Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przyszłość Zagłębia

Postprzez August 2013-01-23, 6:50 pm

django napisał(a):To znaczy za zakładanie klubu piłkarskiego.

A miał być Pegienig. Faktycznie, też jestem ciekaw czemu ten niedoszły zbawca od gazu się zdeaktywował. Czyżby dlatego, że już dawno po wyborach ?
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez zag23 2013-01-23, 8:19 pm

Klub musi sie sądzić, nie mamy wyjścia teraz. Zyskanie na czasie jest kluczowe no chyba, że chcemy zaczynac od B klasy z inna nazwą klubu. Mam kilka pomysłów na wyjście z sytuacji.
1) sprzedaż nazwy Stadionu Ludowego jakiejś firmie tyle, że nie wiem czy byłby ktos chętny. Bo co innego jakbyśmy mieli 15 tys. stadion nowoczesny a co innego teraz a w dodatku nie wiem czy kibice byliby za zmiana sentymentalnej nazwy stadionu.
2) wyjściem tez jest postawienie na szkolenie młodzieży i sprzedaż klubom najzdolniejszych, spójrzcie na taki Rozwój Katowice wyszkolił Milika i po transferze z Górnika do Bayeru katowiczanie dostali lub dostana bodajże 1 mln. zł. Tyle, że nieraz trzeba miec po prostu farta by w przeciągu 2-3 lat sprzedać kogoś do klubu który go odsprzeda za jeszcze wyższa cenę.
3) ostatnim trudnym wyjściem jest awans w przeciągu 2 lat do 1 ligi i wtedy może jakiś poważny sponsor by sie pojawił i byśmy spłacili zadłużenie w ratach.
zag23

Postprzez PawełK 2013-01-23, 9:52 pm

zag23 napisał(a):Klub musi sie sądzić, nie mamy wyjścia teraz. Zyskanie na czasie jest kluczowe no chyba, że chcemy zaczynac od B klasy z inna nazwą klubu. Mam kilka pomysłów na wyjście z sytuacji.
1) sprzedaż nazwy Stadionu Ludowego jakiejś firmie tyle, że nie wiem czy byłby ktos chętny. Bo co innego jakbyśmy mieli 15 tys. stadion nowoczesny a co innego teraz a w dodatku nie wiem czy kibice byliby za zmiana sentymentalnej nazwy stadionu.
2) wyjściem tez jest postawienie na szkolenie młodzieży i sprzedaż klubom najzdolniejszych, spójrzcie na taki Rozwój Katowice wyszkolił Milika i po transferze z Górnika do Bayeru katowiczanie dostali lub dostana bodajże 1 mln. zł. Tyle, że nieraz trzeba miec po prostu farta by w przeciągu 2-3 lat sprzedać kogoś do klubu który go odsprzeda za jeszcze wyższa cenę.
3) ostatnim trudnym wyjściem jest awans w przeciągu 2 lat do 1 ligi i wtedy może jakiś poważny sponsor by sie pojawił i byśmy spłacili zadłużenie w ratach.

Sądzenie się da tyle, że sprawa zostanie odwleczona w czasie i dług się zwiększy - czytaj odsetki. Prawdopodobieństwo wygrania tej sprawy jest znikome...

Ad. 1. Nazwy stadionu dość specyficznej, a przede wszystkim historycznej na staruszku Ludowym dotykać nie wolno!

Ad. 2. Szkolenie młodzieży od kilku lat w Sosnowcu leży i kwiczy. Leży, bo trenerami są przeważnie wuefiści, którzy dorabiają sobie po kilka złotych do wypłaty np. w szkole. Tu potrzeba zatrudnić osoby, które trenerami będą tylko i wyłącznie, do tego im odpowiednio zapłacić i ewentualnie pomóc z zdobyciu odpowiedniej wiedzy oraz takowej od nich wymagać. Każdy zachwycony jest "zachodem", bazą szkoleniową, programami i metodami szkolenia. Jeżdżą tacy na staże i potem narzekają, że tu mają chujowe warunki. Problem jest złożony i na to wpływ ma wiele czynników.

Ad. 3. Na awans trzeba pieniędzy. I nawet jak awansujesz potrzeba jeszcze większych. Kto z akumulatorem na jajach (czytaj z widmem 1,5 bańki plus odsetki) wejdzie teraz do klubu z własną kasą? Miasto ma przekazać w tym roku dokładnie tyle, ile wynosi dług wobec "skarbówki" bez odsetek.

Nie neguje Twoich pomysłów, ale są z lekka wyrwane z księżyca. Mocno wierzę, że masz w swojej komórce numer do jakiegoś szejka, który przyjdzie i wywali walizę "sałaty" na biurko w gabinecie prezesa Zagłębie S.A. i problemy tego klubu znikną pod pierzyną pertodolarów...

PS. Tak do ogółu, może ktoś to odbierze zbyt do siebie, ale cóż jego wybór - zostałem wszakże jakiś czas temu ogłoszony pyszałkiem - gdzie jest i co robi ten "zbawca Zagłębia"?
PawełK
pyszałek

Postprzez zag23 2013-01-24, 12:20 am

To tylko moje pomysły jeśli masz lepsze to zachęcam do napisania, trzeba więcej optymizmu bo podejściem krytykanckim do niczego dobrego nie dojdziemy jeśli tylko krytykujemy a nic nie proponujemy od siebie. Skoro innym klubom udaje sie spłacić dług /Miedz, Polkowice, Ruch/ to czemu nam by sie miało nie udac? A propos odsetek o których wspomniałeś, one leca cały czas wiec odwleczenie sprawy tylko nam pomoże, wiemy jakie czasy nastały może za parę lat zmieni sie coś na plus (mam na mysli sponsorowanie klubu sponsor badz miasto - nowy prezydent przychylniejszy ZS) a dług jak urośnie o 200 tys to i tak sie nic nie stanie. Jesli teraz nie mamy jak spłacić tego długu to trzeba przeciągać sprawę, moze to mało racjonalne ale tak inne kluby robiły i dobrze wyszły, bo jakoś trzeba przetrwać albo klub zbankrutuje a tego nie chce.
zag23

Postprzez PawełK 2013-01-24, 6:26 am

zag23 napisał(a):To tylko moje pomysły jeśli masz lepsze to zachęcam do napisania....

1. Prezydent - out
2. Rada nadzorcza Zagłębie S.A. - out
3. Prezes - out
PawełK
pyszałek

Postprzez django 2013-01-24, 10:29 am

Warunkiem żeby spełniły się punkty 2 i 3 jest spełnienie się puntu 1. Górski nie ruszy RN, ani Baczyńskiego, który robi wszystko, żeby nie podpaść Miastu, co widać choćby po sposobie załatwienia sprawy z Lachowskim. Także jeszcze przynajmniej przez 1,5 roku nic się nie zmieni w kwestii zarządzania i kontroli w Spółce.
django

Postprzez zag23 2013-01-24, 12:24 pm

PawełK napisał(a):
1. Prezydent - out
2. Rada nadzorcza Zagłębie S.A. - out
3. Prezes - out

i kto ma wyrwane z księzyca pomysły hehe, skoro żartujemy sobie to mam poniższą propozycje z happy endem ;)

jest jeszcze jedno wyjście, najłatwiejsze ale wiąże sie z likwidacja klubu, klub dogrywa sezon 2012/13 do końca zajmuje miejsce ponad kreską. Następuje likwidacja i ruszamy z nową nazwa Zagłebie 1906 Sosnowiec nie od B klasy tu was zaskoczę, zaczynamy od 4 ligi ślaskiej dogadujemy sie ze SlZPN i PZPN i za wcześniejsze zasługi (2 wicemistrzostwa PL+ 3 PP) startujemy z wyzszego poziomu bez złotówki długu.

księżycowa historia z przymrużeniem oka:

Wtedy wybrany zostaje nowy prezes klubu i powstaje klub 100 na emigracji, który wspiera finansowo Zagłebie. W ciagu paru sezonów awansujemy do 1 ligi, sponsorem strategicznym staje sie miasto bez Kazia + Expo (to tylko przykład). Awansujemy do ekstraklasy w miedzy czasie powstaje stadion w Zagórzu - Expo Arena na 21906 miejsc (koncówka nie jest przypadkowa).
zag23

Postprzez Tomcjo 2013-01-24, 1:22 pm

Prawda jest taka ze prezesa latwo wziac i wyrzucic . Tylko ze ten beznadziejny Baczynski jest jedyna osoba w Zagłębiu Dąbrowskim ktorej zalezy na klubie . Sam krytykowalem go wielokrotnie ale nie potrafie wymienic zadnej osoby ktora bedzie lepiej dbac o klub . Stowarzyszenie zawodzi na calej lini . Nie jest nawet źródłem pomyslow a co dopiero dzialań. Jedynym ratunkiem moze byc Klub 100 . Ale czy jest setka biznesmenow ktorzy beda wydawac kase na zabawe w football ? Raczej powinien powstac Klub 1000 . Tysiac osob ze skladka 1000 zl / na rok . To niby wydatek jakies 83 zl miesiecznie ale kazdy z nas musi sam odpowiedziec sobie czy go stac . Ja niby chcalbym ale jednorazowo moze byc problem a w skladki bawic sie nie warto bo zaraz okaze sie ze polowa nie placi . Dlatego sami musimy odpowiedziec na pytanie . Czy Zaglebie Sosnowiec ma dalej istniec i czy jest 1000 osob ktorych stac na wydatek 1000 zl rocznie co da milion zloty budzetu . Ja na takie pytanie nie potrafie odpowiedziec jednoznacznie . Gdyby bylo juz z 900 chetnych to pewnie wplyneloby to na moja ambicje i bym sie zmobilizowal . A tak to ciezko . Pewnie ze chce poprzec takich rozsadnych ludzi ale czy tacy sa ? I czy znajda sie ci pierwsi ktorzy rozpoczna ? A jak wam zalezy na Zaglebiu ? Na 10 , na 100 czy na 1000 ? Moze warto przeprowadzic glosowanie i sie przekonamy ile jestesmy warci .
ZAGŁĘBIE SOSNOWIEC
Tomcjo

Postprzez Anakin 2013-01-24, 2:15 pm

Tomcjo napisał(a):Prawda jest taka ze prezesa latwo wziac i wyrzucic . Tylko ze ten beznadziejny Baczynski jest jedyna osoba w Zagłębiu Dąbrowskim ktorej zalezy na klubie .

Nie wierzę że nie można znaleźć solidnego menedżera który postawiłby klub na nogi. Jak mi się zdaje to chyba August pisał jakiś czas temu o zrobieniu konkursu na Prezesa. Bo tu chodzi o to aby był ktoś kompetentny komu zależy na swojej robocie. A po tym że na czele klubów stoją Drążkiewicz i Baczyński to można być pewnym że podstawowym czynnikiem wyboru jest bycie w określonym "ukłądzie".
Anakin

Postprzez Tomcjo 2013-01-24, 5:37 pm

Managera mozna znalezc . Tylko ze to bedzie najemnik . I bedzie robil to co powie wlasciciel . A kase na razie daje tylko miasto i miasto chce LB bo najlepiej spelnia ich wole . Kibic nawet jak policzyc wplywy z biletow to znaczy tyle co nic .
Tomcjo

Postprzez mason 2013-01-24, 10:16 pm

jako mieszkańcy miasta Sosnowca już łożymy na klub bo to jest z budżetu a budżet nie jest tego czy innego nieudacznika typu Górski tylko mieszkańców miasta. Jesteśmy więc głownym sponsorem i jako tacy powinniśmy znać dokładnie sprawy finansowe, na co te pieniądze idą? Czy przypadkiem nie są bezsensownie rozpierdalane.

Tego powinniśmy wymagać od osobnika który w drodze wyborów jest reprezentantem mieszkańców, także do pilnowania budżetu w imieniu tych mieszkańców a nie jakimś jaśnie panem. Tymczasem okazuje się wraz z cała swoją świtą, także utrzymywaną za nasze pieniądze są to wysokich lotów frajerzy którzy od lat nie potrafią skontrolować i przypilnować jak wydawane są dotacje na klub, nasze a nie ich (jichkm :czerwona: ) pieniądze. ale przecież już od wielu lat ich sprawdziliśmy i wiemy że to są sprawdzeni gospodarze :lol:

A wracając do pomysłu kolegi, ja nawet mógłbym dać te 1000 zł. np za fajny dyplom/certyfikat który mógłbym sobie w firmie powiesić ale musiałbym być w aktualnej sytuacji frajerem skoro nie wiem na co idzie dotacja z budżetu miejskiego a więc także i jakaś cześć z moich podatków.Chcecie zmian? To zmiany w tym mieście muszą być gruntowne!
ZAGŁĘBIE KLUB!
ZAGŁĘBIE REGION!
mason

Postprzez August 2013-01-24, 11:12 pm

Coraz bliższy jest czas kiedy zające będą się mogły na Ludowym swobodnie pieprzyć.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez django 2013-01-25, 9:46 am

mason napisał(a):jako mieszkańcy miasta Sosnowca już łożymy na klub bo to jest z budżetu a budżet nie jest tego czy innego nieudacznika typu Górski tylko mieszkańców miasta. Jesteśmy więc głownym sponsorem i jako tacy powinniśmy znać dokładnie sprawy finansowe, na co te pieniądze idą? Czy przypadkiem nie są bezsensownie rozpierdalane.

Dokładnie. Powinien być co miesiąc publikowany ogólny bilans klubu. Tymczasem nie tylko nic nie wiemy, ale nawet sponsorzy są tajni. Na pewno nikogo nie zachęci do wspomagania klubu to, że kibice są traktowani jak piąte koło u wozu. W normalnym klubie nie do pomyślenia jest sytuacja, w której prezes zwalnia najlepszego piłkarza i nawet nie uważa za stosowne wyjaśnić kibicom powodów swojej decyzji. Jetem przekonany, że dla wielu osób nie byłoby problemem regularne wspomaganie klubu kwotą choćby 100 zł miesięcznie, tylko nikt ich do tego nie zachęca. To nie my powinniśmy się organizować, tylko klub powinien stworzyć ramy w postaci oferty marketingowej. Czy naprawdę problemem jest zrobienie czegoś takiego:

-> http://www.odra.wodzislaw.pl/node/198

Przecież tu nawet nie trzeba nic wymyślać. Kopiuj - wklej ze strony internetowej Odry Wodzisław. Zmieniamy tylko kolory kart i ewentualnie kwoty, bo liga wyższa. Ale po co? Jak już wiele razy pisałem Miasto ma - Kaziu da. A że daje coraz mniej? Dostosujemy się, najwyżej spadniemy. Ważne że nie trzeba się za bardzo wysilać intelektualnie.
django

Postprzez Anakin 2013-01-25, 1:50 pm

django napisał(a): http://www.odra.wodzislaw.pl/node/198

Przecież tu nawet nie trzeba nic wymyślać. Kopiuj - wklej ze strony internetowej Odry Wodzisław

Fajny pomysł choć cokolwiek nie do końca do skopiowania bo Odra to teraz stowarzyszenie a Zagłębie jest spółką i pewne czynności oferowane przez Odre jak udziałw Zgromadzeniach to w Sosnowcu musiałyby się wiązać z zakupem akcji a na to Miasto by nie poszło.
Anakin

Postprzez RUDI 2013-01-25, 2:35 pm

Anakin napisał(a):musiałyby się wiązać z zakupem akcji a na to Miasto by nie poszło

Szatan zrzekł się swoich akcji na rzecz Zagłębia.
"Szatan nie był zainteresowany akcjami. - Oddałem je do dyspozycji spółki. Jeżeli władza będzie w jednych rękach, to klub będzie łatwiej postawić na nogi - mówi Szatan, "
-> http://www.sport.pl/pilka/1,64946,10979 ... lebia.html

Miałem kiedyś taki pomysł ,aby akcje Szatana kupiło Stowarzyszenie za symboliczną złotówkę(jeżeli były w dyspozycji klubu,a z deklaracji właściciela wychodziło że tak) i może wtedy starać się o różne akcje ratunkowe .Ale nie jestem "mocny" w takich sprawach :redface: i może rzeczywiście był to głupi pomysł nie do zrealizowania ?
> O KIBICOWANIU WIEM NIEWIELE <
RUDI

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna