Nowy trener Zagłębia-przymiarki i propozycje.

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Nowy trener Zagłębia-przymiarki i propozycje.

Postprzez RUDI 2018-10-10, 11:30 am

wojtaszko napisał(a):Jest szansa ze samolot może zestrzela :lol: :lol: :lol: :lol:

A co Ci zawinili inni pasażerowie ? Może lepiej żeby samolot wylądował awaryjnie np w Radomiu i gościu nie "umiał" trafić do Sosnowca ?
> O KIBICOWANIU WIEM NIEWIELE <
RUDI

Postprzez August 2018-10-10, 11:35 am

RUDI napisał(a):
wojtaszko napisał(a):Jest szansa ze samolot może zestrzela :lol: :lol: :lol: :lol:

A co Ci zawinili inni pasażerowie ? Może lepiej żeby samolot wylądował awaryjnie np w Radomiu i gościu nie "umiał" trafić do Sosnowca ?

A co Wam również zawinił sam Kaczmarek ? Można mieć wątpliwości co do wiedzy czy doświadczenia chłopaka, a ja takie wątpliwości mam, ale dlaczego od razu mam być do niego pejoratywnie nastawiony? Młody gość z odpowiednia licencją i bez roboty dostał ofertę pracy to ją przyjął. Jak chcecie strzelać to Stankowi w jajca z procy i to tak żeby bolało. Za tę całą manianę, która w klubie robi. Ja w każdym razie do Kaczamrka że jest Kaczmarkiem, który ostatnio trenował w 5 lidze niemieckiej i chce roboty, pretensji nie mam
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez django 2018-10-10, 11:44 am

Ale jak gość zaczyna od sciemniania to nie świadczy o nim najlepiej. Mówi w wywiadzie, że miał być trenerem Lechii, tylko zapomina dodać, że drugim trenerem.
django

Postprzez wojtaszko 2018-10-10, 11:48 am

To się idealnie nada do naszego kuwidołku tam same ściemniacze
wojtaszko

Postprzez novack 2018-10-10, 12:06 pm

Papiery ma lepsze niż Papszun, gdy obejmował Raków, ale Papszun miał czas na realizację projektu i rozwój swój i klubu. Hm.....
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez August 2018-10-10, 12:12 pm

django napisał(a):Ale jak gość zaczyna od sciemniania to nie świadczy o nim najlepiej

Artykuł akurat z maja ale mniejsza o to. Dość podejrzanie uwypuklana jest rzekomo "znajomość" z Salahem, że Eipcjanin rzekomo chciał ściągną naszego Agenta do Rzymu aby ten popracował nad celnością czy czymś takim ale nasz Agent odmówił ze względu na swoje piątoligowe obowiązki.
Reasumując, będziemy mieć teraz prawdziwą mieszankę wybuchową. Drużynę złożoną z większości grajków bez ekstraklasowych umiejętności, trenera bez doświadczenia i Stanka na tylnym (jak zawsze) siedzeniu. Ciekawe czy Agent Tomek dotrwa dłużej niż do zimy.
August

Postprzez novack 2018-10-10, 12:19 pm

Z jednej strony trener młodszy od niektórych zawodników, ale z drugiej strony Rumak miał 35 lat jak obejmował Lecha i zrobił dwa wicemistrzostwa.
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez hanson 2018-10-10, 12:19 pm

Ja tam chłopa nie skreślam, wole jego niż Ojrzyńskiego(kurwica mnie brała na konferencjach prasowych, kiedy po meczach mówił te swoje "no nie udało się". Poczekajmy na oficjalny komunikat.
Niemcy to nie Polska gdzie początkujący trener dostanie na dzień dobry od razu Bayern Monachium. Więc akurat to kogo trenował nie ma większego znaczenia. Przypominam, że jesteśmy klubem z najmniejszym budżetem, więc trenerzy pokroju Urbana tylko zrujnowali by nasz budżet już do końca. Następna sprawa... Jesteśmy na samym dnie tabeli, załóżmy dobre intencje świętej trójcy... Który trener z nazwiskiem zgodziłby się przejąć klub, który jest już w połowie rozgrywek, ma chujową defensywę, nie ma czasu na przygotowania ani wpojenia piłkarzom swojej myśli szkoleniowej... Przyjście do takiego klubu to murowane sranie sobie w papiery. Na chwile obecną przyjście kogoś z top 5 trenerów na świecie nie gwarantowałoby utrzymania. Zagłębie potrzebujemy trenera, który poza talentem będzie miał jeszcze dużo szczęścia.
hanson

Postprzez pete_zs 2018-10-10, 12:51 pm

Zespół potrzebuje jakiegoś wstrząsu, impulsu, nie wystarczy typowy trener z "karuzeli". Co z tego, że będzie znane nazwisko ? A Wdowczyk Piasta uratował ? A Probierz wymyślił proch w Cracovii ? Pewnie ten nowy nie będzie przesadnie drogi i dobrze, bo jak tu wyżej Kol. napisał, nawet chyba Nawałka nie gwarantowałby tu utrzymania.

Derbin, Magiera, Dudek, też nie mieli doświadczenia jako 1 trenerzy, a jako asystenci. Każdy z nich w jakiś sposób się sprawdził. Wstrzymałbym się z osądzeniem gościa, jeśli to będzie Kaczmarek, bo z Dudkiem było jechane zanim zagrał pierwszy mecz, a pod kątem awansu okazał się strzałem w dziesiątkę.
LEPSZY SEZON W EKSTRAKLASIE NIŻ SIEDEM w 2 LIDZE.
pete_zs

Postprzez August 2018-10-10, 1:05 pm

hanson napisał(a):Ja tam chłopa nie skreślam,

pete_zs napisał(a):Wstrzymałbym się z osądzeniem gościa

Macie Panowie rację o tyle, że ktokolwiek by nie został zakontraktowany czy by to był Urban, Ojrzyński czy właśnie Kaczmarek to absolutnie nikogo nie można skreślić zanim nie zasiadł nawet minuty na ławce trenerskiej w oficjalnym meczu. Po prostu na te chwile wszelkie znaki na niebie i ziemi nie napawają optymizmem. tak jak napisałem, atutem młodego trenera z pewnością będzie to, że będzie dawał z siebie 100 % zważywszy, że następna okazja na zaistnienie w polskiej klubowej piłce może się nie zdarzyć a chłopak świadomie czy nie, ryzykuje bardzo dużo. Z drugiej wszakże strony dokonanie takiego wyczynu w postaci utrzymania posady do końca rozgrywek wraz z utrzymaniem Zagłębia w ekstraklasie mając na dodatek - przynajmniej do zimy - kadrę w takim kształcie jak obecnie, skutkowałoby tym, że stałby się - przynajmniej w naszym kraju - trenerem z nazwiskiem. Tak czy owak chłopak ma wiele do stracenia i dużo do zyskania jeśli chce pracować w tym zawodzie. ja na te chwilę szanse na powodzenie jego misji oceniam w takim samym stopniu co szanse Rudiego na uczestnictwo w Komitecie Wyborczym Winiarskiego. Ale życzę mu aby dał naszym grajkom impulsu a jednocześnie aby mu Stanek w robocie nie przeszkadzał.
August

Postprzez August 2018-10-10, 1:10 pm

No i pierwsze próby oceny. Choć ja uważam, że gość tez ma wiele do stracenia jeśli chce zaistnieć w zawodzie trenerskim :

Asystent Boba Bradleya, kumpel Salaha. W Sosnowcu biorą trenera-zagadkę

Zagłębie Sosnowiec szukało nowego trenera po rezygnacji Dariusza Dudka i szybko znalazło. Zdecydowano się postawić na kogoś spoza karuzeli, na kogoś zupełnie nowego na polskim podwórku. Jeśli nic się nie wysypie na ostatniej prostej, stery w zespole beniaminka przejmie Tomasz Kaczmarek i wcale nie chodzi o „agenta Tomka”.

To postać u nas prawie w ogóle nieznana, ale bardzo ciekawa. Kaczmarek urodził się we Wrocławiu, ale w wieku dziewięciu lat wyjechał z rodzicami do Niemiec. W założeniu chodziło jednak o wyjazd na jakiś czas, nie stałą emigrację. Nie tracił kontaktu z Polską, w kraju zdawał maturę i wtedy miał epizod w juniorach Legii Warszawa prowadzonych przez Krzysztofa Gawarę. Wcześniej trenował w Bayerze Leverkusen, ale talentu mu zabrakło i w wieku dwudziestu lat dał sobie spokój z kopaniem. Co nie znaczy, że odszedł od futbolu. Szybko zaczął się uczyć trenerskiego fachu. Skończył słynną szkołę w Kolonii, ma licencję UEFA Pro.

Pracował w Bonner SC, Viktorii Koeln i Stuttgarter Kickers. Najciekawszy etap jego dotychczasowej kariery miał miejsce od stycznia 2012 do listopada 2013 roku. Kaczmarek pełnił wtedy funkcję asystenta u Boba Bradleya w reprezentacji Egiptu. Gdy tam zaczynał, miał zaledwie 28 lat!

Jakim cudem ktoś tak młody i z tak skromnym dorobkiem dostał taką posadę? – Gdy studiowałem na kolońskiej AWF, wyjechałem do Ameryki na praktyki w słynnej akademii fitnessu Athletes’ Performance Marka Verstegena. Bradley był wówczas selekcjonerem reprezentacji USA, a siedziba federacji mieściła się w tym samym budynku. Wpadał do nas na zajęcia, tak się poznaliśmy, a jak wróciłem do Niemiec, byliśmy w stałym kontakcie – tłumaczył w „Przeglądzie Sportowym”.

Kaczmarek poznał wtedy Mohameda Salaha, z którym kontakt ma do dziś. Dzisiejszy gwiazdor Liverpoolu grając w Chelsea i Romie namawiał go, by prowadził mu treningi indywidualne, ale Polak odmawiał ze względu na kończenie kursu w DFB i posadę w czwartoligowym Stuttgarter Kickers, z którego odszedł w październiku ubiegłego roku. 34-latek w maju był nawet gościem w studiu telewizji Sky, gdzie opowiadał o swojej współpracy z Salahem.

Z Bradleyem Kaczmarek pracował później w norweskim Stabaek. O spróbowaniu przez niego sił w ojczyźnie pisano już w 2014 roku, gdy rozważano go jako kandydata do poprowadzenia Lechii Gdańsk po odejściu Quima Machado. – Był taki temat, rozmowy były naprawdę bardzo zaawansowane. Lechia się o mnie bardzo starała, ale ostatecznie kontrakt nie doszedł do skutku, bo wówczas nie miałem jeszcze licencji UEFA Pro i związane by to było ze zbyt dużymi problemami. Ale Lechia przedstawiła bardzo ciekawy projekt. Praca w polskim klubie nie jest dla mnie wykluczona. Musiałby to jednak być klub dobrze zorganizowany i szukający trenera, stawiającego na ofensywną piłkę – mówił w maju tego roku dla „PS”.

W Sosnowcu biorą więc młodego trenera z ciekawym doświadczeniem, który jest obyty w świecie, zna języki i uczył się od renomowanych szkoleniowców. Teraz będzie miał okazję przebić się na krajowym podwórku i rozpocząć w pełni poważnie pracę na własny rachunek. W pierwszej kolejności będzie musiał poradzić sobie z grą defensywną, Zagłębie traci zdecydowanie najwięcej goli w Ekstraklasie (aż 24) i zajmuje przedostatnie miejsce w tabeli.

Takie ruchy zawsze wiążą się z pewnym ryzykiem, ale trudno je krytykować, bo nie od dziś mówi się, że polskie środowisko trenerskie jest zbyt hermetyczne i za mało w nim świeżej krwi. No to właśnie trochę tego powiewu świeżości dostaniemy. Czy będzie to powiew adekwatny do miejsca i czasu, dopiero się przekonamy, ale Kaczmarek wiele do stracenia nie ma. Zagłębie – owszem.
http://weszlo.com/2018/10/10/asystent-boba-bradleya-kumpel-salaha-sosnowcu-biora-trenera-zagadke/
August

Postprzez Tomcjo 2018-10-10, 1:29 pm

Coś mi się wydaje ze trener z Niemiec i Bartoszek to te same pieniądze .
Gwarancji nikt nie da . Trudno tez prorokować ze temu się uda a temu nie .
Na plus Niemca może być to ze jest głodny sukcesu i ze ma już jakiś warsztat trenerski . Niestety nie wiemy czy jest tak na pewno . Dla mnie dużym sprawdzianem będą dwa pierwsze mecze . To za krótko by coś zmienić ale ostatnie mecze to była jakaś apatia i depresja . Dlatego spodziewam się tylko jednej a istotnej zmiany ze nasi piłkarze rzuca się do gardeł przeciwników by przegryźć aortę . Nic wiece się nie zmieni . Wyeliminowanie błędów , głupich błędów potrwa do wiosny . Dopracowanie stałych fragmentów gry które teraz nie istnieją to tez dłuższy czas . Szybko jednak powinno się udać zmienić nastawienie piłkarzy i brak zaangażowania . Od pierwszej kolejki nasi piłkarze okazywali brak euforii spowodowanej awansem i nadmierna bojaźliwość . Niestety nowy trener tez preferuje grę jednym napastnikiem ale teraz zmienić się tego nie da jak tylko Sanogo reprezentuje przyzwoity poziom .
Ciagle słyszę krytykę naszych piłkarzy i stwierdzenie ze z takim składem itd . Protestuje . Skład jest lepszy niż w pierwszej lidze . Problem jest taki ze ten lepszy skład gra poniżej średniej w I lidze wiec jak mogą być dobre wyniki w ekstraklasie . Nie zgadzam się tez na duża różnice między I liga a Ekstraklasa . Pokazały to Arka Wisła Górnik i Miedź ze czołowa drużyna I ligi jest w stanie utrzymać się w ekstraklasie . Problem jest ze my nie gramy jak czołowa drużyna I ligi , i z uporem maniaka będę się spierał ze stwierdzeniem ze Sandecja była za słaba na ekstraklasę . Oni w tym momencie mieli 15 pkt i wielokrotnie byli notowani w 8 . To co ich zabiło to wszystkie mecze na wyjeździe . Po prostu w pewnym momencie pękli . W podobnym momencie rozgrywek Cracovia miała 7 pkt a Piast 8 i się utrzymali . Po po podziale jednak Cracovia rozniosła rywali a Piast konsekwentnie ciułał punkty by roznieść Termalice w ostatnim decydującym meczu . Nas na taki zryw jak Cracovia nie stać . Czy nowy trener wniesie nadzieje ? Nie wiem . Wiem ze w Dudku już jej nie było ani grama co odbiło się na piłkarzach .
Ostatnio edytowano 2018-10-10, 1:37 pm przez Tomcjo, łącznie edytowano 2 razy
Tomcjo

Postprzez August 2018-10-10, 1:31 pm

Tomcjo napisał(a):Coś mi się wydaje ze trener z Niemiec i Bartoszek to te same pieniądze

Temat Bartoszka zakończony. Chłop oficjalnie w Chojnicach.
August

Postprzez Tomcjo 2018-10-10, 1:39 pm

To tylko a propos że nie stać nas na drogiego polskiego trenera wiec ściągamy z Niemiec . Mnie się wydaje ze to ta sama kasa
Tomcjo

Postprzez zaglebie32 2018-10-10, 2:05 pm

jeżeli okaże się prawdą Kaczmarek to już wiemy skąd się wziął wynalazek Toranaga i Heinloth...
zaglebie32

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna