Kogo kupic,a kogo sprzedac

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Kogo kupic,a kogo sprzedac

Postprzez patrios91 2009-12-05, 10:25 am

U nas Wlosi jak przejmowali Zaglebie to tez obiecywali "gruszki na wierzbie"....i wyszla prawie IV liga...
Ja znalazlem taki artykul...wystarczy przeczytac tytul..dalej nie trzeba :)

Zbigniew Boniek: Sponsorowania Zawiszy, na razie, nie przewiduję!

Rozmowa ze ZBIGNIEWEM BOŃKIEM o bydgoskiej piłce nożnej.

- Da się pan namówić na rozmowę o bydgoskiej piłce?
- Z chęcią. Bydgoszcz to moje rodzinne miasto, a Zawisza to klub w którym wychowałem się jako piłkarz. To co dzieje się w mieście, w sporcie, zawsze mnie interesuje.

- Właśnie, dzieje się naprawdę bardzo dużo. Impreza goni imprezę, Bydgoszcz reprezentowana jest w wielu dyscyplinach w najwyższych klasach rozgrywkowych - kobiecej koszykówce, męskiej i kobiecej siatkówce, żużlu. No i piłkarski Zawisza odbudowuje wreszcie swoją markę. Gra obecnie w drugiej lidze i plasuje się w czołówce z nadziejami na awans. Cieszy to pana?
- Serce się raduje. Wiem, że bardzo mocno we wszystkie te przedsięwzięcia zaangażowane jest miasto. Brawo! Co zaś tyczy się piłkarzy Zawiszy, to także uważam, że miejsce drużyny jest w ekstraklasie. Nie jest to łatwe i wymaga wielu zabiegów organizacyjnych. Ale klub ma wszystko - fantastyczną bazę z zapleczem piłkarskim, setki młodzieży, podstawy szkoleniowe - żeby realnie o ekstraklasie myśleć.

- Od kilku miesięcy funkcjonuje już spółka piłkarska. Jak pan przyjął wiadomość o jej powołaniu?
- To był dobry ruch. Zawsze uważałem, że spółka jest łatwiejsza w zarządzaniu niż podmiot bez własności; a takim jest stowarzyszenie. Wiadomo mi także, że głównym udziałowcem jest obecnie miasto. Na rozkręcenie działalności to dobre rozwiązanie, lecz nie na dłuższą metę. Z doświadczenia powiem, że miasto nie jest idealnym właścicielem do prowadzenia takiej spółki. Najlepszym rozwiązaniem byłoby odsprzedanie, jeżeli nie całości udziałów, to przynajmniej pakietu większościowego. Myślę, że miasto jest na to już przygotowane.
Jest jeszcze jeden aspekt, który powoduje, że miasto powinno zbyć udziały. Jego obecność w spółce - to siłą rzeczy też polityka.

- Co pan ma w tym wypadku na myśli?
- Ano fakt, że do Rady Nadzorczej została dokooptowana osoba, upraszczając, z daleka. Nie mająca z Bydgoszczą nic wspólnego. A Robert Pietryszyn to typowy spadochroniarz; do tego młody polityk dużej partii.

- Ma złagodzić napięcie między kibicami a urzędującym prezesem...
- Bzdura. Zawisza musi budować własną tożsamość i siłę w oparciu o swoich ludzi. Bydgoszczan, zdolnych menedżerów, najlepiej mających już określone doświadczenie w zarządzaniu takimi podmiotami. Przykład - bardzo dobrze się stało, że z klubem związał się Piotr Burlikowski. Angażowanie natomiast polityka, mniejsza o to czy prawicowego, lewicowego czy z jeszcze innej opcji - to złe rozwiązanie i przyjmuję je bez entuzjazmu. Nikt nie lubi osób "przynoszonych w teczce".

- Z tego właśnie powodu nie jest akceptowany, przez część kibiców, obecny prezes Michał Gliński
- Kibice nie powinni wywierać presji. Muszą znać swoje miejsce w szyku. Jestem przeciwny potokowi wulgaryzmów, który rozlewa się z trybun. Właściciel musi szybko znaleźć rozwiązanie konfliktu, ułożyć stosunki ze Stowarzyszeniem Piłkarskim. Może znajdzie się wkrótce chętny do przejęcia od miasta akcji.

- Może zrobi to... Zbigniew Boniek?
- ...
Myślałem o tym. Rozmawiałem nawet kilkakrotnie z panem prezydentem Maciejem Grześkowiakiem. Gdybym się zdecydował - musiałbym być łączony z polską piłką. A ja od czterech lat nie mam z nią nic wspólnego. I niech tak zostanie. Dlatego sponsorowania Zawiszy na razie nie przewiduję. Choć ta pokusa mnie korci.

- Wszyscy mają nadzieję, że powołanie spółki pomoże w powrocie drużyny Zawiszy na piłkarskie salony.
- A ja przestrzegam hura optymistów. Spółka jest gwarancją, owszem, profesjonalnego prowadzenia i zarządzania. W żadnym wypadku natomiast sukcesu sportowego. Uważam natomiast, że koniunktura na piłkę jeszcze przyjdzie. Nie wydaje mi się, aby Bydgoszcz miała być gorsza od Poznania; potencjałem z pewnością mu dorównuje. Jak w Poznaniu Lech, tak w Bydgoszczy Zawisza jest wizytówką futbolu. Dla miasta to świetny wizerunek. Dlatego życzę wszystkim - władzom, klubowi, kibicom żeby wkrótce znalazł się nowy właściciel spółki piłkarskiej. Porządny i uczciwy.

- Na koniec jeszcze pytanie z innej beczki. Za niespełna tydzień w Bydgoszczy reprezentacja rozegra towarzyskie spotkanie z Kanadą. Po kraju rozległ się tymczasem znów apel do kibiców o zbojkotowanie tego meczu. Słuszny czy też nie?
- Nie chcę do każdego problemu polskiej piłki się ustosunkowywać. Nie chcę mieć z tym nic wspólnego.
-> http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/ar ... /540059297
Ostatnio edytowano 2009-12-05, 10:39 am przez patrios91, łącznie edytowano 1 raz
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez django 2009-12-05, 10:37 am

Akurat Włosi obiecywali ekstraklasę i słowa dotrzymali. W czwartej lidze to znaleźlibyśmy się przez kogoś innego. A 10 mln na awans do ekstraklasy to kwota jak najbardziej realna (choćby Widzew). Dlatego nie wiem co w tym takiego wesołego.
django

Postprzez patrios91 2009-12-05, 10:48 am

django napisał(a):Akurat Włosi obiecywali ekstraklasę i słowa dotrzymali. W czwartej lidze to znaleźlibyśmy się przez kogoś innego. A 10 mln na awans do ekstraklasy to kwota jak najbardziej realna (choćby Widzew). Dlatego nie wiem co w tym takiego wesołego.

Tylko jak zaczelo sie sypac..to bardzo szybko ucielki i grozili zgloszeniem do IV ligi. To Wlosi ulegli omamieniem innej firmy,wiec za skutki odpowiadali by oni. Odra juz powoli,powoli odczuwa skutki przejecia udzialow przez Czechow...Widzew jest zwiazany z Ekstraklasa od bardzo dawna..Zawisza od bardzo dawna nie...i to jest ta roznica pomiedzy Widzewem,a Zawisza.. Teraz my reklamujemy sie poprzez Puchar Polski....mam nadzieje ze do nas zawita powazny inwestor..bo na tym w tym temacie chyba naprawde nam zalezy ;-) ;-)
patrios91

Postprzez django 2009-12-05, 10:58 am

patrios91 napisał(a):Tylko jak zaczelo sie sypac..to bardzo szybko ucielki i grozili zgloszeniem do IV ligi. Odra juz powoli,powoli odczuwa skutki przejecia udzialow przez Czechy...Widzew jest zwiazany z Ekstraklasa od bardzo dawna..Zawisza od bardzo dawna nie...i to jest ta roznica pomiedzy Widzewem,a Zawisza.. Teraz my reklamujemy sie poprzez Puchar Polski....mam nadzieje ze do nas zawita powazny inwestor..bo na tym w tym temacie chyba naprawde nam zalezy ;-) ;-)

Włosi dużo wcześniej zapowiadali, że odchodzą. Był czas na znalezienie sponsora i nie został wykorzystany. Moim zdaniem Zawisza ma bardzo zbliżony potencjał do Widzewa. Dlatego jest możliwe, że już teraz znaleźli się ludzie gotowi wyłożyć takie pieniądze w przypadku awansu.
django

Postprzez patrios91 2009-12-05, 11:03 am

django napisał(a):Włosi dużo wcześniej zapowiadali, że odchodzą. Był czas na znalezienie sponsora i nie został wykorzystany. Moim zdaniem Zawisza ma bardzo zbliżony potencjał do Widzewa. Dlatego jest możliwe, że już teraz znaleźli się ludzie gotowi wyłożyć takie pieniądze w przypadku awansu.

Moze i potencjal ma ,ale jak widac z powyzszego wywiadu..to tylko ploty,a Boniek nie chce w zaden sposob sie mieszac do polskiej pilki.
patrios91

Postprzez kiboll 2009-12-05, 12:56 pm

Własnie Boniek przypucował sie ze nie chce a ostatnio w Bydgoszcz był widziany znowu na rozmowach
nigdy nie wiesz co i jak mu w głowie strzeli to rodowity Bydgoszczanin zaczynał grac na Zawiszy . Zobaczycie ze on kase tez wyłozy i jest firma na 100% jeszcze Nike mało tego jak czytacie z wywiadow 2 firmy oraz jak gadal Burlikowski jeden bogaty koles chce kupic udziały . Za Zetka przemawia wszsytko od stadionu po wielu kibicow duze miasto aglomeracja itp . Glinskiego wyrzuca bedzie Pietraszyn i machina ruszy jak jeszcze pomoze mu byly Prezes Pultyn ktory cieszy sie wielkim szacunkiem w srodowisku biznesu to mysle ze bedziemy mogli walczyc tylko z Radzionkowem bo oni pojda jak kuny . Zobaczycie zreszta w styczniu .

PS Patrios tytuł masz ( narazie nie przewiduje ) wiesz jak u takich ludzi decyzje sie zmieniaja?
zobaczysz .
kiboll

Postprzez patrios91 2009-12-05, 1:53 pm

kiboll napisał(a):PS Patrios tytuł masz ( narazie nie przewiduje ) wiesz jak u takich ludzi decyzje sie zmieniaja?
zobaczysz .

No wiem wiem,ale aktualnie dla mnie jedynym czlowiekiem ktory strara sie nie angazowac specjalnie w Polska pilke jest wlasnie Boniek. Decyzje pewnie zmieni wtedy gdy PZPN-em zaczna rzadzic ludzie "ogarnieci" i niezalezni finansowo i polska pilka zacznie nalezycie funkcjonowac. Z wywiadu wnioskuje ze to jest powod niecheci aktualnie do przejecia udzialow Zawiszy.
patrios91

Postprzez bonus11 2009-12-05, 1:53 pm

Jeszcze niedawno działacze Ślęzy Wrocław nie mieli pieniędzy i zamierzali wycofać klub z rozgrywek II ligi. Teraz chcą założyć spółkę akcyjną, bo podobno znalazła się grupa biznesmenów chcących zainwestować w zespół - informuje Gazeta Wyborcza.

- Jestem już po rozmowie z panem Ludkowskim i mogę zagwarantować, że Ślęza dokończy sezon w II lidze - mówi Paweł Pałys, menedżer Ślęzy.

- Pojawiły się osoby, które wesprą nasz klub - twierdzi Pałys. - Mamy od nich zapewnienia, że do czerwca przyszłego roku miesięcznie przekazywać będą na drużynę około 80 tys. zł. Takie pieniądze pozwalają nam na dokończenie sezonu. Oczywiście wciąż szukamy kolejnych inwestorów - dodaje.

- Chcemy zawiązać Sportową Spółkę Akcyjną. Osoby, które mają nas wspierać, chcą zostać zostać współudziałowcami spółki, a nie tylko sponsorami - mówi menadżer Ślęzy.

Jeśli scenariusz zmian organizacyjnych i właścicielskich zostanie zrealizowany, to Ślęzę czeka totalna rewolucja kadrowa. Nowym dyrektorem sportowym ma zostać Waldemar Tęsiorowski, do niedawna asystent Ryszarda Tarasiewicza w Śląsku Wrocław. Nowym trenerem zostałby Zbigniew Mandziejewicz, który zastąpiłby Jerzego Szalińskiego. Nieoficjalnie dowiedziała się Gazeta Wyborcza, że to Mandziejewicz sprowadza do Ślęzy jednego z nowych akcjonariuszy.

Więc za Radka trzeba będzie zapłacic ;-)
bonus11

Postprzez August 2009-12-05, 2:14 pm

Czy Wam się czasami fora nie pomyliły, mosci Panowie ? Co nas obchodzą - przy całym szacunku - sprawy Zawiszy. Martwmy sie o siebie. Cała Polska wie, że Boniek Zalatwił Widzewowoi chamski, niezgodny z prawem przekręt. Kapitału tam specjalnie nie wyłożył, a klubowi pozyczał kasę na procent. Zatem i nie bardzo wierzę w wyłozenie kasy w Bydgoszczy.
Wiadomości z Wrocławia sprawiają, że o Flejterskiego może być trudno. Chyba, że Ślęza rzeczywiście zdecyduje się na rewolucję kadrową i Flejterskiego nie bedą chcieli. Ale w to wątpię.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez patrios91 2009-12-05, 2:25 pm

Jesli chdzo o Flejterskiego to od poczatku mialem "przeczucie" ze Sleza jakos stanie na nogi i nie wycofa sie z rogrywek. Mam nadzieje ze zarzad nie pozaluje pieniedy ktore jak kolega wczesniej przypomnial mamy z wynajmu stadionu. Flejterski chyba nie jest drozszy od Grybosia...chyba bo nie orientuje sie za bardzo ceną Flejterskiego.
patrios91

Postprzez adamdor 2009-12-05, 8:20 pm

ZAGŁBIE MA BARDZO SILNY SKŁAD I BARDZO DOBRYCH ZMIENNIKÓW CO POTWIERDZIŁY SPARINGI I MECZE PUCHAROWE.NIEWIEM JEDNAK CO BEDZIE JAK SKONCZY SIĘ KASA ZA WYNAJEM STADIONU.CZY DA SIĘ UTRZYMAC WSZYSTKICH ,GDY NIE BĘDZIE Z CZEGO IM PŁACIC.NAD WSZYSTKIM TRZEBA SIĘ GŁEBOKO ZASTANOWIC.Z TYM SKŁADEM I TĄ KADRĄ TRENER PIERSCIONEK JEZELI NIE ZROBI AWANSU TO NIE JEST ZADNYM SPECJALISTĄ TYLKO WYROBNIKIEM MAŁEGO FORMATU.

Nie krzycz... // Smazu
adamdor

Postprzez maniek-75-75 2009-12-05, 10:38 pm

adamdor napisał(a):.NAD WSZYSTKIM TRZEBA SIĘ GŁEBOKO ZASTANOWIC.Z TYM SKŁADEM I TĄ KADRĄ TRENER PIERSCIONEK JEZELI NIE ZROBI AWANSU TO NIE JEST ZADNYM SPECJALISTĄ TYLKO WYROBNIKIEM MAŁEGO FORMATU.

przestań pieprzyć .. dla mnie nawet powaga z jaką Zagłębie podeszło do pucharu świadczy o trenerze-patrz poprzednie lata....o pieniądze też raczej zarząd powinien się martwić a jeśli są wzmocnienia to świadczy o tym że są zabezpieczeni....co do Lilo to nie wiem do czego nam potrzebny???ja bym się nie napalał a raczej stanowczo dalej szukał takiego typowego killera. pozdrawiam
maniek-75-75

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2009-12-06, 10:03 am

Z tych sparingow ktore rozegralo Zaglebie widac ze napewno trzeba kupic Flejterskiego
jest bardzo przydatny dla druzyny - nie wiem czy strzelone bramki przez Grybosia to
jest taki przekonywujacy dowod ze trzeba go angazowac - moze trafi sie ktos inny bardziej
przydatny. Czasu mamy sporo. lilo mysle ze jest to taki grymas dobrze miec go w skladzie,
co prawda przykopał nam na Ludowym. Lilo mysle ze jest to pomysl na I lige napewno
bylby pomocny w I lidze, jesli jest kasa to czemu nie przez pół roku ogra sie z zawodnikami
i bedzie OK. Mysle ze te kwestie zmian beda sie zmieniały zbyt duzo czas na transfery.
Patrzyłem w Lechu i Lechii - transfery przyjscie nie ma nazwiska Pietrzaka.
Pozdrawiam Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez August 2009-12-06, 1:34 pm

Spokojnie. Daje się zauważyć coraz lepsze działania Prezesa Hytrego. Piszę te słowa jako osoba do niedawna bardzo krytycznie nastawiona do jego dotychczasowych poczynań. Ale zacząłem wierzyć i ufać, że zmieniają się na lepsze zarówno organizacja klubu jak również działania Prezesa w zakresie kolejnych transferów.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez patrios91 2009-12-06, 5:16 pm

Pierwsze wzmocnienie Ruchu Radzionków w przyszłym tygodniu?

08:04, 2009-12-06

Autor: Stanisław Hajda
Posuwają się negocjacje w sprawie transferu Tomasza Foszmańczyka z Rakowa Częstochowa do Ruchu Radzionków. - Wreszcie "Cidry" mają z kim rozmawiać, bo do tej pory nikt tu nie urzędował - mówi piłkarz.

"Cidry" na oku 23-letniego pomocnika miały już od dłuższego czasu. Problemem była jednak sytuacja częstochowskiego klubu. - W Rakowie władze podały się do dymisji. Nikt tu nie urzędował i właściwie Radzionków nie miał z kim rozmawiać - wyjaśnia zamieszanie przy transferze Foszmańczyk.

Teraz sprawa posunęła się do przodu. - Do klubu weszło kilku ludzi. Odbywają się skomasowane rozmowy na mój temat. Wszystko jest na dobrej drodze. Ja osobiście chcę grać w Ruchu - w Rakowie o tym wiedzą. Podejrzewam, że w przyszłym tygodniu wszystko się wyjaśni i będę już zawodnikiem "Cidrów" - prorokuje urodzony w Bytomiu piłkarz.

Również w Radzionkowie podkreślają, że sprowadzenie "Fosy" to w tej chwili priorytet.
-> http://sportslaski.pl/Pierwsze-wzmocnie ... ,info.html

Szybkosc dzialania...od zawsze to cenie.... 3 punkty wiecej i pan wybiera Radzionkow. Niech sie u nas pospiesza z tymi negocjacami,aby ktos nam nie sprzatnal z przed nosa Grybosia i Flejterskiego...
patrios91

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna