Budżet miasta kontra Stadion Ludowy

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez WOJTEK 2003-10-30, 9:37 pm

NO WIDZISZ, TAKI ZE MNIE MALKONTENT.PO CO MAM ŚMIAĆ SIĘ JAK GŁUPI DO SERA.JEDNAK TWOJE POMYSŁY DAJĄ OLBRZYMIE EFEKTY,PRAWDA?MOZESZ PODAĆ CHOĆ JEDEN ?A CO LEPSZE? PODAWAĆ GŁUPIE POMYSŁY CZY NIE PODAWAĆ ICH WCALE ?A CO DO MIĘCHA? FEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
WOJTEK
Adventure Group

Postprzez bankier 2003-10-30, 9:57 pm

dzieli nas wiele spraw każdy swe problemy ma.....
:?

na dobre i na złe i w każdej lidze - zawsze będziemy tam gdzie oni będą grać!!!

i na tym zakończmy tę dyskusję - bo jak zwykle nic z niej dobrego nie wynika! a szkoda....

:cry:
bankier

Postprzez DaMi 2003-10-30, 10:12 pm

Racja jest jak dupa każdy ma swoją !!!
DaMi

...

Postprzez Krawiec 2003-10-30, 10:52 pm

Zbudowanie nowoczesnego stadionu jak najmniejszym kosztem, realnym do mozliwości lokalnych, to dla Wojtka głupota. Natomiast przysrywanie i teksty typu " na barykady ..." to głęboka mądrość. Jeśli Wojtek chcesz się pokazać od strony umysłowej, a nie tylko w moderowaniu "działu" pt "kogo lubimy a kogo nie ", to napisz jak ty widziesz przyszłość stadionu Ludowego ? Od tego należałoby zacząć dyskusję, bo to co pojawiło sie z twojej strony po tym, jak sam przyznałem wizjonerskim poście, to nie dyskusja tylko jarmark.

Ps. Jak dla mnie optymizm to wiara w sukces, a nie głupi smiech do sera :lol:
Krawiec

Postprzez Uwielbianyprzezwszystkich 2003-10-30, 11:54 pm

Krawiec jeżeli piszesz o modernizacji Ludowego najmniejszym kosztem to z pewnością budowa nowego stadionu na totalnym zadupiu nie jest dobrym pomysłem. Gdybyś sobie skalkulował ile kasy trzeba wydać na projekt rozbudowę infrastruktury, zmainę linii autobusowych to z pewnością wyszłaby zawrotna suma. Ja w każdym bądź razie proponuje przebudowę naszego stadionu który jest w dobrym miejscu zlokalizowany. Jak dla mnie najważniejsze jest świało bo to przyciągnie sponsorów. Chodzi o to że firmy lubią być w prasie a jeżeli posiadalibyśmy oświetlenie to częściej byłyby zdjęcia ze stadionu w prasie i może wreszcie znalazłby się sponsor z prawdziwego zdarzenia który by zainwestował w rozbudowę stadionu. Nie ma kłopotu z modernizacją stadionu wystarczy tylko rozebrać trybunę od strony budynku klubowego i nowobudowany sektor zbliżyć do płyty. I uważam że nie potrzeba nam w mieście nowego stadionu i to do tego na totalnym zadupiu gdzie jeżdżą może z 4 autobusy i do centrum jest kawał drogi. Gdzie nikomu by się nie chciało jeździć bo to za daleko - mówie o zwykłych kibicach.... Trzeba inaczej wpłynąć na władze miasta.
Uwielbianyprzezwszystkich
Adventure Group

Postprzez Albion 2003-10-31, 12:12 am

Sosnowiecka część AG....uff co za login :D .Piszesz że byłoby za daleko,dla kogo? Duża część kibiców Zagłębia dojeżdża na mecze z Dąbrowy i Będzina dla nich byłoby bliżej. Tak jak pisze Krawiec to jest właśnie środek Zagłębia Dąbrowskiego!
Albion

...

Postprzez Krawiec 2003-10-31, 12:32 am

Stary co ty opowiadasz ? Widziałeś kiedyś mapę Zagłębia ?

Znajwiekszych osiedli w Zagłębiu tj Mydlice, Środula i Zagórze można tam dojść piechotą . Tak jak napisał Bankier wiele stadionów w Polsce niepowstaje ze względu na własność terenów. Tu mamy sprawę prostą , teren jest własnoscią miasta. Infrastruktura w postaci parkingów już jest a jeśli chodzi o dojazd z innych dzielnic (nie wiem dlaczego akurat myślisz pod swoim kątem) jest taki jak obecny dojazd na Ludowy, czyli od centrum parę przystanków 55,188. Inne media zostały już podciagnięte przez hipermarkety więc nie ma problemu.

Nie wiem czy wiesz ale usytuowanie ludowego (w Szopienicach) miało służyc integracji ludności zagłębiowskiej i sląskiej,stąd wybudowano go poza granicami Sosnowca. Patrząc z perspektywy skupisk ludności w Zagłębiu zadupiem jest właśnieKresowa.

Poza tym by stadion mogł być określony mianem regionalnego powinien być na granicy miast . Łatwiej byłoby wówczas przekonac włodarzy Dąbrowy i Będzina by cos odpalili . Wzaproponowanym przeze mnie miejscu stykają się granice trzech zagłębiowskich miast. Jeśli mówisz że to jest daleko,to powiem ci ze z centrum po pijaku idzie się tam 25 min :)
Trochę blizej jest z centrum Będzina i DG.

Dzięki sosnowiecka cześć AG za normalne podejście do dyskusji

Narka
Krawiec

Postprzez WOJTEK 2003-10-31, 6:30 am

W TAKIM RAZIE JA PROPONUJĘ CI ZGŁOSIĆ PETYCJĘ DO URZĘDÓW MIEJSKICH.ZARĘCZAM ,ZE URZĘDASY OLEJĄ.POZA TYM UWAŻAM,ŻE NIE POWINNO SIĘ PRZENOSIĆ LUDOWEGO.NA SZCZĘŚCIE SĄ TO TYLKO TWOJE MRZONKI.POZDR!
WOJTEK
Adventure Group

Postprzez bankier 2003-10-31, 7:55 am

ale wojtek przyznaj, ze na mecze Zagłebia trzeba chadzać "za granicę" :wink: i to jakoś nie budzi sprzeciwów :?:
bankier

Postprzez WOJTEK 2003-10-31, 11:44 am

WIEM,ŻE TO BYŁ TEREN KATOWIC.I CO Z TEGO ???CHODZĘ TAM JUŻ PRAWIE 20 LAT.ZDAJĘ SOBIE SPRAWĘ,ŻE TE NASZE ROZMOWY O STADIONIE SPEŁZNĄ NA NICZYM.TAK PO PROSTU BĘDZIE.BETON BIUROKRACJI NIE PĘKNIE OD NASZEGO FORUM.TRZEBA TO ZROZUMIEĆ,ŻE WŁADZE MAJĄ NA GŁOWIE INNE PROBLEMY. :roll: :roll:
WOJTEK
Adventure Group

Postprzez Uwielbianyprzezwszystkich 2003-10-31, 12:40 pm

Albion napisał(a):Sosnowiecka część AG....uff co za login :D .Piszesz że byłoby za daleko,dla kogo? Duża część kibiców Zagłębia dojeżdża na mecze z Dąbrowy i Będzina dla nich byłoby bliżej. Tak jak pisze Krawiec to jest właśnie środek Zagłębia Dąbrowskiego!

Odpierdol sie od mojego nicka. Jak masz jakieś problemy poradnie zdrowia psychicznego czekają. Mądrale mieszkam na zagórzu i pomysł na stadion obok Auchan jest tak głupi że szkoda dalej nad tym dyskutować. A i jeszcze uświadomcie mnie jakie to autobusy z DG jeżdżą w weekendy pod Auchan oprócz 801 który jeździ rzadko a z Będzina oczywiście jedna 90. Jak widać połączeń w soboty mnóstwo.
No tak zapominiałem najlepiej byłoby wtedy dla meneli bo blisko na tani alkohol a że zadupie straszne to w końcu nic, bo przecież blisko by do sklepów było. No tak jeszcze trzeba tylko zamykać Auchan w dniu rozgrywania meczu bo są tam jakieś przepisy że w jakiejś tam odłegłośći nie wolno sprzedawać alkoholu. A zresztą zbudujmy stadion w DG albo w Będzinie i wtedy wszystkie nasze bogate miasta się na niego złożą w szczególności DG która długi będzie spłacać jeszcze wiele lat. najpierw trzeba zrobić klimat wokół naszego klubu kibiców a dopiero myśleć o nierealnych przenosinach naszego stadionu. A poza tym kto pytał wogóle włoskiego właścieiela klubu czy jemu się chce wykładać kase na zmiane stadionu. Przecież miasto nie będzie budowało kolejnego miejszkiego stadionu a mogę się założyć że tamte tereny nie są przeznaczone pod działalność sportową tylko produkcyjną. Pewnie trzeba by znowu wydać kupe kasy na zmiane kwalifiakcji gruntu i znowu koszty. Miast się zastanowi i powie po co nam jeszczxe jeden stadion który trzeba będzie utrzymywać - powkurwiajmy jeszcze ludzi ( w szczególności bezrobotnych ) i zbudujmy za miejską kasę nowy stadion za jakieś 30 mln. dyskusja jest nie potrzebna a ja się tego nie wstydzę że stadion kiedyś był w Katowicach - jakoś gieksa nie rozpacza że ma stdion w chorzowie
Uwielbianyprzezwszystkich
Adventure Group

...

Postprzez Krawiec 2003-10-31, 12:42 pm

... Ja doskonale wiem ,ze to sa mrzonki !!! Ale Wojtek uświadom sobie ,ze mimo tej całej betonowej machiny biurokratycznej są dźwignie zeby ja poprzestawiać . Inaczej nie byłoby fundacji na recz rozbudowy stadionu na Łazienkowskiej inaczej nie ruszyłaby sie rozbudowa stadionu przy bułgarskiej .

Myśle, że czas petycji do władzy juz przemija bo to postawa roszczeniowa . Teraz należy samemu ruszyć głową i sięgnąć po kase , która jest tylko trza ja umiec wyrwać .

Wyobraź sobie sytuację Lecha , trzy sezony temu . Końcówka tabeli drugiej ligi , wydawało się, że mają po zawodach. Własnie czyjeś mrzonki w głowie i pasja doprowadziły do tego , że mają dzisiaj to:

http://www.lech.poznan.pl/uimages/153/1 ... 10_034.jpg

a w niealekiej przyszłości będą miec to :

http://www.lech.poznan.pl/uimages/153/1 ... sf/sf3.jpg
http://www.lech.poznan.pl/uimages/153/1 ... sf/sf5.jpg

Sytuacja ekonomiczna Zagłebia jest nieporównywalna z Wielkopolską wiec żeby osiagnąc porównywalny efekt nalezy do sprawy podejsc jeszce ekonomiczniej od skąpych pyr. Mamy inne atuty :

1.Odradzająca sie dumę zagłębiowską wsród decydentów miejskich.
2.Decydentów z Sosnowca w województwie (wojewoda , marszałek)
3.Chęć wśród naszych decydentów do pokazywania się przed wyborami (2006)
4. 8 mln złotych na stadion lekkoatletyczny, który moze powstać na Ludowym, wystarczy położyć tartan, a te 8 mln przeznaczyc na rozpoczecie budowy nowego stadionu, typowo piłkarskiego.
5. Elementy stadionu bedą u nas tańsze (przemysł).

Można przecież utworzyć fundację "Stadion Zagłębia Dąbrowskiego", wystarczy 15-stu zdeterminowanych zagłębiowskich oszołomów. A co, my mamy być gorsi od pyrlandii ?

Anonimek czy na studiach robi się takie projekty jak ten poznański ?
Ostatnio edytowano 2003-10-31, 1:19 pm przez Krawiec, łącznie edytowano 1 raz
Krawiec

...

Postprzez Krawiec 2003-10-31, 1:01 pm

Teraz SCzAG sprowadziłeś (aś) sprawę do szczegółów i absurdu . Nikt nie mówił o DG ani Będzinie. Jeszcze raz zastanów sie na d słowem zadupie . Jakie to zadupie, do którego z centrum dochodzi się max w 25 min piechotą a z największych skupisk ludności masz od 5-10 min również piechotą . Nie trzeba w zwiazku z tym zmieniać istniejących linii autobusowych ani ich dodawać. Weź też pod uwage, że przyszłość to nie autobusy i tramwaje ale własne samochody i parkingi . Nawet z dworca kolejowego Będzin masz tam 10 min piechotą. Teren za Auchanem nie jest przeznaczony pod zabudowę produkcyjną tylko ogólnie biznesową .
Nie ma problemy żeby pod trybunami nie mogły powstać punkty usługowe. Zyski powstałe w ten sposób mozna przeznaczac na dlaszą rozbudowe stadionu oraz np program pt. "Ścieżki rowerowe w Zagłębiu"

Co do długu Dąbrowy to tak jakpisałem wcześniej w zwazku z przejęciem przez koncern LMN koncernu stalowego PHS , długi narosłe przez nie płacenie podatków przez HK zostaną spłacone (grubo ponad 100 mln).
Krawiec

Budżet miasta

Postprzez zgredos 2003-10-31, 1:16 pm

Wiem, że RM ma dużo ważniejszych spraw niż budowa stadionu. Ale w takiej metropolii jak Włocławek wybudowano niedawno nową hale sportową a obecnie rusza tam budowa stadionu piłkarskiego na 25000 miejsc. A więc można.
zgredos

...

Postprzez Krawiec 2003-10-31, 1:31 pm

Właściwie nie mówimy o dużych pieniadzach . Na początek 20 mln (jedna wysoka trybuna na 8 tys.) na które, zrzuciłoby się kilka kilka ośrodków. Później z pewnoscią dołaczyłby biznes.

Dla przykładu to kosztowało 120 mln :

http://www.sosnowiec.info.pl/modules/ga ... 03_04m.jpg

A to 40 mln :

http://dabrowa.pl/dabrowa/DG_FOTO_21A/2 ... rtowa+.jpg
Krawiec

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna