Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przyszłość Zagłębia

Postprzez swiezy52 2012-02-18, 2:58 pm

Onslow napisał(a):FC Zawiszy u nas ? co to ma na celu chcesz ludzi bardziej skłócić ? może załóżcie następny nowy klub...

nic to nie ma na celu chyba ze ukazanie realiow naszego regionu... jak rozumie Augustowi chodzi o zatracanie wartosci kibicowskiej o miernocie dzisiejszego sportu w Zaglebiu. To doprowadzi do tego ze mlodzi ludzie zostana "zwabieni" przez inne kluby do kibicowania wlasnie im... nie bez powodu na niektorych mowi sie "kibice sukcesu"...
swiezy52
100% Zagłębie

Postprzez Ludowiec2 2012-02-18, 3:36 pm

August napisał(a):Być może nieświadomie, ale akurat tym razem kiboll poniekąd ma rację. Dzis sosnowiecki sport i wszystko wokół to jeden wielki syf. A za chwilę, być może za kilka lat nie będzie nic. Miasto to dyletanci, lokalni przesiebiorcy to albo cwaniaki próbujący ubić jakis interes lub też fujary, którym wystarcza cmokanie się z Baczyńskim. Środowisko kibicowskie podzielone. Przy czym od kibicowskich decydentów jedzie megalomanią, w której jednym z nielicznych wyznaczników jest ilość zaliczonych wyjazdów a do reszty panuje pogarda. Natomiast ta "reszta" jest już naprawdę coraz mniej liczna. Bo to zwykli ludzie, którzy byli oszukiwani przez lata przez klubu ujebany w korupcji, potem przez szatanohytrych rojeniami o szybkim powrocie, krojeni przez ultrasów z kasy na oprawy, by potem usłyszeć, że klub z Kresowej to już nie Zagłębie. A w końcu mamieni przez inicjatorów nowego stowarzyszenia nową nadzieją, której wystarczyło na raptem kilka spotkań rundy jesiennej. Czy ten zwykły kibic odróci się dla drużyny ? Pewna garstka z pewnością. Ale i ta będzie się nadal wykruszać. Dlatego kiboll ma rację pisząc o nowych fc. Może jeszcze nie teraz i niekoniecznie Zawiszy. Ale za kilka lat - na pewno.

August ma racje, a pierwszy FC w Sosnowcu to my juz od paru miesiecy mamy. Mysle tu o FC Legii Warszawa, zakamuflowane jako "1906". Chołocie z Zagorza jest za ciezko przyjsc na Ludowy ale na 2 tygodnie do przodu dopytuja sie na ich forum o bilety na przelot samolotem do Lizbony! :kiepsko:
Za trafne uznam stwierdzenie kolegi August:
"...A w końcu mamieni przez inicjatorów nowego stowarzyszenia nową nadzieją, której wystarczyło na raptem kilka spotkań rundy jesiennej..." Dodal bym tylko ze jest to Stowarzyszenie dbajace o wlasny interes, tu biuro, tam sekretarka, no i takze o interes ich zagorzanskich "partnerow" z 1906 nakazujac kibicom chodzic na klub Krawczynskiego. A wszystko to pod szyldem "ZJEDNOCZENI KIBICE ZAGLEBIA SOSNOWIEC" cos w rodzaju dawnych szyldów: "MILOSC POLSKO-RADZIECKA CELEM CALEGO NARODU". I jeszcze te komentarze typu: Doprowadzilismy do pojednania. Jakiego pojednania? Idzcie sobie na forum b-klasowych i poczytajcie co ich interesuje wasze pojednianie. Nie interesuje ich nic, zero! A wiecie dlaczego? Bo oni szczaja na ZS z Ludowego, dla swietego spokoju podpisali dokument i robia dalej swoje
Ludowiec2

Postprzez django 2012-02-18, 4:18 pm

Stowarzyszenie Kibiców Zagłębia Sosnowiec, którego wybrane miesiąc temu nowe władze do tej pory nie uznały za stosowne poinformowanie kibiców Zagłębia o tym fakcie? Nie wróży to dobrze, raczej wygląda na to, że Stowarzyszenie będzie służyło instrumentalnym celom, ewentualnie będzie martwym tworem, jak Wiara, która wciąż nie jest wykreślona z KRS-u. Szkoda tylko energii i zaangażowania ludzi, którzy poświęcili czas i pieniądze, żeby SKZS powstało.
django

Postprzez Blajpios 2012-02-18, 11:20 pm

He, he... Coś mi to przypomina dowcip przedwojenny, jak to do przedziału I klasy z paniusiami i paniątkami wsiadł starozakonny jegomość. No i... jako że był typowym przedstawicielem prostej nacji, którą o przywiązanie do cebuli nadmierne oskarżano nie bez wyraźnych podstaw - a przynajmniej z pewnością nie w tym wypadku bez podstaw wyraźnych: po chwili "towarzystwo" wiercić się poczęło, machać wachlarzami, spoglądać wymownie a wypychająco na pejsatego jegomościa... A tu nic. w końcu, któraś z pań wyjęła flakonik drogich perfum i... głęboko wdechnęła ale też i zobaczyła błagające spojrzenie osoby z naprrzeciwka, więc podała uprzejmie. Zaraz zaczęła krążyć buteleczka, już od sąsiada do sąsiadki i tak w kółko, tylko Żyda omijano. Przeszła jedna "kolejka", druga, biegnie trzecia i gdy buteleczka zbliża się w pobliże bohatera akcji, ten rzecze: "nu, Drogie Państwo, tyle tu święta co przez czucie na mnie Pastwo mają - a jakoś tak mnie zobaczyć w tej zabawie nie poradzicie?" ;-)
Zaraz, zaraz. A jak to się nagle zaczęło to ożywienie z pisaniem wpisów po parunastu dniach zastoju? Coś tam rozsierdziło, poszły zaraz wyrazy oburzenia, wypychania - ale potem, jak z płatka; różanego :-)
Ale, niech tam! Dobrze, że ożywienie jest.
Jak by to tłumaczyć zasięgająć jeszcze do mądrości narodów: "uderz w stół a nożyce się odezwą"?
Choć, trochę żal, że tylko jedne nożyce się odezwały - a "wycieczek" robiłem do szerszego ich zakresu. Żal, bo bardziej warto by może było zastanowić się właśnie nie nad chorobą typa, co te nożyczki prowokował, co nad problemami, które tną siatkę przyszłości właśnie jak te nożyczki, szczękające dla niepoznaki na intruzów - i robiące sobie dalej swoje.
Pewnie, że oszukiwali i pluli w gębę kibicom: raz - ustawiając przez lata począwszy od pierwszych sekretarzy mecze i udając, że to wielka sportowa walka - a dwa, że przechodzi się nad tym do porządku dziennego, pewnie, furda! Dwa, że dzisiaj następcy tychże sekretarzy dalej są zarządcami: oczywiście, furda! To, że byli tacy, co poważyli się powiedzieć, iż nie godzi się, by dalej w Zagłębiu byli "umoczeniu" - to gdzie należy ich teraz szukać? Ależ, to wspaniale. Oczywiście, Lachowski miał odwagę przyjść, prosić o zrozumienie - a nie był przecież chyba najważniejszy w tym zestawie: to co do niego dla mnie zmienia postać rzeczy. Miał odwagę. Podobnie - są ci, którzy złapani na gorącym uczynku: usunięci. W innych niektórych klubach chyba ani tyle nie zrobiono. Tyle, że ci, co usuwali - też już chyba wszyscy wylecieli. A my wracamy "do wspaniałych złotych tradycji", rzecz jasna bez żadnego odcinania, po co, to nasza wspaniała tradycja! Och, wspaniała tradycja prawych ludzi z 1906 roku, co zakładali ten klub!? Na pewno? Nic jej nie przekrzywiono w czasach PRLu? NIe chodzi o to, że to były czasy, w których byliśmy zmuszeni żyć w określonych warunkach. Wiem to zapewne ciut lepiej przynajmniej od jakiejś części PT Forumowiczów. Chodzi o to - że właśnie odcięcia nie było żadnego. I tak pytać pewnie że można - co do w ogóle mentalności "wiodących sił sosnowiecko zagłębiowskiego narodu". Niemniej można i pytać co do stylu działania, rozumienia, marketingu, budowania społeczności, mydlenia oczu ludziom. Przecież - nawet chwyty te same... Ale, furda to! - bo, laboga, jak tak można pytać? NIech więc dalej rozgryweczki, dotacyjki toczą się. Zapewne zupełnie z księżyca wzięty, nie mający żadnych związków z dawną mentalnością Prezes z kolei na hokeju nawet imprezy masowej na kluczowych meczach nie zorganizuje. Bo może będzie nawet ładniej, jak piętro niżej stoczy się nie tylko piłka ale i krążek? Ale za to - Sprawdzony Gospodarz wystąpi na jakiejś konferencji, panowie znów wytłumaczą kibicom... Co? Ano - że absolutnie, tak jest, tak być musi, wspaniała tradycja, cichosza! Bo inaczej, co? Ano! Bo inaczej kto wie, czy nie trzeba by pomyśleć, że prawdą jest, iż w ramach przezwyciężania przekleństwa degrengolady trzeba by jednak odejść od zaklętego kręgu opancerzonego osadzenia w grajdołku dawnych mentalności?
No, to nie odchodźcie. Wiadomo. Zawsze tutaj co rusz mona sobie ponarzekać. Na Sprawdzonego Gospodarza, na zarządce tego czy tamtego, na "zawodników testowanych", "na wzmocnienia najlepsze, po pół roku zweryfikowane" itp. Niech się lud wyładuje, jak niegdyś w Kabaretach Pietrzaka.
To wszystko w zasadzie mnie nie zaskoczyło.
Jeżeli coś - to już bardziej zupełne przemilczenie pytania, które stawiałem, czy aby w tych potrzaskach nie należy za groźną komponentę sytuacji nie należy uważać możliwości brania góry ze strony rozwiązań po prostu przemocy. Coś, co pisałem na pewno jeszcze gdy M. Adamczyk został Prezesem, przestrzegając przy jednoczesnych pochwałach: a chyba jeszcze wcześniej też. No i kto wie, czy nie smutniejsze od tych paroksyzmów alergii na wszystko, co już nawet przypomina antykomunizm - nie jest właśnie to przemilczenie. Tylko jeden głos jakoś "podobną nutą", ba, wręcz mówiąc o przestępczych frakcjach "sprawdzonych kibiców", padł tutaj (a przecież trudno zbadać i wykazać, bez głosu tego człowieka, jaki był związek naszych wypowiedzi). Cóż, nie mam danych, by stwierdzać jak dalece podpisywałbym się pod takim stwierdzeniem - a na pewno nie hołdowałbym jednostronnemu wskazywaniu, że nienawidzi tylko jedna strona konfliktu kibicowskiego: niemniej przemoc na pewno staje przynajmniej na granicy czynów karalnych.
Co do zaś pozostałych "nożyczek", które poruszałem - no, cóż: wygląda, że i tak analiz wystarczy.
Blajpios

Postprzez tiktak 2012-02-19, 10:46 am

Świeży, na co czekasz, tyle bełkotu nie na temat a ty śpisz.Temat jest o przyszłości a ten bredzi o prl-u.(z tego co bylem w stanie zrozumieć, bo przy zdaniach dziesięciokrotnie złożonych wysiadam około drugiego). Może jakiś biskup czy inny przełor mu wytłumaczy że wszyscy tu piszący którzy pamiętaja tamte czasy kojarzą je np. ze zwycięstwami Polski nad Argentyną, Brazylią Holandią, Włochami itp. (jeśli chodzi o szczebel reprezentacji. Poza tym jest jeszcze okazja przekazać np. Szaryńskiemu że Puchar Polski wywalczyli za niego sekretarze. Osobiście nie poprzez forum.
Zapomniałem dodać, ze takiego Brychczego uczyli techniki Breżniew z Honeckerem w przerwach między całusami.
tiktak

Postprzez August 2012-02-28, 7:36 pm

Zdrowy Marcin Lachowski to największe wzmocnienie sosnowieckiej drużyny przed wiosenną rywalizacją o utrzymanie w drugiej lidze.
Po rundzie jesiennej Zagłębie jest ostatnie. Sosnowiczanie przegrali aż jedenaście spotkań - najwięcej w całej lidze. Lachowski większość z tych porażek oglądał z trybun, gdyż nieustannie gnębiły go kontuzje. Teraz od początku okresu przygotowawczego ciężko pracuje nad formą i znowu jest "mózgiem" zagłębiowskiej drużyny.

Wojciech Todur: Denerwuje się Pan, gdy spogląda na tabelę drugiej ligi?

Marcin Lachowski: - To na pewno nie jest przyjemne widzieć taki klub jak Zagłębie na ostatniej pozycji. Mnie to boli, a nie denerwuje. Patrzę jednak w tą tabelę i widzę, że mamy trzy punkty straty do bezpiecznego miejsca, a to znowu tak dużo nie jest. Na pewno przystąpimy do rozgrywek pełni nadziei, że wygrzebiemy się z tych kłopotów.

Forma, jaką prezentujecie w sparingach nastraja optymistycznie?

- Moim zdaniem z meczu na mecz gramy lepiej. W ostatnim sparingu z GKS-em Katowice (0:0) mieliśmy siedem czy osiem czystych sytuacji do zdobycia bramek. Nie wpadło. Trudno. Ważne jednak, że sami też nie daliśmy się pokonać. Więcej, rywal niemal nie stwarzał pod naszą bramką zagrożenia. Pamiętając o tym, że jesienią traciliśmy najwięcej goli w całej lidze to duża poprawa. Musimy likwidować wszelkie zagrożenie w zalążku. Sami zawsze coś tam rywalowi włożymy.

Odpowiada Pan teraz za rozegranie piłki razem z Łukaszem Matusiakiem, który trafił do Zagłębia z Polonii Bytom.

- Dobrze się rozumiemy, a kolejne sparingi pokazują, że możemy spokojnie i skutecznie poprowadzić grę Zagłębia.

Sporo pokrzykuje Pan na młodzież. Podołają trudnemu zadaniu?

- Muszą to udźwignąć. Innego wyjścia nie ma. Z drugiej strony latem ubiegłego roku mówiłem o sobie to samo, a jednak z powodu ciągłych kontuzji zagrałem łącznie może z pięć spotkań. Każdy musi patrzeć na siebie, brać odpowiedzialność za wynik i zasuwać. W walce o utrzymanie w drugiej lidze wielkiej filozofii nie ma.
http://www.sport.pl/sport-slask/1,12185 ... li__a.html
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez roxy 2012-03-03, 10:10 pm

powie mi ktoś,co się stało ze stroną zagłębie.eu?
roxy

Postprzez RUDI 2012-03-03, 11:12 pm

roxy napisał(a):powie mi ktoś,co się stało ze stroną zagłębie.eu?

Jest płatna ,opłaciłeś abonament ,aby pobrać wtyczkę ?
> O KIBICOWANIU WIEM NIEWIELE <
RUDI

Postprzez AroSpider 2012-03-04, 11:20 am

RUDI napisał(a):

RUDI,nie szalej :lol: No ale to może być pomysł na dodatkowe finansowanie klubu :)
AroSpider

Postprzez RUDI 2012-03-04, 2:26 pm

AroSpider napisał(a):
RUDI napisał(a):

RUDI,nie szalej :lol: No ale to może być pomysł na dodatkowe finansowanie klubu :)

To był żart ;-) dziwne pytanie ,w tym temacie, skierowane w nieodpowiednie miejsce . Może jednak nie ? nie znam języka :redface: ,ale z tego co sobie przetłumaczyłem w opcji " tłumacza" :-) ,brzmi to trochę niepokojąco,
> O KIBICOWANIU WIEM NIEWIELE <
RUDI

Postprzez roxy 2012-03-04, 6:24 pm

no więc ja też korzystałem z tej funkcji i dla tego pytam w tym rozdziale ;-)
roxy

Postprzez django 2012-03-09, 6:19 pm

No to mamy kolejny "pakt dla Zagłębia". Moment dobry, bo tuż przed startem rundy, tylko co w praktyce oznacza "zapewnienie finansowania Spółki"? Zostaną uregulowane zaległości wobec piłkarzy? Od tej pory wypłaty będą otrzymywać regularnie? No i co to znaczy "zapisanie w budżecie miasta odpowiednich środków"? Budżet miasta konstruuje się pod koniec roku, podczas gdy minął dopiero pierwszy kwartał. Czy w najbliższym czasie radni dokonają przesunięcia jakiejś znaczniejszej sumy pieniędzy z innych celów na piłkarskie Zagłębie? Oświadczenie jest napisane na takim poziomie ogólności, że dopóki nie poznamy szczegółów (jeżeli jakieś są), to pozostaje nie wiem którym już w ostatnich latach bezużytecznym kawałkiem papieru, sygnowanym nic nie znaczącym podpisem Kazika.
django

Postprzez tiktak 2012-03-10, 10:25 am

django napisał(a):No to mamy kolejny "pakt dla Zagłębia". Moment dobry, bo tuż przed startem rundy, tylko co w praktyce oznacza "zapewnienie finansowania Spółki"

Nic nie oznacza.
tiktak

Postprzez August 2012-03-10, 11:58 am

Póki co, pakt jest entym kwitkiem podpisanym przez Górskiego, który nie rodzi żadnych zobowiązań. Co więcej, treść paktu to znów po raz enty ogólnikowe slogany rodem z minionej epoki. Jeśli i tym razem w slad za nimi nie rozpoczną się działania, każdy kolejny "pakt" czy jak się go nie nazwie, bedzie budził tylko politowanie. Póki co, ja widzę w tym jeden pozytyw. A mianowicie sygnał (np. do lokalnych przedsiębiorców) wysłany w eter, że wokól piłkarskiego Zagłebia moze być tylko lepiej,a w związku z tym warto dołożyć sie do niego. Ale tu musi być konkretna oferta.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez tiktak 2012-03-10, 12:07 pm

Tekst zaczynający się od słowa "należy" na pewno jest "gwarancją" czegokolwiek.
Ja mam lepszy pomysł na pakt:
Należy:
- być pięknym
- zdrowym
- i bogatym,
żeby nie liczyć na Górskiego.
Jeśli się znajdzie kilka tysięcy takich w Sosnowcu to mamy gwarancję regularnych występów w Lidze Mistrzów.
tiktak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna