RAPORT FUTBOL.PL
Rozgrywki drugiej ligi nie są tak fascynujące jak mecze w pierwszej lidze, czy w ekstraklasie. Na poszczególnych meczach potrafią zjawić się tłumy (rekord - 7 tysięcy osób na meczu Zawiszy z Elaną), jednak na niektórych meczach zjawia się mała garstka fanów. Futbol.pl przygotował raport na temat frekwencji na drugoligowych meczach.
Chemik Police
Najwyższa frekwencja: 500 (Chemik – GKS Tychy)
Najniższa frekwencja: 150 (Chemik – Unia, Chemik – Miedź)
Ogółem: 2 700
Średnio widzów: 270
Liczba mieszkańców: 34 220
Stosunek średniej widzów do liczby mieszkańców: 0,73%
Frekwencja na meczach Chemika w pewnym stopniu jest spowodowana wynikami, jakie odnosi drużyna. Po rundzie jesiennej zespół prowadzony przez Marka Czerniawskiego zajmuje dopiero 16. miejsce w tabeli. Na wiosnę Chemik będzie podejmował u siebie Zagłębie Sosnowiec, Zawiszę Bydgoszcz, czy Pogoń Szczecin, więc frekwencja na stadionie powinna się podwyższyć.
Czarni Żagań
Najwyższa frekwencja: 3 000 (Czarni – Miedź)
Najniższa frekwencja: 150 (Czarni – Unia)
Ogółem: 9 700
Średnio widzów: 1 077
Liczba mieszkańców: 26 503
Stosunek średniej widzów do liczby mieszkańców: 4,06%
Choć Czarni zajmują dopiero czternastą lokatę, to na pewno mogą się pochwalić kibicami, którzy przychodzą na mecze dopingować swoich pupili. Najwięcej kibiców zasiadło w meczu inaugurującym rozgrywki ligowe, gdzie Czarni zmierzyli się z Miedzią Legnica. Jednak później nie było już tak kolorowo i mniej kibiców przychodziło na stadion.
Elana Toruń
Najwyższa frekwencja: 1 600 (Elana – Miedź)
Najniższa frekwencja: 400 (Elana – Victoria, Elana – Gawin)
Ogółem: 7 450
Średnio widzów: 827
Liczba mieszkańców: 206 346
Stosunek średniej widzów do liczby mieszkańców: 0,40%
Choć Toruń jest nie małym miastem, to futbol nie cieszy się zbytnią popularnością. W Toruniu kibice mają do wyboru jeszcze żużel, gdzie na trybunach zasiada sporo osób. Choć rozgrywki żużla są pewną konkurencją, to mała na stadionie przy ulicy Armii Ludowej też można liczyć na pojawienie się garstki kibiców.
Gawin Królewska Wola
Najwyższa frekwencja: 500 (Gawin – Zagłębie)
Najniższa frekwencja: 100 (Gawin – Raków, Gawin – Polonia)
Ogółem: 2 850
Średnio widzów: 285
Liczba mieszkańców: 520
Stosunek średniej widzów do liczby mieszkańców: 54,8%
Choć w Królewskiej Woli mieszka zaledwie 520 osób, to lider tabeli zawsze mógł liczyć na wsparcie kibiców. Najwięcej przyszło na mecz z Zagłębiem Sosnowiec, gdzie na małym kameralnym stadionie zasiadło 500 osób. W rundzie jesiennej już nie zobaczymy żadnej osoby, gdyż Gawin zdecydował się wycofać z rozgrywek.
GKS Tychy
Najwyższa frekwencja: 3 000 (GKS Tychy – Victoria, GKS Tychy – Pogoń)
Najniższa frekwencja: 700 (GKS Tychy – Gawin)
Ogółem: 16 300
Średnio widzów: 1 630
Liczba mieszkańców: 128 492
Stosunek średniej widzów do liczby mieszkańców: 1, 26%
W Tychach kibice mogą wybierać między hokejem i piłką nożną. Choć sekcja hokeja gra w ekstraklasie, to na meczach piłki nożnej nie brakuje kibiców. W spotkaniach z Victorią Koronowo i Pogonią Szczecin zasiadało aż po3 tysiące widzów. W rundzie wiosennej sporym kąskiem dla fanów będzie mecz ostatniej kolejki, gdzie w derbach GKS zmierzy się z Zagłębiem Sosnowiec.
Jarota Jarocin
Najwyższa frekwencja: 1 200 (Jarota – GKS Tychy, Jarota – Miedź)
Najniższa frekwencja: 300 (Jarota – Elana)
Ogółem: 7 400
Średnio widzów: 627
Liczba mieszkańców: 26 821
Stosunek średniej widzów do liczby mieszkańców: 2,33%
W poprzednich sezonach na jarociński stadion przychodziło więcej kibiców. Słaba gra podopiecznych Czesława Owczarka sprawiła, że coraz mniej fanów przybywa na ulicę sportową. W rundzie wiosennej ciężko będzie poprawić wyniki frekwencji, ponieważ Jarota zagra tylko sześć spotkań na własnym stadionie.
Kotwica Kołobrzeg
Najwyższa frekwencja: 1 000 (Kotwica – Chemik, Kotwica – Gawin)
Najniższa frekwencja: 500 (Kotwica – Polonia)
Ogółem: 7 050
Średnio widzów: 705
Liczba mieszkańców: 44 876
Stosunek średniej widzów do liczby mieszkańców: 1,57%
Choć podopieczni Tomasza Arteniuka prezentowali dobrą formę i aktualnie zajmują fotel wicelidera, to tego samego nie można powiedzieć o kibicach, których zjawiała się tylko garstka. Zapewne poprawi się to w rundzie jesiennej, gdzie Kotwica zmierzy się z Zawiszą, Pogonią czy Zagłębiem Sosnowiec.
Lechia Zielona Góra
Najwyższa frekwencja: 600 (Lechia – Elana)
Najniższa frekwencja: 150 (Lechia – Victoria)
Ogółem: 3 300
Średnio widzów: 366
Liczba mieszkańców: 117 523
Stosunek średniej widzów do liczby mieszkańców: 0,31%
Kibice w Zielonej Górze mają do wyboru aż trzy dyscypliny. Zaczynając od futbolu, koszykówki, a kończąc na dobrze spisującej się w ekstraklasie żużla drużynie ZKŻ Kronopol Zielona Góra. Dlatego frekwencja na meczach futbolu jest mniejsza niż na pozostałych dyscyplinach.
Miedź Legnica
Najwyższa frekwencja: 1 200 (Miedź – Zagłębie)
Najniższa frekwencja: 250 (Miedź – Czarni)
Ogółem: 4 150
Średnio widzów: 593
Liczba mieszkańców: 110 119
Stosunek średniej widzów do liczby mieszkańców: 0,53%
Miedź w rundzie jesiennej nie powalała na kolana, frekwencja na stadionie też. Najwięcej kibiców zjawiło się na meczu z Zagłębiem Sosnowiec, który zakończył się remisem. Najmniej osób przyszło na mecz inauguracyjny z Czarnymi Żagań.
MKS Kluczbork
Najwyższa frekwencja: 2 500 (MKS – Zawisza, MKS – GKS Tychy, MKS – Pogoń)
Najniższa frekwencja: 1 300 (MKS – Kotwica)
Ogółem: 15 800
Średnio widzów: 1 580
Liczba mieszkańców: 26 164
Stosunek średniej widzów do liczby mieszkańców: 6,03%
W Kluczborku piłka cieszy się sporym zainteresowaniem. Kibice licznie pojawiali się na meczach z Zawiszą Bydgoszcz, GKS Tychy czy Pogonią Szczecin. Najmniej fanów przyszło na mecz z Kotwicą Kołobrzeg, których było 1 300.
Nielba Wągrowiec
Najwyższa frekwencja: 2 000 (Nielba – Zawisza)
Najniższa frekwencja: 110 (Nielba – Polonia)
Ogółem: 7 130
Średnio widzów: 713
Liczba mieszkańców: 24 815
Stosunek średniej widzów do liczby mieszkańców: 2,87%
W Wągrowcu na mecz średnio przychodziło 713 osób, jednak spora garstka kibiców pojawiło się na spotkaniu z Zawiszą Bydgoszcz. W rundzie jesiennej w Wągrowcu zostanie rozegranych kilka ciekawych spotkań. Na pewno dużym zainteresowaniem będzie cieszył się mecz z Jarotą Jarocin, gdyż kibice obydwu zespołów nie darzą się sympatią.
Pogoń Szczecin
Najwyższa frekwencja: 4 500 (Pogoń – Zawisza)
Najniższa frekwencja: 1 000 (Pogoń – Jarota)
Ogółem: 19 400
Średnio widzów: 2 155
Liczba mieszkańców: 407 260
Stosunek średniej widzów do liczby mieszkańców: 0,52%
W Szczecinie piłka stoi na dobrym poziomie. Średnia ilość przychodzących na mecze Portowców jest jedną z wyższych w lidze, ale jak na tak liczne miasto, to wynik ten powinien być i tak o wiele lepszy. Pogoń ma spore szanse na awans i na pewno na wiosnę ta frekwencja się poprawi. Warto zaznaczyć, że Portowcy pierwsze trzy mecze rozgrywali na wyjazdach, bo remontowana była płyta boiska.
Polonia Słubice
Najwyższa frekwencja: 500 (Polonia – Lechia, Polonia – Pogoń)
Najniższa frekwencja: 100 (Polonia – Gawin)
Ogółem: 2 720
Średnio widzów: 272
Liczba mieszkańców: 16 818
Stosunek średniej widzów do liczby mieszkańców: 1,61%
Na mecze Polonii średnio przychodziło 272 kibiców. Jednak jak na tak małe miasto nie jest to mało. Najwięcej osób było na meczu z Lechią Zielona Góra i z Pogonią Szczecin. Najmniej, bo tylko 100 przyszło na spotkanie z liderem tabeli, Gawinem Królewska Wola.
Raków Częstochowa
Najwyższa frekwencja: 3 000 (Raków – Lechia)
Najniższa frekwencja: 1 000 (Raków - MKS Kluczbork, Raków - Chemik, Raków- Unia)
Ogółem: 17 800
Średnio widzów: 1 780
Liczba mieszkańców: 241 449
Stosunek średniej widzów do liczby mieszkańców: 0,73%
Choć w Częstochowie można wybierać pomiędzy piłką nożną, siatkówką a także żużlem, to na mecze Rakowa zawsze przychodziło powyżej tysiąca kibiców. Najwięcej na trybunach zasiadło w meczu z Lechią Zielona Góra.
Unia Janikowo
Najwyższa frekwencja: 4 000 (Unia – Zawisza)
Najniższa frekwencja: 100 (Unia – Jarota)
Ogółem: 16 000
Średnio widzów: 177
Liczba mieszkańców: 9 131
Stosunek średniej widzów do liczby mieszkańców: 1,93%
W tym małym miasteczku futbol cieszy się dużym zainteresowaniem. W meczu z Zawiszą Bydgoszcz na trybunach zasiadło aż 4 tysiące kibiców, co daje niespełna połowę osób, które mieszka w tej miejscowości. Z kolei na mecz z Jarotą wybrało się tylko 100 osób.
Victoria Koronowo
Najwyższa frekwencja: 1 300 (Victoria – Zawisza)
Najniższa frekwencja: 100 (Victrotia – Polonia)
Ogółem: 4 250
Średnio widzów: 472
Liczba mieszkańców: 10 818
Stosunek średniej widzów do liczby mieszkańców: 4,36%
W Koronowie średnio na mecz chodziło ponad 400 osób. Może nie jest to zbyt wielki wyczyn, ale na tak małą miejscowość na pewno powinien cieszyć. Na meczu z Zawiszą na trybunach zasiadło aż 1 300 kibiców. Choć kibice są, ale wyników nie ma, więc na wiosnę jeśli się nie poprawi, to ciężko będzie to utrzymać.
Zagłębie Sosnowiec
Najwyższa frekwencja: 4 500 (Zagłębie – GKS Tychy, Zagłębie – Pogoń)
Najniższa frekwencja: 700 (Zagłębie – Victoria)
Ogółem: 23 000
Średnio widzów: 255
Liczba mieszkańców: 221 775
Stosunek średniej widzów do liczby mieszkańców: 0,11%
W Sosnowcu piłka nie cieszy się zbytnim zainteresowaniem. Choć na mecze z GKS Tychy i Pogonią przychodziło 4 500 kibiców, to na tak liczną miejscowość nie jest to wielki wyczyn. Warto dodać że kibice mają też do wyboru hokej na lodzie, który jest na dobrym poziomie. Nieoficjalnie mówi się, że na jeśli na wiosnę nie znajdzie się jakiś sponsor drużyny, to zespół może zostać rozwiązany. Zawisza Bydgoszcz
Najwyższa frekwencja: 7 000 (Zawisza – Elana)
Najniższa frekwencja: 1 500 (Zawisza – Lechia)
Ogółem: 36 100
Średnio widzów: 3 610
Liczba mieszkańców: 360 142
Stosunek średniej widzów do liczby mieszkańców: 1,02%
Na mecze Zawiszy Bydgoszcz przychodziło najwięcej kibiców w całej drugiej lidze. Na dziesięciu spotkaniach na trybunach zasiadło aż 36 100 kibiców. Najwięcej osób było na meczu z Elaną Toruń, gdzie na stadionie zasiadło aż 7 tysięcy fanów. Czy w rudzie wiosennej uda się ten wyczyn powtórzyć?
http://www.futbol.pl/index_2602.php?a_2 ... s&r_13=117