy złotych oraz zakazem udziału kibiców w dwóch najbliższych meczach wyjazdowych.

http://90minut.pl:5555/news.php?id=815755
emdżej

Postprzez Sir 2008-12-11, 9:18 pm

Mam pewne przeczucia co do Gawinu Królewskiej Woli.....że nie chodzi tu o brak funduszy tylko o sprawy związane z procederem korupcyjnym i ze ten klub jest umoczony i ze we Wrocławiu mają juz na nich materiały. Ale żeby Pan Gawin nie psuł sobie reputacji.....to sprytnie chce rozwiązac szybko klub ( oddajac pilkarzy ZA DARMO ), KTÓRY JEST LIDEREM mającym znaczną przewagę i duze szanse na awans......reszte pozostawie bez komentarza. Pożyjemy, zobaczymy.
Sir

Postprzez August 2008-12-15, 6:45 pm

RAPORT FUTBOL.PL

Rozgrywki drugiej ligi nie są tak fascynujące jak mecze w pierwszej lidze, czy w ekstraklasie. Na poszczególnych meczach potrafią zjawić się tłumy (rekord - 7 tysięcy osób na meczu Zawiszy z Elaną), jednak na niektórych meczach zjawia się mała garstka fanów. Futbol.pl przygotował raport na temat frekwencji na drugoligowych meczach.

Chemik Police

Najwyższa frekwencja: 500 (Chemik – GKS Tychy)
Najniższa frekwencja: 150 (Chemik – Unia, Chemik – Miedź)
Ogółem: 2 700
Średnio widzów: 270
Liczba mieszkańców: 34 220
Stosunek średniej widzów do liczby mieszkańców: 0,73%

Frekwencja na meczach Chemika w pewnym stopniu jest spowodowana wynikami, jakie odnosi drużyna. Po rundzie jesiennej zespół prowadzony przez Marka Czerniawskiego zajmuje dopiero 16. miejsce w tabeli. Na wiosnę Chemik będzie podejmował u siebie Zagłębie Sosnowiec, Zawiszę Bydgoszcz, czy Pogoń Szczecin, więc frekwencja na stadionie powinna się podwyższyć.

Czarni Żagań

Najwyższa frekwencja: 3 000 (Czarni – Miedź)
Najniższa frekwencja: 150 (Czarni – Unia)
Ogółem: 9 700
Średnio widzów: 1 077
Liczba mieszkańców: 26 503
Stosunek średniej widzów do liczby mieszkańców: 4,06%

Choć Czarni zajmują dopiero czternastą lokatę, to na pewno mogą się pochwalić kibicami, którzy przychodzą na mecze dopingować swoich pupili. Najwięcej kibiców zasiadło w meczu inaugurującym rozgrywki ligowe, gdzie Czarni zmierzyli się z Miedzią Legnica. Jednak później nie było już tak kolorowo i mniej kibiców przychodziło na stadion.

Elana Toruń

Najwyższa frekwencja: 1 600 (Elana – Miedź)
Najniższa frekwencja: 400 (Elana – Victoria, Elana – Gawin)
Ogółem: 7 450
Średnio widzów: 827
Liczba mieszkańców: 206 346
Stosunek średniej widzów do liczby mieszkańców: 0,40%

Choć Toruń jest nie małym miastem, to futbol nie cieszy się zbytnią popularnością. W Toruniu kibice mają do wyboru jeszcze żużel, gdzie na trybunach zasiada sporo osób. Choć rozgrywki żużla są pewną konkurencją, to mała na stadionie przy ulicy Armii Ludowej też można liczyć na pojawienie się garstki kibiców.

Gawin Królewska Wola

Najwyższa frekwencja: 500 (Gawin – Zagłębie)
Najniższa frekwencja: 100 (Gawin – Raków, Gawin – Polonia)
Ogółem: 2 850
Średnio widzów: 285
Liczba mieszkańców: 520
Stosunek średniej widzów do liczby mieszkańców: 54,8%

Choć w Królewskiej Woli mieszka zaledwie 520 osób, to lider tabeli zawsze mógł liczyć na wsparcie kibiców. Najwięcej przyszło na mecz z Zagłębiem Sosnowiec, gdzie na małym kameralnym stadionie zasiadło 500 osób. W rundzie jesiennej już nie zobaczymy żadnej osoby, gdyż Gawin zdecydował się wycofać z rozgrywek.

GKS Tychy

Najwyższa frekwencja: 3 000 (GKS Tychy – Victoria, GKS Tychy – Pogoń)
Najniższa frekwencja: 700 (GKS Tychy – Gawin)
Ogółem: 16 300
Średnio widzów: 1 630
Liczba mieszkańców: 128 492
Stosunek średniej widzów do liczby mieszkańców: 1, 26%

W Tychach kibice mogą wybierać między hokejem i piłką nożną. Choć sekcja hokeja gra w ekstraklasie, to na meczach piłki nożnej nie brakuje kibiców. W spotkaniach z Victorią Koronowo i Pogonią Szczecin zasiadało aż po3 tysiące widzów. W rundzie wiosennej sporym kąskiem dla fanów będzie mecz ostatniej kolejki, gdzie w derbach GKS zmierzy się z Zagłębiem Sosnowiec.

Jarota Jarocin

Najwyższa frekwencja: 1 200 (Jarota – GKS Tychy, Jarota – Miedź)
Najniższa frekwencja: 300 (Jarota – Elana)
Ogółem: 7 400
Średnio widzów: 627
Liczba mieszkańców: 26 821
Stosunek średniej widzów do liczby mieszkańców: 2,33%

W poprzednich sezonach na jarociński stadion przychodziło więcej kibiców. Słaba gra podopiecznych Czesława Owczarka sprawiła, że coraz mniej fanów przybywa na ulicę sportową. W rundzie wiosennej ciężko będzie poprawić wyniki frekwencji, ponieważ Jarota zagra tylko sześć spotkań na własnym stadionie.

Kotwica Kołobrzeg

Najwyższa frekwencja: 1 000 (Kotwica – Chemik, Kotwica – Gawin)
Najniższa frekwencja: 500 (Kotwica – Polonia)
Ogółem: 7 050
Średnio widzów: 705
Liczba mieszkańców: 44 876
Stosunek średniej widzów do liczby mieszkańców: 1,57%

Choć podopieczni Tomasza Arteniuka prezentowali dobrą formę i aktualnie zajmują fotel wicelidera, to tego samego nie można powiedzieć o kibicach, których zjawiała się tylko garstka. Zapewne poprawi się to w rundzie jesiennej, gdzie Kotwica zmierzy się z Zawiszą, Pogonią czy Zagłębiem Sosnowiec.

Lechia Zielona Góra

Najwyższa frekwencja: 600 (Lechia – Elana)
Najniższa frekwencja: 150 (Lechia – Victoria)
Ogółem: 3 300
Średnio widzów: 366
Liczba mieszkańców: 117 523
Stosunek średniej widzów do liczby mieszkańców: 0,31%

Kibice w Zielonej Górze mają do wyboru aż trzy dyscypliny. Zaczynając od futbolu, koszykówki, a kończąc na dobrze spisującej się w ekstraklasie żużla drużynie ZKŻ Kronopol Zielona Góra. Dlatego frekwencja na meczach futbolu jest mniejsza niż na pozostałych dyscyplinach.

Miedź Legnica

Najwyższa frekwencja: 1 200 (Miedź – Zagłębie)
Najniższa frekwencja: 250 (Miedź – Czarni)
Ogółem: 4 150
Średnio widzów: 593
Liczba mieszkańców: 110 119
Stosunek średniej widzów do liczby mieszkańców: 0,53%

Miedź w rundzie jesiennej nie powalała na kolana, frekwencja na stadionie też. Najwięcej kibiców zjawiło się na meczu z Zagłębiem Sosnowiec, który zakończył się remisem. Najmniej osób przyszło na mecz inauguracyjny z Czarnymi Żagań.

MKS Kluczbork

Najwyższa frekwencja: 2 500 (MKS – Zawisza, MKS – GKS Tychy, MKS – Pogoń)
Najniższa frekwencja: 1 300 (MKS – Kotwica)
Ogółem: 15 800
Średnio widzów: 1 580
Liczba mieszkańców: 26 164
Stosunek średniej widzów do liczby mieszkańców: 6,03%

W Kluczborku piłka cieszy się sporym zainteresowaniem. Kibice licznie pojawiali się na meczach z Zawiszą Bydgoszcz, GKS Tychy czy Pogonią Szczecin. Najmniej fanów przyszło na mecz z Kotwicą Kołobrzeg, których było 1 300.

Nielba Wągrowiec

Najwyższa frekwencja: 2 000 (Nielba – Zawisza)
Najniższa frekwencja: 110 (Nielba – Polonia)
Ogółem: 7 130
Średnio widzów: 713
Liczba mieszkańców: 24 815
Stosunek średniej widzów do liczby mieszkańców: 2,87%

W Wągrowcu na mecz średnio przychodziło 713 osób, jednak spora garstka kibiców pojawiło się na spotkaniu z Zawiszą Bydgoszcz. W rundzie jesiennej w Wągrowcu zostanie rozegranych kilka ciekawych spotkań. Na pewno dużym zainteresowaniem będzie cieszył się mecz z Jarotą Jarocin, gdyż kibice obydwu zespołów nie darzą się sympatią.

Pogoń Szczecin

Najwyższa frekwencja: 4 500 (Pogoń – Zawisza)
Najniższa frekwencja: 1 000 (Pogoń – Jarota)
Ogółem: 19 400
Średnio widzów: 2 155
Liczba mieszkańców: 407 260
Stosunek średniej widzów do liczby mieszkańców: 0,52%

W Szczecinie piłka stoi na dobrym poziomie. Średnia ilość przychodzących na mecze Portowców jest jedną z wyższych w lidze, ale jak na tak liczne miasto, to wynik ten powinien być i tak o wiele lepszy. Pogoń ma spore szanse na awans i na pewno na wiosnę ta frekwencja się poprawi. Warto zaznaczyć, że Portowcy pierwsze trzy mecze rozgrywali na wyjazdach, bo remontowana była płyta boiska.

Polonia Słubice

Najwyższa frekwencja: 500 (Polonia – Lechia, Polonia – Pogoń)
Najniższa frekwencja: 100 (Polonia – Gawin)
Ogółem: 2 720
Średnio widzów: 272
Liczba mieszkańców: 16 818
Stosunek średniej widzów do liczby mieszkańców: 1,61%

Na mecze Polonii średnio przychodziło 272 kibiców. Jednak jak na tak małe miasto nie jest to mało. Najwięcej osób było na meczu z Lechią Zielona Góra i z Pogonią Szczecin. Najmniej, bo tylko 100 przyszło na spotkanie z liderem tabeli, Gawinem Królewska Wola.

Raków Częstochowa

Najwyższa frekwencja: 3 000 (Raków – Lechia)
Najniższa frekwencja: 1 000 (Raków - MKS Kluczbork, Raków - Chemik, Raków- Unia)
Ogółem: 17 800
Średnio widzów: 1 780
Liczba mieszkańców: 241 449
Stosunek średniej widzów do liczby mieszkańców: 0,73%

Choć w Częstochowie można wybierać pomiędzy piłką nożną, siatkówką a także żużlem, to na mecze Rakowa zawsze przychodziło powyżej tysiąca kibiców. Najwięcej na trybunach zasiadło w meczu z Lechią Zielona Góra.

Unia Janikowo

Najwyższa frekwencja: 4 000 (Unia – Zawisza)
Najniższa frekwencja: 100 (Unia – Jarota)
Ogółem: 16 000
Średnio widzów: 177
Liczba mieszkańców: 9 131
Stosunek średniej widzów do liczby mieszkańców: 1,93%

W tym małym miasteczku futbol cieszy się dużym zainteresowaniem. W meczu z Zawiszą Bydgoszcz na trybunach zasiadło aż 4 tysiące kibiców, co daje niespełna połowę osób, które mieszka w tej miejscowości. Z kolei na mecz z Jarotą wybrało się tylko 100 osób.

Victoria Koronowo

Najwyższa frekwencja: 1 300 (Victoria – Zawisza)
Najniższa frekwencja: 100 (Victrotia – Polonia)
Ogółem: 4 250
Średnio widzów: 472
Liczba mieszkańców: 10 818
Stosunek średniej widzów do liczby mieszkańców: 4,36%

W Koronowie średnio na mecz chodziło ponad 400 osób. Może nie jest to zbyt wielki wyczyn, ale na tak małą miejscowość na pewno powinien cieszyć. Na meczu z Zawiszą na trybunach zasiadło aż 1 300 kibiców. Choć kibice są, ale wyników nie ma, więc na wiosnę jeśli się nie poprawi, to ciężko będzie to utrzymać.

Zagłębie Sosnowiec

Najwyższa frekwencja: 4 500 (Zagłębie – GKS Tychy, Zagłębie – Pogoń)
Najniższa frekwencja: 700 (Zagłębie – Victoria)
Ogółem: 23 000
Średnio widzów: 255
Liczba mieszkańców: 221 775
Stosunek średniej widzów do liczby mieszkańców: 0,11%

W Sosnowcu piłka nie cieszy się zbytnim zainteresowaniem. Choć na mecze z GKS Tychy i Pogonią przychodziło 4 500 kibiców, to na tak liczną miejscowość nie jest to wielki wyczyn. Warto dodać że kibice mają też do wyboru hokej na lodzie, który jest na dobrym poziomie. Nieoficjalnie mówi się, że na jeśli na wiosnę nie znajdzie się jakiś sponsor drużyny, to zespół może zostać rozwiązany.

Zawisza Bydgoszcz

Najwyższa frekwencja: 7 000 (Zawisza – Elana)
Najniższa frekwencja: 1 500 (Zawisza – Lechia)
Ogółem: 36 100
Średnio widzów: 3 610
Liczba mieszkańców: 360 142
Stosunek średniej widzów do liczby mieszkańców: 1,02%

Na mecze Zawiszy Bydgoszcz przychodziło najwięcej kibiców w całej drugiej lidze. Na dziesięciu spotkaniach na trybunach zasiadło aż 36 100 kibiców. Najwięcej osób było na meczu z Elaną Toruń, gdzie na stadionie zasiadło aż 7 tysięcy fanów. Czy w rudzie wiosennej uda się ten wyczyn powtórzyć?
http://www.futbol.pl/index_2602.php?a_2 ... s&r_13=117
August

Postprzez manuel90 2008-12-15, 7:20 pm

Najwyższa frekwencja: 4 500 (Zagłębie – GKS Tychy, Zagłębie – Pogoń)
Najniższa frekwencja: 700 (Zagłębie – Victoria)
Ogółem: 23 000
Średnio widzów: 255

Stosunek średniej widzów do liczby mieszkańców: 0,11%

chyba coś się komuś pomyliło...

Ogółem było u nas najwięcej kibiców pomijając Zawisze (Bydgoszcz ma 140tys. mieszkańców więcej od Sosnowca ale to mało ważne)
więc dlaczego tak o nas piszą... ?
W Sosnowcu piłka nie cieszy się zbytnim zainteresowaniem

o innych miastach gdzie liczba ludności jest podobna a kibiców bylo zdecydowanie mniej piszą bardziej przychylnie... Chyba ktoś nas nie lubi...
manuel90

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna