przez tosk 2007-04-25, 10:55 am
Minęło już 8 wiosennych kolejek, czyli niemal połowa rundy, więc postanowiłem przeanalizować sytuację i pokusić się o pewne prognozy dotyczące szans na awans Zagłębia i pozostałych drużyn.
Poniżej zamieściłem tabelę wiosny, sezonu 2006/2007 po 8 kolejkach (1 mecz zaległy).
1...Polonia Warszawa....21 1 7 0
2...Odra Opole...............18 1 6 1
3...ŁKS Łomża................15 5 2 1
4...Zagłębie Sosnowiec..15 3 4 1
5...Śląsk Wrocław...........14 2 5 1
6...Polonia Bytom...........13 2 5 1
7...Piast Gliwice..............13 4 3 1
8...KSZO Ostrowiec Św...12 3 4 1
9...Ruch Chorzów...........11 7 1 0
10.Lechia Gdańsk...........11 4 4 0
11.Stal Stalowa Wola.......9 6 2 0
12.Jagiellonia Białystok....8 4 4 0
13.Kmita Zabierzów.........8 7 1 0
14.Górnik Polkowice.........7 3 4 0
15.Podbeskidzie B-B.........6 3 5 0
16.Miedź Legnica..............6 5 2 1
17.Unia Janikowo.............4 5 2 0
Pierwsze 3 kolumny przedstawiają standardowo miejsce, nazwę klubu i ilość zdobytych punktów. Ale co dalej?
Zespoły podzieliłem według wyników wiosennych, na dwie grupy: „silniejszą” (miejsca od 1 do 9) i „słabszą” (od 10 do 17). Następnie policzyłem dla każdej z drużyn, ile razy zagrali z „silniejszymi”, a ile razy ze „słabszymi”. Wyniki są w 4 i 5 kolumnie.
Na koniec sprawdziłem, komu przypisano już 3 punkty za walkower z Zawiszą(2) (ostatnia kolumna). Okazuje się, że poza Polonią Warszawa i Ruchem, są to wszystkie drużyny z górnej połowy tabeli plus Miedź. No cóż, wygląda na to, że Zawisza(2) miał ciężki początek wiosny:).
A teraz analiza. Wypada zacząć od czołowej trójki rundy wiosennej:
Polonia Warszawa
Do tej pory grali niemal wyłącznie z drużynami słabszymi. Najwyżej sklasyfikowany rywal, to zajmujący 9 miejsce, Ruch. Mimo to, nie ulega wątpliwości, że jak do tej pory Polonia jest najlepszą drużyną wiosny. Co do prognoz, to, jak sądzę, nasza 10-punktowa przewaga wystarczy na styk. Natomiast z pewnością Polonia powalczy o baraże.
Odra Opole
Imponujący dorobek. Ale podobnie jak w przypadku Polonii, grali do tej pory ze słabszymi rywalami. Najtrudniejszym przeciwnikiem był Ruch. Taki układ gier, w odróżnieniu od Polonii, każe z większą ostrożnością patrzeć na możliwości Odry. Nie sądzę, żeby w drugiej części rundy zdobyli choćby przybliżoną ilość punktów. Jednak u siebie będą groźni (grają na przykład z Jagiellonią i Polonią Warszawa).
ŁKS Łomża
Analiza wiosennych wyników ŁKS-u wprawia w osłupienie. Nie dość, że są tak wysoko, to okazuje się, że zdecydowaną większość meczów rozegrali z drużynami „silniejszymi” (5, wobec 2 z drużynami „słabszymi”). Wypada tylko szczerze pogratulować!!! Przy okazji, wygląda na to, że dokopali nam zasłużenie, a nie tylko z powodu naszej słabej gry:).
Prognoza? … Przypomina mi się niegdyś popularne hasło „ŁKS – Rycerze Wiosny” … kto wie:)?
Teraz przyjrzyjmy się rzeczywistej tabeli po 25 kolejkach i naszym bezpośrednim przeciwnikom:
1…Ruch Chorzów…........49
2…Zagłębie Sosnowiec..48
3…Polonia Bytom...........45
4…Jagiellonia Białystok..42
5…Lechia Gdańsk…........40
6…Polonia Warszawa....38
Ruch Chorzów
Wyniki takie sobie. Ale okazuje się, że poza ŁKS Łomża, grali już ze wszystkimi drużynami z grupy „silniejszych”!! Do tego dochodzą, jeszcze nieuwzględnione, 3 punkty za Zawiszę(2). Prognoza jest więc prosta. Mimo zawziętych ataków wicelidera (przepraszam wrażliwych za sarkazm) i reszty czołówki, spokojnie zajmą pierwsze miejsce.
Polonia Bytom
Podobnie jak Zagłębie, grali w większości ze słabszymi drużynami i podobnie jak my, mają już dopisane 3 „darmowe” punkty. Mimo lepszej gry, wiosną zdobyli o 2 punkty mniej od Zagłębia. Sądzę, że do końca będą groźni, ale na finiszu, to Zagłębie będzie miało parę punktów więcej.
Jagiellonia Białystok
Na razie bardzo słabo. W tabeli wiosny znaleźli się w grupie „słabszych”!! Jak na razie, to największa niespodzianka rundy in minus.
Straty do czołówki są jednak niewielkie. Układ gier mają bardzo interesujący. W większości „łatwe” mecze u siebie plus 3 punkty za Zawiszę(2) i 4 wyjazdy do drużyn z czołówki, czyli bezpośrednich rywali: Zagłębia, obu Polonii i Odry. Jeśli się obudzą (np. nowy trener?), to będą naszym najgroźniejszym przeciwnikiem.
Lechia Gdańsk
Do tej pory nieco słabiej niż Zagłębie, ale mieli trudniejszych przeciwników. Mimo, że mają lepszy układ gier, 8-punktowa przewaga Zagłębia powinna być wystarczająca. Ta prognoza zostanie zweryfikowana już w najbliższej kolejce. Już w przypadku remisu, ta prognoza staje się bardzo realna. W razie zwycięstwa, sytuacja jest prosta – ubywa nam jeden rywal. Trzeciego przypadku, póki co, nie będę analizował:).
Na koniec zostawiłem nas.
Zagłębie Sosnowiec
Po zrobieniu tabeli wiosny, 4 miejsce Zagłębia przyjąłem z dużym zdziwieniem. Wszyscy wiemy, że tej wiosny gramy słabo. No, ale fakty są takie, jakie są. Dotychczasowi przeciwnicy nie byli wyłącznie z dolnej półki (oczywiście za wyjątkiem Ruchu), jak większości z nas się wydaje. Trzy mecze graliśmy z drużynami z grupy „silniejszych”: oprócz Ruchu były to jeszcze Piast i ŁKS Łomża, a cztery z zespołami z grupy „słabszych”. Obie Polonie miały podobnych lub słabszych przeciwników. Jagiellonia i Lechia nieco silniejszych. O przeciwnikach Ruchu już pisałem. Oczywiście, trzeba też pamiętać o tym, że wiosną zwyczajnie mamy szczęście.
Mimo to, skoro słaba gra, do tego w ostatnich meczach bez etatowych stoperów!, pozwala zająć 4 miejsce, zdobywamy więcej punktów niż Ruch, Polonia Bytom, Jagiellonia i Lechia, to znaczy, że jest dobrze!! Wiem, że w tym momencie, większości czytających podniosłem ciśnienie:). No, ale po prostu staram się wyciągać obiektywne wnioski na podstawie faktów.
Podchodząc do sprawy bardziej serio i nie patrząc tylko na statystyki wydaje się, że jeśli będziemy grali to, co do tej pory, to jednak ktoś z trójki: obie Polonie i Jagiellonia nas dojdzie i co najwyżej zagramy w barażach.
Prognoza jest jednak optymistyczna. Kluczowy jest powrót do gry kontuzjowanych zawodników, a zwłaszcza stoperów. Nie da się grać bez pewnej obrony. Do tego wystarczy poprawna forma, bardziej ambitna gra, myśl trenerska, przynajmniej na dotychczasowym poziomie i już. To na obecną 2 ligę wystarczy.
I jeszcze uwaga. Kiedy napisałem powyższy tekst, dowiedziałem się o zatrzymaniu W. Rudego. To może oznaczać, że powyższe analizy i prognozy stają się czysto hipotetyczne.